Παρακολουθήστε τις εκλογές, τα αποτελέσματα, τις δηλώσεις των υποψηφίων και όλες τις εξελίξις που αφορούν στις εκλογές της Κύπρου μέσα από τα επίσημα site των υποψηφίων  αλλά και έγκυρες αναλύσεις που δημοσιεύοντα σε κυπριακά ΜΜΕ.

ΕΧΑΣΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ!  

θρίλερ το αποτέλεσμα αγώνας την προσεχή Κυριακή  

μεταξύ Χιστόφια – Κασσουλίδη ο επόμενος γύρος

 

WITH 97% OF ALL VOTES

K. 33.48%
C. 33.31%
P. 31.78%
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΟΥΛΙΔΗΣ     

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΚΡΙΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΚΛΟΓΕΣ : ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΚΥΠΕ)

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΕΣΕΙΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Προεδρικές Εκλογές – Γενικός Εφορος Εκλογής – Δήλωση
—————————————————–
Μια ώρα μετά το άνοιγμα των καλπών και την έναρξη της ψηφοφορίας για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, όλα κυλούν ομαλά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ωστόσο είπε ότι η ροή των ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή είναι μικρή αλλά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η ροή αναμένεται να αυξηθεί μετά τις 0830-0900.

Ερωτηθείς αν έχουν αναφερθεί οποιαδήποτε προβλήματα στα ορεινά λόγω της χιονόπτωσης, ο κ. Σαββίδης είπε «κανένας προεδρεύοντας δεν έχει αναφέρει στον Εφορο Εκλογής της περιφέρειάς του ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του».

Προεδρικές εκλογές – Εναρξη ψηφοφορίας
————————————–
Η ψηφοφορία αρχίσε στις 7:00 το πρωϊ και ολοκληρώθηκε στις 5:00 το απόγευμα (τ.ω), με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00. Σε περίπτωση κατά την οποία σε κάποιο κέντρο παρατηρείται ροή ψηφοφόρων, ο προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9:00 το βράδυ.

Εκλογή διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, τρεις εκ των υποψηφίων στηρίζονται από συνδυασμούς κομμάτων.

Τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία, θα είναι με την ακόλουθη οριζόντια σειρά, σε χωριστή αριθμημένη στήλη: Κασουλίδης Ιωάννης, Χριστόφιας Δημήτρης, Παπαδόπουλος Τάσσος, Ευστρατίου Ανδρέας, Θεμιστοκλέους Κώστας,
Κυριάκου (Ούτοπος) Κώστας, Ματσάκης Μάριος, Μιχαήλ Αναστάσης και Νεοφύτου Χριστόδουλος.

Στις εκλογές θα ψηφίσουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν και 361 εγκλωβισμένοι καθώς και οι φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογής Λάζαρο Σαββίδη εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε πριν τις 6:00 το βράδυ θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα ενώ γύρω στις 8:30 το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

Θα λειτουργήσουν συνολικά σε ολόκληρη την Κύπρο 1.159 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 438 στην επαρχία Λευκωσίας συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και για τους φυλακισμένους. Στην επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν 340 εκλογικά κέντρα, στην Αμμόχωστο 55, στη Λάρνακα 190 και στην Πάφο 134.

Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργαστούν περίπου 8.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου στα ίδια τα εκλογικά κέντρα ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού – Έναρξη ψηφοφορίας
———————————————–
Κανονικά και χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα, άρχισε στις 7:00 η ψηφοφορία στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Έφορος Εκλογής για τη Λεμεσό, Έπαρχος Αναστασία Μαυρέλλη.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού καλούνται σήμερα να ψηφίσουν 145,468 εκλογείς σε 340 εκλογικά κέντρα. Οι αυτόχθονες εκλογείς ανέρχονται σε 106,183 και οι εκτοπισθέντες σε 39,285. Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού θα ψηφίσουν, επίσης, 8,404 εκλογείς από την Επαρχία Λευκωσίας, 6,250 από την Επαρχία Κερύνειας, 24,533 από την Επαρχία Αμμοχώστου και 98 από την Επαρχία Λάρνακας. Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού θα ψηφίσουν και 148 Τουρκοκύπριοι.

Στο Δήμο Λεμεσού λειτουργούν 138 εκλογικά κέντρα για 66,101 εκλογείς, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου 15 εκλογικά κέντρα για 7,369 εκλογείς, στο Δήμο Γερμασόγειας 10 εκλογικά κέντρα για 5,246 εκλογείς, στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών 25 εκλογικά κέντρα για 12,697 εκλογείς και στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς 18 εκλογικά κέντρα για 9,120 εκλογείς. Στις κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού λειτουργούν 134 εκλογικά κέντρα για 44,935 εκλογείς.

Το μεγαλύτερο Εκλογικό Κέντρο με 623 εκλογείς βρίσκεται στην κοινότητα Ακρωτηρίου και το μικρότερο στο χωριό Παλιόμυλος με 48 εκλογείς.

Επαρχία Λάρνακας – Προεδρικές Εκλογές – Έναρξη ψηφοφορίας
———————————————————-
Ανοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

O Έφορος Εκλογής της επαρχίας Λάρνακας, Έπαρχος Γιαννάκης Μαλλουρίδης δήλωσε ότι τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στην ώρα τους και προς το παρόν όλα λειτουργούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι παρά την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες βράδυ τόσο στη Λάρνακα όσο και στην ορεινή περιοχή της πόλης δεν σημειώθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σημείωσε πως υπάρχει συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης που βρίσκεται στην ορεινή Λάρνακας το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί η παρέμβασή του για καθάρισμα δρόμων από πέτρες και πεσμένα δέντρα ή ακόμα και σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία, που είναι υποχρεωτική, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι (12:00 – 1:00 μ.μ.).

Συνολικά 190 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην πόλη και τις 48 κοινότητες της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας στα οποία έχουν κατανεμηθεί οι 86,862 ψηφοφόροι της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας.

Στις εκλογές θα ψηφίσουν και 67 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί σε διάφορα εκλογικά κέντρα στη Λάρνακα, την Ορόκλινη, την Αραδίππου, τα Περβόλια και την Ξυλοφάγου.

Το μικρότερο εκλογικό κέντρο σε κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας είναι η Μέλινη με 79 κατοίκους ενώ το μεγαλύτερο είναι αυτό της Καλαβασού με 589 ψηφοφόρους.

Ελεύθερη Αμμόχωστος – Προεδρικές εκλογές – Έναρξη ψηφοφορίας
————————————————————
Ανοιξαν στις επτά το πρωί οι κάλπες στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Έφορος Εκλογής, Έπαρχος Αμμοχώστου Χαράλαμπος Ηλιάδης δήλωσε ότι οι κάλπες έχουν ανοίξει σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην ώρα τους και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα λόγω της χθεσινοβραδινής έντονης βροχόπτωσης.

Συνολικά στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν 55 εκλογικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται 14 στο Παραλίμνι, 5 στην Αγία Νάπα, 7 στη Δερύνεια, 3 στην Αχνα, 6 στο Αυγόρου, 6 στο Λιοπέτρι, 6 στη Σωτήρα, 5 στο Φρέναρος και 3 στην Αχερίτου.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου είναι 28,191 σε σύγκριση με 25,433 που ήταν το 2003 δηλαδή υπάρχει μια αύξηση 2, 758 ή ποσοστό 10,84%. Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο για την Αμμόχωστο βρίσκεται στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, Κέντρο ΣΤ με 575 ψηφοφόρους και το μικρότερο στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας κέντρο Ε με 411 ψηφοφόρους.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι οι εγγεγραμμένοι εκτοπισμένοι ψηφοφόροι της Επαρχίας και στις άλλες κοινότητες θα ψηφίσουν με βάση τον ενιαίο κατάλογο της κάθε επαρχίας.

Πάφος – Προεδρικές εκλογές – Εναρξη ψηφοφορίας
————————————————
Ομάλα άρχισε στις 7 το πρωϊ η ψηφοφορία στην πόλη και επαρχία Πάφου.

Οπως δήλωσε ο Εφορος Εκλογής, Επαρχος Πάφου Ανδρέας Χριστοδουλίδης, όλα τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν κανονικά και η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.

Ο αριθμός των εκλογέων στην εκλογική περιφέρεια Πάφου είναι 45.669 και λειτουργούν 134 εκλογικά κέντρα.

Πρόεδρος Παπαδόπουλος – Πορτογάλος Πρόεδρος
——————————————–
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, που βρέθηκε χθες για λίγη ώρα στην Κύπρο, καθ΄ οδόν για την Ιορδανία όπου θα εκτελέσει επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση είχε διάρκεια μίας περίπου ώρας και διεξήχθη σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν κυρίως ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης και συγκεκριμένα η εν εξελίξει διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας από τα κράτη μέλη, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας αναφέρθηκε επίσης ''στην επιτυχή, από μέρους της χώρας του, εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της χωρίς χρονοτριβή άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, με στόχο την πραγματική επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο''.