Τρίκαλα – Του Αποστόλη Ζώη

Παρουσίαση βιβλίου του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ.  Σούρλα σε εκδήλωση για τους μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731

Το βιβλίο του « οι ήρωες του 1940 περιμένουν» παρουσίασε από τα Τρίκαλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τους μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731, ο Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ένα βιβλίο τα έσοδα του οποίου όπως ανακοινώθηκε θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Πριν την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους αγωνιστές του 5ου Συντάγματος του Υψώματος 731, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποτελούσαν Τρικαλινοί  και ένα μέρος Καρδιτσιώτες στρατιώτες. Η εκδήλωση ξεκίνησε με υποδοχή και απόδοση τιμών της Πολεμικής Σημαίας του 5ου Συντάγματος Πεζικού, και ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων κ. Γιάννη Σακελλαρίου, ομιλία από το νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, αλλά και αφηγήσεις επιζώντων πολεμιστών που σκόρπισαν συγκίνηση στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Η πανηγυρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Αθλητιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Ροντογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:

 

«Στο έπος των αγωνιστών – υπερασπιστών του Υψώματος 731 χωράνε μέσα όλα: οι ήρωες, η λευτεριά, η Ελλάς, ολόκληρος διαχρονικά ο Ελληνισμός. Όσα συνέβησαν στο Ύψωμα 731 δεν αποτελούν ένα τυχαίο επεισόδιο του πολέμου του ΄40, αλλά συνιστούν σταθμό-ορόσημο, ιστορικού μεγέθους, όπως η μάχη στο Καλπάκι και στην Πίνδο, που μαζί αποτελούν μοναδικά παραδείγματα του Ελληνικού ιδεώδους, του αμύνεσθαι περί πάτρης και της ελευθερίας. Ορισμένοι μάλιστα το έπος αυτό το αναγνώρισαν, κι ίσως άδικα, ως ισάξιο του έπους των Μαραθωνομάχων ακόμη δε και των Θερμοπυλών». Ακόμα ο κ. Ροντογιάννης δεν παρέλειψε να τονίσει πως στο τριήμερο από τις 9 έως και 11 Μαρτίου του 1941 50 Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωϊκώς υπερασπιζόμενοι το ύψωμα και την γύρω από αυτό περιοχή, προσθέτοντας:

«Η βραδιά της 3ης μέρας βρίσκει το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων να έχει χάσει 586 άνδρες, δηλαδή, τη μισή του δύναμη και να αντικαθίσταται από το  19ο Σύνταγμα Σερρών που θα συνεχίσει κι αυτό, στα χνάρια των προηγούμενων, με την ίδια ως το τέλος επιτυχία υπερασπιζόμενο το εν λόγω ύψωμα». Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεώργιου Σούρλα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα σύντομης ενημέρωσης για την ιστορική διαδρομή της εποποιϊας του 1940-1941, «περιήγησης» στα πεδία των μαχών, «επικοινωνίας» με τους πρωταγωνιστές και τους συγγενείς των πεσόντων. Το πιο επίπονο στη γραφή αυτού του βιβλίου δεν ήταν η συγκέντρωση και η αξιολόγηση των στοιχείων που περιέχει, αλλά το συναίσθημα σε κάθε επίοσκεψη, επαφή και επικοινωνία, σε περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, με πρόσωπα που αγωνίστηκαν, με απογόνους των αγωνιστών, με ιστορικές αφηγήσεις, προπαντός όμως με τη θέα των διάσπαρτων οστών και των ομαδικών τάφων των αφρόντιστα στοιβαγμένων οστεοφυλακίων. Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους, αλλά στη συνέχεια έρχονται στα μεταπολεμικά χρόνια οι ευθύνες όσων γνωρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα. Πρόκειται για τους 7976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο και παραμένουν μέχρι σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι». Για το βιβλίο του  Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής μίλησε και ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, αντιστράτηγος, διευθυντής της διεύθυνσης ιστορίας στρατού.