Η ένταση που έχει δημιουργηθεί λίγες ώρες πριν την κρισημη συνεδράση της Γενικής Συνέλευσης απουτπώνεται στις πράγματι  αποκαλυπτικές δηλώσεις που έχουν κάνει στο Greek  American News Agency επιφανή στελέχη του ιστορικού συλλόγου που αντιδρούν με οξύτητα και οργή στις δηλώσεις του κ. Βουρνά. Και αυτές τις συνεντεύξεις και δηλώσεις τις παραθέτουμε χωρίς σόλια ή άλλο σχετικό ρεπορτάζ. Αυτούσιες όπως καταγράφηκαν. Μιλούν οι Γιώργος Τουμπέκης, πρώην πρόεδρος της παναρκαδικής και πρών πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Ξυδιάς πρώην αντιπρόεδος του Συλλόγου Γέρος του Μωριά και Γιάννης Αγγελόπουλος.  

Γιώργος Τουμπέκης: έκανα λάθος έπρεπε να είχα κλείσει το θέμα απο καιρό. έχω ευθύνη

Γιάννης Ξυδιάς: είναι κακία πληγή η υπόθεση Βουρνά

Γιάννης Αγγελόπουλος: δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση…

Γιώργος Τουμπέκης πρώην πρόεδρος Παναρκαδικής και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου «ο Γέρος του Μωριά»

Καταρχήν διαβάζοντας τις απαξιωτικές δηλώσεις του προσωπικά για μένα δε θα απαντήσω. Δεν νομίζω ότι ταιριάζουν σε ένα άνθρωπο μορφωμένο. Προσβάλλουν όμως όλους του Αρκάδες.  Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα.  Ο κάθε ένας κρίνετε και ούτε θέλω να κάνω προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Βουρνά.  Θα σας πω όμως τούτο:Δεν έχει διαπιστωθεί με τον κ. Βουρνά και δεν μας έχει προσκομίσει χαρτιά, τα οποία ζητάμε από την αρχή. Από ποιο μέρος κατάγεται. Πού γεννήθηκε. Δεν έχει μέχρι σήμερα πει που γεννήθηκε. Μας λέει ότι είναι από το Ίσαρη, μας λέει ότι είναι από την Αρκαδία, μας λέει ότι είναι από τη Μεσσηνία, μας λέει ότι είναι από ένα χωριό εκεί κοντά στην Αρκαδία. Όμως δεν μας έχει πει από πού πραγματικά κατάγεται. Χρόνο με το χρόνο ασφαλώς αφήσαμε ότι κάποια μέρα θα προσκομίσει τέτοια ενδεικτικά. Μας λέει ότι κατάγεται από την Ήβα (?)και τον Αγά (?). Από κάποια γιαγιά, για την οποία δεν ξέρουμε από πού ήταν. Μέχρι σήμερα δεν μας έφερε στοιχεία που να λένε ότι κατάγεται από αυτό το χωριό.

Μετά από πόσα χρόνια δεν σας έφερε στοιχεία; Ο κ. Αγγελόπουλος τον έφερε την δεκαετία το 1989. 

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει στοιχεία.

Ο λόγος που έγινε αρκάς ποιος είναι κατά τη γνώμη σας;

 Ήταν για να πάρει σπίτι στο αρκαδικό χωριό.

Αυτό πώς το λέτε?

Δεχόμαστε αιτήσεις για το Αρκαδικό χωριό, από αρκάδες διότι έτσι περάστηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Δόθηκε για τους αρκάδες και πρέπει να είναι αρκάδες ομογενείς. Όποιος δηλαδή καταγόταν πχ από την Μεσσηνία δεν μπορούσε να πάει να πάρει σπίτι στο αρκαδικό χωριό.

-Το οποίο σπίτι -φαντάζομαι- θα ήταν και σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.

Το ποσό ήταν ευτελές. Τα χρήματα ήταν πολύ λίγα.

-Καλά όλα αυτά. Πέρασαν όμως τα χρόνια. Τί έγινε; Τον κάνατε πρόεδρο του συλλόγου σας, ο οποίος πράγματι  είναι ένας ιστορικός σύλλογος. Μετά όμως τον κάνατε και  πρόεδρο της Παναρκαδικής.  Και πριν λίγο καιρό τον τιμήσατε μεταξύ των πρώην προέδρων του συλλόγου σας. Γιατί τώρα εγείρετε ένα τέτοιο θέμα;  

Εδώ έφεραν αντιρρήσεις πολλά μέλη, αλλά ορισμένοι άνθρωποι που σήμερα είναι στην διοίκηση δεν άκουσαν αυτές τις αντιρρήσεις και τις φωνές.

-Δηλαδή δεν ήταν κάτι ομόφωνο;

Οχι. Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από πολλά μέλη μέχρι και την τελευταία στιγμή αλλά αγνοήθησαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Να σκοτώσουμε ή να κάνουμε πόλεμο στη διοίκηση; Και προσπαθήσαμε με καλό τρόπο να τους πούμε ότι δεν πρέπει αυτό το πράγμα να συνεχιστεί και να γίνει.

-Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει κάνει μια σοβαρή καταγγελία από τις 9 Νοεμβρίου. Γνωρίζετε εσείς ποια είναι η τύχη αυτής της καταγγελίας;

Δεν γνωρίζω. Έχω ακούσει ότι έχει κάνει, αλλά πού έχει φτάσει και τι ακριβώς γίνεται δεν ξέρω.

-Αναφέρεται στον κ. Βουρνά και την έχει παραδώσει και στο ΔΣ. από τις 9 Νοεμβρίου.

Να σας πω την αλήθεια δεν έχω υπόψη.  Ο γραμματέας θα την γνωρίζει, ο κ. Φίλιος. Θα μιλήσω μαζί του και θα σας πω. Ήταν η χορεσπερίδα αυτό το διάστημα και είμαστε όλοι αναμεμιγμένοι, οπότε δεν είχα χρόνο να μιλήσω για αυτό. Ο γραμματέας θα πρέπει να γνωρίζει.

-Όλη η ιστορία έχει πολύ βάθος χρόνου αλλά οι καταγγελίες γίνονται τώρα. Υπήρξαν και νωρίτερα καταγγελίες; Οι πληροφορίες λένε ότι και νωρίτερα ο κ. Αγγελόπουλος δημοσίως είχε πει «ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι αρκάς, και το μετανιώνω που τον έφερα…»

Ακριβώς ναι, προφορικές καταγγελίες εναντίον του κ Βουρνά είχαν γίνει. Είχαν γίνει σχόλια, είχαν δημιουργηθεί προβλήματα. Είχαν δημιουργηθεί κάποιες εντυπώσεις. Πλην όμως το πήραμε όπως κάνουμε πάντα εμείς οι έλληνες…τι θέλετε να σας πω; Ότι δεν φταίμε; Φταίμε. Όλοι φταίμε.  

-Υπήρξατε και σεις πρόεδρος…

Υπήρξα πρόεδρος και έφερα αντιρρήσεις για να πάει για πρόεδρος, και ήμουν στο συνέδριο στην Τρίπολη και σε μια συνάντηση που είχα με τον νομάρχη τον κ. Γιαννόπουλο τον ρώτησα και μου είπε τα εξής:

Αν το κάνατε στην Αμερική, είχατε άλλες δικαιοδοσίες. Σύμφωνα με τον νόμο της Ελλάδας, εφόσον το συνέδριο γίνεται εδώ στην Ελλάδα και αυτός πλέον έχει γίνει κάτοικος της Αρκαδίας παραπάνω από δυο χρόνια (και αυτός ήταν πάνω από δύο χρόνια) δεν μπορείς να τον σταματήσεις.

-Δηλαδή εσείς προσπαθήσατε να σταματήσετε τον κ Βουρνά;

Προσπαθήσαμε να τον σταματήσουμε στο συνέδριο τον κ. Βουρνά. Έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες. Και καταγγελίες. Αλλά γινόταν στην Ελλάδα, στην Τρίπολη. Και σύμφωνα με τον νόμο της Ελλάδας, ήταν κάτοικος πάνω για δυο χρόνια. Μπορεί να μην είναι αρκαδικής καταγωγής αλλά είναι κάτοικος της Αρκαδίας.

Τώρα τι μέλλει γενέσθαι με την καταγγελία του κ. Παρασκευόπουλου;   

Πιστεύω ότι πρέπει να πληροφορηθεί ο κόσμος διότι ντρέπομαι που το λέω, αλλά βγαίνει έξω ο κ. Βουρνάς…έτσι μου είπαν όταν είχα βγει κάποια στιγμή και μου λένε «μας έχετε πηδήξει έσεις οι αρκάδες. Είμαστε αρκαδικής καταγωγής όλοι;». βγαίνει έξω και λέει ασυδοσίες ότι ΄πολοι κατάγωνται από τους αρκάδες. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνει πολλές φορές τι λέει. Και πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Δεν αντιπροσωπεύει τους αρκάδες. Αν θέλει να λέει, θα τα λέει ως Βουρνάς Χρήστος, από όποιο μέρος και αν κατάγεται. Να λέει το όνομά του και το μέρος της καταγωγής του, όπως το λέει ο Τουμπέκης που κατάγεται από τις Ράχες της Γορτυνίας. Δεν έχω πρόβλημα να λέω ότι κατάγομαι από τις Ράχες της Γορτυνίας.

-Τον έχετε τόσα χρόνια αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία. Έχει περάσει από διάφορες θέσεις και σήμερα είναι ταμίας. Τώρα μαθαίνω ότι διαδίδει ότι θα ήθελε να γίνει και πρόεδρος. Αυτά;

Έχεις απόλυτο δίκιο. Και λέμε ότι ποτέ δεν είναι αργά. Εγώ θα έλεγα ποτέ δεν είναι αργά. Διότι δεν υποτίθεται ότι ένας άνθρωπος που συνεχώς υποδαυλίζει την οικογενειά του, ή το κράτος ή κάποιον οργανισμό, πρέπει, εφόσον τον αντιληφθήκαμε ότι το κάνει αυτό συνεχώς, να τον αφήσουμε να το κάνει.

-Τι εννοείτε όταν λέτε ότι δημιουργεί προβλήματα στο σύλλογο και στους αρκάδες; Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που σας έχει δημιουργήσει;

Πάμπολα είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Είναι το ποιόν του τέτοιο. Δεν έχουμε τέτοιο ποιον μέσα στου αρκάδες. Αυτό σας το λέω με μεγάλη μου χαρά και εκτίμηση. Ο χειρότερος Αρκάς δεν φτάνει σε αυτό το ποιον.

-Ναι, αλλά ποια είναι τα βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Φεύγει από τον έναν άνθρωπο και κατηγορεί τον άλλον.

 Άλλα; Γνωρίζε ότι έχει δημιουργηθεί και ένα θέμα με τον Κολοκοτρώνη.

Ναι είναι και αυτό ένα θέμα. Έφερε κάποιον συγγενή του να τον γράψει στους Αρκάδες, στον «Γέρο του Μοριά». Δεν ξέρω από πού είναι, από πού κατάγεται. Τον έγραψε στον «Γέρο του Μοριά», τον έκανε Κολοκοτρώνη, βγαίνει έξω και λέει ότι είναι Κολοκοτρώνης. Δεν μπόρεσα να καταλάβω στη ζωή μου, δεν έχω δει άνθρωπο, Έλληνα ειδικά, να κατάγεται έστω από το Καρπενήσι, και να λέει ότι δεν είναι Καρπενησιώτης, παρά είναι από την Νάουσα. Δεν το έχω δει αυτό το πράγμα στην ζωή μου.

Αυτές όλες οι αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στου συλλόγους, και ειδικότερα σε έναν ιστορικό σύλλογο όπως είναι ο Γέρος του Μοριά, δεν διώχνουν την νεολαία; Από όσα ισχυρίζεστε και όσα καταγγέλλονται φαίνεται να  έχετε δίκιο για τον κ. Βουρνά. Από πολλές απόψεις, διότι από αυτά που μου καταγγέλλετε, καταλαβαίνω ότι μιλάτε για  απάτη. Διότι δεν μπορείς για να πάρεις ένα σπίτι, να κάνεις ψευδή δηλώσεις.

Σωστό. Διότι πρώτα από όλα έχει περάσει στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Στην πραγματικότητα πρέπει να το χάσει στο σπίτι.  Έπρεπε να πάνε άλλοι άνθρωποι μπροστά ότι έκαναν ψευδείς δηλώσεις ότι είναι αρκάς. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Αλλά η νεολαία είναι ένα άλλο θέμα για τους Έλληνες εδώ της Αμερικής. Όχι μόνο για τους Αρκάδες. Για όλους τους Έλληνες. Θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση, που απαιτεί ηγέτες του Ελληνισμού. Όταν ήμουν αντιπρόεδρος στην παναρκαδική, πρόεδρος ήταν ένας διάσημος γιατρός από το Λος Άντζελες, πουλιόταν το Bridgeport University 6 εκατομμύρια δολάρια. Τότε ήταν πολλά χρήματα, πρέπει να ήταν το 93-94. τηλεφώνησα στο γιατρό και του πρότεινα να κάνει μια επιστολή, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον μας για να δούμε τι ζητούν. Ο γιατρός, καλός άνθρωπος, μου λέει: – Γιώργη, τρελάθηκες; Εμείς οι αρκάδες, ξυπόλητοι, θα πάμε να πάρουμε το Bridgeport. Ό,τι και να ναι, 6 εκατομμύρια, είναι πάρα πολλά. Πού θα τα βρεις τα χρήματα; Του λέω τότε ότι δεν χρειάζεται εμείς οι αρκάδες να αγοράσουμε το  Bridgeport University, ο Ελληνισμός να το αγοράσει. Και όταν λέμε ο Ελληνισμός, δεν είναι για τους Αρκάδες μόνο, είναι για όλο τον Ελληνισμό. Να μαζέψουμε τους νέους. Του είχα πει λειπόν τότε ότι το «πανεπιστήμιο διαθέτει πολλές σχολές, και προπτυχιακές και μεταπτυχιακές. Να δείξουμε ένα επίπεδο, όχι να πλακωνόμαστε όλοι οι σύλλογοι της κολοπετινίτσας και να δείχνουμε τις τιμητικές πλακέτες. Τι να δείχνουμε; Έχουμε πλέον ξεφτιλιστεί. Είμαστε οι μοναδική φυλή που δεν έχουμε πανεπιστήμιο». Η πρότασηή μου αυτή δεν ήταν για προσωπικό όφελος, ή προς όφελος του γιατρού. Ήταν ακριβώς να μαζέψουμε τους νέους μας.

Πολύ σωστή σκέψη…

Αλλά πώς θα μαζέψεις τους νέους, οι οποίοι έχουν διάφορους επαγγελματικούς προσανατολισμούς και κατευθύνσεις. Αυτά τα παιδιά δεν μπορείς να τα μαζέψεις. Γιατί; Γιατί φυσιολογικά, ο δικηγόρος θα πάει με τους δικηγόρους, ο γιατρός με τους γιατρούς κ.ο.κ. Αν υπήρχε όμως ένα τέτοιο ίδρυμα.  Επομένως ο Ελληνισμός, για να μην πω κάποια άλλη βαριά λέξη, απλώς λέω ότι αστόχησε στους σκοπούς του για τους νέους. Αυτή είναι η άποψη μου για τους νέους. Δεν φταίει ο συλλογάκος να μαζέψει τους νέους. Τους μαζεύουμε κάποια στιγμή, τσάκωνεται ο Τουμπέκης με τον Βουρνά, σηκώνεται και φεύγει αντί να καθήσει. Και αυτό δεν γίνεται μόνο στον δικό μας σύλλογο. Ευτυχώς εμείς δεν ε΄χουμε τέτοια πολλά συμβάντα. Με τον κ. Βουρνά έχουμε κάποιοι προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι θα τακτοποιηθούν. Όλοι οι σύλλογοι σε αυτό το μοτίβο βρίσκονται.

Δηλαδή θεωρείτε ότι δεν έχουν πετύχει το έργο τους όλοι οι σύλλογοι;

Δεν έχουμε συνεργασία. Πριν από κάποι χρόνια πουλιόταν ένα συγκρότημα από τους 39 δρόμους μέχρι τους 48, είχε έρθει σε επαφή μαζί μου ένας άνθρωπος από την πολιτεία που τύχαινε να είναι και φίλος μου, μου λέει: «ρε Γιώργο, εσύ που ασχολήσαι με τα κοινά, δεν λες σε αυτούς του Έλληνες να το πάρους αυτόν τον χώρο και να φτιάξουν κάτι». Ήταν για 600 χιλιάδες δολάρια. Τότε συνάντησα κάποιους και τους είπα να πουλήσουμε όλοι τα κοτέτσια μας και να αγοράσουμε αυτή τη γη και να κάνουμε ένα κτήριο μέσα, να πάρουν οι σύλλογοι από ένα χώρο και το υπόλοιπο να το εκμεταλλευόμαστε. Αστειεύεσαι τώρα. Κοτέτσι ο γέρος του μοριά, κοτέστσι οι χιωτες, κοτέτσι οι ηπειρώτες…έχουμε ένα κοτέτσι ο καθένας και καθόμαστε. Δεν έχουμε οργανωθεί δυστυχώς, δεν είχαμε ηγέτες, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτε. Και σκεφτείς και κοιτάξεις γύρω σου, οι έλληνες είναι οι μοναδικοί που δεν έχουν ούτε νοσοκομείο δικό τους, ένα μικρό τουλάχιστον, μια κλινική. Απλά το μόνο που θέλουν όλοι είναι να παρουσιαστούν ως αρχηγοί, να βγάλουν μια φωτογραφία, να φωνάξουν τον εθνικό κήρυκα, να τους βάλει στην εφημερίδα, να βγουν έξω για να τους δούν. Και αυτό είναι λυπηρό. Θέλω να βοηθήσω αλλά πρέπει να υπάρχει πρώτα από όλα μια σοβαρη σκέψη.

Αυτά είχα να σου πω. Δεν έχω τίποτε με τον κ. Βουρνά, ούτε με κανέναν. Αν είναι πραγματικά είναι έλληνας. Γιατί δεν ξέρω τι είναι ο άνθρωπος, αφού δεν έχει παρουσιάσει την καταγωγή του. Δεν ξέρω γιατί ντρέπεται. Εγώ δεν ντρέπομαι να λέω την καταγωγή μου. Για όνομα του θεού. Από 9 ετών, αλλά όταν με ρωτούν δεν έχω πει σε κανέναν ότι είναι Αθηναίος. Γιατί η καταγωγή μου είναι από τις ράχες της Γορτυνίας. Εκεί γεννήθηκα, κάτω από το πουρνάρι πήγα και κάθησα και αν πάω τώρα το πουρνάρι θα με γνωρίσει. Δεν ξέρω αυτός ο άνθρωπος από που κατάγεται. Δεν έχω προβλήματα προσωπικά μαζί του, απλά δεν θέλω να πειράζει τους αρκάδες. Δεν θέλω ψεύτικα πράγματα. Δεν θέλω να βγαίνει έξω και να λέει αρλούμπες στον κόμσο και να πας πιάνει ο κόσμοα και να μας λέει τι είμαστε εμείς οι Αρκάδες και τι κάνουμε. Εμείς οι αρκάδες δεν έχουμε βλάψει κανέναν.   

Γιάννης Αγγελόπουλος,  πρώην μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Γέρος του Μωριά»

«Τι να λέω; Είναι ένα μάτσο χάλια η υπόθεση. Ένα μάτσο χαλια είναι όλα αυτά που λέει. Έχει και ένα ελάτωμμα το παιδί αυτό να νευριάζει και να μην ξέρει τι λέει. Τι σχόλιο να κάνω;

Τα έχω πει αυτά τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να λέμε συνέχεια τα ίδια. Παρουσιάζει ένα σκηνικό, το οποίο είναι δύσκολο να εξερευνηθεί. Διότι και το καταστατικό του συλλόγου επιτρέπει κάτι τἐτοια τερτίπια. Αλλά γενικά ο τρόπος, η συμπεριφορά είναι απρεπής. Χρησιμοποιεί λέξεις οι οποίες δεν είναι σωστές. Δεν αρμόζουν.  Δεν μπορώ να φανταστώ που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχουν όργανα και θεσμοί για να …(?)

Ξυδιάς Γιάννης , πρώην  αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Γέρος του Μωριά»

 Με αφορμή τα όσα έχει πει ο κ. Βουρνάς, έχει αναφερθεί στο όνομά μου μόνο με το επίθετό μου. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, λέγομαι Γιάννης Ξυδιάς, με ξέρει πολύ καλά ο κ. Βουρνάς, και αν λάβω υπόψη την λαϊκή ρήση που ανέφερε ότι «45 Γιάννηδες…».

Τα γραφόμενα του κ. Βουρνά με στεναχώρησαν πολύ.  Δεν αντιπροσωπεύει έναν Αρκά που μιλάει με αυτά τα λόγια προσβάλλοντας όλους  τους Αρκάδες. Άνθρωπος που λέει τέτοια πράγματα δεν πρέπει να λέγεται Αρκάς και δεν επιτρέπεται να λέει τέτοια πράγματα για αδελφούς Αρκάδες. Το θεωρώ προσβλητικό, και θα προτιμούσα…θα παρακαλέσω το συμβούλιο του συλλόγου μου να πάρει κάποια θέση έναντι αυτής της κατάστασης. Οι κουβέντες που λέει ο κ. Βουρνάς δεν ανταποκρίνονται στο σύλλογό μου και στους ανθρώπους που τον εκπροσωπούν. Δεν μας αντιπροσωπεύουν.  

Η διαμάχη μεταξύ του κ. Παρασκευόπουλου και του κ. Βουρνά τι κρύβει από πίσω; Υπάρχει κάτι προσωπικό ή όντως ο μεν κ. Παρασκευόπουλος θέλει να ξεκαθαρίζει μια υπόθεση που ταλαιπωρεί όπως ισχυρίζεται πάνω από 10-15 χρόνια τον σύλλογο, και από την άλλη ο κ. Βουρνάς ενδεχομένως πράγματι να μην μπορεί να αποδείξει ότι  είναι Αρκάς στην καταγωγή, οπότε υπάρχει πράγματι ένα θέμα ηθικής τάξεως. Τι πιστεύετε εσεις για αυτό το θέμα και γιατί ξεκινάτε να το συζητάτε τώρα, αφού τον έχετε κάνει πρόεδρο του συλλόγου και της παναρκαδικής? Αντάλλάσσετε βαριές κουβέντες γιατί ο κ. Βουρνάς έδωσε την συνέντευξη εν βρασμώ ψυχής.

Σε όσο εν βρασμώ ψυχής και αν την έδωσε την συνέντευξη, ένας γραμματισμένος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύσει την ομογένεια και σε κάποιο σημείο θέλει να αντιπροσωπεύσει και σε πανομογενειακό επίπεδο, έχω την εντύπωση πως οι κουβέντες που έχει πει δεν αντιπροσωπεύουν έναν αρκά.

Όσο για την διαμάχη με τον κ. Παρασκευόπουλο, ο κ. Βουρνάς έχει βρεθεί πολλές φορές στο προσκήνιο του συλλόγου μας ότι είναι μια κακιά πληγή γύρω από τα εμπλεκόμενα μέλη που έρχονται σε επαφή μαζί του. ο κ. Βουρνάς ήρθε κάποια στιγμή που ο σύλλογός μας είχε ανέβει στα ύψη, κάνοντας ένα έργο στην Αρκαδία, το λεγόμενο αρκαδικό χωριό. Τότε όλοι είμαστε πολύ φορτωμένοι με πολλές εργασίες. Τότε παρουσιάστηκε να αγοράσει ένα σπίτι στην αρκαδική γη. Δεν δώσαμε μεγάλη σημασία για την καταγωγή του, μας είπαν κάποια άτομα ότι είναι αρκάς, οπότε ήταν εντάξει. Αν και τότε είχαμε 10 χρόνια ιστορίας στο σύλλογο, -το 73 που ήρθα στην Αμερική βρήκα τον «Γέρο του Μοριά» με το σφυρί και την σφραγίδα της έδρας, και τίποτε άλλο- σταδιακά είχαμε κάνει έναν σύλλογο, για τον οποίο αργότερα προσπαθήσαμε, αγοράσαμε κτήριο μαζεύοντας πόρτα-πόρτα ένα δολάριο. Βρέθηκε η ευκαιρία στην πατρίδα και τότε παρουσιάστηκε ο κ. Βουρνάς. Έχει ειπωθεί πολλές φορές στον κ. Βουρνά ότι δεν έχει αρκαδικό αίμα καταγωγής. Βέβαια δεν έιχε πάρει ποτέ άλλοτε τέτοια τροπή το θέμα όπως τώρα. Ωστόσο υπήρχαν κάποιες καταγγελίες στις οποίες δεν δώσαμε βάση και αυτό είναι λάθος όλων μας, διότι όταν λέγεται κάτι πρέπει να εξετάζεται προς γνώση και συμμόρφωση κάθε συλλόγου, διότι τα προβλήματα μεγαλώνουν από κει και πέρα.

Πιστεύετε ότι την καταγγελία που έχει κάνει ο κ. Παρασκευόπουλος οφείλει το συμβούλιο να την ελέγξει με κάποια επιτροπή;

 

Βεβαίως! Ακόμα και αν ήταν ψευδής, ένας από τους δύο ή ένας από τους πολλούς, θα έπρεπε να καταπραΰνει το σύλλογο και να πει: «Κύριοι…», -διότι και μένα αν με ρωτήσετε από πού είμαι, θα σας δώσω τον τόπο καταγωγής μου, γιατί κάθε άνθρωπος είναι υπερήφανος για το χωριό του, για το σπίτι του. δεν βλέπω το λόγο γιατί ο κ. Βουρνάς τόσα χρόνια, εφόσον πάει 5-10 φορές το χρόνο στην Ελλάδα, όπως λέει, δεν πήρε στο χωριό του να πάρει ένα χαρτί από την κοινότητα και να πει: «Κύριοι, ορίστε. Όποιος έχει πρόβλημα με την καταγωγή μου, αυτή είναι». Ο κ. Βουρνάς δεν το έκανε ποτέ. Έχει ειπωθεί πολλές φορές και μέσα σε συνέδρια για την καταγωγή του, αλλά ποτέ δεν έχει κάνει τίποτε.

Ναι όμως το θέμα γεννιέται, αφού ο κ. Βουρνάς έχει περάσει από τα ανώτερα αξιώματα και του συλλόγου σας και της Παναρκαδικής…

Ναι έχει, αλλά κάθε φορά έχουμε συνηθίσει εμείς οι Έλληνες αλλά και σαν Αρκάδες έχουμε το φιλότιμο μέσα μας, λέμε: «Ας τον να πάει, να πάρει αυτό το αξίωμα και θα σταματήσει…». Παρόλο που του δώσαμε τόσα αξιώματα -εγώ δεν έχω πρόβλημα….και μη αρκάς να είναι κάποιος, σημασία έχει η πρόθεση του να προσφέρει. Αλλά έχουμε και το άλλο, ότι όποιος αγοράσει αρκαδική γη γίνεται αρκάς. Γιατί η Αρκαδία είναι ο λύκνος της Ελλάδας. Από εκεί ξεκίνησαν πολλοί πολιτισμοί. Φτάσαμε μέχρι την Κρήτη, την Κύπρο, τον Πόντο, και κάπου από την Αρκαδία ξεκινά και η δωρική γλώσσα, η λεγόμενη τσακώνικη. Από κει που προέρχομαι και γω. Δεν βλέπω το λόγο γιατί ο κ. Βουρνάς τόσα χρόνια δεν έφερε ένα χαρτί να πει: «να κύριοι αυτός είμαι. Όποιος έχει αμφιβολία, να πειστεί. Και αν κάποιος τον αμφισβητούσε ότι δεν είναι Αρκάς, να του ζητήσει συγνώμη.

Αυτές οι δηλώσεις δεν ανήκουν σε άνθρωπο γραμματισμένο. Σε έναν άνθρωπο που αντιπροσωπεύσει έναν σύλλογο που αποτελεί κεντρικό τμήμα της Παναρκαδικής, έναν άνθρωπο που βγαίνει στις εφημερίδες και χαιρετά προξένους. Δεν νομίζω πως ταιριάζουν αυτά τα λόγια σε έναν τέτοιο άνθρωπο που αντιπροσωπεύσει την ομογένεια. Θα πρέπει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη και να παρουσιάσει όλα τα χαρτιά που του ζητούνται. Γιατί ας μη λέμε ψέματα, όλοι έχουμε κάποια αμφιβολία για το αν είναι Αρκάς ή όχι. Χωρίς να είναι προσωπικό το θέμα, το καταστατικό είναι σαφές. Πρέπει κάποιος να είναι Αρκάς εξ αίματος προκειμένου να πάρει κάποια θέση στο σύλλογο. Λάθη έχουν γίνει πολλά στους συλλόγους μας. Κάνεις δεν φέρει αντίρρηση σε αυτό. Μηδενός εξαιρουμένου, όλοι μας έχουμε κάνει λάθη. Είμαι πολύ στενοχωρημένος ότι κάποιος έστω και Αρκάς αν είναι λέει όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τέτοιες λέξεις.

Αν είχατε μπροστά σας τον κ. Βουρνά τι θα του λέγατε;

Είναι μεγάλη ντροπή του και αισθάνομαι πολύ άσχημα την ώρα που είμαι Αρκάς, και δηλώνω συγνώμη εκ μέρους του και εκ μέρους του συλλόγου μου, -ήμουν κάποτε αντιπρόεδρος στον «Γέρο του Μοριά», έχω ξεκινήσει στο σύλλογο από όταν ήταν στο μηδέν, ενώ ο κ. Βουρνάς παρουσιάστηκε στο σύλλογο το 89 όταν βάλαμε μπροστά το αρκαδικό χωριό, δεν ξέρω που ήταν πιο πριν και τι έκανε, πάντως δεν ήξερε τον «Γέρο του Μοριά», όπως και αρκετοί άλλοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που παρουσιάστηκαν όταν βρέθηκε το αρκαδικό χωριό. Δεν θέλω να πάω πιο πέρα. Καλώς που ήρθαν. Λυπάμαι όμως που ένας Αρκάς μιλάει με αυτόν τον τρόπο. Και φυσικά δεν αντιπροσωπεύσει τους Αρκάδες με αυτές τις λέξεις. Και θα παρακαλέσω το Συμβούλιο του συλλόγου να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, διότι δυστυχώς με αυτά τα γεγονότα διαλύονται οι σύλλογοι, και Εδώ και χρόνια έχουμε τα ίδια προβλήματα. Είναι καιρός να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω κανένα λόγο από τον κ. Βουρνά γιατί τον προβληματίζει τόσο ένα πιστοποιητικό για την καταγωγή του. πού είναι το πρόβλημά του και για ποιο λόγο το κάνει. Αν όντως δεν είναι Αρκάς, και πάλι μπορούμε να του προσφέρουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για να είναι φίλος-μέλος του συλλόγου. Και να υπάρχει εκεί. Δεν τον καταδιώκει κανένας. Εφόσον όμως λέγεται κάτι, έχει την υποχρέωση να φέρει ένα χαρτί το οποίο να αντιπροσωπεύσει τις ρίζες του και ο σύλλογος έτσι να συνεχίσει το έργο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :       

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ της Νέας Υόρκης