ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας και μαζί του πολυμελής εθνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από βουλευτές των ελληνικών κομμάτων, επισκέφθηκαν σήμερα την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκαν με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι βουλευτές αποτελούν μέρος της εθνικής αντιπροσωπείας η οποία θα λάβει μέρος στους εορτασμούς της εθνικής παρελάσεως στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν προς τιμήν της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου του 1821.  Μετά το πέρας της συναντήσεως, προέβησαν σε δηλώσεις για τα μέλη του Τύπου όπου μεταξύ άλλων δήλωσαν πως «συζητήσαμε για τη σημασία και το έργο το οποίο επιτελείται εδώ από πλευράς Ορθοδοξίας και Ελληνισμού και από πλευράς συνδέσεως με την Μητέρα Ελλάδα», όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και πρόσθεσε πως «η ανταλλαγή των απόψεων ήταν, όπως πάντοτε, θετική και δημιουργική με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε και περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η δυνατότης αυτής της συνεχείας και του δεσμού του εδώ Ελληνισμού και της Ομογενείας με το Εθνικό Κέντρο».  

Από την πλευρά του απαντώντας ο κ. Σιούφας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συνάντησή μας ήταν για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, μια συνάντηση για το σημαντικό και ποιμαντικό έργο που επιτελεί  ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην Αμερική και βέβαια αναγνώρισης από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων αυτού του σημαντικού έργου που επιτελείται εδώ για τον Ελληνισμό και το μεγάλο κομμάτι του που βρίσκεται εκτός Ελλάδος εδώ στην Αμερική. Με τη συνάντησή μας αυτή φεύγουμε με περισσότερες δυνάμεις αλλά και με την απόφαση να στηρίξουμε δια της Βουλής των Ελλήνων το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας κι όπως αυτές εξελίχθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «η εντύπωση ήταν πάρα πολύ θετική, ο κόσμος εδώ όλος αισθάνθηκε πραγματικά μια πολύ μεγάλη ανακούφιση διότι ήταν σε κατάσταση αγωνίας για την έκβαση ενός θέματος για το οποίο εδώ έχει γίνει πολύς αγώνας μέχρι και την τελευταία στιγμή και μέσα στο Λευκό Οίκο και ήταν πάντοτε μια κατάσταση αγωνίας και αναμονής ενόψει απροσδιορίστων  παραγόντων οι οποίοι φαίνονταν να επηρεάζουν την εξέλιξη. Δόξα τω Θεώ είχαμε αυτήν την πάρα πολύ θετική εξέλιξη». Την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι βουλευτές κα. Παρθένα Φουντουκίδου-Θεοχαρίδου, κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, κ. Χρήστος Παπουτσής, κ. Σπυρίδων Αδωνις Γεωργιάδης και αριθμός αξιωματούχων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενοι από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κα. Αγη Μπαλτά.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, οι δύο άνδρες, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, δήλωσαν:

Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας:

Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ξεκίνησε  τις συναντήσεις της εδώ ζητώντας την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Δημητρίου. Η συνάντησή μας ήταν μία συνάντηση για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, μία συνάντηση για το σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην Αμερική, και βέβαια αναγνώρισης από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων αυτού του σημαντικού έργου που επιτελείται εδώ, για τον Ελληνισμό, το μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας που βρίσκεται εκτός Ελλάδας στην Αμερική. Με τη συνάντησή μας αυτή, φεύγουμε με περισσότερες δυνάμεις αλλά και με απόφαση να στηρίξουμε δια της Βουλής Των Ελλήνων, το σημαντικό έργο το οποίον επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιώτατου του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Δημητρίου. Τον ευχαριστούμε που μας δέχθηκε για να μας ευλογήσει και να μας δώσει ακόμα περισσότερη δύναμη για την αποστολή την οποία έχουμε μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο ως εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

 

Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος:

Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα υποδεχθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή τον εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Σιούφα με την εκλεκτή συνοδεία των βουλευτών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και των παραγόντων οι οποίοι συνδέονται με τον Απόδημο Ελληνισμό. Είχαμε μία ωραία ευκαιρία όπως και άλλοτε με τον κ. Πρόεδρο, όταν είχε έρθει ως υπουργός, ανταλλαγής απόψεων για τη σημασία και το έργο το οποίο επιτελείται εδώ από πλευράς Ορθοδοξίας και Ελληνισμού και από πλευράς συνδέσεως με τη Μητέρα Ελλάδα.  Η ανταλλαγή των απόψεων ήταν, όπως είναι πάντοτε, θετική και δημιουργική, με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε και ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα συνεργασίας, για το μέλλον, ώστε να διασφαλιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο η δυνατότητα αυτής της συνεχείας και του δεσμού του εδώ Ελληνισμού και της Ελληνικής Ομογενείας με το Κέντρο και την πηγή – ας πούμε έτσι – της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως -που είναι η Ελλάς. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την καλοσύνη του τον κ. Πρόεδρο της Βουλής και τους εκλεκτούς βουλευτάς, για την ευκαιρία που μας έδωκαν να είναι μαζί μας και σήμερα αλλά και την Κυριακή στη Δοξολογία και εν συνεχεία στην Παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο, όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα να διακηρύξουμε και πάλι την παγκοσμιότητα και τη διαχρονικότητα  των ιδεωδών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Ερώτηση:

Αν μας επιτρέπετε δύο ερωτήσεις; Η μία είναι… είναι ανακοινώσιμα αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που είπατε με τα οποία θα σας βοηθήσει η Ελληνική Πολιτεία ή η Ελληνική Βουλή;

 

Πρόεδρος της Βουλής:

Να μείνουμε μόνο σε αυτό.

 

Αρχιεπίσκοπος:

Να μείνουμε σε αυτό.

 

Ερώτηση:

Θα θέλατε Σεβασμιώτατε

 

Αρχιεπίσκοπος:

Κοιτάξτε, δεν έχουμε μυστικά και δεν έχουμε μη ανακοινώσιμα. Αν είναι κάτι μη ανακοινώσιμο, είναι διότι είναι καθ' οδόν και ό,τι είναι καθ' οδόν, δεν μπορεί να ανακοινωθεί διότι μπορεί να υποστεί ζημίες, καθ' οδόν.

 

Ερώτηση:

Θα θέλατε  να μας πέιτε τι εντύπωση προκάλεσε στον Ελληνισμό της Αμερικής η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ και οι αποφάσεις της στο Βουκουρέστι;

Αρχιεπίσκοπος:

Η εντύπωση ήταν πάρα πολύ θετική. Ο κόσμος εδώ, όλος πραγματικά, αισθάνθηκε πολύ μεγάλη ανακούφιση διότι ήταν σε κατάσταση αγωνίας για την έκβαση ενός θέματος για το οποίο εδώ έχει γίνει πολύς αγών, πάρα πολύ μεγάλος αγώνας, μέχρι την τελευταία στιγμή, και μέσα στο Λευκό Οίκο. Ήταν πάντοτε μία κατάσταση αγωνίας και αναμονής ενόψει απροσδιορίστων παραγόντων, οι οποίοι εφαίνοντο να επηρεάζουν την εξέλιξη. Δόξα τω Θεώ, είχαμε αυτή την πάρα πολύ θετική εξέλιξη και έχει σημασία ότι , όπως τονίστηκε, δεν επρόκειτο περί ενός θριαμβολογικού φαινομένου. …(inaudible) Πάντα η Ελλάδα θέλει  – γιατί έτσι είναι και το νόημα της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας – θέλει να είναι σε φιλικές, ουσιαστικές σχέσεις με όλους τους λαούς και ιδιαίτερα με  τους γείτονάς της αλλά από την άλλη πλευρά, υπήρχε μία πολύ σαφής τοποθέτηση ότι οι καλές σχέσεις δεν γίνονται όταν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, τα οποία όμως μπορούν να λυθούν.  Και αυτό ήταν μία απόδειξη ότι υπάρχουν λύσεις – αυτό που επετεύχθη στο Βουκουρέστι. Γι' αυτό και η ανακούφιση και η χαρά της Ομογενείας εδώ, πρέπει να πω, – εάν μπορώ να αναφερθώ ως εκπρόσωπός της –  είναι πάρα πολύ μεγάλη και πάρα πολύ ουσιαστική, αλλά είναι χαρά και ανακούφιση που συνοδεύεται με εγρήγορση και  με αίσθηση ότι χρειάζεται συνεχής τώρα προσοχή και παρακολούθηση για να υπάρξουν τα επόμενα βήματα.

Πρόεδρος της Βουλής:

Την ευλογία σας.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ