ΑΠΟΨΗ 

Δυστυχώς όπως φαίνεται το όλο θέμα της ψήφου των αποδήμων συνεχίζει (παρόλες τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και βαρύγδουπες ανακοινώσεις) να είναι μία υποκριτική κοροϊδία για τους απόδημους.

Έτσι η Κυβέρνηση παρουσίασε επιτέλους τον πολυσυζητημένο και αναμενόμενο νέο προτεινόμενο εκλογικό νόμο που το κύριο στοιχείο του είναι ότι αυξάνει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος κατά 50 έδρες (έναντι 40 προηγουμένως). Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον μια σχετική διάταξη για την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στις λίστες υποψηφίων (τουλάχιστον το 1/3),  αλλά δυστυχώς γι' μία ακόμη φορά πουθενά δεν αναφέρεται τίποτα για τους απόδημους !!!!

Ο αρμόδιος υπουργός μπορεί βεβαίως να ισχυριστεί ότι θα φέρει σύντομα (το πόσο σύντομα αναμένει να το δούμε…) αντίστοιχο ειδικό νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στην Βουλή προς ψήφιση. Και βεβαίως θα είναι το λιγότερο υποκρισία ή κοροϊδία αν επιμένει να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει ουδεμία δυνατότητα να γίνει αποδεκτό από τους απόδημους αλλά και την  αντιπολίτευση. Ίδωμεν…

Όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη. Όσοι παρακολούθησαν τις διεργασίες των συνεδριάσεων του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη και τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση αλλά και την διακομματική επιτροπή διαπιστώσαν ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων δεν ήταν και στις άμεσες προτεραιότητες τόσο των Ελλήνων πολιτικών αλλά … και του ίδιου του ΣΑΕ !!! Στο αρχικό πρόγραμμα της συνάντησης (που το ετοίμασε ποιος άραγε;) το θέμα της ψήφου δεν υπήρχε καν, αλλά τέθηκε την τελευταία στιγμή από τους εκπροσώπους των περιφερειών προς συζήτηση (προς δυσφορία των παραβρισκόμενων πολιτικών). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ (http://www.sae.gr/), ουδεμία αναφορά υπάρχει για τις συγκεκριμένες θέσεις ή προτάσεις του ιδίου του ΣΑΕ για το θέμα αυτό, παρά μόνο οι γενικόλογες επαναλαμβανόμενες θέσεις και υποσχέσεις των πολιτικών. 

Βέβαια το προεδρείο του ΣΑΕ επιβεβαίωσε τελικά και διακήρυξε για μία ακόμη φορά την θέση των αποδήμων (που ζητούν δικές τους εκλογικές περιφέρειες και δικούς τους βουλευτές) στην διακομματική Επιτροπή της Βουλής που ήταν παρούσα. Πέραν όμως αυτού δεν "πίεσε" τα κόμματα και την κυβέρνηση, ούτε απαίτησε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δέσμευσης (των τελευταίων 30 χρόνων !!!) προς τους απόδημους. Έχασε την μοναδική ευκαιρία να ζητήσει δυναμικά την υλοποίηση της Συνταγματικής επιταγής, κατά την χρονική στιγμή μάλιστα που γνώριζε πολύ καλά ότι ο νέος εκλογικός νόμος ετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί σύντομα για συζήτηση και ψήφιση. Και γνώριζε εκ των προτέρων ότι αν δεν περιλαμβάνεται το θέμα της ψήφου των αποδήμων στην προβλεπόμενη για τον εκλογικό νόμο συζήτηση, τότε το όλο θέμα μεταφέρεται για την επόμενη τετραετία, αν όχι για  τις Ελληνικές καλένδες…. Κρίμα που το ΣΑΕ παρέμεινε υποτονικό και απαράδεκτα υποτακτικό στις αντιδράσεις του στο σοβαρό αυτό θέμα.

Τα δε κόμματα συνέχισαν κανονικότατα αυτό που κάνουν χρόνια τώρα. Να "δουλεύουν" δηλαδή κατ' επανάληψη τους απόδημους και να ανακαλύπτουν κάθε φορά καινούργιες δικαιολογίες (υποκρινόμενα δυσκολίες, αδυναμίες κλπ.), για να μην υλοποιήσουν αυτό που αναγγέλλουν αλλά και που υπόσχονται, (πάντα βεβαίως προεκλογικά για να μαζεύουν τις ψήφους των εύπιστων αποδήμων).

Έτσι για το θέμα της ψήφου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα "μασάγανε"…. Ο μεν Υφυπουργός κος Κασσίμης (που ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα "θερμός" στην ψήφο των αποδήμων… τουναντίον θα λέγαμε ότι είναι και ενάντια..,) είπε ότι το θέμα της ψήφου θα το δούμε στην κυβέρνηση μετά τις γιορτές… Δηλαδή μετά τον ΝΕΟ εκλογικό νόμο !!! Στην ουσία δηλαδή …το μεταφέρουμε στις Ελληνικές καλένδες !!! Από κοντά να τον σιγοντάρει στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Είναι σαν να μην επικοινωνούν μεταξύ τους στο ίδιο κόμμα και να αφήνουν τον υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμιά δυνατότητα να γίνει αποδεκτό. Τι να υποθέσει κανείς …

Το δε ΠΑΣΟΚ από κοντά στο ίδιο πνεύμα:  ναι μεν συμφωνούμε επί της αρχής να ψηφίζουν οι απόδημοι, αλλά το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης, (που σημειώτεον το έχουν ήδη από τον Μάιο στα χέρια τους !!!), πρέπει να το εξετάσει μια επιτροπή συνταγματολόγων για να δει τι απαιτείται, τις τυχόν συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, κλπ. κλπ…. Ποια είναι τελικά η συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ? Γιατί επί 20 σχεδόν χρόνια στο ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμιά κίνηση για να ψηφίζουν οι απόδημοι και τώρα που η κυβέρνηση κάνει μια κίνηση (έστω και σε λάθος βάση) δεν επιμενει δυναμικά και ξεκάθαρα για να στηρίξει την θέση του; Αν' αυτού το ΠΑΣΟΚ προβάλει (όπως και η ΝΔ), φτηνές δικαιολογίες παρακώλυσης, σαν να μην είχαν  κανένα συνταγματολόγο (που είναι άραγε ο κος Βενιζέλος?) για να εξετάσει το νομοσχέδιο και να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις !!! Μα ποιόν "δουλεύουν" τελικά;

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στην στυγνή του άρνηση (για τους γνωστούς λόγους) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τις θέσεις του ΣΑΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ βλέπει θετικά το όλο θέμα χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, πέρα από την δήλωση του κου Καρατζαφέρη ότι (προτίθεται) να βάλει απόδημο επικεφαλής στην λίστα Επικρατείας. Ίδωμεν …

Συμπερασματικά το "δούλεμα" και η κοροϊδία συνεχίζεται κανονικά και θα συνεχίζεται για καιρό όσο οι απόδημοι δεν διεκδικήσουν δυναμικά την υλοποίηση του συνταγματικού τους δικαιώματος.

Απόδημος