Του Δημήτρη Μπουντουτσίδη

τ. Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας

                                                                              

Διάβασα και εγώ όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες την επιστολή και τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη (και συμφωνώ με την προσέγγιση του)  γύρω από το θέμα του Σκοπιανού (πΓΔΜ) και συνειρμικά διαβάζοντας την, δύο λέξεις καρφώθηκαν στην σκέψη μου, η μία ήταν η λέξη «Υπερηφάνεια» και η άλλη «Αξιοπρέπεια». Η αξιοπρέπεια  είναι λέξη που εμπεριέχει την «Υπερηφάνεια» και η υπερηφάνεια όταν δεν ξεπερνά τα όρια της αμετροέπειας δεν ξεπερνά και τα όρια της «Αλαζονείας», συνεπώς υπερισχύει ο «Αλληλοσεβασμός». Πως λοιπόν να σεβαστείς κάποιον (όταν πρόκειται για πρόσωπα) ή μια χώρα (όταν πρόκειται για έθνος) όταν ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι μονομερής;  

 Πώς να δεχθείς μια χώρα να υφαρπάζει την Ιστορία σου και να διδάσκει στα σχολεία της ότι ο Αριστοτέλης, ό δάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου γεννημένος στα Στάγιρα της Χαλκιδικής και πεθαμένος στην Χαλκίδα με τα γνήσια ελληνικά συγγράμματα και την Φιλοσοφική του Σχολή στην Αθήνα είναι Σλάβος; Ο συνειρμός Σλάβος, γίνεται από την στάση που κρατάει η γειτονική μας χώρα FYROM ή πΓΔΜ ή Σκόπια και με προβληματίζει (αυτή η αλαζονική της στάση και συμπεριφορά) αφάνταστα όπως και την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Από πού όμως πηγάζει αυτή η αλαζονική της στάση και συμπεριφορά; Από τα επιστημονικά τους επιτεύγματα; Από τις Ιστορικές της καταβολές;  ή από την Φιλοσοφική της σκέψη; Ασφαλώς τίποτε από τα παραπάνω.

 Όμως, μήπως αυτή η στάση πηγάζει από την αδράνεια των ταγών της Ελληνικής εξουσίας και διπλωματίας και που ξεκινά από το 1945 και εντεύθεν; Μήπως πηγάζει από τους σημερινούς ταγούς της εξουσίας ή αρχηγών κομμάτων; όπως για παράδειγμα του νεοεκλεγέντος αρχηγού του ΣΥΝ-ασπισμού κυρίου Τσίπρα και που στην παρθενική του εμφάνιση για εθνικά θέματα μας δήλωσε ότι «δεν μας ενδιαφέρει με ποιο όνομα θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ» (τρίβουν τα χέρια τους για αυτή την δήλωση οι Αμερικανοί και όσοι έχουν συμφέροντα στην περιοχή, βρήκαν τον μελλοντικό τους στήριγμα), ή μήπως πηγάζει από το πατρονάρισμα των ΗΠΑ που μέχρι πριν της διάλυσης του ανατολικού συνασπισμού δεν ήθελε να ακούει για τις χώρες των Βαλκανίων;

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι αυτά τα πήγαινε έλα ή οι συναντήσεις, θα φέρουν λύση και μάλιστα δίκαιη; Προσωπικά δεν το πιστεύω και το ίδιο πιστεύω και για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (οι δίκαιες λύσεις είναι για τους αφελείς, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την νέα τάξη πραγμάτων – παγκοσμιοποίηση ή οργανωμένα και Αμερικανικά συμφέροντα). Ακούγονται και γράφονται αρκετά από ορισμένους αφελείς ή της ψευτοδιανόησης (μαϊντανοί των παραθύρων) διαβασμένοι άνθρωποι (όπως έλεγαν και οι απλοί άνθρωποι του χωριού μου), ότι δηλαδή «εμείς οι Έλληνες  διακατεχόμαστε από μια υστερία εθνικιστική» και τίθεται το ερώτημα σε αυτή την νομενκλατούρα, σε αυτούς τους διαβασμένους ανθρώπους! Πως δέχονται,  την δική τους Ελληνική Ιστορία (Αριστοτέλης, Ολυμπιάδα, Φίλιππος, Μ.Αλέξανδρος, κ.λ.π, κ.λ.π) να γράφεται στα βιβλία της FYROM  ως  Ιστορία  τους; Αλλά ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός κάποτε το προέβλεψε.

Ότι «Το κακό θα σας έρθει από τους διαβασμένους» και ότι «θα έρθει ο καιρός που θα κάνει ο διάβολος το γύρο του κόσμου με την κολοκύθα του». Και στην  Πάντειο (πρίν περίπου δύο βδομάδες) κάποιοι καθηγητάρες (αυτοί οι διαβασμένοι που λέγαμε) την γυρίσανε καλά την κολοκύθα. Αυτή η κολοκύθα καλά κρατάει και όσο έφυγαν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, άλλο τόσο δίκαια θα μας φερθούν τα αφεντικά μας. Όσο  βρέθηκαν οι αγνοούμενοι της μαρτυρικής Κύπρου άλλο τόσο θα απεμπολήσουν και τα  Σκόπια τον αλυτρωτικό τους ρόλο (αντλώντας δύναμη φυσικά από τους πάτρωνες τους). Πιστεύει στα αλήθεια κανείς ότι το φυτίλι που ανάφθηκε από τον σύντροφο τον Στάλιν και Τίτο πριν 63 χρόνια, ανάφθηκε τυχαία και θα σβήσει εύκολα; Πιστεύει κανείς ότι αυτό που γίνεται στα βαλκάνια γίνεται με καλό σκοπό;. Εν μπάσει περιπτώσει, επειδή εμείς ως λαοί και ειδικότερα ως γειτονικοί λαοί, το συμφέρον μας είναι να υπάρχει Ειρήνη και επειδή οι λαοί πρέπει να αντιλαμβάνονται τα σχέδια των ισχυρών. Να πουν ευχαριστώ δεν θα πάρω και εγώ ως ένας απλός πολίτης γεννημένος και μεγαλωμένος στην Μακεδονία – λέω δεν θα πάρω-, κάνω όμως έκλυση σε εσένα απλέ πολίτη των Σκοπίων να πάρεις γεωγραφικά αυτό που σου ανήκει, όχι όμως να επιχειρείς να κλέψεις και την Ιστορία του γείτονα σου. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε παίρνει θέση η Αλαζονεία, χάνεται η Αξιοπρέπεια και θίγεται η Υπερηφάνεια. Εμείς δεν είμαστε λαός του πολέμου, ούτε της καταστροφής και δεν διακατεχόμαστε από κατακτητικό σύνδρομο. Είμαστε όμως λαός που γέννησε την λέξη Αξιοπρέπεια και την λέξη Υπερηφάνεια και αυτές θα τις διαφυλάξουμε με οποιοδήποτε κόστος για τις επόμενες γενιές.