Του Μάριου Ευρυβιάδη

καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στην Τουρκία εκπαιδεύτηκαν έξι από τους ισλαμιστές τρομοκράτες που κτύπησαν τους δίδυμους πύργους και το αμερικανικό Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η εκπαίδευση των τρομοκρατών αυτών που έγινε το Φθινόπωρο του 1999 στα βουνά Γιάλοβα της Τουρκίας (κοντά στην Πόλη), ήταν εν γνώσει του τουρκικού κράτους και των υπηρεσιών του. Μάλιστα οι φιλόδοξοι τρομοκράτες συνελήφθησαν από τις τουρκικές υπηρεσίες αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι διότι η εκπαίδευσή τους δεν θεωρήθηκε ότι αποτελούσε απειλή για την Τουρκία, μια Νατοϊκή χώρα, σύμμαχο των ΗΠΑ η οποία εδώ και χρόνια, αλλά ειδικά στην περίοδο αυτή, κυριολεκτικά σχίζει τα ιμάτιά της και τα οπίσθιά της καταπολεμώντας, δήθεν, την τρομοκρατία των Κούρδων ανταρτών.

 

Ταυτόχρονα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον λειτουργούσε (και φαίνεται να συνεχίζει να λειτουργεί) ως νευραλγικό κέντρο κατασκοπίας συντονίζοντας ένα δίκτυο που ενέπλεκε τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και του Ισραήλ. Στόχος του δικτύου  αυτού (που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970) ήταν η κλοπή έναντι αμοιβής, πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ (Ναρκωτικά, κυρίως ηρωίνη  από το Αφγανιστάν με Τούρκους μεσάζοντες, αποτελούσαν μέρος των συναλλαγών).

Τέλος και αυτό είναι το πιο συνταρακτικό, οι Τούρκοι χρημάτιζαν υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο που τους εξασφάλιζαν (α) τα ζητούμενα και (β) την κάλυψη των Τούρκων διπλωματών και του τουρκικού κράτους όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες (κυρίως η FBI)  έφθασαν στα ίχνη τους. Οι Τούρκοι διπλωμάτες συνελήφθησαν (μαζί με άλλους του δικτύου) αλλά στο τέλος φυγαδεύτηκαν όλοι με στόχο να προληφθούν πιθανές αποκαλύψεις οι οποίες θα συνέδεαν το κύκλωμα κατασκοπείας με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που κατονομάζεται (ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες) στις φαινομενικά απίστευτες αποκαλύψεις (υπάρχει καταγεγραμμένη από την FBI συνομιλία του με την τουρκική πρεσβεία για την παραλαβή φακέλου με 15 χιλιάδες δολάρια) διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, έφθασε στα ψηλά σκαλιά της ιεραρχίας του Υπουργείου Εξωτερικών και σήμερα ιδιωτεύει σε μεγάλη εταιρεία λόμπι  που έχει συμφέροντα με την Τουρκία ενώ παράλληλα αρθρογραφεί υπέρ της Τουρκίας σε μεγάλης εμβέλειας εφημερίδες του κόσμου.

Ο εν λόγω αξιωματούχος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση  και το μάρκετινγκ του Σχεδίου Ανάν το οποίο, κατά έναν από τους  υφισταμένους  του, τον Ντάνιελ Φρήντ, έδιδε την Κύπρο υπό τη μορφή του Σχεδίου Ανάν στην Τουρκία (μαζί με πολλά δις δολάρια) με αντάλλαγμα την τουρκική συνεργασία για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Οι αποκαλύψεις για την Τουρκία ως ηθελημένου αρωγού της ισλαμικής τρομοκρατίας βασίζονται σε ένορκες καταθέσεις και  καταγγελίες που έγιναν σε κλειστές συνεδρίες του αμερικανικού Κογκρέσου, σε αμερικανικά δικαστήρια τα πρακτικά των οποίων σφραγίστηκαν, στην επίσημη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την 11η Σεπτεμβρίου  (The 9/11 Commission Report)  και σε μια σημαντική δίκη που έγινε στην Τουρκία πρόσφατα με κατηγορούμενο τον Σύριο  Louai al-Sakka. Ο τελευταίος υπήρξε σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και καταδικάστηκε ως οργανωτής σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία όπως αυτές στην Πόλη κατά εβραϊκών και Δυτικών στόχων το Φθινόπωρο του 2003.

Ο Σάκκα, φυλακισμένος σήμερα στην Τουρκία, κατάφερε μέσω του δικηγόρου του να δώσει λεπτομέρειες για την Τουρκία και τη δράση του εκεί στην εφημερίδα The Sunday Times (25 Νοεμβρίου 2007). Εδώ υπενθυμίζεται ότι πρίν αρκετά χρόνια (1986) στην ίδια εφημερίδα ο Ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας Μορταχάι Βανούνου απεκάλυψε την ύπαρξη ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου.

Στην ίδια εφημερίδα, και προφανώς για τους ίδιους λόγους, έγιναν και οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις που τοποθετούν το τουρκικό κράτος και τις υπηρεσίες τους, με επίκεντρο την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, στο κέντρο ενός κυκλώματος κατασκοπείας στις ΗΠΑ που χρημάτιζε Αμερικανούς αξιωματούχους για την εξυπηρέτηση τουρκικών συμφερόντων (κυπριακό, αρμενικό, κουρδικό) και το οποίο τροφοδοτούσε το Πακιστάν αλλά και τη μαύρη αγορά με αμερικανικά πυρηνικά μυστικά και αμερικανική τεχνολογία και τεχνογνωσία υψηλών προδιαγραφών. Η αναφορά εδώ είναι στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Sunday Times της 6ης Ιανουαρίου 2008 (For Sale: West deadly nuclear secrets) που βασίζονται σε μακροσκελή συνέντευξη της 37χρονης Sibel Edmonds πρώην μεταφράστριας του FBI  με ειδίκευση στην τουρκική και περσική γλώσσα. Η Edmonds, πολιτογραφημένη Αμερικανίδα  τουρκο-περσικής καταγωγής είχε καταθέσει τα στοιχεία αυτά, που εμπλέκουν την Τουρκία, το Πακιστάν και το Ισραήλ αλλά  με πρωταγωνιστές τους Τούρκους, στο Κογκρέσο και σε αμερικανικά δικαστήρια. Τα στοιχεία αυτά θεωρήθηκαν τόσο ευαίσθητα ώστε της επιβλήθηκε δικαστική εντολή (gag order)  να μην τα δημοσιοποιήσει ποτέ. Τελικά η Edmonds κατέφυγε στην Sunday Times,   σε μια άλλη χώρα.

Επειδή ο φάκελος της Sibel Edmonds  είναι ογκώδης, τα στοιχεία συντριπτικά και ο ρόλος της Τουρκίας ως αρωγού τρομοκρατών κεντρικός,  παραθέτω τις παρακάτω ιστοσελίδες στις οποίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει και στις οποίες μπορεί να εντοπίσει και το όνομα του Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος, κατά την Edmonds, χρηματίζετο από τις τουρκικές υπηρεσίες (http://www.justacitizen.com/, http://www.vanityfarr.com/, http://www.antiwar.com/. http://www.counterpunch.org/ , κλπ).