Καραμανλής: Εταίρος στρατηγικής σημασίας η Ρωσία

 

 

 

Κατ` ιδίαν συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα. Κατά την υποδοχή του, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι η πέμπτη συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες, η κάθε μία από αυτές ήταν επιτυχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική. Επίσης, επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προχωρήσει η συνεργασία στον αγωγό φυσικού αερίου Σαουθ Στρίμ. Ο κ. Πούτιν μίλησε για τη συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας των δύο χωρών ενισχύονται με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα που έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη Ρωσία εταίρο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας και σημείωσε ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

Οι δηλώσεις

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπογράφηκε σήμερα, ως το προτελευταίο στάδιο για την δημιουργία του έργου. Οι κ.κ.Καραμανλής και Πούτιν συμφώνησαν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία αφενός στη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, αφετέρου και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δράσεις στα Βαλκάνια.

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν ακόμη ζητήματα στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας. Ο κ. Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 ρωσικών τεθωρακισμένων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συζητά για ενέργειες που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε πολλαπλούς τομείς συνεργασίας.

Ο κ.Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα περιορισμό για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων σε ρωσικό έδαφος.

Αναφερόμενος στα διεθνή ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Κυπριακό και στις σχέσεις Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών είναι παραπλήσιες. Κάνοντας μία γενικότερη αναφορά είπε ότι σήμερα συζητείται ποια διεθνής τάξη πραγμάτων θα εγκαθιδρυθεί στον Κόσμο και σημείωσε ότι η Ρωσία μαζί με άλλες Δυνάμεις θέλουν να κάνουν τον Κόσμο πιο ασφαλή και πιο δημοκρατικό.

Στην συνέντευξη που έδωσαν οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν για τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Ο κ.Πούτιν απάντησε λέγοντας ότι είχε εσωτερικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με δηλώσεις αξιοσέβαστων υπαλλήλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε, πρόσθεσε, εξελίσσονται όχι άσχημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουν σε μακροχρόνια συμφωνία.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος και για τον χαρακτήρα αλλά και για τις προοπτικές της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών. «Οι σχέσεις αυτές», είπε, «δεν περιορίζονται στην ενέργεια αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν αρκετά βαθιά στο χαρακτήρα αυτής της σχέσης».

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και κινείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις μας κινούνται με βάση το εθνικό συμφέρον. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων είναι επ' ωφελεία και της χώρας μας και της Ρωσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ.Πούτιν επιπροσθέτως ανέφερε ότι με την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας αναβαθμίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, η οποία παράλληλα γίνεται και χώρα διέλευσης των ενεργειακών πηγών. Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν επίσης σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δύο αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης SouthStream. Ο κ.Καραμανλής απάντησε για τον αγωγό πετρελαίου ότι με την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή του έργου.

Για τον South Stream ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα, ότι εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών και ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.Ακόμη ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι, το 2014, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει, με την εμπειρία της, με την τεχνογνωσία, που απέκτησε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά «και την επιθυμία μας να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των Αγώνων».

Δήλωσε επίσης ότι πρότεινε τις παραμονές των Χειμερινών Αγώνων του 2014, να ανακηρυχθεί 'Έτος Ρωσίας' στην Ελλάδα και 'Έτος Ελλάδας' στη Ρωσία, πρόταση που απεδέχθη η ρωσική πλευρά. «Η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει την ευκαιρία να διοργανωθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού, αλλά και επιχειρηματικού, ενδιαφέροντος, με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή των δύο πολιτισμών εκατέρωθεν, την προσέγγιση των δύο λαών, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των οικονομιών μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας στον πολιτιστικό τομέα, καθώς η μακραίωνη ιστορία, ο πολιτισμός των χωρών, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, είπε, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού και έχει κηρύξει το 2007 ως «Έτος Ρωσικής Γλώσσας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής ανήγγειλε επισήμως «την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που του είχα δώσει, το 2004:Πρόκειται για την ίδρυση Τμήματος Σλαβικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα, από την επόμενη σχολική χρονιά, θα εισαχθεί πιλοτικά η διδασκαλία της ρωσικής, ως γλώσσας επιλογής, σε ορισμένα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης».

Συνάντηση Καραμανλή με τον Πατριάρχη της Μόσχας

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιο τον Β'. Στην προσφώνησή του ο πατριάρχης σημείωσε ότι οι Έλληνες και οι Ρώσοι είναι αδελφικοί λαοί με κοινή κληρονομιά την Αγία Ορθοδοξία. Με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε άριστες σχέσεις, ανέφερε ο πατριάρχης και ακολούθως εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και πρόσθεσε ότι προσευχόμαστε για να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση. Ο κ.Αλέξιος μίλησε ακόμη για τις συχνές επισκέψεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεύρυνση των σχέσεων των δύο λαών θα συνεχιστεί. Στην αντιφώνησή του, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει ο πατριάρχης στην ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης. Επισήμανε ότι οι ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς πηγαίνουν πολλούς αιώνες πίσω, ξεκινούν από το Βυζάντιο κι έχουν ως συνδετικό κρίκο το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι η μητέρα εκκλησία και των δύο εκκλησιών.

Τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από τη συχνότητα των επισκέψεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η επίσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς.

Συνυπογράφηκε το πρωτόκολλο για την ίδρυση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Το πρωτόκολλο για την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνυπεγράφη λίγο πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών του προέδρου Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το πρωί στο Κρεμλίνο.

Από ελληνικής πλευράς έβαλαν την υπογραφή τους ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας και ο γενικός διευθυντής της ελληνικής κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-ΘΡΑΚΗ ΑΕ, Χρήστος Δήμας. Από ρωσικής πλευράς υπέγραψε ο Δημήτρη Γιεφστράτοφ, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και από βουλγαρικής πλευράς ο Στέφαν Γκούντσεφ, πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της συντονίστριας ρωσικής εταιρίας ΤΡΑΝΣ ΝΕΦΤ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ξεχωριστή μέρα και νομίζω πως δρομολογείται μια νέα εποχή, όχι απλά στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και σε πολλά περισσότερα επίπεδα''. Εξίσου αισιόδοξος ήταν στις δηλώσεις του και ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Αντρέι Ντεμέντιεφ, ο οποίος ήταν παρών στην υπογραφή και δήλωσε ότι «είναι ένα έργο που είχε καθυστερήσει πολύ και τώρα πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής εντός του 2008. Οι εκκρεμότητες που απομένουν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμφωνηθούν εγκαίρως, ώστε η υλοποίηση του έργου να προχωρήσει γοργά».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό πρωτόκολλο η έδρα της εταιρίας θα είναι η Ολλανδία. Ολοι οι συμμετέχοντες στην υπογραφή κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο Κρεμλίνο, όπου και συμμετέχουν τώρα στην διευρυμένη συνάντηση της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας, υπό τους προέδρους Πούτιν και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΕΝΝΑ  ΑΠΕ / ΜΠΕ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  MEGA  ALPHA 

Μόσχα, 18 Δεκεμβρίου 2007

ΟΙ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

κ. VLADIMIR PUTIN

ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι και πάλι τη Μόσχα,  στο πλαίσιο των συχνών πια επαφών μεταξύ των χωρών μας και της εντατικής συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία. Και με την ευκαιρία αυτή, τον συνεχάρην -και από κοντά- για τη νίκη της "Ενωμένης Ρωσίας", στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η οποία προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. ιδιαίτερα στην προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενός έργου το οποίο θα συμβάλΛει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και θα καταστήσει την χώρα μας σημαντική δίοδο διέλευσης ενεργειακών πόρων. Συζητήσαμε ακόμη τη συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου και τις εργασίες για την υλοποίηση του  αγωγού φυσικού αερίου ‘'South Stream''.

Εξετάσαμε ακόμα τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών μας σχέσεων μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται για κοινή επιχειρηματική δράση στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα- την αύξηση του αριθμού των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μας σε νέους ελπιδοφόρους τομείς, όπως σε αυτόν του τουρισμού.

Εν όψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι, το 2014, εξέφρασα την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει, με την εμπειρία της, με την τεχνογνωσία, που απέκτησε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και την επιθυμία μας να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των Αγώνων.

Πρότεινα επίσης, τις παραμονές των Χειμερινών Αγώνων του 2014, να ανακηρυχθεί ‘'Έτος Ρωσίας'' στην Ελλάδα και ‘'Έτος Ελλάδας'' στη Ρωσία, πρόταση που με ικανοποίηση βλέπω απεδέχθη η ρωσική πλευρά. Η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει την ευκαιρία να διοργανωθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού, αλλά και επιχειρηματικού, ενδιαφέροντος, με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή των δύο πολιτισμών εκατέρωθεν, την προσέγγιση των δύο λαών, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των οικονομιών μας.

Συζητήσαμε ακόμη τις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας στον πολιτιστικό τομέα. Η μακραίωνη ιστορία, ο πολιτισμός των χωρών, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες. Ο Πρόεδρος Putin επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού και έχει κηρύξει το 2007 ως «Έτος Ρωσικής Γλώσσας». Στο πλαίσιο αυτό, ανήγγειλα επισήμως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που του είχα δώσει, το 2004. Πρόκειται για την ίδρυση Τμήματος Σλαβικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα, από την επόμενη σχολική χρονιά, θα εισαχθεί πιλοτικά η διδασκαλία της ρωσικής, ως γλώσσας επιλογής, σε ορισμένα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να συζητήσουμε την στρατιωτικοτεχνική συνεργασία μας. Η πρόσφατη απόφαση που πήραμε, για την προμήθεια 420 ρωσικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, μέσω Διακρατικής Συμφωνίας, θεωρούμε ότι θα προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία σε πολλαπλούς τομείς συνεργασίας, σύμφωνα πάντα με το εθνικό μας συμφέρον.

 

Τέλος, ανταλλάξαμε, όπως ήδη ακούσατε, απόψεις για διεθνή ζητήματα. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με έμφαση στο Κόσοβο, στις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ

Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Putin για την εγκάρδια φιλοξενία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας αναπτύσσονται με επιτυχία, σε όλους τους τομείς. Ταυτόχρονα, ορισμένοι υπάλληλοι της Ε.Ε, με αρκετή κριτική, βλέπουν αυτές τις επαφές της Ελλάδας με την Ρωσία, τις θεωρούν υπερβολικά στενές. Πώς βλέπετε, σχετικά με αυτό, την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας; 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα που κινείται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών. Σε επίπεδο όμως διμερών σχέσεων, αυτές αναπτύσσονται με βάση το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας. Οι, όντως, ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με την Ρωσία είναι επ' ωφελεία της χώρας μου – θέλω να πιστεύω ότι είναι επ' ωφελεία και της Ρωσίας – και τελικά είναι επ' ωφελεία και της Ευρώπης. Άλλωστε, μέσα στην Ένωση η Ελλάδα είναι από τις χώρες που εργάζονται, που δραστηριοποιούνται, ενεργά, για τη στενότερη συνεργασία Ε.Ε και Ρωσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνέχεια υπογραμμίζετε τη δύναμη και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων σε τομείς, όπως η ενέργεια και η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία. Υπάρχουν δύο έργα, στα οποία αναφερθήκατε, υο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, που όπως είπατε το τελευταίο βήμα έγινε πριν αρχίσει να υλοποιείται και δεύτερο έργο, όχι λιγότερο σημαντικό, ο ‘'South Stream'' το οποίο συζητήσατε στην Κωνσταντινούπολη, όποτε ανακοινώσατε και την καινούργια συνεργασία σ' αυτόν τον τομέα. Αυτό είχε μεγάλη απήχηση σ' όλον τον κόσμο. Σε ποιό στάδιο βρίσκονται σήμερα αυτά τα δύο έργα; Η δεύτερη ερώτηση: η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για την αγορά ρωσικών αρμάτων μάχης. Πόσο μακριά θα προχωρήσει η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία; Θα υπάρξουν άλλα είδη εξοπλισμού, τί άλλο θα γίνει σ' αυτόν τον τομέα; Είναι δύο πολύ μεγάλες πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, που πράγματι βρίσκουν διεθνή απήχηση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως σωστά επισημάνθηκε, υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα έργα σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας. Το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη χρειάζεται ακόμα βήματα, αλλά σήμερα, είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα, γιατί σηματοδοτεί ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του έργου, αφού είμαστε πλέον σε θέση να αναγγείλουμε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ των μετόχων για την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας, που θα αναλάβει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το έργο.

Στο επίπεδο του South Stream, του αγωγού φυσικού αερίου, εκεί οπωσδήποτε χρειάζεται ακόμα σημαντική επεξεργασία. Εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές, επεξεργάζονται τεχνικά και οικονομικά ζητήματα και ελπίζουμε, στο σύντομο μέλλον, να φτάσουμε σε συμφωνία, δηλαδή στη διακρατική συμφωνία και για το έργο αυτό.

Σε ό,τι αφορά τώρα την συνεργασία μας σε αμυντικά θέματα, αυτή είναι πολύ καλή. Επεκτείνεται σε πάρα πολλούς τομείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκην μπορεί να γίνει πρόβλεψη σήμερα, για το πού και σε ποιές άλλες πτυχές θα ξεδιπλωθεί στο μέλλον.