Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης συναντήθηκε την  Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 12:30 στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, της πρώτης μετά την αναγνώρισή του και από το κράτος του Ισραήλ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

 

Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος: 

«Είχαμε μία συνάντηση εργασίας για θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο. Συζητήσαμε για τις κοινότητες και τα προσκυνήματα.  Το Υπουργείο Εξωτερικών με την προσωπική παρέμβαση του κυρίου Υφυπουργού έχει δείξει ενδιαφέρον όχι μόνον για το προσκυνηματικό καθεστώς, αλλά και για τις ανάγκες του ποιμνίου μας το οποίο είναι διασπαρμένο εις την Ιορδανία, εις την Παλαιστινιακή αυτονομία και στην επικράτεια του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν πράγματι εποικοδομητική και ουσιαστική και δεν μένει στα χαρτιά, αλλά πάντοτε μεταφράζεται σε έργο και σε πράξεις. Θα θέλαμε να εκφράσουμε και πάλι την άπειρη ευγνωμοσύνη μας στην Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και εις τον αγαπητό Υφυπουργό κύριο Κασσίμη ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα με τις προσωπικές του προσπάθειες και τις προσωπικές του παρεμβάσεις  στην διευθέτηση και την επίλυση της γνωστής εκκρεμότητας του Πατριαρχείου για την επικύρωση της εκλογής μας από το κράτος του Ισραήλ».

Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης: 

«Είναι πάντα χαρά μου όταν υποδέχομαι εδώ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει για τα δρώμενα στο χώρο του Πατριαρχείου και για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σε μία περιοχή που έχει τεράστιες ανάγκες. Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορέσει να ενισχυθεί η δράση του Πατριαρχείου η οποία είναι σημαντική τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για την Ελλάδα, τη χώρα που στηρίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διότι πιστεύουμε ότι η Σιωνίτιδα Εκκλησία αποτελεί τον φάρο της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης σε όλο τον κόσμο. Τα προσκυνήματα αποτελούν ευθύνη του Πατριαρχείου το οποίο πρέπει να τα διαφυλάσσει αλλά και να τα αναδεικνύει προκειμένου να είναι προσιτά στους πιστούς. Όμως το πιο σημαντικό έργο που αναπτύσσει αυτή την στιγμή το Πατριαρχείο είναι το κοινωνικό και μορφωτικό του έργο». 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η αναγνώριση του Πατριάρχη από το κράτος του Ισραήλ θα διευκολύνει το έργο του κ. Θεοφίλου ο κ. Κασσίμης δήλωσε:

«Οπωσδήποτε, γιατί η άρση αυτής της αταξίας η οποία υπήρχε από το κράτος του Ισραήλ δεν διευκόλυνε την λειτουργία του Πατριαρχείου. Σήμερα τελείως απελευθερωμένος από οποιαδήποτε τυπικά ή άλλα κωλύματα ο Πατριάρχης Θεόφιλος και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα μπορέσει να συνεχίσει και να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση το κοινωνικό και ποιμαντικό του έργο»