ΑΞΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Νέα Υόρκη

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την περασμένη Κυριακή φαίνεται να πυροδοτεί σταδιακά ένα κλίμα έντασης στην περιοχή των Βαλκανίων -ύστερα μάλιστα και από την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι-, αποτελώντας παράλληλα και ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων, που η κάθε μια για τους δικούς της λόγους επιθυμεί να έχει κάποιο ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή. Πολλοί αναλυτές μιλούν για το «κουτί της Πανδώρας» που άνοιγει, ύστερα από την ανακοίνωση της 17ης Φεβρουαρίου από τον κοσοβάρο πρόεδρο Χασίμ Θάτσι. Άλλοι πάλι εκφράζουν έναν έντονο προβληματισμό, υποστηρίζοντας ότι η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσόβου θα αποτελέσει προηγούμενο για περιοχές που διεκδικούν ή οραματίζονται ανεξαρτησία. Και άλλοι θεωρούν ότι η ανακήρυξη τελικά δημιουργεί πολλά περισσότερα ερωτηματικά από όσα θα μπορούσε να λύσει.

 

Όπως αναμενόταν, οι αντιδράσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν θετικές για την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Τζορτζ Μπους από την Τανζανία όπου βρισκόταν σε περιοδεία σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου, χαρακτήρισε την κίνηση του Κοσόβου ουσιαστική για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, επαναβεβαιώνοντας την «φιλία» του προς τον σερβικό λαό. Άλλωστε η ηγεσία της Ουάσιγκτον ήταν από εκείνες που ήθελαν να λήξει η πολύχρονη διαμάχη με την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ψήφισμα 1244 του 1999 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και όπως δήλωσε και ο αμερικανός αναπληρωτής πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την εκτίμηση της αμερικανικής πλευράς, η δήλωση του Κοσόβου είναι απόλυτα σύμφωνη και ακολουθεί το ψήφισμα του 1999. Μια θέση που δεν ασπάζεται στο ελάχιστο η Ρωσία, η οποία μέσω του πρέσβη της στα ΗΕ θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγνοήσει την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, κρίνοντας την ως άκυρη. Με μια ουδέτερη, αλλά και ταυτόχρονα πολύ προσεκτική, κρατώντας όλες τις αποστάσεις ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση προκειμένου να αποφευχθούν κινήσεις ή δηλώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κόσοβο ή στην ευρύτερη περιοχή.

Η αναγνώριση του Κοσόβου δεν απασχόλησε μόνο την την αμερικανική ηγεσία, αλλά και τους υποψηφίους για το χρίσμα, Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα για τους δημοκρατικούς, και Τζον ΜακΚέιν για τους ρεμπουμπλικάνους. Ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων, κρατώντας πολύ καλά την ισορροπία προς την σερβική πλευρά, σχολίασε το γεγονός ως μεγάλο πέρασμα από την δεκαετία του 1990  στον 21ο αιώνα, καλώντας την κυβέρνηση της Πρίστινα να προστατεύσει την σερβική μειονότητα, να έχει μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και να ακολουθεί το γράμμα του νόμου. Σε ένα πολύ ισορροπημένο πλαίσιο, κινήθηκε και η δήλωση του δημοκρατικού υποψηφίου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση της Πρίστινα ως το τέλος μιας σειράς αλυσιδωτών γεγονότων που ξεκίνησαν με την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Ο έγχρωμος γερουσιαστής  έκανε λόγο για τις υποχρεώσεις και τις σημαντικές ευθύνες πλέον που επωμίζεται η κυβέρνηση του Κοσόβου, προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα θετικό παράδειγμα δημοκρατικής διακυβέρνησης, δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους του -ανεξάρτητα εθνικών καταβολών-  να ζουν σε ένα ελεύθερο, ευημερεύον περιβάλλον που σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και τους θρησκευτικούς χώρους. Παράλληλα, ο υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών, αναφέρθηκε και στην Σερβία, σημειώνοντας ότι η επανεκλογή του Μπόρις Τάντιτς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πορεία προς την πλήρη ένταξη της χώρας στην δημοκρατική Δύση, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της Σερβίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.  Καταλήγοντας στην δήλωσή του, ο Μπάρακ Ομπάμα ευχαρίστησε όλους τους αμερικανούς αξιωματούχους που εργάστηκαν για την ειρήνη των Βαλκανίων, ενώ επεσήμανε ότι με την αμερικανική στήριξη Σερβία και Κόσοβο μπορούν να εξελιχθούν σε μοντέλα δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης. 

Τελευταία, η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον μίλησε για ένα ιστορικό γεγονός, καλώντας την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας. Πώς άλλωστε να μην το έκανε όταν οι φωτογραφίες του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών την κρίσιμη -μαύρη- περιοδο της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας, βρισκόταν σε κάθε γωνιά του Κοσόβου. Σε κάθε πανηγυρισμό. Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι με την επίλυση του ζητήματος έκλεισε ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας της Σερβίας και του Κοσόβου, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων και της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους κληρονομιάς. Η κα Κλίντον ωστόσο δεν άφησε έξω από την δήλωσή της την κριτική εναντίον της κυβέρνησης Μπους που δεν επέδειξε, όπως χαρακτηριστικά είπε, την απαιτούμενη προσοχή στο θέμα του Κοσόβου, στο δημοκρατικό μέλλον της Σερβίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην Βοσνία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2007, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη και αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέιτον, μιλώντας για το ζήτημα του Κοσόβου και την πιθανή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στο  Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων είχε πει ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να πυροδοτήσει κρίση στην περιοχή». Ο αμερικανός διπλωμάτης έχοντας πολύ καλή γνώση της ισορροπίας των δυνάμεων στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων που θα εξέφραζαν την θετική ή την αρνητική διάθεσή τους απένταντι στην πραγματικότητα της αναγνώρισης, έκρινε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του κρατιδίου από ορισμένες χώρες, παράλληλα με την άρνηση κάποιων άλλων, θα έφερνε το  νεοσύστατο «κράτος» του Κοσόβου σε μια κάπως δύσκολη θέση. Διότι από την στιγμή που στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του βέτο από την Ρωσία, το μπαλάκι ουσιαστικά πέφτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, σύμφωνα με τον αμερικανό διπλωμάτη, οφείλει να βρει τρόπους να παρέχει οικονομική βοήθεια, ακόμα και αν κάποια από τα μέλη της δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν την νομιμότητα του κρατιδίου. Τέλος, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η συνέχεια της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, διότι σε ένα αντίθετο ενδεχόμενο ο κίνδυνος εξάπλωσης της βίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Τον αμερικανό διπλωμάτη, αναφορικά με την πιθανή επερχόμενη κρίση ύστερα από την ανεξαρτησία του Κοσόβου έρχεται να επιβεβαιώσει μυστική έκθεση του διεθνούς Αμερικανικού  Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών (INTERNATIONAL STRATEGIC STUDIES ASSOCIATON). Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση ανάλυση (την οποία να σημειώσουμε ότι έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου, στην Ουάσιγκτον) τους προσεχείς μήνες έρχεται μεγάλη αναταραχή και ανακατάξεις στα Βαλκάνια. Αναταραχή η οποία φαίνεται να αποτελεί τη συνέχεια όσων ξεκίνησαν το 1992 και οδήγησαν στην περιβόητη συμφωνία Ντέιτον. Σύμφωνα με τους αναλυτές που υπογράφουν το  εμπιστευτικό κείμενο τα Βαλκάνια δεν αποκλείεται να αιματοκυλιστούν για ακόμα μια φορά. Επίκεντρο των εξελίξεων-επιχειρήσεων το Κόσσοβο, τα Σκόπια (για την ακρίβεια  αναμένεται ξεσηκωμός των  αλβανόφωνων της περιοχής) και το Σερβικό Μαυροβούνιο.Η έκθεση/ανάλυση -βασισμένη σε πληροφορίες που προέρχονται από τις Αμερικανικές, και με αυτές συνεργαζόμενες μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, έχοντας την διαβάθμιση  εμπιστευτική (Confidential) αναφέρει ότι «στο χρονικό διάστημα, Μάρτιος-Απρίλιος 2008, προβλέπεται μεγάλη εξέγερση και βία στα Βαλκάνια από Αλβανούς εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν ένα οργανωμένο δίκτυο διακίνησης όπλων, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στη FYROM. Πρόκειται  -σύμφωνα με τους αναλυτές  του ISSA – για την Θερμή Άνοιξη των Βαλκανίων, που θα την υποκινήσουν εθνικιστές Αλβανοί εξτρεμιστές (τρομοκράτες). Η νέα ανταρσία θα υποκινηθεί από παράνομους εξοπλισμένους Αλβανούς ηγέτες και πολιτικούς, στο Κοσσυφοπέδιο και στη FYROM. Οι ομάδες προς το παρόν κάθονται ήσυχα, αλλά, όταν φύγει η Ειρηνευτική Δύναμη (UNMIK) από το Κοσσυφοπέδιο, θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις. Απόδειξη η εμφάνιση μιας παράνομης παραστρατιωτικής δραστηριότητας Αλβανών οπλοφόρων με μάσκες, που ήδη έχουν στήσει σημεία ελέγχου, σε χωριά του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου». Συνεχίζοντας η έκθεση αναφέρει ότι «Πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου. Και παράλληλα υπάρχει, όμως, και μακροχρόνια στρατηγική, για την προσάρτηση και αφομοίωση μεγάλων περιοχών, που διαβιούν σε αυτές τη χώρες, για την δημιουργία μιας Μεγάλης ή Εθνικής Αλβανίας. Τα σημεία ελέγχου βρίσκονται στα χέρια της παράνομης οργάνωσης ΑΝΑ ή ΑΚSH.(Albanιan National Army)».

Δεν χρειάζεται να αναφερθούν περισσότερα για να αντιληφθεί κάποιος ότι η έκθεση αυτή αφορά και την Ελλάδα, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε μετά την μονομερη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής  του Κοσσόβου  που βρίσκεται εντός Σερβικού εδάφους, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Greek American News Agency, η έκθεση σε συνδυασμό με απόρρητα σήματα έχει σημάνει συνεγαρμό στις Ελληνικές και Βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ την κατάσταση παρακολουθεί από κοντά και η Τουρκική MIT, η οποία άμεσα προσετρεξε σε υποστήριξη  προς το Κόσσοβο (η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που  έσπευσαν να αναγνωρίσουν). Τα προχθεσινά επεισόδια(αν και όλοι οι δυο πλευρές τα υποβάθμισαν και σωστά έπραξαν)  στα Σκόπια εναντίον της Ελληνικής  διπλωματικής αντιπροσωπείας φαίνεται να επιβεβαιώνουν την μυστική αμερικανική ανάλυση εντείνοντας τους φόβους για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.  

Τέλος, εκείνο που βλέπει κανείς από όλες αυτές τις εξελιξεις, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της (Νέας) Μέσης Ανατολής ο χάρτης της οποίας αλλάζει καθημερινά, είναι ότι επίκεινται ανακατάξεις που θα επηρεάσουν και την χώρα μας, αν επιβεβαιωθούν όλα εκείνα τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας με τη μορφή «ασκήσεων επί χάρτου» σε αξιωματικούς του ΝΑΤΟ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έπεφτε το τείχος του υπαρκτού σοσσιαλισμού και ταυτόχρονα κάποιοι όρθωναν ένα άλλο τείχος… Εκείνο το τείχος που ορθώνεται σταδιακά με πρόσχημα την ελευθερία και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα των οποίων καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία. Σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό, αλλά καθόλου αναληθές.

Η μονομερής ανακήρηξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου καταστρατηγεί το ψήφισμα 1244/1999 του ΟΗΕ, ο οποίος για άλλη μια φορά μετά το 2003 αδυνατεί να επιβάλει την διεθνή νομιμότητα, ενώ παράλληλα καταστρατηγεί τις ίδιες τις αποφάσεις του! Δημιουργείται, συνεπώς, είτε το θέλουμε, είτε όχι ένα διεθνές προηγούμενο που αλλάζει το διεθνές δίκαιο, καθιστώντας ισχυρότερη μονομερώς την υπερδύναμη, η οποία αποφασίζει να ενισχύσει το μουσουλμανικό τόξο -Αλβανία- Κόσσοβο -Τουρκία- μέσα στην καρδιά της Ευρώπης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τα επόμενα χρόνια. Πιθανά η δημιουργία μιας γενιάς νέων(;) τρομοκρατών και πιθανά κάποιο χτήπημα τους θα μεταβάλει όχι απλά το χάρτη της περιοχής αλλά την ίδια την ζωή μας για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα. Αν και τα χειρότερα (συνομωσιολογικά) σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρουν πως μακροπρόθεσμος στόχος των επερχόμενων  αναταράξεων και ανακατάξεων στην εύφλεκτη περιοχή δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια, αλλά η γενικότερη αποσταθεροποίηση της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  το νόμισμα της οποίας εξακολουθεί να είναι ισχυρό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, προκαλώντας ένα άλλο ακήρυχτο εμπορικό και οικονομικό  πόλεμο. Ένας πόλεμος που για πολλούς  ήδη έχει ξεκινήσει μεταξύ Ε.Ε. και Αμερικής τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουν δεκάδες εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΞΙΑ