"Είμαι Πρόεδρος από το λαό και θα είμαι Πρόεδρος για το λαό, διαβεβαίωσε κατά την τελετή ανακήρυξης του στο στάδιο Ελευθερία, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απλώνοντας ταυτόχρονα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ και την πολιτική τους ηγεσία για μια πατρίδα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι “οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με τον λαό, με εσάς και θα το υλοποιήσουμε με συνέπεια και κατά γράμμα“.

“Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω την ευθύνη να ενώνω και να εκπροσωπώ όλους τους πολίτες. Γνωρίζετε καλά πως έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα, ένα ευγενικό όραμα, να επανενώσουμε την Κύπρο μας, να την απαλλάξουμε από την κατοχή και τα επακόλουθα της. Να την καταστήσουμε ευτυχισμένη κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της. Να ενώσουμε τον λαό της, Ε/κ και Τ/κ“, σημείωσε.

Ευχαρίστησε τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που του τηλεφώνησε και τον συγχάρηκε, αναφέροντας ότι “προσβλέπουμε σε μια συνεργασία προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, πρώτα απ' όλα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος μας“.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, τον Πρόεδρο του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιτζιάν καθώς και άλλους ηγέτες τ/κ προοδευτικών δυνάμεων που πήραν τηλέφωνο και τον συνεχάρησαν.

Ευχαρίστησε ακόμη τους ηγέτες τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο επιτελείο το βράδυ της εκλογής του και τον συγχάρηκαν.

“Διεκδικούμε δίκαιη λύση, λύση στηριγμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων“, είπε ο κ. Χριστόφιας.

“Θα αγωνιστούμε για τη δίκαιη λύση, ενωμένοι, η Κύπρος μας ως μέλος της ΕΕ πορεύεται με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Η ευρωπαϊκή μάς πορεία δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και να διεκδικήσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας“, πρόσθεσε.

“Απλώνω χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ και την πολιτική τους ηγεσία. Τους καλώ να εργαστούμε μαζί για τον κοινό μας στόχο, το καλό της Κύπρου μας και του λαού της. Για μια πατρίδα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, χρυσοπράσινο φύλο στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου“, συμπλήρωσε.

Το όραμα μας, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, είναι και μια πιο δίκαιη κοινωνία με οικονομική ανάπτυξη που θα συνδυάζεται με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ενα σύγχρονο κράτος ευαισθησίας και ανθρωπιάς, συνέχισε, που θα στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες μας που έχουν την ανάγκη του.

Προχωρούμε, είπε, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στην παιδεία μας, στην υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την ασφάλεια των πολιτών, την άνθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, στον σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.

“Προϋπόθεση για να πετύχουμε όλα αυτά είναι ισχυρή οικονομία μας. Συνεχίζουμε πάνω στο δοκιμασμένο δρόμο της μικτής οικονομίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Εκσυγχρονίζουμε το κράτος και τους θεσμούς και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία κρατικού, ιδιωτικού και συνεργατικού τομέα, καθώς και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων“, είπε.

Οπως έχω δεσμευτεί, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα αποτελείται από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες, που θα εκφράζουν και θα εκπροσωπούν όλο το κοινωνικο-πολιτικό φάσμα.

“Επαναλαμβάνω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι είμαι Πρόεδρος από τον λαό και θα είμαι Πρόεδρος για το λαό. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τις εθνικές, θρησκευτικές και πολιτικές παραδόσεις του καθενός, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα μας ενώνουν Ελληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι έχουν μια πατρίδα, ένα μέλλον, το μέλλον της ενότητας, της ειρήνης και της ευημερίας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε τον λαό μας, ενώνουμε την Κύπρο μας. Ζήτω ο αδούλωτος Κυπριακός λαός. Ζήτω η Κύπρος μας, πατρίδα όλων των παιδιών της“, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. “Ιδιαίτερα ευχαριστώ το ΑΚΕΛ, το τιμημένο κόμμα μου, που με πρότεινε και όλους όσοι με στήριξαν από την αρχή μέχρι τον πρώτο γύρο, κινήσεις και κόμματα, τους Ενωμένους Δημοκράτες ΕΔΗ, την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και τις ομάδες στήριξης σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι αγωνίστηκαν όλους αυτούς τους μήνες με αυταπάρνηση για να φέρουν αυτή την μεγάλη επιτυχία“, σημείωσε.

Ευχαρίστησε τις ηγεσίες και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, που με την ισχυρή υποστήριξη τους στον δεύτερο γύρο συνέβαλαν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης του, και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας για τις ευχές και τη συμπαράσταση στο έργο του.

“Τιμώ, επίσης, και όσους ψήφισαν τον ανθυποψήφιο μου. Τιμώ τον κ. Κασουλίδη, που πέρα από τις διαφορές μας, πάνω απ' όλα μας ενώνει μια κοινή ιδεολογία, η Κύπρος μας και η σωτηρία της. Ευχαριστώ θερμά για την προσφορά του στον τόπο και τη δική μας στενή συνεργασία τον απερχόμενο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίον η επικοινωνία μας θα διατηρηθεί και η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο είναι δεδομένη“, σημείωσε.

Η Δημοκρατία μας λειτούργησε άψογα, όπως άψογα σας διαβεβαιώνω, σημείωσε, θα λειτουργήσει και σε όλη την διάρκεια της δικής μου προεδρικής θητείας. 

 

Παρακολουθήστε τις εκλογές, τα αποτελέσματα, τις δηλώσεις των υποψηφίων και όλες τις εξελίξις που αφορούν στις εκλογές της Κύπρου μέσα από τα επίσημα site των υποψηφίων  αλλά και έγκυρες αναλύσεις που δημοσιεύοντα σε κυπριακά ΜΜΕ.

Κυριακή 17/2/2008 

WITH 97% OF ALL VOTES

K. 33.48% C. 33.31% P. 31.78%
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΟΥΛΙΔΗΣ     

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΚΡΙΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΚΛΟΓΕΣ : ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΚΥΠΕ)

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΕΣΕΙΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Εν τω μεταξύ   σήμερα Κυριακή 24/2/2008 από νωρίς το πρωί ξεκίνησε  χωρίς προβλήματα στις 7:00 το πρωί  η ψηφοφορία για το δεύτερο γύρο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της ελεύθερης Κύπρου για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με υποψηφίους τους Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00, ενώ, σε περίπτωση κατά την οποία θα παρατηρηθεί συνεχιζόμενη ροή ψηφοφόρων σε κάποιο κέντρο, ο προεδρεύων θα μπορεί να δώσει παράταση της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9:00 το βράδυ.

Με βάση τον εκλογικό κατάλογο, θα ψηφίσουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν και 361 εγκλωβισμένοι καθώς και οι φυλακισμένοι.

Συνολικά, λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες 1.159 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 438 στην επαρχία Λευκωσίας συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και για τους φυλακισμένους. Στην επαρχία Λεμεσού λειτουργούν 340 εκλογικά κέντρα, στην Αμμόχωστο 55, στη Λάρνακα 190 και στην Πάφο 134.

Περίπου 8.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί βρίσκονται σε καθήκον σήμερα, ενώ η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου στα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής, Λάζαρος Σαββίδης, μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, όλα κυλούν ομαλά στα 1.159 εκλογικά κέντρα που έχουν ''στηθεί'' για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Είπε ότι η διακοπή ρεύματος που παρατηρήθηκε στην περιοχή Εγκωμης και Αγίου Δομετίου δεν επηρέασε την λειτουργία των εκεί εκλογικών κέντρων.

''Όλα τα εκλογικά κέντρα έχουν ξεκινήσει ομαλά τη λειτουργία τους στις 07:00. Όλα κυλούν ομαλά, παρόλο ότι στην περιοχή Εγκωμης και Αγίου Δομετίου υπάρχει μια διακοπή ρεύματος, η οποία επηρεάζει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος'', είπε, προσθέτοντας ότι η διακοπή δεν έχει επηρεάσει την λειτουργία των εκλογικών κέντρων στην επηρεαζόμενη περιοχή.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο ίδιος έχει επιστήσει την προσοχή των προέδρων των εκλογικών κέντρων αναφορικά με το δικαίωμα πολιτών με ειδικές ανάγκες να ζητήσουν όπως τους βοηθήσει στην ψηφοφορία άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους.

Είπε επίσης ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε μέχρι τις 7:30 περίπου το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα και στις 10:00 περίπου το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο στάδιο ''Ελευθερία'' της Λευκωσίας. Η εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου 2008.

Αμμόχωστος – Προεδρικές εκλογές – Έναρξη ψηφοφορίας

———————————————-

Άνοιξαν το πρωί οι κάλπες στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Έφορος Εκλογής Έπαρχος Αμμοχώστου Χαράλαμπος Ηλιάδης δήλωσε ότι οι κάλπες έχουν ανοίξει σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην ώρα τους και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα με μία ώρα διακοπή το μεσημέρι από τις 12.00 μέχρι τις 13.00.

Συνολικά στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν 55 εκλογικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται 14 στο Παραλίμνι, 5 στην Αγία Νάπα, 7 στη Δερύνεια, 3 στην Αχνα, 6 στο Αυγόρου, 6 στο Λιοπέτρι, 6 στη Σωτήρα, 5 στο Φρέναρος και 3 στην Αχερίτου.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου είναι 28,191 σε σύγκριση με 25,433 που ήταν το 2003 δηλαδή υπάρχει αύξηση 2,758 ψηφοφόρων ή ποσοστό 10,84%.

Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού – Έναρξη ψηφοφορίας

————————-

Χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα, άρχισε κανονικά στις 7:00 η ψηφοφορία στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, στο πλαίσιο του 2ου γύρου των Προεδρικών εκλογών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Έφορος Εκλογής Λεμεσού, Έπαρχος Αναστασία Μαυρέλλη.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού καλούνται σήμερα να ψηφίσουν 145,468 εκλογείς σε 340 εκλογικά κέντρα. Οι αυτόχθονες εκλογείς ανέρχονται σε 106,183 και οι εκτοπισθέντες σε 39,285. Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού θα ψηφίσουν, επίσης, 8,404 εκλογείς από την Επαρχία Λευκωσίας, 6,250 από την Επαρχία Κερύνειας, 24,533 από την Επαρχία Αμμοχώστου και 98 από την Επαρχία Λάρνακας. Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού θα ψηφίσουν και 148 Τουρκοκύπριοι.

Στο Δήμο Λεμεσού λειτουργούν 138 εκλογικά κέντρα για 66,101 εκλογείς, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου 15 εκλογικά κέντρα για 7,369 εκλογείς, στο Δήμο Γερμασόγειας 10 εκλογικά κέντρα για 5,246 εκλογείς, στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών 25 εκλογικά κέντρα για 12,697 εκλογείς και στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς 18 εκλογικά κέντρα για 9,120 εκλογείς. Στις κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού λειτουργούν 134 εκλογικά κέντρα για 44,935 εκλογείς.

Λάρνακα – Προεδρικές εκλογές – Έναρξη ψηφοφορίας

——————————–

Ανοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O Έφορος Εκλογής της επαρχίας Λάρνακας, Έπαρχος Γιαννάκης Μαλλουρίδης δήλωσε ότι τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στην ώρα τους και όλα λειτουργούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία, που είναι υποχρεωτική, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι (12:00 – 13:00).

Συνολικά 190 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην πόλη και τις 48 κοινότητες της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας στα οποία έχουν κατανεμηθεί οι 86,862 ψηφοφόροι της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας.

Στις εκλογές θα ψηφίσουν και 67 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί σε διάφορα εκλογικά κέντρα στη Λάρνακα, την Ορόκλινη, την Αραδίππου, τα Περβόλια και την Ξυλοφάγου.

Πάφος – Προεδρικές εκλογές – Εναρξη ψηφοφορίας

—————————–

Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Πάφο για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολες οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις 0700 και σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής στην Πάφο, Έπαρχο Ανδρέα Χριστοδουλίδη η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και χωρίς πρόβλημα.

Στην Πάφο αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 45,646 ψηφοφόροι ενώ σε ολόκληρη την Επαρχία λειτουργούν 134 συνολικά εκλογικά κέντρα.

Προεδρικές εκλογές – Ψηφοφόροι εξωτερικού – Ασπρής – Κυριάκου – Αφίξεις

————————————–

Αυξημένη είναι και σήμερα η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω της έλευσης Κυπρίων ψηφοφόρων, κυρίως από τις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ενώ -όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ- ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής. Πρόσθεσε ότι αυξημένη αναμένεται ότι θα είναι η κίνηση και τις πρώτες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα του αεροδρομίου, υπό τη Διεύθυνση της Χερμές, βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία όσο το δυνατό πιο ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Σε δηλώσεις του επίσης στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε ότι ''μέχρι σήμερα οι ΚΑ είχαν δώσει στα επιτελεία των υποψηφίων γύρω στις 6.400 θέσεις, ενώ, από την περασμένη Δευτέρα – Τρίτη, οι θέσεις που είχαν παραχωρηθεί στο επιτελείο Παπαδόπουλου, αφέθησαν ελεύθερες στο σύστημα κρατήσεων της εταιρείας και όποιο από τα επιτελεία Κασουλίδη και Χριστόφια είχε ψηφοφόρους από το εξωτερικό μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυριάκου, παρά το ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές, οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν θα δρομολογήσουν αεροπλάνα σε έκτακτες πτήσεις''.

Προεδρικές εκλογές – Γενικός Εφορος Εκλογής – Δημοσιεύματα

———————————-

Ορισμένες εφημερίδες τουλάχιστον σε σειρά άρθρων παρεμβαίνουν την εκλογική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσίευση σχετικών με τις εκλογές ειδήσεων, δήλωσε χθες στο Γ' Πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης.

Στις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η αφισοκόλληση και η ανάρτηση πανό με προεκλογικό περιεχόμενο τόσο κατά την παραμονή όσο και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας καθώς και η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Εφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY

Αν και παρκινδυνευμένο ως πρόβλεψη, εν τούτοις όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ και οι ενδείξεις από ανεξάρτητες πηγές γνωστών Ελληνοαμερικανών που στήριξαν τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο με κάθε τρόπο,  οδηγούν στον συμπέρασμα πως ο  κ. Ι. Κασσούλιδης, θα είναι ο νικητής των σημερινών εκλογών στην Κύπρο παρά τις συμφωνίες  και την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον έταιρο διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Κασσουλίδης εκτός από τον αέρα του νικητή διαθέτει και την ανοιχτή υποστήριξη της Εκκλησίας η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στα δημόσια και πολιτικά πράγματα της Μεγαλονήσου, γεγονός που του δίνει ένα ακόμα σταθερό ποσοστό ψήφων στη σημερινή αμφίδρομη αναμέτρηση. Αν και οι δυο υποψήφιοι έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στην διαχείριση και αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου, ωστόσο ο κ. Κασσουλίδης εδώ και μέρες έχει δεχθεί και την υποστήριξη της Αθήνας, με έμμεσο αλλά διακριτικό τρόπο, καθώς και πολλών ευρωπαίων. Ωστόσο οι τελευταίες εκλογές στην Κύπρο έχουν χαρακτηριστικά πολλών ανατροπών στον εκλογικό τοπίο και δεν αποκλείουν εκπλήξεις όχι μόνο ως προς το τελικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς το ποσοστό που θα λάβουν οι δυο υποψήφιοι. Πάντως στη ΝΥ αρκετοί Κύπριοι γνωστοί οικονομικό-πολιτικοί παράγοντες μιλούν ανοιχτά και με σιγουριά για την νίκη Ι. Κασσουλίδη παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι (τους) είχαν στηρίξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο όχι μόνο τώρα στις εκλογές αυτές, αλλά επί χρόνια τον προωθούσαν,εν τούτοις διατηρώντας μια δική τους αντίληψη, και πέρα από κομματικές αντιλήψεις και αποφάσεις που έλαβαν τα κόμματα σχεδόν όλοι στηρίζουν τον  κ. Κασσουλίδη, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν προσωπική σχέση με τον Ευρωβουλευτή.