ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Πολιτικό κόμμα που φιλοδοξεί να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο   εκφράζοντας πολιτικά τους απανταχού Έλληνες Ομογενείς ιδρύεται εντός του 2008. Ήδη σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Greek American News Agency η «κίνηση» για την ίδρυση κόμματος εκδηλώθηκε στην Ευρώπη {Γερμανία – Βέλγιο } μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του εκλογικού νόμου  και την κοινή διαπίστωση ότι «τελικά δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για την παροχή του δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι προς τους ομογενείς  παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και τις υποσχέσεις πολιτικών και του ΠΑΣΟΚ οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο ενγχείρημα» όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε παράγοντας της ομογένειας στην Ευρώπη που πρωτοστατεί της προσπάθειας.

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες {συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούνιο} αλλά η οριστική  απόφαση που φαίνεται να επιτάνχυνε τις διαδικασίες  ελήφθη μετά  και τη τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΕ {7 με 9 Δεκεμβρίου 2007} στη Θεσσαλονίκη όπου ενώ το θέμα υπήρχε προς συζήτηση και τοποθετήσεις των μελών των επτά  περιφερειών  του ΣΑΕ  στην αντζέντα, τελικά  με παρέμβαση του Υφυπουργού  Θ. Κασσίμη και πιέσεων  άλλων  πολιτικών της ειδικής μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην υπουργός και  Βουλευτής της ΝΔ κ. Τσιαρτσιώνης τελικά το θέμα ως δια μαγείας έφυγε από την αντζέντα! { ετοιμάζεται ήδη εκτενές ρεπορτάζ για όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα σχετικά με το ΣΑΕ}.    Σύμφωνα τώρα  με το ρεπορτάζ και  αποκλειστικές πληροφορίες μας, αν και υπάρχει έντονος προβληματισμός σε αυτούς που έχουν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία για το πολιτικό  ενγχείρημα,  εν τούτοις ήδη οι εμπλεκόμενοι  προχωρούν με σταθερές κινήσεις και στόχο να είναι όλα έτοιμα μέχρι της επόμενες εκλογές όταν και όποτε αυτές προκηρυχθούν. Εκτός και αν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα  τρέξουν πιο γρήγορα και έχουμε εθνικές εκλογές αρκετά νωρίτερα από το τέλος της 4αετιας.   

Βασικός στόχος και αφού ξεπεραστούν οι όποιες συνταγματικές δυσκολίες-αν και εφόσον υπάρξουν- είναι με την κάθοδο τους στις εκλογές   να ξεπεράσουν το παλφόν τυ 3%  από τη πρώτη φορά.   Υπολογίζοντας πως οι Ομογενείς που έρχονται κάθε φορά για να ψηφίσουν από Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη  ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν του 3% που απαιτείται για να ένα κόμμα προκειμένου να εισέλθει στην Ελληνική Βουλή. Η δεξαμενή από την οποία θα αντλήσουν ψήφους σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους  προέρχεται από όλα τα κόμματα και αναλύεται ως εξής α) το ποσοστό αυτών που έχουν επαναπατριστεί τη τελευταία δεκαετία και  έχουν ζήσει περισσότερα από 20 και 30 χρόνια στο εξωτερικό άρα βασική νοοτροπία που τους διακατέχει είναι αυτή του έλληνα ομογενή και όχι εκεί η του έλληνα πολίτη  και β) όλους τους ομογενείς που ενώ διαμένουν στο εξωτερικό όταν γίνονται εκλογές έρχονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από αυτή τη μεγάλη δεξαμενή ψήφων   δίνει  στους εμπνευστές του πολιτικού  ενγχειρήματος την βεβαιότητα ότι θα  εισέλθει στην Ελληνική Βουλή και με ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο και πάντως σίγουρα μεγαλύτερο του 3%.  

Αυτός ο πολιτικός φορέας που σχεδιάζεται,  προκειμένου να ξεπεραστούν τα  όποια συνταγματικά κωλύματα θα είναι Ελληνικό κόμμα  χωρίς καμία αναφορά στις χώρες παραμονής των Ομογενών ενώ βασική του προτεραιότητα θα έχει την εκπροσώπηση των απανταχού Ελλήνων και την κατά προτεραιότητα επίλυση των προβλημάτων των απανταχού Ομογενών. Οι υποψήφιοι που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια θα έχουν καταρχήν ελληνική υπηκοότητα με ένα βασικό χαρακτηριστικό πρωτίστως  θα είναι νέοι   και δεύτερον  θα (πρέπει να)  πληρούν όλες τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος  και το ελληνικό σύνταγμα για να εκτεθούν ως υποψήφιοι με κάποιο κόμμα. Από τα παραπάνω που τίθενται ως βασικές προϋποθέσεις προκύπτει αβίαστα ότι δεν τίθεται θέμα αναμονής της κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου  που παρέχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Ομογενείς από τους τόπους διαμονής τους την στιγμή που ο νέος φορέας  θα είναι ελληνικό  πολιτικό κόμμα με έδρα την Ελλάδα. Το ιδιαίτερο  αυτής της  πολιτικής κίνησης,  η οποία αυτή τη περίοδο σχηματίζει πυρήνες 3- 4 ατόμων σε πόλεις της Ευρώπης και  στόχο να υπάρξουν παραρτήματα  σε κάθε ήπειρο,   είναι ότι  σε αυτήν  στο ξεκίνημα της (τουλάχιστον) μετέχουν  στελέχη όλων των τάσεων και των αποχρώσεων{ ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΣΥΝ. & ΛΑΟΣ }.  Το δεύτερο βασικό  χαρακτηριστικό της πολιτικής προσπάθειας είναι ότι το κόμμα που  ιδρύεται στοχεύει να μετάσχει των προσεχών εκλογών  ανεξαρτήτως  από το αν υπάρξει τελικά  ο νόμος που παρέχει το δικαίωμα ψήφου {εκλέγειν και εκλέγεσθαι} προς τους ομογενείς    από τους τόπους διαμονής  των ομογενών. Η απόφαση τους αυτή με την επισημοποίηση της οι πρωτεργάτες της πολιτικής κίνησης που αναμένεται να εκδηλωθεί εντός του νέου έτους,  εκτιμούν ότι  είτε θα επισπεύσει τη διαδικασία της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, οπότε θα μετέχουν ούτως ή άλλως στις επερχόμενες εθνικές εκλογές είτε ακόμα και αν σκοπίμως καθυστερήσει όπως επί 30 χρόνια τώρα  απλά θα έχουν προλάβει και προκαταλάβει τις όποιες  πολιτικές εξελίξεις.   Το κόμμα θα έχει έδρα στην Ελλάδα {Αθήνα & Θεσσαλονίκη } και θα ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από την ελληνική πολιτεία.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το προσεχές διάστημα αναμένονται προσεγγίσεις και  βολιδοσκοπήσεις σε πετυχημένους επιχειρηματίες  που ζουν σε Αμερική και Αυστραλία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια.  Η κίνηση στηρίζεται ήδη από ομάδα πετυχημένων ομογενών που έχουν επαναπατριστεί στην Ελλάδα και δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση αλλά και τον εμπαιγμό  των πολιτικών προς τους ομογενείς. Εμπαιγμός που ξεκινά από τα χρόνια που  οι περισσότεροι ήταν ήδη ακόμα σε Ευρώπη, και Αμερική, δηλαδή εδώ και 30 χρόνια που άρχισε η συζήτηση μετά τις πρώτες υποσχέσεις την περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.   Αντίστοιχα  προετοιμάζονται προσεγγίσεις σε πολιτικούς όλων των κομμάτων  που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της ομογένειας και είναι αγαπητοί.

    

Αυτή την περίοδο -σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες – συντάσσεται η ιδεολογική και καταστατική  πλατφόρμα η οποία κατά τους συντάκτες της σε πρώτη φάση  θα  έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. ενωτικό  χαρακτήρα των απανταχού Ελλήνων του εξωτερικού με χαρτογράφηση των προβλημάτων ανά ήπειρο χωρίς αναφορές που θα δημιουργούν συνταγματικά ή άλλου είδους νομικά  κωλύματα. Ώστε να αποφευχθούν και ενστάσεις
  2. έντονο κοινωνικό χαρακτήρα  προτάσσοντας την επίλυση των προβλημάτων  των  ομογενών  {φορολογικά, συνταξιοδοτικά, κτηματικά, φοροαπαλλαγές,  κτλ}
  3. με ιδεολογική ταυτότητα που θα υπερβαίνει τις κομματικές και ιδεολογικές  αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας προτάσσοντας την ενότητα του Ελληνισμού.  
  4. ιδιαίτερη αναφορά στην δομική συνεργασία  μεταξύ των ομογενών όλων των ηπείρων.
  5. έμφαση στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας (άρα εδώ φιλοδοξούν να αντλήσουν ψήφους είτε από το ΛΑΟΣ είτε από δυσαρεστημένους έλληνες που ως πρώτη τους προτεραιότητα είναι τα εθνικά ζητήματα.)     

Η πλατφόρμα αυτή εν συνεχεία θα αναλυθεί και θα παρουσιασθεί και όπου χρειάζεται θα τροποποιείται και θα συμπληρώνεται  ξεχωριστά και ειδικά ανά  ήπειρο όπου προγραμματίζονται σχετικά event από το νέο έτος. Ο πρώτος γύρος των επαφών και επισκέψεων σε χώρες που ζουν μεγάλες μάζες ομογενών {Αυστραλία – Αμερική – Αφρική} θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  μέχρι τέλος του  2008.

Οι εμπνευστές του πολιτικού εγχειρήματος  κινούνται με μεγάλη προσοχή και σε αυτή τη φάση αποφεύγουν τις διαρροές για πρόσωπα και φορείς που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί -κυρίως στην Ε.Ε.- ώστε να αποφευχθούν κακοτοπιές. Καθημερινά προστίθενται άτομα που δουλεύουν για το σκοπό αυτό ενώ οι συναντήσεις σε Βέλγιο και Γερμανία καθημερινά πυκνώνουν. Αντίστοιχα προσεχτικές είναι και οι κινήσεις στις ΗΠΑ όπου μέχρι στιγμής  τα πρόσωπα που έχουν βολιδοσκοπηθεί για να στηρίξουν την προσπάθεια έχουν πει το πρώτο ΟΚ αλλά  αναμένουν τα επόμενα βήματα και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται να εκτεθούν «αν δεν είναι όλα έτοιμα και σωστά προετοιμασμένα για μια τόσο σοβαρή προσπάθεια»  δεδομένου ότι ειδικά ο Ελληνισμός της Αμερικής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αφού κυριαρχούν οι προσωποπαγής ενέργειες  με μοναδικό κριτήριο την αυτοπροβολή  και λιγότερο οι συλλογικές προσπάθειες όπως έχει δείξει η τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ.

Καλού κακού ο στενός κλειστός πυρήνας της οργανωτικής ομάδας μιλά ήδη με συνταγματολόγους στην Ελλάδα αλλά και στην  Ευρώπη αφού η πρώτη κίνηση αναμένεται να εκδηλωθεί πειραματικά στις προσεχείς ευρωεκλογές. Εννοείται ότι αυτή η πρώτη κίνηση αφορά μόνο Ομογενείς που ανήκουν στην Ε.Ε.  ενώ το δεύτερο βήμα θα είναι η συμμετοχή του κόμματος στις Εθνικές εκλογές υπό τις προϋποθέσεις που αναφέραμε ήδη και θα μπορούν να εκπροσωπηθούν Ομογενείς από Αμερική και Αυστραλία.    

Την  είδηση που σήμερα πρώτο μεταδίδει Greek American News Agency  με αρκετές πληροφορίες  επιβεβαιώνει με σχετικό δημοσίευμα της και  η έγκυρη ομογενειακή εφημερίδα της Γερμανίας «ΑΛΗΘΕΙΑ» η οποία στο φύλλο που κυκλοφορεί  δημοσιεύει το θέμα με πρωτοσέλιδη αναφορά και σχετικό ρεπορτάζ.  

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει με πρωτοσέλιδο τίτλο:

 Η Ομογένεια θα εκφραστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

     
 
 

ΠΑΡΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

      Φουντώνουν οι αντιδράσεις όσο πλησιάζει ο καιρός για την θέσπιση της ομογενειακής ψήφου.

 Στα σκαριά το Ομογενειακό Κόμμα.

 Αμετακίνητος ο Ελληνισμός στον αγώνα του για έκφραση στην υποστήριξη των δικαιωμάτων του.

Όλα ξεκίνησαν από το κύριο άρθρο της εφημερίδας μας τον Οκτώβριο του 2007 που μπήκε ο προβληματισμός με αφορμή τον επικείμενο νόμο για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τον τόπο κατοικίας των ομογενών.

Γράψαμε τότε και μεταφέραμε στους αναγνώστες τον προβληματισμό μας σχετικά με το θέμα. Τί ακριβώς πρόκειται να γίνει;

Θα ψηφίζουν οι Ομογενείς τους υποψήφιους του τόπου καταγωγής τους;

Θα ψηφίζουν όλοι μαζί σε ένα ψηφοδέλτιο π.χ το Επικρατείας και θα προσμετράται η ψήφος τους στο πανελλαδικό σύνολο των Κομμάτων;

Θα εκλέγονται Ομογενείς Βουλευτές ή όχι;

Όλες αυτές οι αγωνίες και τα ερωτήματα των ομογενών δείχνουν να μην προβληματίζουν την κεντρική εξουσία.

Για τον εξής απλό λόγο. Δεν έχει την διάθεση να δεχθεί όρους που θα τραντάξουν τα ήρεμα νερά της «ομαλής καθεστωτικής κοινοβουλευτικής τάξης».Εξηγούμαστε.

Κανείς δεν φαίνεται να θέλει να παραχωρήσει το δικαίωμα εκλογής βουλευτών στην ομογένεια. Αν όμως αυτό γίνει κάτω από την πίεση της ανταποδοτικότητας των ψήφων τότε στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 2 – 3 ομογενείς βουλευτές στο Κοινοβούλιο μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας, πράγμα φυσικά δυσανάλογο σε σχέση με τα εκατομμύρια των αποδήμων.

Ούτε λόγος φυσικά για δημιουργία μιας ή παραπάνω εκλογικών περιφερειών.

Τα δήθεν προβλήματα που επικαλούνται είναι ανύπαρκτα και όπου εμφανίζονται νομικές ή τεχνικές λεπτομέρειες δυσλειτουργίας ξεπερνιούνται.

Το κάθε κόμμα από τα κοινοβουλευτικά έχει και προβάλλει, τις δικές του δικαιολογίες.

Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ παίζουν κρυφτούλι. Διαφωνούν για να διαφωνούν.

Άλλοι θέλουν και άλλοι δεν θέλουν την ψήφο των ομογενών, αλλά θέλουν και συμφωνούν να την διαχειριστούν οι ίδιοι όταν αυτή προκύψει.

Τα κόμματα της Αριστεράς δεν θέλουν να δουν τα εκλογικά ποσοστά τους να μειώνονται μετά το πλήγμα που κατάφεραν στο Δικομματισμό στις τελευταίες εκλογές.

Αυτό θα συμβεί στα σίγουρα όταν προστεθεί στο εκλογικό σώμα το μεγάλο συντηρητικό κομμάτι της Αμερικής του Καναδά και της Αυστραλίας. Τούτο διότι όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον το Κομμουνιστικό Κόμμα και έχει δίκιο, ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ανισότιμος λόγω του ότι σε μερικά από αυτά τα κράτη τα κομμουνιστικά Κόμματα βρίσκονται στην παρανομία.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο ΛΑΟΣ λένε ουσιαστικά ΝΑΙ και οι δύο.

Ο δεύτερος μάλιστα ήταν και το πρώτο κόμμα που δια του αρχηγού του κ. Γ. Καρατζαφέρη δήλωσε την πρόθεσή του να βάλει και πρώτο στην λίστα Επικρατείας Ομογενή.

Έτσι, λίγο πολύ έχει αρχίσει μια παρτίδα πόκερ με στόχο τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη.

Παραμένει αναπάντητο ερώτημα όμως στην τεχνηέντως αυτή εμφανιζόμενη διαμάχη αν τελικά θα καταφέρουμε να δούμε «Ομογενειακή ψήφο».Μην ξεχνάμε και κάτι βασικό. Χρειάζεται πλειοψηφία 180 ψήφων!!!!!

Θα είναι επιτυχία αν αυτό γίνει πράξη. Άν όμως ευτυχίσουμε να «στήσουμε κάλπη» δεν θα ευτυχίσουμε να έχουμε εκλογικές περιφέρειες και Βουλευτές. Κυρίαρχο ερώτημα που αναδεικνύεται. Τί θέλει το μεγάλο εκλογικό σώμα της ομογένειας;

Από την μια άκρη της γης έως την άλλη διάχυτη είναι η άποψη ότι οι Έλληνες πρέπει να διεκδικούν οι ίδιοι με τους δικούς τους αντιπροσώπους την επίλυση των προβλημάτων τους.

Τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά. Μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία όποιας μορφής και ιδεολογικής έκφρασης και αν ήταν αποδείχθηκε πολύ λίγη για να τα επιλύσει.

Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση ,Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά μπαίνουν και ξαναμπαίνουν στην ημερήσια διάταξη χωρίς ποτέ να παίρνονται σοβαρές και οριστικές αποφάσεις.

Οι οργανωμένοι φορείς του Ελληνισμού, Ομοσπονδίες, Κοινότητες, κ.ά δεν εισακούγονται και διαρκώς αιμορροούν.

Πολλοί από αυτούς μέρα με την μέρα μετατρέπονται σε σωματεία σφραγίδες που εξυπηρετούν οτιδήποτε άλλο εκτός από τον σκοπό τους. Όπου δε φαίνεται να υπάρχει ελπίδα και δράση εκεί γρήγορα μπαίνει σε ενέργεια το σχέδιο της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».

Οι ικανοί περιθωριοποιούνται και καταστρέφονται και οι ιντριγκαδόροι παραμένουν να παίξουν τον ρόλο που έχουν ταχθεί.

Στον Ομογενειακό Τύπο η κατάσταση μια από τα ίδια. Όλοι κόπτονται για τους ομογενείς και ζητούν από τις αρκετές εκδοτικές προσπάθειες που γίνονται, να προβάλλουν τις δραστηριότητες τους, αλλά πάντα φροντίζουν να …ξεχνούν. Πάνε 4 χρόνια περίπου που Καραμανλής – Παπανδρέου επισκεπτόμενοι την Γερμανία προεκλογικά ο ένας στο Ντύσσελντορφ και ο άλλος στην Στουτγκάρδη είχαν βάλει στην ατζέντα παροχών προς την Ομογένεια την ενίσχυση του Ομογενειακού Τύπου μαζί με την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και το δικαίωμα ψήφου.

Στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση οι ανησυχίες των Γονέων για καλύτερες συνθήκες που έχουν να κάνουν με προβλήματα ποιότητας εκπαίδευσης, προσωπικού, βιβλίων, σωρεία κτιριακών προβλημάτων, αντιμετωπίζεται με «πληρωμένες μελέτες» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Παιδείας που κατευθύνονται από «επαγγελματίες» και στηρίζονται σε ανεύθυνες έρευνες του ενός ταξιδιού της μιας μέρας στην Ομογένεια.

Από την άλλη ,η ανεργία των ομογενών εκπαιδευτικών αντιμετωπίζεται όχι με την πρόσληψή τους αλλά με την παράταση της απόσπασης ακόμη και για 8ο – 9ο – 10ο χρόνο των από Ελλάδα ερχομένων εκπαιδευτικών.

Κάπως έτσι βρίσκει την Ομογένεια το ξημέρωμα της αναμενόμενης θέσπισης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Μόνο που ο Ελληνισμός της Διασποράς αυτή την φορά δεν δείχνει διατεθειμένος να παραμείνει αμέτοχος.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός φορέα ,μιας κίνησης που δεν διστάζει κανείς να προδιαγράψει ότι μεταλλάσσεται σε Κόμμα, αιφνιδίασε τους πάντες. Άλλους ευχάριστα άλλους όχι.

Ήδη σχηματίζονται πυρήνες απανταχού της γης που δεν θα αργήσουν να πάρουν σχήμα και μορφή. Οι πιο απαισιόδοξοι οριοθετούν κάτι τέτοιο στο πρώτο τρίμηνο του καινούργιου χρόνου.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είτε με αρθογραφία είτε με Mails είναι τεράστιο. Η εφημερίδα μας έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά από αυτά. Από απλούς πολίτες που θέλουν να εκφραστούν μέχρι επιστήμονες και διακεκριμένους ομογενείς που δείχνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους και προσφέρονται να βοηθήσουν.

Το πλαίσιο αρχών διαμορφώνεται μέρα με την μέρα από τους ίδιους και από ότι φαίνεται δεν είναι μακριά η στιγμή των ανακοινώσεων.

Αυτό που κυριαρχεί είναι ότι θα είναι ένα Κόμμα πολυσυλλεκτικό με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας και κύριο άξονα της πολιτικής του την Ομογένεια. Θέση μέσα σε αυτό θα έχουν οι πάντες που θα συμφωνούν με τις αρχές του και τις κατευθύνσεις του χωρίς να κάνουν έκπτωση στα ιδεολογικοπολιτικά τους πιστεύω. Κοινός γνώμονας και ιδιαίτερος στόχος θα είναι και θα παραμένει στην πρώτη γραμμή η πάλη για την εκλογή όσων περισσότερων Ομογενών Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Επειδή ακριβώς κοινή πεποίθηση είναι ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον Ελληνισμό, δεν μπορούμε να το κάνουμε ερήμην του.

Γιώργος Ρούγας

Ωστόσο στις  τάξεις αυτού του «κλειστού πυρήνα» της Ευρώπης  που προωθεί το πολιτικό ενγχείρημα επικρατεί ένας βασικός προβληματισμός. Ενώ στην  Ευρώπη έχει ωριμάσει πια η ιδέα και συζητείται εδώ και χρόνια το θέμα της διεκδίκησης του δικαιώματος παροχής ψήφου προς τους Ομογενείς, απλά δεν είχε πάρει το δρόμο η οργάνωση ενός κόμματος όπως τώρα, αντιθέτως σε Αμερική και Αυστραλία τα πράγματα  είναι πολύ θολά. Εικάζεται ότι τα πρώτα προβλήματα θα προέλθουν από Αμερική όχι επειδή  απορρίπτουν την ιδέα-αντιθέτως και εδώ  υπάρχουν σποραδικά κάποιες φωνές- αλλά επειδή «θα σκοτωθούν μεταξύ τους για τις θέσεις και  τα αξιώματα!»  όπως χαρακτηριστικά μας τόνιζε μέλος της προσπάθειας που έχει αναλάβει να κάνει τις πρώτες προσεγγίσεις σε όλες τις ηπείρους. Συνεχίζοντας τη συζήτηση- ο ίδιος άνθρωπος – τονίζει με έμφαση πως  «δεδομένου ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Ομογένειας  ειδικά των ΗΠΑ είναι χαοτική και απελπιστική από κάθε άποψη,  αφού όλοι κοιτάνε το φαίνεσθαι, την αυτοπροβολή και τη βιτρίνα  ενώ από έργο; μηδέν!  Έχουν τα μέσα και την οικονομική άνεση εν τούτοις δεν έχουν καταφέρει να έχουν ένα αποτελεσματικό lobby και τα προβλήματα εδώ και δεκαετίες -από την περίοδο του 7 προς 10 μέχρι σήμερα με το Σκοπιανό-  παραμένουν όχι απλώς  άλυτα αλλά διογκώνονται.  Με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να διατηρούν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και κυρίως να καλλιεργούν την ελληνική εθνική συνείδηση αφού οι νέες γενιές κινδυνεύουν -αν δεν  έχουν πλήρως- να  εξαμερικανισθούν.» Για να καταλήξει στην εξής επισήμανση «Πως μπορεί λοιπόν να σταθεί ένα τέτοιο ενγχείρημα με αυτούς εδώ(σ.σ τους Ελληνοαμερικανούς) χωρίς σοβαρές βάσεις. Το χρήμα βρίσκεται. Οι σοβαροί άνθρωποι λείπουν. Αν τους βρείτε κι εγώ μαζί»  

Ομογενειακός παράγων από την Ευρώπη  που γνωρίζει για το ενγχείρημα πολύ καλά και είναι πρόθυμος να βοηθήσει με κάθε άποψη το πολιτικό ενγχείρημα  μας είπε με νόημα: «Με την πιθανότητα να μπορούν να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους άρχισε μια συζήτηση για την δημιουργία ενός Κόμματος (κίνησης ?) Ελλήνων Αποδήμων Πολιτών.  Το κόμμα αυτό θα αντιπροσωπεύει στο Εθνικό Κοινοβούλιο όλους τους εκτός Ελληνικής Επικρατείας πολίτες.  Παρόλο που αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ιδέα νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια κίνηση.

Αφ ενός θα τρομάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, αφ' ετέρου απαιτεί πάρα πολύ και προσεκτική οργάνωση καθώς και ικανούς οικονομικούς πόρους. Δεν είναι εύκολο (ακόμη και με τις νέες τεχνολογίες) να στηθεί ένας μηχανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι όλοι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι γνώστες και χρήστες αυτών των τεχνολογιών και σε κινήσεις αυτού του είδους το σπουδαιότερο είναι η διαπροσωπική επαφή και εμπιστοσύνη.

 

Επιπλέον μια τέτοια κίνηση (αν θέλει νάνε σοβαρή) και να μπορεί να πιάσει εκλογικό μέτρο του 3% στην επικράτεια (ΠΡΟΣΟΧΗ αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη – τι θα γίνει αν δημιουργηθεί ξεχωριστή περιφέρεια ή περιφέρειες? Πως θα προσμετράτε η ψήφος των αποδήμων? κλπ.) θα πρέπει να έχει υποδομές παντού…

Σε επίπεδο ιδεολογικής πλατφόρμας τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα δεδομένου ότι πέραν των Ελλαδικών κομμάτων και πολιτικών-ιδεολογικών διαφορών και επιρροών στους απόδημους υπάρχουν και οι γεωγραφικές ιδεολογικές διαφορές. Για παράδειγμα οι Ευρωπαίοι σκέπτονται και αντιδρούν διαφορετικά από τους Ελληνο-Αμερικάνους ή τους Ελληνο-Αυστραλούς. Ακόμη και οι Ελληνο-Καναδοί βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους Ελληνο-Αμερικάνους. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά αυτή την στιγμή και το σκηνικό (εκλογικός νόμος για τους απόδημους) δεν είναι καθόλου καθαρό. Ο χρόνος θα δείξει…»