Ένταση και αναταραχή έχει προκληθεί στους κόλπους της Ομογένειας, απ' άκρη σε  άκρη,  στην Νέα Υόρκη αλλά και στις ΗΠΑ όπου ενημερώνονται μετά την απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο στα χρονικά της Ομογένειας του Ελληνισμού, πρόεδρος Ομογενειακού οργανισμού να καλεί την αστυνομία  προκειμένου να απομακρύνει έλληνα δημοσιογράφο την ώρα άσκησης του λειτουργήματος του!  "Έλληνας" δηλαδή να καταδίδει έλληνα!"Έλληνες" να ειδοποιούν την αστυνομία να απομακρύνει δημοσιογράφο την ώρα  κάλυψης εκδήλωσης! Το θέμα ήδη προσλαμβάνει διαστάσεις κυρίως στην Ελλάδα και σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών εκπομπών του Ελληνικού Ραδιοφώνου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον  ραδιοσταθμό Flash, ο οποίος σε  όλες του τις εκπομπές οι δημοσιογράφοι παραγωγοί σχολίαζαν με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του σταθμού στη ΝΥ Δέσποινας Συριοπούλου. Αντιστοίχως το θέμα προσέλαβε διαστάσεις και στην εκπομπή της ΕΡΑ5 γνωστής ως ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, όπου κατά την διάρκεια της εκπομπής  "ΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" και στο πρώτο μέρος, ο συνάδελφος Νώε Παρλβάντζα ειδικός σε θέματα ομογένειας, είχε απευθείας σύνδεση με το Πανεπιστήμιο του Fordham στη ΝΥ με τον καθηγητή Νικόλαο Γεωργαντζά. Ο καθηγητής αφού αναφέρθηκε στα του Συμποσίου που έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο το Σάββατο 5 Απριλίου αναφέρθηκε με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς για τα όσα συνέβησαν ενώπιον των έκπληκτων φοιτητών και καθηγητών αλλά και μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μετά το τηλεφώνημα του προέδρου Νικόλαου Διαμαντίδη στην  αστυνομία της ΝΥ προκειμένου να απομακρύνει τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο.

 

Στη Νέα Υόρκη τώρα, η ένταση στους κόλπους του ιστορικού ομογενειακού οργανισμού πλέον είναι μεγάλη και οι εξελίξεις απρόβλεπτες για τα επόμενα 24ωρα. Ειδικά μετά την διαπίστωση και καταγραφή της μικρής συμμετοχής ακόμα και από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ. σελ 2σελ7. Ενώ πλέον τα όσα καταγράφονται από μέρα σε μέρα διογκώνονται  είναι, πέρα και πάνω από τις δυνατότητες του ιστορικού οργανισμού ο οποίος πλέον έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα για πρώτη φορά στην 70χρονη ιστορία  του μετά και το τελευταίο ατυχές συμβάν από το οποίο η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ αποστασιοποιείται διακριτικά.

Το περιστατικό το οποίο καυτηρίασαν και καταδίκασαν μέλη της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις πλέον και εκτός ΝΥ παρά την προσπάθεια αποσιώπισης του ακόμα και από τον τοπικό ομογενειακό "Τύπο"… με ελάχιστες και μενονωμένες  εξαιρέσεις και  χλιαρές αναφορές.   Ήδη η εκλεγμένη από την Γενική Σύνέλευση του οργανισμού "Επιτροπή Παιδείας' της Ομοσπονδίας εξέδωσε άμεσα και κατόπιν δημοκρατικών διαδικασιών μια  καταρχήν λεπτομερή αναφορά πεπραγμένων και γεγονότων -με καταδικαστικό και σε καταγγελτικό ύφος-  σκληρή ανακοίνωση. Ανακοίνωση η οποία αφού περιγράφει  με πλήρη λεπτομέρεια των όσων συνέβησαν κατά την διάρκεια του Συμποσίου επί του συνεδρίου με θέμα "ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα" εν συνεχεία εξιστορεί και καυτηριάζει τα  θλιβερά γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν  μέσα σε ελληνικό(sic) κτίριο non profit organization και μάλιστα στο πλαίσιο των εροταστικών εκδηλώσεων για την 187η επέτειο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ. Η ανακοίνωση καταλήγει σε μια σειρά αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν αλλά και να πυροδοτήσουν περαιτέρω το  ήδη τεταμένο κλίμα στους κόλπους πια της Ομογένειας στη ΝΥ.   

Το θέμα  προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις τουλάχιστον στην Ελλάδα, αλλά και σε Αμερική {ήδη ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας της ΝΥ} και σε άλλα σημεία του Ελληνισμού, όπου ετοιμάζονται σχετικές αντιδράσεις και ανακοινώσεις  παρά την συντονισμένη προσπάθεια από γνωστά κέντρα "οργανωμένων συμφερόντων" να υποβαθμίσουν ή και να αποσιωπήσουν το γεγονός το οποίο διαδραματίστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια επιστημόνων, φοιτητών, και ανήλικων παιδιών που βρίσκονταν στην αίθουσα, όπως αποκαλύπτεται από την σχετική ανακοίνωση της επιτροπής παιδείας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Η "Επιτροπή Παιδείας" της Ομοσπονδίας, η οποία με συνεχείς διαβουλεύσεις και με άλλους ακαδημαϊκούς της ΝΥ, του New jersey και του Connecticut αλλά και άλλων ακαδημαϊκών, πνευματικών και εκπαιδευτικών ή ομογενειακών οργανώσεων άλλων πολιτειών των ΗΠΑ προετοιμάζει και κλιμακώνει τις αντιδράσεις της με  αναλυτική ενημέρωση όλων των φορέων στην Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό.

Η απόφαση  των μελών της  διευρυμένης "Επιτροπής Παιδείας"  ελήφθη με 4 ψήφους υπέρ και μια αποχή μετά από ένα 48ωρο διαβουλεύσεων αλλά και  εντάσεων με διαπληκτισμούς  μεταξύ του πρόεδρου Νικόλαο Διαμαντίδη, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, και τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας Νικόλαο Γεωργαντζά, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση η οποία αν μη τι άλλο δείχνει τον αναβρασμό και του τι αναμένεται να επακολουθήσει… Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Greek American News Agency,  έχει φτάσει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στο Γενικό Προξενείο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον  άλλα και πολιτικούς οργανισμούς,  φορείς ανθρωπίνων δικαιώματων ενώ ήδη ενημερώνονται και αρμόδιοι αμερικανικοί οργανισμοί διότι συν τις άλλοις η ενέργεια  ΜΙΧΑΛΕΑ – ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ- ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΡΑΛΛΗ- ΚΑΛΑΜΑΡΑ είναι και αντισυνταγματική σε ομοσπονδιακό αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ με στοιχεία και αποδείξεις που σε επόμενες συνδέσεις σας θα δείτε δημοσιευμένα.

Σε συζήτηση που είχαμε με ανώτερο στέλεχος της πολιτείας της ΝΥ στο γραφείο του κυβερνήτη ζήτησε επιβεβαίωση του περιστατικού και όλα τα σχετικά records(δηλώσεις-μαρτυρίες κ.τ.λ), ενώ από την πλευρά του όπως μας επιβεβαίωσε  η πηγή μας  το γραφείο του Κυβερνήτη επιβεβαίωσε την κλήση προς το Αστυνομικό τμήμα  λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι του Σαββάτου της 5ης Απριλίου και έτσι κινείται ήδη σχετική διαδικασία έρευνας για το περιστατικό και για τον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Από το ρεπορτάζ και όσα μας είπε ανώτατος αξιωματούχος το πρώτο στοιχείο που προκύπτει εις βάρος της οργάνωσης είναι ότι το ισχύον κατατατικό δεν έχει επικυρωθεί από την αρμόδια υπηρεσία στο Albany μετά την  τελευταία τροποποιήση και κατάθεση του το 2000! Εξέλιξη που κινητοποίησε την πολιτεία της ΝΥ.     

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα ενημερώνονται πολιτειακοί βουλευτές της πολιτείας της ΝΥ με σχετική επιστολή -καταγγελία που συντάχθηκε από νομικούς και ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ελευθερίας του Τύπου. Η επιστολή  μετά και τις τελικές διατυπώσεις θα  δοθεί στην δημοσιότητα. Ηδη σε επικοινωνίας που είχε εντεταλμένος εντολοδόχος και εξουσιοδοτημένος αμερικανός  δικηγόρος εκ μέρους του καταγγέλοντα δημοσιογράφου με αμερικανικούς οργανισμούς οι αντιδράσεις αναμένονται από μέρα σε μέρα.   

Επαναλαμβάνεται ότι ως αιτία της απρόκλητης  και χωρίς προηγούμενο ενέργειας του Διαμαντίδη είναι οι συνεχείς αποκαλύψεις του δημοσιογράφου με στοιχεία και ντοκουμέντα για τη δράση…το βίο…και την πολιτεία του ιδίου αλλά και συγκεκριμένων μελών του Δ.Σ. και κυρίως του κ. Ντίνου Ράλλη, οι οποίοι υποσκάπτουν το κύριος της ιστορικής οργάνωσης με αψυχολόγητες ενέργειες που εκθέτουν την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων.  Το γεγονός όμως που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα σε πνευματικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτεχνικούς,  δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους είναι ότι ο "πρόεδρος" Νικόλαος Διαμαντίδης επικαλείται "απόφαση" του Δ.Σ. να κηρυχθεί ανεπιθύμητος  στο κτήριο της Ομοσπονδίας αλλά  και να "καταδικαστεί"; Για όσα αποκαλύπτει ο εν λόγω δημοσιογράφος, ενώ αντιθέτως για τον έτερο δημοσιογράφο {Θανάση Τσίτσα της Ελευθεροτυπίας για τον οποίο εκδόθηκε η αποφάση αναδρομικά για όσα είχε γράψει στις 22 και 25 Ιουνίου του 2007-αν είναι δυνατόν για τον οποίο επίσης υπήρξε -κακώς κατά την γνώμη μας παρόμοια "απόφαση" και μάλιστα με διαφορά  ψήφων(9 υπέρ της πρότασης) 1 κατά της πρότασης (του Ντίνου Ράλλη) 2 αποχές και ένα λευκό(η ψήφος του Διαμαντίδη που δεν  ψηφίζει παρά μόνο σε περιπτώσεις ισοψηφίας).    

Δηλαδή ένας ελληνικός υποτίθεται οργανισμός του οποίου άλλα λέει το καταστατικό στα πρώτα του κιόλας άρθρα! και περί άλλων μεριμνούν και τυρβάζουν οι "ηγέτες του ελληνισμού"… αφού έλυσε όλα του τα προβλήματα μπήκε στη διαδικασία να δημιουργήσει και Ιερά Εξέταση κατά της Ελευθερίας του Τύπου και των λειτουργών του επειδή δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με στοιχεία -όπως έγινε στο καλοκαίρι με την υπόθεση της Ελευθεροτυπίας στις 29 Ιουνίου με ισάριθμες επιστολές και απαντήσεις σημείο προς σημείο στα συκοφαντικά- για όλους αυτούς που σήμερα καταδικάζουν τον εν λόγω δημοσιογράφο- σχόλια και εκτιμήσεις του κ. Θανάση Τσίτσα. Κοντολογίς. Καταδίκασαν και κατακεραύνωσαν τον άνθρωπο που τους στήριξε όσο κανείς άλλος όχι μόνο στην προσπάθεια της διοργάνωσης του Συνεδρίου για το οποίο επίσης δημοσίως δέχθηκαν την σκωπτική ειρωνία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου για τα όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι, ο οποίος  την Πέμπτη 3 Απριλίου ενώπιον του έκπληκτου κοινού έδωσε εντολή στον Αρχιμανδρίτη όχι απλά να παραστεί στο Συμπόσιο αλλά και να τον εκπροσωπήσει και σε μια περαιτέρω ενέργεια ουσίας και όχι τύπων έστειλε τον διευθυντή παιδείας της Ιεράς αρχιεπισκοπής Ευθύμιο Ευθυμιόπουλο να κάνει την δική του εισήγηση όταν το καλοκαίρι οι γνωστοί περί τους Διαμαντίδη και  Ράλλης  κύκλοι διασάλευαν και προκαλούσαν σύγχυση διασπείροντας τον κακό πανικό "ο Αρχιεπίσκοπο δεν θέλει το συνέδριο αυτό". Η μόνιμη επωδός του κ. Ράλλη σε ανοιχτές και δημόσιες συναντήσεις αλλά και δηλώσεις στον ομογενειακό  τύπο(στο ΚΑΛΑΜΙ) αλλά και στα ραδιόφωνα.     

Προσωπικότητες από την Ελλάδα από όλους τους χώρους αδυνατούσαν να πιστέψουν το γεγονός και σε πολλές περιπτώσεις για να πειστούν ότι έλληνας καταδίδει έλληνα   έπρεπε να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία -για αυτό και ακολουθούν σκληρές καταδικαστικές ανακοινώσεις και δηλώσεις φορέων από φορείς σε  ολόκληρη την Ελλάδα! Σε επόμενες συνδέσεις σας πλήρες και αναλυτικό ρεπορτάζ. Ήδη η πρώτη αντίδραση που κατεγράφη και σχολιάζεται αρνητικά και με δυσμενείς επισημάνσεις  είναι ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές απέφυγαν με πρώτο τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα (ο οποίος είχε ενημερωθεί ήδη από την Ελλάδα για τα κλίμα και τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της Ομοσπονδίας,  ενώ είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο  που του κατείγγειλε το θλιβερό περιστατικό την ημέρα της παρελάσεως). Απέφυγαν και αποφεύγουν όλοι διακριτικά   οι βουλευτές  να έχουν οποιαδήποτε επαφή ιδιωτικού περιεχομένου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νικόλο Διαμαντίδη παρά τις εναγώνιες προσπάθειες της κ. Τζουμάκα να κλείσει σχετικά ραντεβού στους κ. Ράλλη και Διαμαντίδη-για τους οποίους ουσιαστικά εργάζεται παρά για το συμφέρον της Ομοσπονδίας-  παρά τα σχετικά  προφορικά αιτήματα  που έχουν υποβληθεί τηλεφωνικά προς κάθε κατεύθυνση!

Το παράδειγμα με διακριτικό τρόπο ακολούθησαν και οι υπόλοιποι βουλευτές οι οποίοι κράτησαν σαφείς αποστάσεις ειδικά από τους  Διαμαντίδη και Ράλλη… Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ χθες{06.04.08} ημέρα παρελάσεως  στις 20:00 στο Σταθάκειο Κέντρο με την μπάντα της αεροπορίας  οργανώθηκε εορταστική εκδήλωση (ως δεξίωση την ανέφεραν σε κατ' ιδίαν προσκλήσεις τους προς βουλευτές) και άλλα μέλη επίσημους και ανεπίσημους που είχαν προσέλθει από Ελλάδα για να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις έχοντας πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει στους κόλπους της Ομογένειας,τελικά προσήλθε μόνον ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος  ευγενέστατος και επικαλούμενος βεβαρυμένο πρόγραμμα έφυγε μετά το πρώτο μισάωρο…

Βαθύτερη  αιτία του θλιβερού επεισοδίου το Σάββατο 5 Απριλίου  είναι οι συνεχείς αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Α. Σ.  και τα ρεπορτάζ που υπογράφει και συντονίζει για λογαριασμό μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της ιστορικής οργάνωσης με ευθύνη των Διαμαντίδη και Ράλλη. Σημειώνεται ότι θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε στο κτήριο που καλείται ως Σπίτι-κέντρο- του Ελληνισμού. Το ακόμα χειρότερο που αποτελεί αιτία έντασης και καταδικαστικών ανακοινώσεων και αυτό που όλοι στέκονται είναι  το γεγονός ότι "έλληνας" καταδίδει έλληνα και μάλιστα χωρίς προηγούμενη αιτία!  

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Παιδείας μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα εξής με τον σαφή και διευκρινιστικό τίτλο: 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Κατά την εξέλιξη των εργασιών του Συμποσίου και ενώ στο Βήμα βρισκόταν ο κ.  Χ. Ορφανάκος, παρουσία 40 περίπου συμμετεχόντων, εμφανίστηκαν στην αίθουσα του Συμποσίου δύο ένστολοι και ένοπλοι αστυνομικοί της Αμερικανικής Αστυνομίας συνοδευόμενοι από τον  πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, κ. Ν. Διαμαντίδη, οι οποίοι, ενώ αρχικά ήταν διακριτικοί και στάθηκαν στην είσοδο της αίθουσας του Συμποσίου, μετά από  νεύμα του κ. Ν. Διαμαντίδη προχώρησαν στη σύλληψη του δημοσιογράφου κ. Α. Στεφανόπουλου, διακόπτοντας την ομαλή ροή των εργασιών του Συμποσίου.

      Οι συντονιστές του Συμποσίου εκφράζουν τη θλίψη τους και τις  απολογίες τους προς τους παρευρισκομένους για την εξαιρετικά δυσάρεστη  εντύπωση που προκάλεσε η απρόκλητη σύλληψη του Έλληνα δημοσιογράφου, ο  οποίος κάλυπτε με υποδειγματικό και επαγγελματικό τρόπο τις εργασίες του  Συμποσίου.

      Η Επιτροπή Παιδείας ζητά από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας  Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να καταδικάσει τις ατομικές  ενέργειες του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Νικολάου Διαμαντίδη, κατά τη  διάρκεια του Συνεδριακού συμποσίου της 5ης Απριλίου 2008.

      Τέτοιες  ενέργειές  υπονομεύουν και υποσκάπτουν, όχι μόνο τα  δημοκρατικά θεμέλια της Ομοσπονδίας, το ΔΣ της οποίας ενέκρινε την οργάνωση  του Συμποσίου με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά και τη συνοχή της Ελληνικής  κοινωνίας της Μείζονος Νέας Υόρκης. Στις εργασίες του Συμποσίου παρίσταντο  Έλληνες επιστήμονες κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης,   Έλληνες επιχειρηματίες, φοιτητές και ανήλικα παιδιά. Η παρουσία ένστολων  αστυνομικών γιά τη διεξαγωγή σύλληψης ενός δημοσιογράφου διασάλευσε την  ηρεμία των συμμετεχόντων και απέσπασε την προσοχή τους από το αντικείμενο  των εργασιών του Συμποσίου. Ταυτόχρονα, η πράξη του προέδρου της  Ομοσπονδίας κ. Ν. Διαμαντίδη αποτέλεσε σημειολογικό παράπτωμα που εξέθεσε  το σύνολο της Ομοσπονδίας, η οποία παραδοσιακά στηρίζει την ελευθερία του  τύπου, πιστή στις αρχές που διέπουν την ιδιοσυγκρασία ολόκληρης της   Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ.

Οι ατομικές ενέργειες του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Νικολάου Διαμαντίδη,  κατά την διάρκεια του συνεδριακού συμποσίου της 5ης Απριλίου 2008,  αναγκάζουν τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας να προβούν στη λήψη των ακόλουθων  αποφάσεων:

1.    Διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων επί του Συνεδρίου με τίτλο «Ο  Ελληνισμός της Αμερικής στον 21ο αιώνα» εκτός της κτιριακής υποδομής της
Ομοσπονδίας.

2.    Διατύπωση αιτήματος για έγγραφο αποτροπιασμό και καταδίκη της  συγκεκριμένης ενέργειας του κ. Ν. Διαμαντίδη από την ολομέλεια της Γενικής
Συνέλευσης της Ομοσπονδίας με σύγκληση άμεσης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

3.    Έκκληση προς την πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία του Ελληνισμού της  περιοχής μείζονος Νέας Υόρκης να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής  Παιδείας για τη γεφύρωση της ακαδημαϊκής ελληνικής κοινότητας με τη μη  ακαδημαϊκή καθώς και για άσκηση της επιρροής τους στην κατεύθυνση  περιορισμού της έντασης και καθιέρωσης κλίματος μετριοπάθειας και σύνεσης.

ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ