ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

Αποκλειστική και εφόλης της ύλης  συνέντευξη του δημοφιλούς ελληνικής καταγωγής  ελληνοαμερικανού βουλευτή στην πολιτεία της ΝΥ Μάϊκ Γιάνναρη φιλοξενείται για πρώτη φορά στον Ελληνικό Τύπο*. Ο λόγος για το περιοδικό Big Fish της εφημερίδας  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ(της μεγαλύτερης σε κυκλοφορίας και πρώτης με διαφορά χιλιάδων φύλλων από την δεύτερη) το οποίο για ακόμα μια φορά δίνει δείγμα γραφής, στην αντικειμενικότητα, της έρευνας και κυρίως  της καλής και ποιοτικής δουλειάς από κάθε άποψη. Ειδικά δε, στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Ομογένειας και κυρίως εκείνης των ΗΠΑ η οποία αν και έχει να επιδείξει πολλά αρνητικά -τα οποία κατά καιρούς έχουμε δει και στον Ελληνικό Τύπο – στο φύλλο της Κυριακής 6 Απριλίου(08) στις σελίδες του BIG FISH -σελ 64- δημοσιεύει μια όντως πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη συνέντευξη. Συνέντευξη  του Μ. Γιάνναρη ενός πράγματι πολύ αγαπητού και καταξιωμένου για τους αγώνες και το ενδιαφέρον του όχι μόνο για τα ζητήματα της Ομογένειας αλλά και τα εθνικά θέματα της Ελλάδας Μάϊκ Γιάνναρη.  Ομογενή δεύτερης γενιάς, ο οποίος ακολοθώντας τα ίχνη του πατέρα του καθηγητή κ. Γιάνναρη, έχει διακριθεί όχι μόνο για το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα της περιοχής που εκλέγεται-για αυτό και πολύ αγαπητός και παντού όλοι τον υποδέχονται με θερμές εκδηλώσεις από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική- αλλά κυρίως για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του στα εθνικά θέματα της Ελλάδας.Την συνέντευξη έχει κάνει  η καλή συνάδελφος Στέλλα Μεϊμάρη** Πριν σας αφήσουμε να διαβάσετε την συνέντευξη του κ. Γιάνναρη οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Greek American News Agency, που βοηθά με ουσιαστικό και ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση της ελληνικής κοινής γνώμης για τα θέματα της Ομογένειας στις ΗΠΑ με στοιχεία και ντοκουμέντα αποκαλύπτωντας την αλήθεια με θέματα που προετοιμάζει και προτείνει σε ελληνικά ΜΜΕ αλλά και συναδέφλους των οποίων εμπιστεύεται την κρίση και την βούληση και κυρίως την καλή έξωθεν μαρτυρία της δουλειάς τους στον χώρο του Τύπου, δεν προβάλλει μόνο τα αρνητικά αλλά και τα όποια θετικά είτε αφορούν πρόσωπα είτε θεσμούς.    

 

ΜΑΪΚ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ

Ο Ελληνοαμερικανός εκλέκτορας της Χίλαρι μιλάει για την αλλαγή της Αμερικής: «Καλά κάνουν οι Έλληνες και εναντιώνονται στα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς αρχαία ελληνική ιστορία, το ξέρει».

Κατάγεται από τα Καλάβρυτα, σπούδασε στο Χάρβαρντ με τον Μπάρακ Ομπάμα και είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους εκλέκτορες του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Χίλαρι Κλίντον. Ο δημοφιλής και ανερχόμενος πολιτειακός βουλευτής της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις υπήρξαν ανέκαθεν καλύτερες για τα ελληνικά συμφέροντα από τις ρεπουμπλικανικές.

Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη

Κύριε βουλευτά, θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα των προεδρικών εκλογών που έρχονται τον προσεχή Νοέμβριο;

Αυτή η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικάνοι υπέφεραν πάρα πολύ και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αλλαγή πλεύσης. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη επιλέξει το ΜακΚέιν. Οι Δημοκρατικοί, αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα εκπροσωπηθούν από τον Ομπάμα ή την Κλίντον, πιστεύω ότι θα είναι σε θέση να κερδίσουν τις εκλογές, ώστε να επαναφέρουν και πάλι αυτή τη χώρα στο σωστό δρόμο. Προσωπικά, ελπίζω μετά το Νοέμβρη να δούμε τη Χίλαρι Κλίντον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ανήκετε στο επιτελείο της γερουσιαστού Κλίντον. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές διαφορές της από τον συνυποψήφιο της, Μπάρακ Ομπάμα;

Γνωρίζω πολύ καλά και τους δύο. Έχω συνεργαστεί στενά με τη γερουσιαστή Κλίντον στη Νέα Υόρκη και σπούδαζα Νομική μαζί με το Μπάρακ Ομπάμα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αυτό που μετράει για μένα είναι ότι και οι δύο θέλουν την αλλαγή που ζητάει αυτή η χώρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Κλίντον, λόγω των τόσων χρόνων που έζησε κοντά στον άντρα της στο Λευκό Οίκο, αλλά και της 7χρονης προϋπηρεσίας της στη Γερουσία, έχει την πείρα που χρειάζεται για μια τόσο σημαντική δουλειά. Οι περισσότεροι την ήξεραν από το με ποιον ήταν παντρεμένη, αλλά επειδή γνωρίζω πόσο σκληρά δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να σας πω ότι η Κλίντον είναι μία από τους καλύτερους γερουσιαστές που υπήρξαν ποτέ. Είναι πολύ έξυπνη και δυνατή γυναίκα, έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και μπορεί να διαχειριστεί κάθε πρόβλημα.

Πως εξηγείται, λοιπόν, το προβάδισμα που δίνει μέχρι στιγμής ο αμερικανικός λαός στο Μπάρακ Ομπάμα, έναν υποψήφιο που αρχικά θεωρείτο από πολλούς ως outsider;

Ο λαός κάνει μόνος του τις επιλογές του. Άλλωστε, και οι δύο είναι πολύ ικανοί υποψήφιοι. Ο Ομπάμα είναι πολύ δυναμικός, βγάζει υπέροχους λόγους και η «βιογραφία» του μπορεί να εμπνεύσει πολύ κόσμο. Διότι, όταν πριν από 200 χρόνια, οι Αφροαμερικανοί ήταν ακόμα σκλάβοι, το να βλέπεις σήμερα έναν Αφροαμερικάνο υποψήφιο για πρόεδρο των ΗΠΑ είναι κάτι πολύ συναρπαστικό… Αλλά και η γερουσιαστής Κλίντον έχει πολύ μεγάλο ρεύμα.

Πόσο έτοιμη θεωρείτε ότι είναι η Αμερική για έναν έγχρωμο ή για μια γυναίκα πρόεδρο;

Είναι σίγουρα μια τεράστια αλλαγή, διότι πάντοτε είχαμε λευκό άντρα πρόεδρο. Υπήρχαν, βέβαια, Αφροαμερικανοί και γυναίκες υποψήφιοι, αλλά ποτέ δεν έπαιρναν την υποψηφιότητα για την προεδρία. Ψηφίζοντας, λοιπόν, η Αμερική στις προκριματικές για έναν εκ των δύο, σημαίνει ότι είναι πολύ έτοιμη για οποιονδήποτε από αυτούς.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα της κρίσης του αμερικανικού λαού;

Κυρίως η οικονομία που ολοένα και χειροτερεύει. Οι άνθρωποι υποφέρουν, δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειες τους, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και αυτό προσδιορίζει και το πως θα ψηφίσουν. Η οικονομία επί προέδρου Κλίντον πήγαινε σαφώς καλύτερα και οι άνθρωποι το θυμούνται αυτό και επιθυμούν να γυρίσουν πίσω σε εκείνες τις εποχές της καλής διαχείρισης της οικονομίας.

Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η οικονομική κρίση που περνάει η Αμερική σήμερα;

Πολλοί είναι οι λόγοι. Ο κυριότερος όμως είναι το έλλειμμα της οικονομίας. Ο πρόεδρος Μπους ήρθε με τα μεγαλύτερα budgets στην ιστορία της Αμερικής και κατέληξε να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα χρέη. Και όλα αυτά, λόγω των μεγάλων εξόδων που γίνονται όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Ο πόλεμος του Ιράκ απορροφά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του κράτους, εκ των οποίων ένα μέρος θα μπορούσε να πάει για αποταμίευση και το υπόλοιπο για να βοηθήσει την εσωτερική οικονομία της χώρας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος έχει παρατραβήξει και πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος.

Ποιο κόμμα από τα δύο θα λέγατε ότι έχει την πιο φιλελληνική στάση απέναντι στα προβλήματα που απαιτούν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον;

Η ιστορία έχει δείξει ότι το Δημοκρατικό κόμμα υποστήριζε πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο, θέματα που είναι σημαντικά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Προσωπικά έχω εισηγηθεί να επιτρέψουν οι Τούρκοι τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κωνσταντινούπολη και να αφήσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ευδοκιμήσει. Μάλιστα, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης και την Εκκλησία της Αμερικής, κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα για να προωθήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, ασχολούμαι ενεργά με το θέμα της Κύπρου, διότι έχω πάρα πολλούς Κυπριοαμερικανούς φίλους και βλέπω τον αγώνα τους όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στον τόπο τους και να ζήσουν τις ζωές τους. Άλλωστε, οι Τούρκοι θα πρέπει να μπορούν να λύνουν τα προβλήματα τους με φιλικό τρόπο, ειδικά τώρα που επιθυμούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσεγγίσουν το δυτικό πνεύμα.

Όπως γνωρίζετε, ο νυν αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά την εκλογή του και ενώ είχε την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών, αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ποια είναι η δική σας θέση όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων;

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό θέμα που αγγίζει πολύ τους Ελληνοαμερικανούς, διότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες από τη Μακεδονία εδώ. Η Μακεδονία είναι ελληνική, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και όποιος πάει να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα, διαπράττει ένα τεράστιο λάθος. Καλά κάνουν οι Έλληνες και εναντιώνονται. Οι Σκοπιανοί έχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα, ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας και προσπαθούν να αποσπαστούν… Σίγουρα κανένας δεν αμφιβάλλει ότι αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν πολλά, αλλά από εκεί μέχρι το σημείο να παραχαράζουν την Ιστορία είναι μεγάλη η απόσταση. Για μένα, δεν είναι μόνο τόσο το όνομα, όσο να αποδοθεί η ιστορική αλήθεια των γεγονότων, να αναγνωριστεί δηλαδή το γεγονός ότι η ιστορία των Μακεδόνων αποτελεί τμήμα της ελληνικής ιστορίας. Όσο με αφορά, η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη αρχαία ελληνική ιστορία, το ξέρει. Και όταν ένας άλλος λαός διαφορετικής ιστορίας και κουλτούρας προσπαθεί να το καρπωθεί αυτό, είναι σφάλμα. Σέβομαι τους Σκοπιανούς, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν την αλήθεια και να υιοθετήσουν ένα όνομα που να αναγνωρίζει αυτή την ιστορική πραγματικότητα.

Γιατί πιστεύετε ότι η ελληνική ομογένεια, μετά από τόσα χρόνια συνεχούς παρουσίας στις ΗΠΑ, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Αμερικανούς για τα δίκαια και την ιστορική ορθότητα των ζητημάτων που μας απασχολούν;

Οι άνθρωποι εύκολα επικρίνουν τους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες για τις προσπάθειες τους και συχνά υποτιμούν πόσο ενωμένη είναι η ομογένεια και πόσο δυνατό ελληνικό λόμπι έχει. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η Κυβέρνηση της Αμερικής κοιτάει πρώτα απ' όλα τα δικά της συμφέροντα. Χωρίς τις προσπάθειες, λοιπόν, των Ελληνοαμερικανών και των Κυπριοαμερικανών, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, γιατί το αξίζουν.

Παρ' όλα αυτά, στην ελληνική κοινότητα όλοι μιλάνε για ανάγκη ενότητας. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Πότε δεν είμαστε αρκετά ενωμένοι, πάντα μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Όμως, πρέπει να αντιληφθείτε πόσο μικρή μειονότητα είμαστε σε αυτή τη χώρα και παρ' όλα αυτά αναλογικά έχουμε μεγάλο αντίκτυπο. Για τους Αφροαμερικανούς πιθανόν τα πράγματα να είναι πιο εύκολα, αλλά μην ξεχνάτε ότι υπερέχουν αριθμητικά. Οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί είναι πετυχημένοι και ευυπόληπτα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας. Οι Μάικλ Δουκάκης και Πολ Σαρμπάνης είναι δύο παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ανέβει πολύ υψηλά στην πολιτική ιεραρχία και αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι τελικά έχουμε καταφέρει πάρα πολλά.

**ΣΤΕΛΛΑ ΜΕΪΜΑΡΗ:  Εξαίρετη συνάδελφος η οποία  εδώ και αρκετό διάστημα παρακολουθεί τα θέματα της ομογένειας,  από κοντά {διασταυρώνοντας κάθε πληροφορία με αξιόπιστες πηγές, στοιχεία, αποδείξεις και ντοκουμέντα}. Παρακολουθεί  με ζήλο και ενδιαφέρον τα θέματα της Ομογένειας,  και ειδικά εκείνα θέματα και τα ζητήματα  του Ελληνισμού της Αμερικής δημιουργώντας αυτό που λέμε ένα αληθινά νέο ρεπορτάζ για τα ελληνικά ΜΜΕ. Το ομογενειακό  ρεπορτάζ το οποίο εδώ και χρόνια εκ περιτροπής κάνουν είτε συνάδελφοι του Ελευθέρου,  είτε του Εκκλησιαστικού ή ακόμα και  του ελεύθερου πολιτικού. Δημιουργείται δηλαδή ένα νέο ρεπορτάζ που αφενός ενημέρωνει την Ελλάδα για τα δρώμενα στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ και της ομογένειας ανά τον κόσμο, και αφεταίρου γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της μιας πλευράς του Ατλαντικού με την άλλη. Επί πλέον χτίζεται μέρα τη μέρα ένα νέο ρεπορτάζ όπως  ακριβώς που συνέβη και με το εκκλησιαστικό την δεκαετία του 1990 όταν το εκκλησιαστικό έκαναν εκ περιτροπής οι συνάδελφοι του εκπαιδευτικού. Αυτά ώστε να μαθαίνετε και τα εσώτερα του δημοσιογραφικού κόσμου.