Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που θα  συζητηθεί και θα προκαλέσει με τα όσα μας λέει ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργαντζάς  για ακόμα μια φορά στο Greek American News Agency.  Ανατρεπτικός και αληθινός όπως πάντα με λόγο αυθόρμητο μιλά για όλους και για όλα. Χωρίς άλλη εισαγωγή διαβάστε την  συνέντευξη του κ. Γεωργαντζά και θα καταλάβετε πολλά… Ο κ. Γεωργαντζάς στη συνέντευξη  του προς το Greek American News Agency εξήγησε πως "το Συμπόσιο αυτό είναι μια εκδήλωση συνέχεια στις πανομογενειακές εκδηλώσεις από το  καλοκαιρι του 2007 όπου εδώ στο Σταθάκειο έγιναν  οι πρώτες συνεδριακές εκδηλώσεις στις 23,24 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου του 2007". 

 

-Το συμπόσιο αυτό του Σαββατου 5 Απριλίου είναι μια από τις εκδηλώσεις  στο πλαίσιο της διοργάνωσης που ανέλαβε η Ομοσπονδία μετά από σχετική πρόταση την οποία υιοθέτησε πολλές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο από τον Ιανούαριο του 2007 μέχρι και την 23 Αυγούστου που το Δ.Σ προχώρησε στην αιφνιδιαστική αναβολή του λόγω των γνωστών γεγονότων και των πιέσεων που υπήρξαν εξ αρχής. Πιέσεις, στις οποίες δυστυχώς  μια μερίδα μειοψηφίας στο Δ.Σ.  ενέδωσε και προχώρησε ενάντια στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 31ης Μαϊου του 2007. Αποφάσεις που σε εκείνη την Γ.Σ. ήταν καθολικές και αν θυμάμαι καλά στους παρόντες της διαδικασίας μια μόνο ψήφος επί 45 και πλέον αντιπροσώπων ήταν αρνητική κι αυτή η άρνητική ψήφος είχε να κάνει όχι επί της ουσίας αλλά επί διαδικαστικού θέματος το οποίο διευκρινίστηκε.

-Τώρα πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα μετά από αυτή την ένταση;

Ακούστε. Αναμφίβολα αυτό που έγινε και συνέχισε να κατακερματίζει την Ομογένεια και τους θεσμούς της.  Όπως είδατε υπήρξε πλήρης δικαίωση όσων πιστεύαμε και εσείς γράφατε αλλά -θυμάμαι- μάς λέγατε και στο Δ.Σ. επανειλημμένα. Απεδείχθη -και σε αυτό η συμβολή σας ήταν καθοριστικής σημασίας είτε αρέσει σε καποιους είτε όχι-  ότι ήταν ψευδεπίγραφες και χαλκευμένες οι δήθεν επιστολές των κ.κ. Βεληβασάκη στις 31 Μαϊου προς τον κ. Κυπαρισσίδη και αντίστοιχα οι ενέργειες του κ. Σπυρόπουλου τις οποίες εκ των υστέρων μάθαμε ότι ουδείς εγνώριζε και ενέκρινε από το Δ.Σ. του ΣΑΕ Αμερικής και αντίστοιχα του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.  

Τη συνέχεια την γνωρίζετε, εσείς την αποκαλύψατε. Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο ουσιαστικά διαλύθηκε, το δε ΣΑΕ Αμερικής συνεχίζει την ίδια παρελκυστική και αρρωστημένη  τακτική, η οποία μας απομακρύνει όλους από κοντά γι αυτό και ίσως θα έπρεπε ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης να έχει περισσότερη ανάμειξη και έλεγχο για το κατά πόσο τηρείται η διαδικασία στο ΣΑΕ Αμερικής. Η Επιτροπή Παιδείας μετά από όσα έγιναν ανέλαβε να σηκώσει όλο το βάρος μετά την απόφαση και του Διοικητικού Συμβουλίου να μας αναθέσει την σχετική διοργάνωση. Συσκεφτήκαμε πολλές φορές με αξιόλογους συναδέλφους όλο το καλοκαίρι. Μήνες τώρα προετοιμάζουμε  για  μια ακόμα μεγαλύτερη διαδικασία.

Τι εννοείτε;  

Η πρόταση για το συνέδριο είναι πολύ καλή για την Ομοσπονδία και πιστεύω θα έρθει καιρός που θα την εφαρμόσει, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Ένα ουσιαστικό βήμα. Η Ομογένεια βαρέθηκε-γι αυτό και αποστασιοποιείται από τα δρώμενα- να βλέπει κλειστά events δήθεν για την παιδεία να οργανώνονται από μη ειδικούς και κάποιοι άλλοι να καπηλεύονται έστω και ό,τι  άλλο καλό οργανώνεται ή ακόμα χειρότερα η γνωστή μειοψηφία της αντίδρασης να προβοκάρει άσχημα και να σαμποτάρει οτιδήποτε θετικό, όπως ακριβώς συνέβη με την διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού, το οποίο αν θα μείνει στην ιστορία θα είναι για αυτή ακριβώς την αντίδραση και πόλεμο.  Ελπίζω και εύχομαι η εμπειρία του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας να αποδειχθεί γόνιμη και δημιουργική. Αυτό που λέμε κάθε εμπόδιο και για καλό! Αλλά ειλικρινά αυτό που ζήσαμε όλους αυτούς τους μήνες από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι και σήμερα είναι εκπληκτικό και όμοιο του δεν έχει προηγούμενο στην Ομογένεια. Αντί οι ιθύνοντες και κάθε είδους αρχηγοί να επικροτήσουν και να αγκαλιάσουν πολέμησαν με λύσσα και μανία. Ποιο το αποτέλεσμα σήμερα. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε αυτό που  καποιοι άλλοι άφησαν στην διαδρομή. Το μόνο που είδα ήταν μηχανορραφίες.  Ίντριγκες και ένα σωρό άλλα χαζά και γελοία που κάποιοι έκαναν θέλοντας να συνδέσουν τις εκλογές με μια άλλη άσχετη  διοργάνωση.  Τι κατάλαβαν;  Αντίδραση. Αντίδραση.  Μόνο Αντίδραση!

Γιατί; Ποιο το κακό; Ποιο το έγκλημα; Ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι η ιδέα είναι θαυμάσια αλλά δεν μας αρέσει ο άνθρωπος που την προσέφερε! Αν είναι δυνατόν! Όταν άκουγα τον κ.Ράλλη κάθε φορά που άκουγε το όνομα σας να λέει "αυτό το όνομα δεν το άκουσα εγώ" ή ακόμα χειρότερα τον πρόεδρο από τον οποίο θέλω να πω προσωπικά έχω αποσύρει την εμπιστοσύνη μου από της 17 Ιουλίου, όπως και οι άλλοι που προσυπογράψαμε αυτή την μομφή, να λέει "πολυ καλή ιδέα και την υποστηρίζω αλλά να κάνουμε κάτι να μην φαίνεται ή να μην ακούγεται ο Στεφανόπουλος και στο τέλος άν πετύχει να τον τιμήσουμε για το έργο του" αντιδρούσα και αδυνατούσα να κατανοήσω  γιατι αυτή τη συμπεριφορά; Αδυνατούσα να κατανοήσω προσωπικά και εσάς κ. Στεφανόπουλε.

-Γιατί;

Δεν καταννoούσα τις εισηγήσεις σας εκείνη την περίοδο και τις θεωρούσα υπερβολικές. Πολύ υπερβολικές. Ειδικά κατά την προετοιμασία σε εκείνες τις ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο ή σε άλλες συναντήσεις μας. Με κούραζαν.  Η βεβαιότητα σας για το θόρυβο και την αντίδραση που θα ξεσηκώνονταν μου φαίνονταν ακόμα πιο υπερβολική και γι αυτό ήμουν πολύ επιφυλακτικός. Έλεγα μέσα μου "αυτός ο τύπος πού το πάει;" Όταν όμως από τον Μάιο έβλεπα σιγά σιγά κάθε μέρα όλο και πιο πολύ να επιβεβαιώνονται όλα όσα μας λέγατε εκεί αναρωτιώμουν γιατί; Δε σας κρύβω και αν αναζητήσετε τα πρακτικά, θα δείτε ότι τότε σε εκείνες τις μαραθώνιες συνεδριάσεις είχα στραφεί και εναντίον σας. Ομολογώ ότι δεν σας συμπαθούσα λόγω της εμμονής και αυτής της σιγουριάς που είχατε ήδη από τον Μάρτιο για όσα θα επακολουθούσαν, ώστε θα τολμούσα να πω ότι όλα αυτά που έγιναν ακόμα και  αυτή η μεγάλη αντίδραση από θεούς και δαίμονες ήταν σκηνοθετημένη από εσάς τον ίδιο! Η σιγουριά σας πολλές φορές με εκνεύριζε, αλλά όταν έβλεπα καθημερινά να επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι εισηγήσεις σας, σας υποτευόμουν πολύ… Το γιατί δε το ξέρω(χαμόγελα)

-Σοβαρά; Μα εσείς ζείτε περισσότερα χρόνια εδώ, δεν ξέρετε την Ομογένεια;

– Ομολογώ πως όλα αυτά τα χρόνια ήμουν αφιερωμένος, όπως σας είπα και σε προηγούμενη συνέντευξη μας στα προβλήματα της δουλειάς μου. Πέρα από το χόμπυ μου την μοτοσυκλέτα και την ελάχιστη και περιστασιακή  ενασχόληση μου με τα κοινά ή μάλλον για να μην παρεξηγηθώ γιατί με τα κοινά ασχολούμαι και μάλιστα με ζήλο και αγάπη αλλά με την Ομοσπονδία μόνο από μακριά και λόγω φιλίας με τον κ. Δημητρίου, ο οποίος πάντα ότι μου ζήτησε το έκανα. Άρχισα όμως να αντιδρώ, όταν παρακολούθησα αυτή την ιστορία από κοντά και κάποιοι που προφανώς είχαν υποτιμήσει ή εκτιμήσει λάθος αυτή την εμπιστοσύνη και φιλία μου νόμιζαν ότι μπορούν να με περιφέρουν ως  πρόβατο να ψηφίζω κατά το δοκούν και ότι αυτοί ήθελαν. Διαφοροποιήθηκα, όταν οι ίδιοι άνθρωποι που ήρθαν και μου είπαν "Νίκο θέλω την βοήθειά σου για αυτό το Συνέδριο… είναι ένα καλό παιδί αλλά πολύ παρεξηγημένο λόγω της οξύτητος του χαρακτήρος του ο Δημοσιογράφος Στεφανόπουλος που μας πρότεινε να κάνουμε αυτό το συνέδριο" και άλλα τέτοια που τότε άκουγα για σας, και σήμερα βλέπω αυτοί οι άνθρωποι επειδή τους ασκείς κριτική -λίγο το παρακάνεις βέβαια αλλά δεν ξέρω εσύ ξέρεις τη δουλειά σου καλύτερα- αυτοί οι ίδιοι με την ψήφο τους να σε "καταδικάζουν"! Μα είναι δυνατόν; Λες και είμαστε Ιεροεξαταστές! Θυμάμαι εκείνη την συνεδρίαση που σε φέραμε να μας ζητήσεις συγνώμη, επειδή το ήθελε ο κ. Διαμαντίδης, αλλιώς έπρεπε -κατ' αυτόν πάντα- να φύγεις από την επιτροπή που εργαζόσουν επειδή την προηγούμενη σκοτωθήκατε στο Λευκό Πυργο. Θυμάμαι ο κ. Αυγητίδης τότε του είχε πει "και τι μας νοιάζει εμάς τι σου είπε; σε εσένα τα είπε, βρες τα μαζί του" Ήρθες -περίμενα να δω όπως όλοι μας τι θα έκανες- και κυριολεκτικά θαύμασα την υπομονή και την επιμονή σου και βεβαίως οι απαντήσεις που έδωσες αλλά κι η προσεχτική διατύπωση σου… 

-αυτά όμως πέρασαν…να πάμε στο σήμερα.

 Ναι έλεγα ότι μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι όλοι εκείνοι που έδιναν  μάχες μέσα στο συμβούλιο και μας έφερναν τα προσωπικά σου ID για να πειστούμε  για το ποιος είσαι λόγω της λάσπης που σου έχουν πετάξει, και επειδή πάντα υπήρχαν οι κ.κ. Ράλλης και Διαμαντίδης που έλεγαν όλα αυτά  εις βάρος σας.

 -Τι εννοείτε… ;

-δεν ξέρω, ζητείστε τα πρακτικά και θα δείτε…έχετε κάθε δικαίωμα.Πάντως  πρέπει να βρείτε μια λύση. Αυτοί είναι μεγάλης ηλικίας και άλλης νοοτροπίας και εσένα λυπάμαι που στο λέω, αλλά εδώ δε σε θέλει κανεις! Έτσι είχα ακούσει κάποιον να λέει για σένα και εναντιώθηκα. Τα υπόλοιπα τα ξέρεις. Γνωριστήκαμε. Συνεργαστήκαμε στο  Πάντειο όσες φορές ήρθα αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τι τους έχει κάνεις και όλοι είναι εναντίον σου; Ποτέ! και αδυνατώ να το κατάλαβω…

-Να πούμε για αυτο συνέδριο λίγο και τι είναι αυτό το διαφορετικό που θέλετε να κάνετε εσεις;

-Ναι…είναι ένα βήμα πιο πέρα απ΄αυτό που προτείνατε εσείς στην Ομοσπονδία. Οφείλει νομίζω η εδώ πανεπιστημιακή κοινότητα  σε συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική να στήσουν αυτές τις γέφυρες που εύστοχα είχατε σχεδιάσει μαζί με τον Θανάση Αρώνη, άλλο καλό παιδί και αφανής ήρωας που κάνει τόσα για την Ομοσπονδία. Έχουμε ανάγκη από διάλογο. Επικοινωνία. Σχεδιασμό. Στρατηγική. Μας ενώνει το ίδιο όραμα. Μας ενώνει ο νόστος για την Ελλάδα. Μας ενώνει η αγάπη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Δε λέω έχουμε πολλά στραβά σαν κοινότητα και εσείς το παρατραβάτε που εστιάζετε πολύ σε αυτά. Δεν είναι μόνο η Ομοσπονδία και τα αρνητικα της. Υπάρχουν και πολλά θετικά…

-δεν έχεις δίκιο. Άνοιξε τo site και θα δεις πολλά από τα θετικά αλλά και όπου αλλού γράφω τα αναδεικνύω σε κάθε ευκαιρία… 

-Τέλος πάντων έλεγα ότι είναι μια άλλη διαφορετική διαδικασία επί της ουσίας. Θα διεξαχθεί με ευθύνη πλέον πανεπιστημιακών, φοιτητών, ακαδημαϊκών και άλλων φορέων όχι πια κάτω από την Ομοσπονδία -αυτό  που οργανώνεται το Σαββατο 5 Απριλίου 2008 απλώς είναι ένα event στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου – αλλά μια νέα διευρυμένη διαδικασία που αν θέλει υιοθετεί τη συνέχεια της και  η Ομοσπονδία αφού εκείνη το ξεκίνησε.  Αν όχι πάλι καλώς. Δικαίωμα της είναι να κάνει ό,τι θέλει. Σημασία έχει ότι εσείς που ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια είστε κοντά και εμείς  και θα νιώσουμε ακόμα καλύτερα, αν είστε κοντα μας το Σάββατο 5 Απριλίου.  Προχωράμε λοιπόν ένα βήμα πιο πέρα από αυτό που πρότεινε ο κ. Στεφανόπουλος στην Ομοσπονδία με την πρόταση για καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου όπου η ομογένεια της μείζονος περιοχής μας θα συζητά και θα  προβληματίζεται και θα διαβουλεύεται για τα καυτά προβλήματα της. Είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή η ίδια η Ομοσπονδία, όταν θα έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα και ο χρόνος θα έχει διαδραματίσει το δικό του καταλυτικό ρόλο, ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος θα δικαιωθεί για αυτή του την προσφορά προς την Ομοσπονδία και δια αυτής στην Ομόγένεια. Ωστόσο τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Αποφασίσαμε λοιπόν και για αυτό θα επιμένουμε αυτό το συνέδριο θα συνεχιστεί διαδικτυακά μέσα από ένα ανοιχτό και διαρκές forum στο οποίο καλούνται να λάβουν μέρος όλοι από Αμερική και Ελλάδα. Αντί να σταματήσει αυτή η υπόθεση τώρα μεγαλώνει και απλώνεται.

Στόχος είναι να γίνονται όλο και περισσότερα event  και σε άλλες πολιτείες αλλά κυρίως μέσα σε πανεπηστημιακούς χώρους, και ιδρύματα. Κατεξοχήν φορείς σκέψης και διαννόησης. Ώστε να αποφύγουμε όλο αυτό που περάσαμε με την Ομοσπονδία, η οποία με τις  μικρότητες κάποιων απέδειξε ότι τελικά είχε πολύ δίκιο ο Αρχιεπίσκοπος που αναρωτιώταν αν μπορεί η ομοσπονδία; Η πρόθεση υπήρχε αλλά τελικά δεν αρκεί μόνο η πρόθεση. Χρειάζεται και τόλμη για να κάνεις τομές. Εδώ δυστυχώς η κοινωνία -λυπάμαι που το λέω-διαπιστώνω ότι ειναι αρκετά πίσω. Λειτουργεί με νόμους γκέτο.  Όσο σκέφτομαι και αντιλαμβάνομαι ότι  όλα έγιναν, επειδή η ιδέα ήταν δική σας ενώ για έναν περίεργο λόγο όλοι συμφωνούσαν ότι η ιδέα είναι θαυμάσια μόλις άκουγαν το όνομα σας άλλοι κουμπώνονταν και άλλοι βγάζουν αφρούς. Δε το πίστεευα μέχρι που το διαπίστωσα. Αν και ήταν κάτι που το λέγαμε διαρκώς μέσα στο συμβούλιο. Σας διαβεβαιωνω ότι  ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει φορά που ο πρόεδρος κ. Διαμαντίδης να μην αναφερθεί στο όνομα Στεφανόπουλος αν και εδώ που τα λέμε δεν τον έχεις αφήσει και εσύ καθόλου…(χαμόγελα-γέλια) Του μπαίνεις συνέχεια…

-ξεφεύγουμε από το θέμα…  

-Ξέρω ότι  έχουμε πικράνει κυρίως τον άνθρωπο Αλέξανδρο για τον Δημοσιογράφο Στεφανόπουλο έχω άλλη άποψη αλλά θέλω επί τη ευκαιρία και εκ μέρους της Ομοσπονδίας πω ότι  ζητώ την  κατανόηση σας, όπως γνωρίζω ότι πολλες φορές σας έχει ζητήσει συγνώμη και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτριος Δημητρίου αλλά δεν φτάνει αυτό μετά από όσα έχουν γίνει… Για αυτό  και σας προσκαλώ στις εργασίες του Συμποσίου όπως το ίδιο και την πολύτιμη  συνεργάτη και μέχρι πρότινος εργαζόμενη επί δυο χρόνια στην Ομοσπονδία Δέσποινα Συριοπούλου, την οποία η Ομοσπονδία αδίκησε και αυτο προσωπικά το φέρω βαρέως… Και σας παρακαλώ αυτά να μην τα κόψετε! Διότι και οι δυο όλους αυτούς τους μήνες εργάστηκατε με αληθινή  αυταπάρνηση και οι δυο για το συνέδριο αυτό και για την Ομοσπονδία. Και ποιο το αντάλλαγμα την Δέσποινα την διώξαμε και εσάς σας οδηγούμε μακριά μας! Αν είναι δυνατόν. Πάντα αυτή η ομοσπονδια έτσι έκανε. Θυμάμαι τα ίδια και με το Χρύσανθο Λαζαρίδη που άκουγα πριν χρόνια. Πάλι χαμός. Πάλι τα ίδια. Γενικά με όλους τους δημοσιογράφους πάντα υπάρχει μια αναταραχή και ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί… όσο ζω αυτή την υπόθεση τόσο καταλαβαίνω και περισσότερα… 

Σας  τα είπα και στο Πάντειο στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι αγώνες έτσι είναι.  Εκεί μέσα είναι η θέση όλων όσων πονάμε για τον Ελληνισμό γενικότερα. Εκεί μέσα είναι η θέση όλων των ανθρώπων και ειδικά των ανθρώπων του Τύπου το έργο των οποίο είναι αποφασιστικής σημασίας για την πορεία της Ομογένειας.

προσκαλώ τον Θανάση Τσίτσα 

Οπως καλώ  όλους τους ανθρώπους του Τύπου και ειδικά τον δημοσιογράφο  Θανάση Τσίτσα τα κείμενα του οποίου παρακολουθώ στην Ελευθεροτυπία αλλά ας μου επιτρέπει να πιστεύω ότι έπεσε σε μεγάλο ολίσθημα με αυτά που έγραψε για την Ομοσπονδία τον Ιούνιο του 2007. Γι αυτό και τον ρωτώ με ποια εχέγγυα και ποια στοιχεία έγραψε όλα αυτά; Εμένα με γνώριζε; Με πήρε τηλέφωνο ποτέ; Εντάξει ο κ. Ράλλης και οι παράνομες δηλώσεις του χωρίς άδεια Δ.Σ. σε σταθμούς από εδώ και απ΄εκεί ταίριαζαν σε αυτά που ήθελε να γράψει; Η άλλη άποψη που  είναι. Αφού μιλά για αμφιλεγόμενο συνέδιο και συνέδριο που διχάζει, γιατί ποτέ δεν πήρε όλες τις απόψεις των πρωταγωνιστών; Γιατί δεν ήρθε να ρωτήσει κι εμένα και όλως τυχαίως πάντα μίλαγε με τον κ. Ράλλη που σαμποτάρισε την διαδικασία; Τον άνθρωπο που πήγε κόντρα στα συμφέροντα της Ομογένειας και τις αποφάσεις της Γ.Σ; Γιατί δεν εμφανίστηκε σε καμία εκδήλωση και έγραψε ότι ήρθαν μόλις 20 άτομα όταν είναι γνωστό ότι και τα δυο Σαββατοκύριακα και σε μια περίοδο που ο κόσμος είχε ήδη φύγει είχαν περάσει από αυτή την αίθουσα πάνω από 280 άτομα συνολικά; Για αυτό και τον προσκαλώ ειδικά σε αυτό το Συμπόσιο. Αν για τον κ. Τσίτσα έχει σημασία η ποσότητα κι όχι η ποιότητα, τότε ναι δεν στοχεύουμε στην αριθμητική υπεροχή. Στην επίδειξη και στις φωτογραφίες αλλά στην ουσία και τον αληθινό διάλογο. Τον προσκαλώ λοιπόν να έρθει και να πάρει το λόγο. Να ρωτήσει ή και  να παρέμβει. Και για να μην παρεξηγηθώ εγώ δεν είμαι υπέρ καμίας καταδίκης και αποκλεισμών επειδή αυτό που συνάγει κάποιος από τα όσα γράψατε για την εισήγηση μου στην Ομοσπονδία στις 26 του μηνός. Άλλο  καταγγελλία ψευδών και ανυπόστατων κειμένων και άλλο τιμωρία και ιερά εξέταση! Αυτά όλα ήταν άλλων ιδέες και προτάσεις.  Προτιμώ να τον έχω απέναντι μου και να  επιχειρηματολογώ επί μήνες   παρά να τον αποκλείω! προς Θεου ε! Από τι τον αποκλείω; από το σπίτι μου; ή είναι τσιφλίκι μου η Ομοσπονδία όπως το έχουν δει κάποια εκεί μέσα που έχουν πιάσει καρέκλες και έχουν αραχνιάσει…καμία σχέση με αυτά για να ξέρουμε τι λέμε…  

-Τι εννοείτε;

-απευθυνθείτε στο Δ.Σ. εγγράφως και ρωτήστε. Είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν. Πάντως θέλω να πω και ένα πράγμα. Εξ αιτίας όλων αυτών κάθισα και διάβασα το καταστατικό αλλά κυρίως διάβασα τι λένε οι όροι και προυποθέσεις για την δημιουργία Μη κυβερνητικών οργανισμών όπως η Ομοσπονδία. Σας συνιστώ να το κάνετε θα βγάλετε πολλές ειδήσεις….

-Το έχουμε κάνει και καταλαβαίνω τι λέτε…

Κλείνοντας τι θέλετε να πειτε;  

ένα πράγμα: Ας είναι αυτό το Συμπόσιο ένα βήμα για την εσωτερική έμπρακτη συμφιλίωση και ενότητα. Δεν πρέπει να λείπει κανένας. Δεν υπάρχει θέμα επισήμων και ανεπίσημων. Οι επίσημοι είμαστε εμείς όλοι. Εσείς όλοι. Προσκαλούμε  τους πάντες. Από την νέα Γενική Πρόξενο την κ. Μπαλτά μέχρι τον πλέον απομακρυσμένο ομογενή στην πολιτεία του NJ ή του Conecticut. Ολοι οφείλουμε να είμαστε εκεί. Δεν έχουν κανένα νόημα κινήσεις εντυπωσιασμού και φωτογραφίες..

-είστε χείμαρος γι αυτό και δεν σας διακόπτω…

 -Ας αφήσουμε πίσω όσα έγιναν και ας έρθουμε όλοι συμβολικά να καταθέσουμε την βούληση μας για ενότητα και ομοψυχία. Ας αφήσουμε πίσω όσα μας πίκραναν. Όλοι έχουν τη δική τους θέση. Ο Γέρος του Μωριά έλεγε πως ο χειρότερος εαυτός της Ελλάδας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η Ομογένεια έχει χρέος να αφήσει πίσω της τις πολλές κακές στιγμές. Και ασς κάνει ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα ενότητας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείπει κανένας από αυτή την προσπάθεια.    

 Πήγα στην Ελλάδα δυο φορές στο Πάντειο και είδα κι εκεί μια εξίσου μεγάλη προετοιμασία για ένα μεγάλο οικουμενικών διαστάσεων συνέδριο που προετοιμάζεται. Παντού ο Ελληνισμός ανησυχεί με όλα όσα γίνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των εσωτερικών προστριβών. Απαιτείται ενότητα και ομοψυχία. Η Ελλάδα δίνει μια μάχη αποφασιστικής και ιστορικής για το μέλλον της πατρίδας μάχη. Οφείλουμε όλοι να είμαστε  αλλά εδώ στις ΗΠΑ είναι μια διαφορετική διαδικασία. Προσωπικά  ευχαριστώ τον άνθρωπο αυτό αλλά αποφασίσαμε να επεκτείνουμε αυτή την διαδικασία σε παναμερικανικό επίπεδο. Να  κάνουμε  ένα βήμα πιο πέρα και να την αγκαλιάσει καθολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα τω ΗΠΑ αλλά και της Ελλάδας.

Θέλω από αυτό  εδώ το βήμα δημοσίως να ευχαριστήσω έναν προς έναν όλους τους αξιότιμους υψηλού κύρους  διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου και ακαδημαικούς, οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη αυταπάρνηση τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης που λαμπρύνουν την Ελλάδα να στηρίξουν έναν  άρωστο οργανισμό και αυτό κάποιοι δεν το εξετίμησαν όσα πρέπει. Τους οφείλουμε ξεχωριστές τιμές. Το όνομα των οποίων κάνει την Ελλάδα να λάμπει κάθε φορά που ανακοινώνουν μια εργασία η ανακάλυψη τους. Τους ευχαριστώ δημοσίως και εισηγούμαι η Ομοσπονδία να τους προσκαλέσει επίσημα να τους τιμήσει  σε ειδική ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων  για τα 70 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι και ειδικά οι κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιώργος Κοντογιώργης  και Χαράλαμπος Βασιλειάδης προσέφεραν πάρα πολλά και κυρίως ανοχή στις  δικές μας εσωτερικές μικρότητες της Ομοσπονδίας και της  Ομογένειας.  Οσο θυμάμαι ότ κάποιοι μέσα από το συμβούλιο με πρώτο τον κ. Διαμαντίδη και τον κ. Ράλλη ή τον κ. Παύλου να  αγνοούν το ποιος είναι ο κ. Νανόπουλος και κ. Τριχόπουλος ή ο κ. Κοντογιώργης και να έχουν έχουν και την φαιδρή και ανόητη απαίτηση να εγκρίνουν κείμενα επιστημόνων  τόσο τρελαίνομαι! Είναι ύστερα να απορούμε γιατί η Ομοσπονδία πάει εκεί που πάει; σας ερωτώ;

-Εδώ εμείς ρωτάμε Νίκο; 

-Οφείλει η Ομοσπονδία ένα μεγάλο και δημόσιο ευχαριστώ στους κ. κ. Α.Μακρυδημήτρη, Δ. Νανόπουλο, Δ. Τριχόπουλο, Γ.Κοντογιώργη και τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου  κ. Ιωάννη που ανέχτηκαν όλη αυτή την κατάσταση και παρολαυτά συνέχισαν μέχρι που τα πράγματα επέβελαν κάποιες καταστάσεις. Ωστόσο πρέπει να ξέρουμε ότι ποτέ αυτοί οι άνθρωποι παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν δεν απομακρύνθηκαν από την όλη διαδικασία. Με τον τρόπο τους πάντα βοηθούν και είναι κοντά μας. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά.  Είμαι βέβαιος ότι  παρακολουθούν τα γεγονότα  και κάποτε θα αισθανθούν πως συνεισέφεραν τα μέγιστα παρά τις μικρότητες και μικροψυχίες που έδειξαν κάποιοι… Εμείς ως άνθρωποι που ζούμε εδώ σε αυτή την δεύτερη πατρίδα μας και  με τις  αγωνίες για το αύριο   των παιδιών και της συνέχειας μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτη τη δράση. Να κάνουμε ένα βήμα από αυτό που μας πρότεινε ο κ. Στεφανόπουλος. Να μάθουμε να συζητάμε υπέυθυνα χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς λογοκρισία τα προβλήματα μας έστω και αν κάποια θέματα θεωρούνται ταμπού όπως  το θέμα της Εκκλησίας.Θέμα το οποίο με πρόταση του κ. Μιχαλέα αποκλείστηκε και αφού το Συμπόσιο θα γίνει σε χώρο της Ομοσπονδίας δεν έχουμε παρά να σεβαστούμε την απόφαση αυτή. Ωστόσο θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι είναι μια ανοιχτή και ελεύθερη διαδικασία. Τα κείμενα και εισηγήσεις δεν περνούν από καμία λογοκρισία και κυρίως δεν έχουν να κάνουν  με αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ακριβώς είχε  ζητηθεί από τον καθηγητή του παντείου Γιώργο Κοντογιώργη σε επιστολή προς το Δ.Σ. τον περασμένο Μάιο. Κρατάμε ακριβώς την ίδια διαδικασία.  Μια ανοιχτή και ελεύθερη διαδικασία. Στέλνουν ένα βιογραφικό, τίτλο και περίληψη της εργασίας στην επιτροπή Παιδείας της Ομοσπονδίας και  εν συνεχεία αν το κείμενο είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένο, τότε αμέσως αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα του συνεδρίου για την οποία ευκαιρίας δοθείσης οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διονύση Πυλαρινό, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο εργάζεται για το συνέδριο και τώρα που είναι στο Δ.Σ. ο νεότερος βοηθά επί της ουσίας με τις παρεμβάσεις και κυρίως με την δουλειά του. Χάρη σε εκείνον η Ομοπονδία έχει για πρώτη φορά σωστά και ολοκληρωμένα site. Αυτή η διαδικασία θα έχει ένα deadline. Σημειλογικά είπαμε να κλείσει τον Δεκέμβριο  του 2008 και με το τέλος μια επιτροπή από πανεπιστημιακούς και όποιον άλλον το θελήσει ακόμα και από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα επισκεφτεί το πρόεδρο της Βουλής και θα του παραδώσει τις εργασίες, τις ανακοινώσεις και όσα θα αναρτηθούν με αντικειμενικά κρητήρια στο ηλεκτρονικό forum. Ένα  ανοιχτό ηλεκτρονικό διαδικτυακό forum που στην ουσία θα είναι ένα διαρκές συνέδριο.

Κάτι μεγαλύτερο δηλαδή από αυτό που μας είχατε προστείνει στην Ομοσπονδία. και το κάνουμε αυτό γιατί επιέλους η Ομογένεια και ο Ελληνσιμός επειδή και θέλει και μπορεί πρέπει αποδείξει σε αυτους τους λίγους που νομίζουν ότι μας εκπροσωπούν ότι πια δεν περνά ούτε ο λόγος τους ούτε τα διάφορα οργανωμένα συμφέροντα που καμώνονται πως εκπροσωπούν την Ομογένεια. Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα με τα Blogs και θα καταλάβετε τι εννοώ. Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι όχι απλά συμμετέχουμε αλλά αποφασίζουμε εμείς για το αύριο του Ελληνισμού της Αμερικής.Έχω δυο παιδιά και ξέρω αυτή την αγωνία. Είμαστε υπεύθυνοι για την διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας. Πώς όμως όταν οι μεικτοί γάμοι αγγίζουν το 60% ; έχουμε ανοιχτά πολλά εθνικά  θέματα. Μας ενώνει ο ίδιος καημός αλλά μας χωρίζουν οι μκρότητες επειδή είχε ο ένας μια καλή ιδέα και δεν την είχαμε εμείς! μας ενώνει το πρόβλημα της παιδεία. Χάνουμε τη γλώσσα και μετά την ταυτότητα μας ως εθνική κοινότητα. Αυτό πώς αντιμετωπίζεται; Αυτά και άλλα πολλά θέλουμε να συζητηθούν σε αυτή την ανοιχτή διαδικασία. Αν είναι δυνατόν να πάρουμε άδεια από τον κάθε κ. Βεληβασάκη ή τον κάθε κ. Σπυρόπουλο για να σηζητήσουμε στην εποχή της ανοιχτής ηλεκτρονικής δημοκρατία και διακυβέρνησης.

-Και όμως αυτό έγινε κ. Γεωργαντζά…

-έχετε δίκιο και αυτό είναι που εξοργίζει γιατί είναι από τη μια αντιφατικό και από την άλλη δείχνει και κάτι τραγικό. Ζούμε με νοοτροπία γκέτου και αποκλεισμού σε μια ανοιχτή χώρα. Στη χώρα των ευκαιριών θα πάρουμε άδεια από τον κ. Βεληβασάκη και τον κ. Σπυρόπουλο; και καθόμαστε και τους ακούμε; Εμείς λοιπόν ανοίγουμε την διαδικασία και πάμε ένα βήμα πιο πέρα.     

Προσκαλώ και παρακαλώ τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να είναι κοντά μας

-Προσωπικά προσκαλώ τον Σεβασμιότατο Αρχ. κ. Δημήτριο να είναι κοντά μας το Σάββατο το πρωί. Να μας δώσει τα φώτα και την αγάπη της Εκκλησίας. Να μας δείξει το δρόμο του διαλόγου.  Είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός και ξέρει ότι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ξέρω την αγάπη του για τα γράμματα αλλά και την καθοριστική συμβολή του σε πολλά θέματα της  τοπικής μας Εκκλησίας εδώ στην Αμερική, η οποία έχει ρόλο να διαδραματίσει. Η παρουσία του δεν θα τιμήσει απλά τους νέους φοιτητές μας και τους καθηγητές που για το σκοπό αυτό έχουν προσγραμματίσει να έρθουν. Εμείς θα τον περιμένουμε.Εκείνος θα κρίνει και θα πράξει αναλόγως. φρονώ όμως ότι ένας πατέρας είναι εκεί που του ζητάνε τα παιδιά του. Η βαρύτητα του αιτηματος αποκτά άλλη σημασία, όταν το ζητούν νέοι και επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ίδιο ανοιχτή πρόσκληση απευθύνω και προς τον εντιμότατο πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής να  έρθει και να ανοίξει τις εργασίες του συμποσίου αυτού. Διάβασα το μήνυμα που μας είχε στείλει ως Υπουργός  Ανάπτυξης και είδα ότι είχε πει πως θα έρχονταν και στην Ελλάδα στο Ζάπειο αλλά και στο Πάντειο. Η τύχη τον αξίωσε φέτος να είναι ο υψηλός προσκεκλημένος μας και να τον τιμά η Ομογένεια ως Grand Marshal. Τον προσκαλούμε λοιπόν το Σάββατο το πρωί να έρθει να ανοίξει το Συμπόσιο αυτό. θα είναι πράξη τιμής και αναγνώρισης του κόπου και της μεγάλης προσπάθειας μας από έναν πολιτικό άνδρα με ήθος και πολιτική παρρησία όπως είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

 

Ποιος είναι ο Νικόλαος Γεωργαντζάς;