Του Βία Λειβαδά.

Με λύπη παρακολουθήσαμε τα τεκταινόμενα στη Σχολική Εφορία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, όπου οι αντιπρόσωποι του ΑΚΕΛ ζητούν να μετονομασθούν σε «Σχολική Εφορία Λεμεσού» και να φύγει το «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ». Δεν πρόλαβε να ορκισθεί ο κ. Χριστόφιας και άρχισε η δραστηριότητά του κόμματός του να φύγει το όνομα που αφορά τη καταγωγή μας και στη συνέχεια ο,τιδήποτε αναφέρεται σε «Ελληνικό», γιατί είναι σοβινιστικό!. Άρχισε το ξύλωμα από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης της προεδρίας του.

 

Αφορμή αυτού του κειμένου είναι οι συζητήσεις στη Σχολική Εφορία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, όπου οι αντιπρόσωποι του ΑΚΕΛ ζητούν να μετονομασθούν σε «Σχολική Εφορία Λεμεσού» και να φύγει το «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ». Δεν πρόλαβε να ορκισθεί ο κ. Χριστόφιας και άρχισε τη δραστηριότητά να φύγει το όνομα που αφορά τη καταγωγή μας, να καταδιώκεται ο,τιδήποτε αναφέρεται σε «Ελληνικό». Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης της προεδρίας του άρχισε η αποδόμηση της ελληνικότητας της Κύπρου, ώστε να συνάδει με τη βρετανική θέση των «νεοκύπριων» που προσπάθησε να περάσει η βρετανική αποικιοκρατία από την ώρα που μετέτρεψε την Κύπρο σε αποικία του βρετανικού στέμματος, το 1925.  η αποδόμηση της ελληνικότητας της Κύπρου, ώστε να συνάδει με τη βρετανική θέση των «νεοκύπριων», που προσπάθησε να περάσει η βρετανική αποικιοκρατία από την ώρα που μετέτρεψε την Κύπρο σε αποικία του βρετανικού στέμματος, το 1925.

Δεν πρόλαβε ο κ. Χριστόφιας να δώσει τον όρκο του προέδρου και αμέσως άρχισαν να φαίνονται τα κρυφά χαρτιά της προεδρίας του. Στόχος ο αφελληνισμός του κυπριακού Ελληνισμού. Να φύγουν από παντού οι λέξεις «Ελληνικός» ή οποιαδήποτε άλλη που να υποδηλεί την Ελληνική μας καταγωγή. Δεν πρόλαβε να ορκισθεί ο νέος πρόεδρος και άρχισε αμέσως να εξαφανίζει κάθε τι που να υποδηλώνει την εθνική μας καταγωγή, ώστε ευκολότερα να υποταχθούμε στην παγκοσμιοποίηση και στα ξένα συμφέροντα, τα οποία είναι πια φανερό ότι θα επιδιώξει να ικανοποιήσει ο νέος πρόεδρος.

Η προσπάθεια αφελληνισμού του κυπριακού λαού δεν είναι η πρώτη. Όταν οι Άγγλοι μετέτρεψαν την Κύπρο σε αποικία, αντιλαμβανόμενοι ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα υπέκυπταν στην αποικιοκρατία, έθεσαν σαν βασικό στόχο τους την καταπολέμηση της ιδέας της ελληνικότητας της Κύπρου και στρατολόγησαν τους επονομαζόμενους «φραγκολεβαντίνους», άτομα χωρίς εθνική συνείδηση έτοιμους να τεθούν στην υπηρεσία της αποικιοκρατίας. Η προσπάθειά των αποικιοκρατών απέτυχε παταγωδώς γιατί ο κυριακός Ελληνισμός ήταν τότε περήφανος για την καταγωγή του και δεν ξεπουλούσε πατρίδες.

Οι «νεοκύπριοι» υπήρξαν ανέκαθεν υπηρέτες της βρετανικής αποικιοκρατίας, προσπαθώντας να τους βοηθήσουν, διατεινόμενοι ότι δεν είναι Έλληνες, ότι είναι αυθύπαρκτοι χωρίς εθνική ταυτότητα. Μήπως κατευθυνόμαστε και τώρα σ΄ αυτό το στόχο που τέθηκε και πάλιν από τους, μηδέποτε απελθώντες, αποικιοκράτες;

Ο βρετανός πρέσβης στη Κύπρο κ. Μίλλερ, ενθαρρύνθηκε από την παρουσία του κ. Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου και άρχισε από την πρώτη μέρα να δίδει οδηγίες, πράγμα που δεν τόλμησε να κάνει κατά την προεδρία Παπαδόπουλου, ο οποίος «δεν είναι αρεστός στους ξένους». Ο βρετανός πρεσβευτής ξεπέρασε τα όρια του διπλωμάτη, πήρε το ύφος του αποικιοκράτη  και άρχισε να δίδει οδηγίες τι πρέπει να κάνουμε – άνοιγμα της Λήδρας, άμεσης έναρξης συνομιλιών- γιατί φαίνεται ότι τώρα θα έχει μεγαλύτερο λόγο αφού έφυγε από την προεδρία ο μισητός για τους Άγγλους Τάσος Παπαδόπουλος. Γιατί άραγε; Επειδή προωθούσε τα συμφέροντα της πατρίδας μας και όχι τα συμφέροντα των ξένων; Ενώ ο νέος πρόεδρος θα είναι «ευέλικτος» στις εντολές των Άγγλων, όπως αποδεικνύεται από τις πρώτες πράξεις του;

Να πάψει ο Βρετανός πρέσβης να αναμιγνύεται στα εσωτερικά θέματα της Κύπρου. Δεν εμπιστευόμαστε κανένα άγγλο διπλωμάτη. Όλες οι εχθρικές ενέργειες ενάντια στην Κύπρο έγιναν και θα γίνονται από τούς Άγγλους. Ήταν και εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ελληνισμού και ιδιαίτερα του Ελληνισμού της Κύπρου, γιατί ποτέ δεν δέχθηκαν την ήττα τους από την ΕΟΚΑ. Όσο πιο μακριά μένουμε από τους Άγγλους τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε, γιατί αυτοί υπήρξαν ανέκαθεν και είναι και τώρα ο μεγαλύτερος εχθρός της Κύπρου.

Κυπριακέ λαέ.

Να έχεις πάντα τα μάτια σου ανοικτά για να υπερασπισθείς την Ελληνική καταγωγή σου και τον Ελληνικό πολιτισμό σου. Δεν υπάρχει τώρα ο φύλακας της κερκόπορτας να την προσέχει από τούς εφιάλτες. Υπάρχει όμως ένας περήφανος λαός, που στη κρίσιμη στιγμή θα ανορθώσει το παράστημά του για να υπερασπισθεί την πατρίδα του. Όπως το έπραξε και στο Δημοψήφισμα διασώζοντας την πατρίδα του από τον όλεθρο.

27 Μαρτίου 2008