Ξεκινά αύριο η πολυσυζητημένη 59η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι με την Ελλάδα να προσέρχεται ενωμένη πολιτικά αλλά με κολημένη την πλάτη στον τοίχο {λόγω της ενδιάμεσης συμφωνίας} λόγω της πίεσης των Αμερικανών και την τραγική διαπίστωση ότι μείναμε πάλι μόνοι μας χωρίς συμμάχους! Όλοι γυρνάνε την πλάτη στην αυτονόητη  ιστορική αλήθεια και τα απάργραπτα δίκαια της Ελλάδας! Η Σύνοδος  αυτή από κάθε άποψη είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον του κόσμου, τις νέες ισορροπίες και το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα που εγκαινιάζεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας  και κυρίως για την Ελλάδα. Εκεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα ανατραπεί πραξικοπηματικά το  ισχύον διεθνές δίκαιο όπως συνέβη με τον ΟΗΕ και θα εφαρμοστεί το δίκαιο του ισχυρού και των συμφερόντων. Τα Σκόπια θα εισέλθουν στο ΝΑΤΟ είτε το θέλουμε είτε όχι! Αυτό αποφάσισαν οι ισχυροί αυτό θα κάνουν!Σήμερα πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης συναντήθηκαν και επισφράγισαν αυτή την  πολιτική ενότητα. Οι δηλώσεις της Υπουργού εξωτερικών κ. Ν. Μπακογιάννη με μότο και μόνιμη ατάκα το  "μη πρόσκληση – μη λύση" δίνουν το στίγμα.  Σήμερα ολόκληρος ο ελληνικός Τύπος εστιάζει στο πρόβλημα και προσεγγίζει την υπόθεση της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ συναρτήσει με το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου  με σχετικές αναλύσεις και  ρεπορτάζ.  Τραγική ιστορική συγκυρία; Ο κόσμος και τα σύνορα  τον 20ο αιώνα  άρχιζαν να αλλάζουν μετά την συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913! Όλα από το Βουκουρέστι ξεκίνησαν τότε… Σήμερα στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα  όλα από το Βουκουρέστι ξεκινούν και πάλι σχεδόν έναν αιώνα μετά! 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ  ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ 

ΕΔΩ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

 

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αρραγές πολιτικό μέτωπο στην Αθήνα
Mega Channel 
Το θέμα των Σκοπίων κυριαρχεί στη σημερινή επικαιρότητα, καθώς στις ώρες που απομένουν μέχρι την αυριανή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο σε Ουάσινγκτον, Αθήνα, Σκόπια και Βρυξέλλες. Οι τελικές αποφάσεις για τη
«Ευπρόσδεκτη η πρόταση Παπανδρέου αλλά όχι στην κατάλληλη στιγμή» Nαυτεμπορικη
Συνάντηση Καραμανλή – Παπανδρέου Η Καθημερινή
Έθνος – Ελευθεροτυπία
όλα τα 17 άρθρα ειδήσεων »

Ακολουθούν:

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

 

Με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν πιέσεις, ακόμα και από συμμάχους και εταίρους. Θεωρώ ότι αδικείται η Ελλάδα. Δεν είναι η ώρα για κριτική. Κριτική έχουμε κάνει και θα κάνουμε, όπου και όταν χρειάζεται. Τώρα, είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση. Γι' αυτό ήρθα εδώ να συναντήσω τον Πρωθυπουργό.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Είναι μια θέση που έχει γίνει θέση της Ελλάδας, έχει γίνει θέση σύσσωμου του Ελληνικού λαού. Εμείς ζητούμε μια λύση, που θα είναι μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Να πούμε ένα ‘'όχι'' σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας.

Και βεβαίως, να πούμε ένα ‘'όχι'' σε κάθε προσπάθεια να ενταχθεί απ' την πίσω πόρτα η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

Προθυμοποιήθηκα στον Πρωθυπουργό, ακόμα και την ύστατη στιγμή, να κάνω και επίσκεψη στα Σκόπια, για να ενδυναμώσω τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και να συμβάλω στη δίκαιη λύση αυτού του προβλήματος.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να απευθυνθώ και στον Σκοπιανό λαό, τον λαό της γείτονος χώρας, λέγοντας ότι, οι όποιες πράξεις ακραίων συμβολισμών, όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, που θίγουν όλους μας, ακόμα και τα εθνικά μας σύμβολα, όπως είναι η Σημαία μας, είναι καταδικαστέες.

Πιστεύω ότι δεν εκφράζουν είμαι σίγουρος ότι δεν εκφράζουν το σύνολο του λαού της γειτονικής χώρας, διότι έχουμε ένα κοινό μέλλον μαζί, ένα κοινό μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα κοινό μέλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: H Κυβερνητική Επιτροπή έκανε μια μακρά και σημαντική σύσκεψη προετοιμασίας για τη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου. Είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενόψει της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ, που, όπως γνωρίζετε, ξεκινάει αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λύση ή βέτο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές, καταγεγραμμένες. Έχουν ανακοινωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων. Η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκινάει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, έχοντας στο πλευρό της, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στους ίδιους στόχους και στις ίδιες προϋποθέσεις.

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει αύριο (Τετάρτη 2/4) για το Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

 

Τετάρτη, 2 Απριλίου

 

15:20 Αναχώρηση από την Αθήνα.

 

17:00 Άφιξη στο Βουκουρέστι.

 

18:24 Άφιξη του Πρωθυπουργού στο Cotroceni Palace. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Traian Basescu και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Jaap de Hoop Scheffer.

 

19:00 Δείπνο εργασίας.

 

 

Πέμπτη, 3 Απριλίου

 

08:30 Έναρξη της Συνόδου Κορυφής (Μέγαρο Κοινοβουλίου).

-Τελετή προς τιμήν στρατιωτικού προσωπικού διακριθέντος σε αποστολές του ΝΑΤΟ.

-Εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

-Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας.

-Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

 

08:55 Σύνοδος Εργασιών του ΒΑ Συμβουλίου.

 

11:35 Ειδική Συνάντηση του ΒΑ Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση.

-Ομιλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

-Ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ κ. G. Bush.

-Ομιλίες ηγετών των χωρών προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση.

 

12:30 Οικογενειακή φωτογραφία.

 

13:10 Γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας (Μέγαρο Κοινοβουλίου, Sala Rustic).

 

15:15 Έναρξη της Συνόδου για το Αφγανιστάν (Sala Unirii).

-Εισαγωγικές παρατηρήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

 

15:30 Σύνοδος Εργασιών της συνάντησης για το Αφγανιστάν.

 

17:55 Οικογενειακή φωτογραφία.

 

19:00 Άφιξη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Athenaeum.

 

19:45 Πολιτιστική εκδήλωση.

 

21:00 Δείπνο για τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και τους Υπουργούς (Hilton Hotel-"Le Diplomate" ballroom).

 

Παρασκευή, 4 Απριλίου

 

 

08:50 Έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (Μέγαρο Κοινοβουλίου, Sala Lorga).

-Εισαγωγικές παρατηρήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

-Εισαγωγικές παρατηρήσεις του Προέδρου της Ουκρανίας.

 

09:00 Σύνοδος Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

 

11:00 Έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

-Εισαγωγικές παρατηρήσεις ΓΓ ΝΑΤΟ.

 

11:10 Σύνοδος Εργασιών Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

 

14:00 Αναχώρηση από το Βουκουρέστι.