ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ) ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ  (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ   ΕΧΑΣΕ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ!   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ -ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε.- ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΟΥΛΙΔΗΣ. Αμηχανία και αναμονή εν όψη τελικού αποτέλεσματος  στην Αθήνα.  

θρίλερ το αποτέλεσμα.  Αγώνας την προσεχή Κυριακή 24 Φεβρουαρίου  

Μεταξύ Χιστόφια – Κασσουλίδη ο επόμενος γύρος

WITH 97% OF ALL VOTES

K. 33.48% C. 33.31% P. 31.78%

 

Την προκήρυξη επαναληπτικών προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, ανακοινώνοντας τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία την επόμενη Κυριακή θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας, οι οποίοι εξασφάλισαν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά.

«Οι προβλέψεις μας», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «έχουν επαληθευθεί πλήρως και η ψηφοφορία έληξε κανονικά, η καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων έγιναν, επίσης, κανονικά και στις 7:30 το βράδυ είχαμε τα αποτελέσματα και της τελευταίας κάλπης».

Ανακοινώνοντας τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «ψήφισαν 462.847, δηλαδή ποσοστό 89,62%».

«Για σκοπούς σύγκρισης», πρόσθεσε, «θα ήθελα να αναφέρω ότι, στις προεδρικές εκλογές του 2003, ψήφισε 90,55%. Η αποχή σήμερα ανήλθε σε 10,38%, τα άκυρα 1,68% και τα λευκά 0,95%, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 97,36%».

«Ελαβαν κατά σειρά», είπε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, «όπως οι υποψήφιοι παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο, ο Ιωάννης Κασουλίδης 150.996, ήτοι 33,51%, ο Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 ήτοι 33,29%, ο Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 ή 31,79% και ο Ανδρέας Ευστρατίου 713 ψήφους ήτοι 0,16%».

Επίσης, έλαβαν «ο Κώστας Θεμιστοκλέους 753 ψήφους ή 0,17%, ο Κώστας Κυριάκου Ούτοπος 1.092 ψήφους ή 0,24%, ο Μάριος Ματσάκης 3.460 δηλαδή 0,77%, ο Αναστάσης Μιχαήλ 117 ψήφους δηλαδή 0,03% και ο Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 ψήφους ή 0,05%».

«Ενόψει αυτού του αποτελέσματος», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «θα έχουμε επαναληπτική εκλογή την ερχόμενη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, με τους κυρίους Κασουλίδη και Χριστόφια να διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας».

«Με την ευκαιρία αυτή», είπε ο κ. Σαββίδης, «θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω ήδη δώσει οδηγίες στο Βοηθό Γενικό Εφορο για να έλθει σε επαφή με τα επιτελεία των κυρίων Κασουλίδη και Χριστόφια, για να προχωρήσουμε στην εκτύπωση του ψηφοδελτίου, για την επαναληπτική εκλογή της προσεχούς Κυριακής».

Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους λειτουργούς που εργάστηκαν μαζί τους για τη διενέργεια των σημερινών εκλογών, όλες τις άλλες υπηρεσίες που βοήθησαν, καθώς και τους δημοσιογράφους και τεχνικούς των μέσων ενημέρωσης».

Για την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι αναμένει πως «η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει γύρω στις 10:30 με 11:00 το βράδυ, στο κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» στη Λευκωσία».

Προεδρικές Εκλογές – Αποτελέσματα – Παγκύπρια – Τελικό
——————————————————
<pre>
ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ: 516.441 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 100,00%)
ΑΠΟ: 1.157 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 100,00%)
ΥΠΟΛΟΙΠΟΝΤΑΙ: 0 ΚΕΝΤΡΑ ΜΕ 0 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ
ΑΠΟΧΗ:   53.594 10,38%
ΨΗΦΙΣΑΝ: 462.847 (455.880 + 6.967) 89,62%
ΑΚΥΡΑ:   7.798 1,68%
ΛΕΥΚΑ:   4.410 0,95%
ΕΓΚΥΡΑ:  450.639 97,36%

ΕΛΑΒΑΝ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2001
Iωάννης Κασουλίδης         150.996 33,51% +1,10%
Δημήτρης Χριστόφιας        150.016 33,29% +0,41%
Τάσσος Παπαδόπουλος        143.249 31,79% -2,92%
Μάριος Ματσάκης            3.460 0,77% –
Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος)  1.092 0,24% –
Κώστας Θεμιστοκλέους       753 0,17% –
Ανδρέας Ευστρατίου         713 0,16% –
Χριστόδουλος Νεοφύτου      243 0,05% –
Αναστάσης Μιχαήλ           117 0,03% –
</pre>

Προεδρικές Εκλογές – Ιωάννης Κασουλίδης
—————————————
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες βράδυ ότι σε αυτή «την κρίσιμη συγκυρία ήρθε η ώρα να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας» και ζήτησε από όλους «όσοι πιστεύουν πως ο μόνος δρόμος για το εθνικό μας θέμα είναι ο δρόμος της διπλωματικής επίθεσης», να συμπαραταχθούν μαζί του.

Πλαισιωμένος από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και άλλα στελέχη που τον στήριξαν, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τους πολίτες που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας ότι σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για ''να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το αύριο που μας αξίζει''.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Χριστόφια που συνεχίζει και αυτός στο δεύτερο γύρο. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να εκφράσω τον σεβασμό μου στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Είναι ένας πολιτικός με ιστορία, που υπηρέτησε τον τόπο του με τον τρόπο που ο ίδιος πίστευε καλύτερα. Αυτό πρέπει ο κάθε Κύπριος πολίτης να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίζει με σεβασμό, όπως οφείλει να αναγνωρίζει την προσφορά όλων των πολιτικών της ίδιας γενιάς, το σεβαστό μας Πρόεδρο Κληρίδη, τη γενιά του Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά και του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους πολίτες που τον στήριξαν «μας ενώνουν κοινές θεμελιώδεις αντιλήψεις, η πίστη στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες, η προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία, ο σεβασμός στις εθνικές και ιστορικές μας καταβολές. Η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά μας ενώνουν με τη διακυβέρνηση Παπαδόπουλου».

Οσοι πιστεύουν, συνέχισε, ότι ο μόνος δρόμος για το εθνικό μας θέμα είναι ο δρόμος της διπλωματικής επίθεσης «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μαζί».

«Οσοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την Κύπρος είναι ο δρόμος της Ευρώπης και της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας μας ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Οσοι πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ανάπτυξη για όλους με βάση της αρχές της ελεύθερης οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά».

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ήρθε η ώρα να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, να θυμηθούμε όλα αυτά που μας ενώνουν να ανοίξουμε για την πατρίδα μας ένα δρόμο αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Μαζί να πάμε την Κύπρο μπροστά. Να πετύχουμε για τον καθένα μας μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, να προχωρήσει η Κύπρος μας στο μέλλον, με βάση την ευρωπαϊκή της διάσταση και προοπτική. Να προχωρήσει βασισμένη στις δυνάμεις της νέας γενιάς και της προόδου».

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είπε, είναι όλη αυτή την αισιοδοξία που κτίσαμε για την Κύπρο του 21ου αιώνα να τη μετουσιώσουμε σε πράξη.

«Τώρα είναι που πρέπει να κάνουμε το δεύτερο και πιο καθοριστικό βήμα όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η Κύπρος μας μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ήρθε η ώρα να συναντηθούμε, να ξεπεράσουμε όσα δίχασαν τον κυπριακό λαό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να θυμηθούμε τις βασικές αξίες που μας ενώνουν, ότι πάνω από όλα είναι η Κύπρος μας και η σωτηρία της , η ευρωπαϊκή της προοπτική και το μέλλον των παιδιών μας, τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά», κατέληξε.

Προεδρικές Εκλογές – Δημήτρης Χριστόφιας
————————————————————————
O υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που τον οδηγούν στο δεύτερο γύρο, αναφέρθηκε σε ''διλήμματα'', τα οποία, όπως είπε, ''τα μοιραζόμαστε τόσο με τις ηγεσίες όσο και με τους πολίτες που ψηφίζουν το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και άλλες Κινήσεις, με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες για προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του λαού μας''.

Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ήδη έχει επικοινωνήσει μαζί του ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ενώ επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους κ. Καρογιάν και Ομήρου, με τους οποίους θα συναντηθεί.

Ευχαρίστησε θερμά, όλους όσους τον στήριξαν και αγωνίστηκαν με συνέπεια και αυταπάρνηση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Ιδιαίτερα ευχαριστώ, είπε, «τους χιλιάδες των εθελοντών που εργάστηκαν σκληρά και πρόσθεσε ότι ''η εμπιστοσύνη τους με τιμά'', πρόσθεσε.

''Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Σέβομαι και τιμώ και τους πολίτες που ψήφισαν τους ανθυποψηφίους μου. Σέβομαι ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, που παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες. Είναι δεδομένο πως ανεξαρτήτως κάποιων επιλογών με τις οποίες διαφωνήσαμε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπηρέτησε το συμφέρον της πατρίδας μας'', είπε.

Τώρα καλούμαστε, συνέχισε, να αποφασίσουμε για το μέλλον της Κύπρου. Είναι αλήθεια, είπε, πως όλοι αισθανόμαστε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει όσο τα πράγματα μένουν στάσιμα. ''Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

Με βάση την πραγματικότητα αυτή, την επόμενη Κυριακή, οι Κύπριοι πολίτες καλούνται, είπε ο κ. Χριστόφιας, να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά στην κατεύθυνση και στο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών μας για αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, λύσης συμφωνημένης, που θα την εγκρίνει με δημοψήφισμα ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

''Η λύση μπορεί να επιτευχθεί με μια πολιτική που συνδυάζει την προσήλωση στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, την αγωνιστικότητα, τη διεκδικητικότητα και την ευελιξία. Αξιοποιώντας την παρουσία μας στην ΕΕ, τις στενές μας σχέσεις με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις παραδοσιακές φιλικές μας σχέσεις με κράτη μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Είναι αυτονόητο ότι θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σχέσεις που κτίσαμε, μέσα από πολύχρονους αγώνες και θυσίες με τους Τ/κ συμπατριώτες μας για το καλό της Κύπρου'', συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απειλή για διχοτόμηση δεν προέρχεται μόνο από τη στασιμότητα που προκαλεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Προέρχεται, συνέχισε, και από την πιθανότητα μιας κακής λύσης. ''Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε λύση, η οποία να μην πληροί τις βασικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διαμορφώσει. Οπως πάντα θα σταθούμε συνεπείς, αγωνιστικοί και διεκδικητικοί για τα δίκαια του λαού μας. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε λύση για χάρη της λύσης. Εξίσου αδιέξοδη είναι και η υπέρμετρη υποχωρητικότητα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.
Στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης, πρόσθεσε, η επιλογή είναι επίσης ξεκάθαρη. Διαλέγουμε, είπε, από τη μια, ανάμεσα στη μικτή οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, που εμείς εκπροσωπούμε και από την άλλη, τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο κ. Κασουλίδης που απειλούν την κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις του λαού μας. ''Τα διλήμματα αυτά είμαι βέβαιος πως τα μοιραζόμαστε τόσο με τις ηγεσίες όσο και με τους πολίτες που ψηφίζουν το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και άλλες Κινήσεις, με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες για προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του λαού μας'', τόνισε.

«Οπως έχω δεσμευτεί», είπε ο κ. Χριστόφιας, «εφόσον ο κυπριακός λαός με τιμήσει με την εμπιστοσύνη του θα σχηματίσω κυβέρνηση ικανών και προοδευτικών προσωπικοτήτων, που θα εκφράζουν όλους τους χώρους. Με στόχο την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας, τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη για όλους και μια πιο δίκαιη κοινωνία, με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Η πολιτική μας, διαβεβαίωσε, θα αγκαλιάζει όλους τους Κύπριους πολίτες. Αλλωστε τώρα, είπε, πάνω από όλα μας ενώνει η κοινή μας ιδεολογία, μας ενώνει η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

''Την επόμενη Κυριακή αφήνουμε πίσω ότι μας διχάζει. Αφήνουμε πίσω τη στασιμότητα. Αφήνουμε πίσω την παρελθοντολογία. Χαράζουμε ένα ειρηνικό, χαρούμενο και ευτυχισμένο μέλλον για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

Συγχάρηκε, τέλος, την Υπηρεσία Εκλογών, καθώς και τους δημόσιους λειτουργούς για τον άψογο τρόπο με τον οποίον διεκπεραίωσαν την εκλογική διαδικασία ώστε να υπάρξουν νωρίς τα τελικά αποτελέσματα.

Προεδρικές εκλογές – Πρόεδρος Παπαδόπουλος
—————————————————————-
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια για την επιτυχία τους στον Α' γύρο των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας ότι η ετυμηγορία του λαού είναι απόλυτα σεβαστή.

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως οι ανησυχίες που εξέφρασε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ειλικρινείς και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση ενόψει των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν και τον τίμησαν με την ψήφο τους, προς τα κόμματα που τον υποστήριξαν, «τις ηγεσίες, τα στελέχη, τα μέλη τους και τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά» για να προβάλουν την υποψηφιότητά του.

«Ο λαός έκρινε και αποφάσισε. Η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της θητείας μου μίλησα πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες. Οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές μου, καθοδηγήθηκαν πάντοτε από την αγάπη μου για τον τόπο και από την έγνοια μου για το λαό».

Οπως ανέφερε τα πέντε χρόνια, ήσαν χρόνια δημιουργίας και προσφοράς και «ζήσαμε με τους πολίτες ιστορικές στιγμές».

«Ζήσαμε την ένταξη μας στην ΕΕ. Ζήσαμε τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2004. Ζήσαμε την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική συνοχή, την υιοθέτηση του ευρώ, την παρουσία της Κύπρου στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Εξέφρασε ακόμη υπερηφάνεια για «όλα αυτά που ζήσαμε και πετύχαμε μαζί», σημειώνοντας πως οι ανησυχίες που εξέφρασε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ειλικρινείς.

«Στο Κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις. Καλώ το λαό σε επαγρύπνηση. Προσωπικά θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με το λαό. Για την Κύπρο μας», κατέληξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Προεδρικές Εκλογές – Νίκος Αναστασιάδης
—————————————
Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά πατριώτες, που καλούνται να συστρατευτούν για τη σωτηρία της πατρίδας μας, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ''την επομένη μέρα έχουν όλοι να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων, που απασχολούν τον τόπο και την πατρίδα μας''.

Σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''δεν είναι η ώρα της αλαζονείας των νικητών, αλλά η ώρα για εθνική ενότητα, συλλογική δράση και κοινή πορεία'' και κάλεσε ''τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τις ηγεσίες των κομμάτων και τους απλούς πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του, να συστρατευτούν μαζί'' με την υποψηφιότητα Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είχαμε διαφωνίες στην τακτική διαχείρισης του εθνικού θέματος, ποτέ όμως'', όπως είπε, ''δεν του αρνηθήκαμε τον πατριωτισμό, όπως δεν αρνηθήκαμε τον πατριωτισμό των ηγεσιών, αλλά και των ψηφοφόρων που τον στήριξαν''.

''Οφείλουμε να υπερβούμε τις διαμάχες του παρελθόντος, να υπερβούμε όσα μας χώρισαν και να προτάξουμε το συμφέρον και την προοπτική της Κύπρου μας'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ''σε αυτό τον αγώνα, σίγουρα θέση έχουν όλες οι δυνάμεις που συνέβαλαν και θεμελίωσαν την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας, όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό και επιδιώκουν την επανένωση της Κύπρου μας''.

Ανέφερε ότι ''η όλη πολιτεία του Γιαννάκη Κασουλίδη εγγυάται συλλογικότητα, διάλογο, συναίνεση και σύνθεση'' και πρόσθεσε ότι ''στη διακυβέρνηση Κασουλίδη έχουν θέση όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις''.

Αναφέροντας ότι ''οι επόμενες ημέρες θα είναι ώρες διαλόγου, ανάληψης δεσμεύσεων και συγκλίσεων'', ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε προς τους «φίλους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων και του ΑΔΗΚ», λέγοντας ότι ''μπορούμε μαζί να δουλέψουμε ενωμένοι για καλύτερες ημέρες''.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αφιερώνει ''τη σημερινή νίκη στον ιδρυτή της παράταξης Γλαύκο Κληρίδη, που μας δίδαξε τους ήπιους τόνους, τη συναίνεση, τη σύνθεση και τον πατριωτισμό'', ενώ κάλεσε ''τους φίλους της παράταξης να δείξουν τη σύνεση που ο πατριωτισμός τους τούς διακρίνει και υπαγορεύει''.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ηττημένοι, αλλά φίλοι, όπως είπε, ''που μπορούν να γίνουν συναγωνιστές στην κοινή επιθυμία, το αύριο να είναι ημέρα μιας δουλειάς για επανένωση, εκσυγχρονισμό και για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που ρόλο έχουν να διαδραματίσουν όλοι''.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη ''όλους και όλες για τη σημερινή άψογη εκλογική διαδικασία'', καθώς, όπως είπε, ''ο λαός μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαθέτει βαθύ πολιτικό πολιτισμό''.

Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη, επίσης, τόσο τις αρχές του κράτους που με άψογο τρόπο, όπως είπε, διεκπεραίωσαν την εκλογική διαδικασία, όσο και ''το μεγάλο κόσμο της παράταξης, το σύνολο των στελεχών, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και κάθε πολίτη ξεχωριστά, όπου ιδεολογικά και εάν ανήκει, που στήριξε την υποψηφιότητα του Ιωάννη Κασουλίδη''.

Προεδρικές εκλογές – Καρογιάν
—————————————–
Το ΔΗΚΟ είναι εκ των πραγμάτων ο ρυθμιστής των εξελίξεων, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του, Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με συλλογικότητά και διαφάνεια και με γνώμονα ''πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού''.

Στην πρώτη δήλωσή του, στο Επιτελείο Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α' γύρου των προεδρικών εκλογών, είπε πως σε λίγο θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αλλά δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση απόψε.

Εξέφρασε συγχαρητήρια στον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Δημήτρη Χριστόφια για τη σημερινή τους επιτυχία, καθώς και ευχαριστίες προς τις ηγεσίες, τα μέλη και τα στελέχη των συνεργαζομένων κομμάτων για τον κοινό τους αγώνα.

«Θέλω να εκφράσω τις θερμές και ολόψυχες ευχαριστίες προς τα μέλη, τα στελέχη, τους φίλους του Δημοκρατικού Κόμματος που εδώ και μήνες έδωσαν ένα έντιμο και ειλικρινή αγώνα και πίστεψαν και πιστεύουν ότι οι θέσεις για τις οποίες πάλεψαν ήταν οι ορθές, ήταν οι σωστές, ήταν οι εθνικά πιο επιτρεπτές», είπε ο κ. Καρογιάν.

Η σκληρή μάχη που δόθηκε, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν για ένα ιστορικό ηγέτη, για ένα ξεχωριστό άνθρωπο, τον Τάσσο Παπαδόπουλο «δεν μετανιώσαμε και δεν μετανιώνουμε για αυτή τη σκληρή μάχη».

Οπως ανέφερε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος «το αξίζει» γιατί έχει συνδέσει το όνομά του αλλά και τους αγώνες του με την ιστορία αυτού του λαού «και για αυτό το λόγο εμείς τιμούμε αυτό τον ηγέτη, αυτόν τον αξιοπρεπή άνθρωπο», είπε ο κ. Καρογιάν.

Σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ «είναι δύναμη ευθύνης και προοπτικής και για τον τόπο μας και για το λαό μας», ο κ. Καρογιάν είπε: «Το ΔΗΚΟ είναι εκ των πραγμάτων ο ρυθμιστής των εξελίξεων, ο βασικός εγγυητής, της σωστής διαχείρισης του Κυπριακού, όπως εκφράστηκε από τον κυπριακό λαό στην ετυμηγορία του το 2004. Το ΔΗΚΟ είναι ο εγγυητής της συνέχειας της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής διεύρυνσης, αλλά και όλων των επιτευγμάτων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία αυτά πέντε χρόνια».

Το ΔΗΚΟ, είπε ακόμη ο κ. Καρογιάν είναι «ο εγγυητής για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας, το λαό μας, τους θεσμούς μας, θα είναι ο εγγυητής της συνέχισης της ισχυρής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για το Β' γύρο, ο κ. Καρογιάν είπε πως το Δημοκρατικό Κόμμα θα πάρει τις αποφάσεις του με συλλογικότητά και διαφάνεια με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως μίλησε τόσο με τον κ. Κασουλίδη όσο και με τον κ. Χριστόφια και «για τα υπόλοιπα θα τα πούμε τις επόμενες μέρες».

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ συνήλθε χθες βράδυ για μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Προεδρικές Εκλογές – Γιαννάκης Ομήρου
————————————-
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δήλωση του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, τόνισε: «Ο λαός απεφάνθη. Η απόφαση του είναι σεβαστή», επισημαίνοντας πως τα αρμόδια όργανα της ΕΔΕΚ θα συνέλθουν για να καθορίσουν τη θέση του κινήματος για το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για διμέτωπη και ολομέτωπη επίθεση των επιτελείων του Ιωάννη Κασουλίδη και του Δημήτρη Χριστόφια εναντίον της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε «όλα τα στελέχη, μέλη και φίλους της ΕΔΕΚ και των άλλων κομμάτων που εργάστηκαν και στήριξαν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου».

«Δώσαμε μια σκληρή δημοκρατική μάχη και είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια διμέτωπη και ολομέτωπη επίθεση των επιτελείων Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια εναντίον της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου», είπε ο κ. Ομήρου και σημείωσε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αναίρεση της ετυμηγορίας του λαού στο Δημοψήφισμα του 2004 αφού οι ανθυποψήφιοι του Τάσσου Παπαδόπουλου παρουσιάστηκαν σεβόμενοι αυτή την ετυμηγορία».

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε πως «το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση ουσιαστικού τερματισμού της κατοχής και πραγματικής επανένωσης, μια λύση που να αξίζει στο λαό σας».

«Τα αρμόδια όργανα της ΕΔΕΚ θα συνέλθουν για να καθορίσουν τη θέση του Κινήματος για το δεύτερο γύρο των Εκλογών», είπε τέλος ο κ. Ομήρου.

Προεδρικές Εκλογές – Αποτελέσματα – Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ
—————————————————
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες βράδυ από το Εκλογικό Επιτελείο του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι το κόμμα του ενδεχομένως και αύριο το απόγευμα να αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σημείωσε πως η απόφαση θα ληφθεί με κριτήριο την Κύπρο και το Κυπριακό.

«Οποιαδήποτε απόφαση μας, που θα είναι συλλογική, θα εδράζεται στην έγνοια και στις ανησυχίες όπως τις εκφράσαμε σαν Ευρωπαϊκό Κόμμα και όπως τις εξέφρασε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος», είπε ο κ. Συλλούρης και αναφέρθηκε σε δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

''Μόνον να αναφέρω την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας για την απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι αρκετό για να μετρήσουμε τις αντοχές που πρέπει να έχει ο κυπριακός Ελληνισμός, τις ανησυχίες που πρέπει να έχει και πόσο δίπλα του πρέπει να σταθούμε για να αγωνισθούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις που μπορεί να πολύ δυσάρεστες μετά την αποχώρηση του Τάσσου Παπαδόπουλου'', είπε ο κ. Συλλούρης.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το κριτήριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος για το δεύτερο γύρο των εκλογών «θα είναι η Κύπρος και το Κυπριακό πάνω από όλα».

«Στις 21.00 θα αρχίσει συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και ενδεχομένως ακόμα και αύριο το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Κόμμα να πάρει απόφαση», ανέφερε χθες βράδυ, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «υπάρχει ενδεχόμενο ο προβληματισμός να γίνει και με τα άλλα κόμματα που υποστήριξαν τον κ. Παπαδόπουλο».

«Νομίζω ότι ως Ευρωπαϊκό Κόμμα αποδείξαμε ότι λειτουργούμε με αρχές και όχι συναλλαγές», ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στον Τάσσο Παπαδόπουλο για όσα πρόσφερε για την Κύπρο και ιδιαίτερα γιατί διέσωσε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Απρίλη του 2004, αλλά και γιατί με τις προτάσεις του στο Κυπριακό, έθεσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων του κυπριακού Ελληνισμού».

Προεδρικές εκλογές – Ντίνος Μιχαηλίδης
————————————–
Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε αναπάντεχο το αποτέλεσμα του Α' γύρου των προεδρικών εκλογών, προσθέτοντας πως κόμμα του θα αποφασίσει τώρα για το Β' γύρο, με γνώμονα το εθνικό θέμα.

«Ηταν μια αναπάντεχη έκπληξη. Υποστηρίξαμε με σθένος την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο που θα πρέπει να αποφασίσουμε», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Είναι τιμή μας να ακούσουμε τη δήλωσή του Τάσσου Παπαδόπουλου και στο τέλος, ο καθένας θα αποφασίσει ανάλογα με τις σκέψεις που θα ανταλλάξει στα όργανα του» κόμματός του, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, λέγοντας πως όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Σε ερώτηση ποιο θα είναι το κριτήριο, είπε πως «θα είναι το εθνικό θέμα, όπως πάντοτε», προσθέτοντας πως το κόμμα του αποφασίζει ομόφωνα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει, με βάση το αποτέλεσμα, χώρος για τα μικρά κόμματα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα μικρά κόμματα υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι που τα διατηρούν.

Τέλος, είπε ότι το κόμμα του είχε σήμερα συσπείρωση 97%.

Προεδρικές εκλογές – Γιώργος Λιλλήκας
———————————————————
Ο λαός μίλησε και τώρα ξεκινούν οι συζητήσεις όσον αφορά τα ουσιώδη ζητήματα που είναι το Κυπριακό διότι οι εξελίξεις θα μας βρουν πολύ σύντομα, δήλωσε χθες βράδυ ο Συντονιστής του Εκλογικού Επιτελείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.

«Ο κυπριακός λαός έκανε τις επιλογές του, έχοντας ενώπιον του τις πολιτικές προτάσεις, οι πολίτες μίλησαν και πέραν από το κοινότυπο ότι είναι σεβαστή η ετυμηγορία του λαού – που όλοι το λένε και έτσι πρέπει να είναι, από τώρα ξεκινούν οι συζητήσεις και όσον αφορά τα ουσιώδη ζητήματα που είναι το Κυπριακό πρόβλημα διότι οι εξελίξεις θα μας βρουν πολύ σύντομα», είπε ο κ. Λιλλήκας, στην πρώτη δήλωσή μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του Α' γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ερωτηθείς εάν ισχύει η δήλωση του ότι αν δεν περάσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα υποστηρίξει τον Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι «ο κ. Λιλλήκας, όπως σας έχει συνηθίσει, όταν είναι έτοιμος θα κάνει τις δηλώσεις του».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι κανείς δεν είναι ακόμη έτοιμος να αξιολογήσει τί είναι αυτό που έφερε την ανατροπή όλων των δημοσκοπήσεων από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η εκστρατεία.

Το βέβαιο κατέληξε, είναι πως πρόκειται για ένα ψηφιδωτό παραγόντων και παραμέτρων, που κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλυθούν.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Για περισσότερα ακολουθήστε τα παρακάτω link 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΟΥΛΙΔΗΣ     

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΚΡΙΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΚΛΟΓΕΣ : ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΚΥΠΕ)

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΕΣΕΙΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

ΠΟΛΙΤΗΣ