Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επίσκεψής του στις ΗΠΑ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους ομογενειακών και ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ την Πέμπτη  στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης.

Τι είπε για την κατάσταση της παιδείας;

Ποια συμπεράσματα έβγαλε από την περιοδεία του;

Τι είπε για τα Ελληνικά  σχολεία όλων των τύπων;

Ποια στοιχεία έδωσε ;

Τι είπε για τα Ομογενειακά ΜΜΕ;   

Ακολουθεί ανεπίσημη απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του Υπουργού:

«Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να σας ευχηθώ καλορίζικα, να τα χαίρεστε τα γραφεία αυτά και να συνδεθούν με επιτυχίες. Να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς δημοσιογράφους που είναι σήμερα μαζί μας.

Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση αυτού του ταξιδιού το οποίο ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδος. Οι σταθμοί μας ήταν το Σικάγο, η Ουάσιγκτον, η Φιλαδέλφεια και τώρα η Νέα Υόρκη.   Ο στόχος του ταξιδιού είναι απολύτως συγκεκριμένος, είναι η προσπάθειά μας να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα της εκπαίδευσης των ομογενών, και να εντατικοποιήσουμε τις διμερείς σχέσεις  Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, στον τομέα της εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Στο Σικάγο είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε κάποια από τα σχολεία, της Αρχιεπισκοπής και της παροικίας, να συνομιλήσουμε με εκπαιδευτικούς, με γονείς και με μαθητές, αλλά και με την ίδια την Ομογένεια και παράλληλα να κάνουμε μία παρουσίαση της εθνικής μας στρατηγικής στον τομέα της εκπαίδευσης, σε μία μεγάλη εκδήλωση της Ομογένειας που έγινε εκεί, όπου είχαμε τη δυνατότητα και τις σκέψεις μας να καταθέσουμε αλλά και να μοιραστούμε τους προβληματισμούς, μαζί με τους ομογενείς, που θεωρώ ότι πρέπει να είναι η πυξίδα για τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Στην Ουάσιγκτον ήταν πιο πολιτικά προσανατολισμένες οι επαφές. Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους δύο Υπουργείων, με τη Αναπληρώτρια Υπουργό των Εξωτερικών αρμόδια για θέματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και με τον Υφυπουργό Παιδείας, διότι τις ημέρες εκείνες – τις ώρες εκείνες μάλλον  που μείναμε εκεί – είχε καλέσει ο Πρόεδρος Bush τον αρμόδιο Υπουργό. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε να εντατικοποιήσουμε τη διμερή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης.

Μία πρόταση που συζητήσαμε ήταν η προώθηση ενός MOU, ενός Memorandum Of Understanding, μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο πρώτα από όλα θα αντιμετωπίζει ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά και αμερικανικού ενδιαφέροντος και θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και των πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Θέσαμε το ζήτημα της παράτασης της βίζας των εκπαιδευτικών και την αλλαγή του τύπου βίζας, από J1 σε έναν τύπο που θα επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να παραμένουν εδώ όχι για τρία αλλά για πέντε χρόνια, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου, κάτι το οποίο θα βελτιώσει και το επίπεδο των εκπαιδευτικών που αποσπούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βεβαίως θα διευκολύνει και την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στα σχολεία εδώ.

 Παράλληλα συζητήσαμε το ενδεχόμενο προώθησης των Charter Schools και σε άλλες πολιτείες όπου δεν έχει μεγάλη πυκνότητα ο ελληνικός πληθυσμός αλλά θα είχε ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία να εντρυφήσει στα ελληνικά γράμματα, στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό.

 Και βεβαίως μιλήσαμε για την αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων με μεγαλύτερη  ευελιξία και για κοινά προγράμματα αδελφοποίησης και κοινής έρευνας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, για την εισαγωγή των ελληνικών σπουδών σε έδρες μεγάλων Πανεπιστημίων. Είχαμε την ευχέρεια άλλωστε να επισκεφθούμε και μερικά από αυτά. Συναντηθήκαμε με το ελληνοαμερικανικό τμήμα του Ινστιτούτου του Χάρβαρντ, που εδρεύει στην Washington D.C. και διατηρεί παράρτημα στο Ναύπλιο στην Ελλάδα, και συνεργαστήκαμε στην προοπτική προώθησης των ελληνικών σπουδών, και των αρχαίων αλλά και των σπουδών της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας και του Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς επίσης και το Πανεπιστήμιο του Georgetown, που ούτως η άλλως έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία και επιθυμούμε να τη εντατικοποιήσουμε.

Ο επόμενος σταθμός μας ήτανε η Φιλαδέλφεια. Εκεί ουσιαστικά ανταποκριθήκαμε σε μία πρόσκληση που μας είχε απευθύνει ο κ. Gates κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον οποίο είχα την τιμή να συναντηθώ και να συζητήσουμε διεξοδικά ζητήματα νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια αυτής λοιπόν της συνάντησης επισκεφθήκαμε το Σχολείο Μέλλοντος, προσπαθώντας να εντοπίσουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο έξυπνο Σχολείο. (Το έξυπνο σχολείο –  για ενημέρωσή σας – σας λέω ότι είναι  η νέα πολιτική που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα, στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσπαθώντας να ενσωματώσουμε στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που θα επιτρέπουν στα παιδιά μας να έχουν άμεση, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε νέες πληροφορίες). Μας έγινε μία καταπληκτική ξενάγηση μπορώ να πω και μία ανάλυση όλων των προϊόντων ή των λογισμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ελληνικής πλευράς.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο και στην Ελλάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα το κάθε σχολείο της χώρας μας να επιλέξει από αυτό τι στοιχεία χρειάζεται να ενσωματώσει, καθώς επίσης και να μπορέσουμε να προβάλουμε το μοντέλο αυτό και στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που κάνουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο  για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τελευταίος σταθμός αυτού του ταξιδιού είναι η Νέα Υόρκη. Το πρωί σήμερα είχαμε τη ευκαιρία να επισκεφθούμε δύο τύπους σχολείων που λειτουργούν. Το Charter School στο Brooklyn και το σχολείο του Αγίου Δημητρίου, όπου συζητήσαμε τα προβλήματα της Ομογένειας στο χώρο της εκπαίδευσης, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλήξαμε και σε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εδώ, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια που γίνεται από την Ομογένεια για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής γλώσσης. Αύριο το πρωί θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Αρχιεπίσκοπο, να συζητήσω μαζί του, και παράλληλα  να τον ευχαριστήσω, για την τόσο σημαντική και μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής για τη στήριξη των εκπαιδευτικών δομών στην ήπειρο αυτή. Θεωρούμε πραγματικά ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πιο στέρεη γέφυρα που μπορεί να συνδέσει την Ομογένεια με τη Μητέρα Πατρίδα.

Ο ελληνικός πολιτισμός μπορώ να σας πω ότι είναι πια πάλι της μόδας. Κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε πάλι μία στροφή προς τα γράμματα και τις τέχνες τις ελληνικές, μία άνοδο του αριθμού αυτών, που αν και δεν είναι Έλληνες, επιδιώκουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, άρα έχουν και περισσότερους λόγους αυτοί που έχουν και μία ελληνική καταγωγή, να εντρυφήσουν στις ελληνικές σπουδές και αυτό είναι κάτι που το ενθαρρύνουμε και το στηρίζουμε.

Η επίσκεψή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει μόνον χαρακτήρα δημοσίων σχέσεων και επιφανειακών ή επικοινωνιακών επαφών. Είναι ουσιαστική επίσκεψη, είναι επίσκεψη εργασίας, γι' αυτό και συνοδεύομαι και από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, που άλλωστε έχει διατελέσει Γενικός Πρόξενος εδώ στη Νέα Υόρκη, και τον Ειδικό Γραμματέα, αρμόδιο για θέματα διαπολιτισμικής και ομογενειακής εκπαίδευσης, ώστε πριν πάρουμε τις τελικές αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί εδώ τα επόμενα χρόνια, να λάβουμε σοβαρότατα υπόψιν τα στοιχεία της πραγματικότητας που υπάρχει, τις προτάσεις των ίδιων των Ομογενών, τις συστάσεις της ίδιας της Εκκλησίας που έχει επωμιστεί ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του έργου τα προηγούμενα χρόνια.

Χαίρομαι που είναι η πρώτη φορά – χαίρομαι  σε εισαγωγικά, γιατί θα έπρεπε να λυπόμαστε κανονικά γι' αυτό – είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επισκέπτεται τις ΗΠΑ με αποκλειστικό θέμα τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών.

Αυτό ουσιαστικά αποτυπώνει εμπράκτως και το πολιτικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, να στηρίξει την ομογενειακή εκπαίδευση και να επενδύσει πάνω στις νέες γενιές Ελλήνων του εξωτερικού. Ένα στοιχείο που προκύπτει ως συμπέρασμα από αυτή την επίσκεψη μέχρι στιγμής και μας ενθαρρύνει να αναλάβουμε τη σχετική πρωτοβουλία είναι ο μεγάλος αριθμός ελληνικής καταγωγής πανεπιστημιακών δασκάλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 3.000 άτομα, είναι διάσπαρτοι στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής που τυχαίνει να είναι πολλές φορές και τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, και μέχρι τώρα ουδέποτε οι άνθρωποι αυτοί είχαν μία λειτουργική, οργανική και ανταποδοτική σχέση με την Ελλάδα. Ο στόχος μας είναι όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή αυτή που έχει ήδη ξεκινήσει – σε μεγάλο βαθμό έχει εκπληρωθεί αλλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί πλήρως – να προχωρήσουμε στη διοργάνωση ενός παναμερικανικού συνεδρίου και αντίστοιχα συνέδρια να γίνουν και στις άλλες ηπείρους όπου υπάρχει πραγματικά ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό σε αυτή τη βαθμίδα. Και βεβαίως αυτές οι προσυνεδριακές να καταλήξουν σε ένα παγκόσμιο συνέδριο, που θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα έχει ως στόχο πρώτα απ ‘ όλα να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που τους έχουμε ξεχάσει όλα αυτά τα χρόνια, δεύτερον να τους συνδέσει όχι μόνον συμβολικά αλλά και λειτουργικά με την Πατρίδα, να τους επιτρέψει δηλαδή να αναπτύξουν επιτέλους σχέσεις με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, και τρίτον να τους αξιοποιήσει, γιατί μπορεί εμείς να μην μπορέσαμε ως χώρα κατά το παρελθόν να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πολλά πράγματα, είναι όμως βέβαιο ότι αυτοί και μπορούν και θέλουν να δώσουν πολλά στην Ελλάδα. Από τις γνώσεις, την φρέσκια τεχνογνωσία για πάρα πολλά ζητήματα, μέχρι και την έμπρακτη αγάπη τους που μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά και για την ανάπτυξη της χώρας μας, της οικονομίας της, αλλά και για την εθνική πολιτική. Επομένως, αυτή είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αναπτυχθεί από πλευράς μας το επόμενο διάστημα, και νομίζω ότι θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο με συστηματικότητα και με στοχευμένη προοπτική.

Υπάρχουν και άλλες σκέψεις που μέχρι στιγμής έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις μας για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα εδώ στην εκπαίδευση, θα μπορούσαμε όμως να τις συζητήσουμε αφού ακούσουμε πρώτα τις ερωτήσεις σας.

Θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού. Αυτό το ταξίδι είναι ο πρώτος κύκλος, άλλωστε έχουμε δεσμευθεί από την αρχή της θητείας μας ότι θα λειτουργήσουμε αποκεντρωμένα και αυτό κάνουμε. Στη μεν Ελλάδα έχουμε περιοδεύσει περίπου τους μισούς νομούς της χώρας, εποπτεύοντας εργοτάξια, συζητώντας με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους φοιτητές, με τους μαθητές, με τους γονείς, και δίνοντας λύσεις- όπου μπορούμε – επί τόπου, και χωρίς να περιμένουμε η γραφειοκρατία να μας υποδείξει τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Την αντίστοιχη μεθοδολογία ακολουθούμε και για την ομογενειακή εκπαίδευση που τη θεωρούμε σημαντική. Το πρώτο ταξίδι δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτούς τους τέσσερις σταθμούς, θα επαναληφθεί ένας αντίστοιχος κύκλος εν ευθέτω χρόνω εδώ, με τέσσερις νέους σταθμούς που θα συμπεριλαμβάνουν τη Βοστόνη, τη Φλόριδα, την Τάμπα και τη Δυτική Ακτή, τον Άγιο Φραγκίσκο, προκειμένου να έχουμε μία συνολική εικόνα για την κατάσταση στη χώρα. Και βεβαίως αντίστοιχες επισκέψεις θα γίνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και στην Ασία, όπου υπάρχει γενικότερα παρουσία ελληνική σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης ή ελληνική παροικία. Είμαι ικανοποιημένος διότι τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει είναι πάρα πολύ χρήσιμα, και θα είναι και ο οδηγός μας για τις αποφάσεις που θα πάρουμε. Περιμένω με αγωνία την αυριανή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, γιατί πιστεύω ότι πραγματικά έχει να μας πει πολλά μια που μέχρι τώρα αυτός σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος της εκπαίδευσης της μειονότητας και της παροχής ελληνικών αξιών στον ελληνισμό εδώ.

Και θα ήταν βεβαίως στο τέλος παράλειψή μου να μην σας αναφέρω και μία ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχα με δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτές, με τον κ. Μπιλιράκη και με τον κ. Σαρμπάνη, τους οποίους ευχαρίστησα για τη συμπαράστασή τους στο μεγάλο ζήτημα που αυτές τις μέρες απασχόλησε και την Ελλάδα και τη διεθνή κοινή γνώμη, το ζήτημα των Σκοπίων. Τους κάλεσα να επισκεφθούν την πατρίδα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εντατικοποίηση και της εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο κρατών. Φεύγω ευχαριστημένος γιατί βλέπω ότι η τρίτη,  η τέταρτη γενιά Ελλήνων μεταναστών είναι το ίδιο προσηλωμένη στις αρχές και στις αξίες του πολιτισμού μας και αυτό είναι ένα πάρα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, το οποίο παίρνω μαζί μου για να το μεταφέρω στους Έλληνες της Μητρόπολης».

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Αναφέρατε ότι μέχρι τώρα η Αρχιεπισκοπή έχει σηκώσει το βάρος της εκπαίδευσης εδώ στις ΗΠΑ. Έχετε πρόθεση να αναβαθμίσετε ουσιαστικά το ρόλο του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας όσον αφορά και τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος και της συμμετοχής σας, αλλά και σε άλλες σημαντικές πτυχές που αφορούν το θέμα της Παιδείας;

Απάντηση: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περιορίσουμε ή να υποβαθμίσουμε το ρόλο της Αρχιεπισκοπής και στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλουμε να συμπληρώσουμε, να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη δράση αυτή, δείχνοντας ότι και η Μητρόπολη είναι παρούσα. Αυτό μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας από τους τρόπους που προτείνουμε είναι να αναλάβουμε εμείς μια συστηματικότερη επιμόρφωση των καθηγητών και των δασκάλων που έρχονται εδώ από την Ελλάδα, ή επίσης, μία συστηματικότερη επιμόρφωση των καθηγητών και των δασκάλων που προσλαμβάνονται εδώ από την Αρχιεπισκοπή για τα δικά της σχολεία ή των άλλων που προσλαμβάνονται για τα διάφορα Charters schools.

Μία σκέψη, που θα τη θέσουμε με τη μορφή πρότασης στον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουμε, και εφόσον καταλήξουμε υπάρχει πρόθεση από εμάς να συμβάλουμε στην υλοποίησή της, είναι να ζωντανέψει η ακαδημία που λειτουργούσε μέχρι το 1974, και η οποία συνέβαλε ακριβώς σε αυτό το σημείο, δηλαδή να εκπαιδεύει τους δασκάλους, ώστε το επίπεδο των εκπαιδευτικών να είναι υψηλότερο, συγκριτικά και με άλλες πληθυσμιακές ομάδες και εκπαιδευτικά συστήματα.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που μας ενδιαφέρει να το προχωρήσουμε και το συζητούμε είναι

  • η δημιουργία δύο πρότυπων ελληνικών σχολείων σε δύο σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία μπορεί να τρέξει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας
  • η έμφαση στη δημιουργία νηπιαγωγείων που θα μπορούν να βοηθούν τις εργαζόμενες οικογένειες, και τις γυναίκες και τους άνδρες. Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε και σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή.
  • Η έγκαιρη προετοιμασία και μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών που έρχονται από την Ελλάδα, καθώς και
  • Η πιστοποίηση της ελληνομάθειας έξι βαθμίδες, προκειμένου να έχουν κίνητρο τα παιδιά της Ομογένειας να μαθαίνουν ελληνικά σε οποιοδήποτε τύπο σχολείου, είτε στο ημερήσιο σχολείο είτε στο απογευματινό είτε στο σαββατιάτικο σχολείο είτε στο charter school, να μπορούν να παίρνουν πτυχία ελληνομάθειας σε έξι διαφορετικές βαθμίδες και αυτά τα πτυχία να έχουν κάποια μορφή αναγνώρισης και στην Ελλάδα εφόσον θελήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας εκεί.

Επίσης, συζητούμε με τα πανεπιστήμια την επέκταση των ελληνικών σπουδών όπου αυτό είναι εφικτό, και δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσουμε και κάποια πανεπιστήμια κύρους εδώ για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας των ομογενών και με αυτή την πιστοποίηση να μπορούν να διασφαλίσουν μία φοιτητική σταδιοδρομία και στα ελληνικά ιδρύματα. Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουμε, αλλά δεν θα θέλαμε να κάνουμε τίποτα ερήμην της ελληνικής Ομογένειας της ίδιας και της Εκκλησίας της Αμερικής, επειδή ακριβώς σεβόμαστε όλο αυτό το βάρος που έχει σηκώσει και την εμπειρία που έχει σε αυτά τα ζητήματα.

Μπορώ να σας δώσω ακόμη και κάποια στοιχεία που δεν σας έδωσα. Εμείς αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ έχουμε στείλει 112 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι λειτουργούν σε αρκετά από τα τριακόσια σχολεία, τα οποία – όπως ξέρετε – είναι τριών τύπων: τα ημερήσια, τα charters schools, οκτώ νομίζω υπάρχουν μέχρι στιγμής, και είναι και τα σχολεία του Σαββατοκύριακου, για τη γλώσσα κυρίως. Επίσης, συνολικότερα θα σας πω, ανά τον κόσμο, η Ελλάδα έχει ανεπτυγμένα περίπου 2600 σχολεία διαφόρων τύπων, στα οποία αποστέλλει κάθε χρόνο 2400 εκπαιδευτικούς. Για τις ΗΠΑ, η ετήσια επένδυσή μας ως κράτος στην εκπαίδευση των ομογενών αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 11 εκατομμύρια δολάρια και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά μια ενίσχυση περαιτέρω, εφόσον βεβαίως κριθεί από όλες τις πλευρές ότι μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να έχει ουσιαστικά, θετικά αποτελέσματα.  Η πολιτική στρατηγική που έχουμε ανακοινώσει στην Ελλάδα, και η οποία φέρει τον τίτλο «Έλληνας πολίτης της Ευρώπης – Έλληνας πολίτης του κόσμου» ακουμπάει πάνω σε πέντε πυλώνες, εκ των οποίων ο ένας έχει απευθείας αναφορά στην Ομογένεια. Συνοπτικά σας λέω ότι οι πυλώνες αυτοί είναι η Ανθρωποκεντρική Εκπαίδευση, κομμάτι που ασχολείται κυρίως με τα άτομα με αναπηρία, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Ψηφιακή Σύγκληση, η Σύνδεση της Παιδείας με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και η Πολυγλωσσία, η Ελληνογνωσία, η Ελληνομάθεια και η Ελληνοφωνία. Αυτό το τελευταίο κεφάλαιο αφορά την Ομογένεια και στοχεύει να ενισχύσει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, κυρίως για τους ομογενείς, αλλά όχι μόνο. Και για τους ξένους που θα είχαν ενδιαφέρον να μελετήσουν τη σύγχρονη Ελλάδα».

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ πρόκειται να αυξήσετε τους εκπαιδευτικούς που στέλνετε από Ελλάδα;

Απάντηση «Εφόσον εκτιμήσουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο μπορούμε να συζητήσουμε μία τέτοια πρόταση».

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποια προγράμματα ψηφιακής παιδείας, όπως αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στηρίζονται από το υπουργείο Παιδείας και παράλληλα εντάσσονται αυτά στη γενικότερη λίστα στην οποία αναφερθήκατε;

Απάντηση «Ένας από τους κεντρικούς στόχους της πολιτικής μας είναι η Ψηφιακή Σύγκλιση. Η Ψηφιακή Σύγκλιση έχει τους εξής στόχους: Πρώτον, να αντιμετωπίσει τον ψηφιακό αναλφαβητισμό στην Ελλάδα. Ψηφιακός αναλφαβητισμός θεωρείται από εμάς όχι μόνο η έλλειψη γνώσεων για το πώς χειριζόμαστε έναν υπολογιστή, αλλά και πως αξιοποιούμε σωστά το περιεχόμενο των πληροφοριών που παίρνει ο μαθητής ή ο δάσκαλος από το διαδίκτυο. Έχουμε αναπτύξει ένα πρότυπο σχολικό δίκτυο, που νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στο οποίο είναι ενταγμένα όλα τα σχολεία της χώρα. Στα περισσότερα σχολεία έχουμε εγκαταστήσει ειδικά εργαστήρια, ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού στους πρωτεύσαντες μαθητές των γυμνασίων διανέμουμε δωρεάν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και στόχος μας είναι μέσα στο 2009 να δώσουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κάθε παιδί μια φορά κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στα φτωχά παιδιά ή στα παιδιά των απομονωμένων περιοχών να απολαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό διασφαλίζει την ισότητα των ευκαιριών και δημιουργεί μια πρόσθετη κοινωνική κινητικότητα που την έζησαν στο παρελθόν οι γονείς μας μέσα από τη γνώση. Είναι λοιπόν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της στρατηγικής και η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας στην ελληνομάθεια και στους ομογενείς μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη χρηματοδότηση εννέα προγραμμάτων, από τα οποία τα τέσσερα χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σε Πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία δουλεύουν τέτοιες πλατφόρμες σαν αυτή που αναφέρατε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και προσφάτως έχουμε συνεννοηθεί με τη διοίκηση της ΕΡΤ, της κρατικής τηλεόρασης, ώστε στα προγράμματα της ψηφιακής και δορυφορικής τηλεόρασης να συμπεριληφθούν σε συγκεκριμένες ώρες μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ως ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει την Ομογένεια να απολαύσει υπηρεσίες που θα ήταν δύσκολο διαφορετικά να τις γνωρίζει».

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, μιλήσατε για θέματα καταγραφής και αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της Ομογένειας. Επειδή κατά καιρούς τέτοια πράγματα ακούγονται και από άλλα υπουργεία – πριν τρία χρόνια ήταν ο κ. Σιούφας εδώ, ο υπουργός Ανάπτυξης, έκανε ένα συνέδριο στο Σικάγο. Ήρθε ο κ. Τσουκαλάς, ο κ. Νανόπουλος, ανακοινώθηκε η ίδρυση νομικού προσώπου στην Ελλάδα που θα συντονίζει όλα αυτά τα πράγματα. Τώρα έρχεστε εσείς και μας λέτε για κάποιο άλλο ή για το ίδιο…Καταγραφή των επιστημόνων έχει κάνει το ΣΑΕ στο παρελθόν, ξεκινάει καινούργια το νέο ΣΑΕ επειδή τα παλιά χαθήκαν…Και η Γ.Γ. Ενημέρωσης κάνει καταγραφή. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένας ευρύτερος συντονισμός όλων των κυβερνητικών φορέων με τους επίσημους φορείς του Αποδήμου Ελληνισμού, που είναι και φορείς της ελληνικής Πολιτείας, όπως είναι το ΣΑΕ, για να βγει κάτι ενιαίο και να μη χάνονται προσπάθειες οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν. Η Ακαδημία για παράδειγμα ήταν μια προσπάθεια προ εννιαετίας. Ξεκίνησε κάτι τέτοιο με τον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο, επανέρχεται τώρα…δεν ξέρω αν το έχετε συζητήσει ήδη ή αν έχει την ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήδη ο Αρχιεπίσκοπος. Γενικώς αυτό μας έχει βλάψει και θα ήθελα ένα σχόλιο.

Απάντηση «Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι δεν ήρθαμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ή να περιοριστούμε σε διακηρύξεις, αλλά να παράξουμε αποτελέσματα και από αυτά προσδοκούμε να μας κρίνετε την επόμενη ημέρα. Γνωρίζω ότι ξεκίνησαν τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν και γνωρίζω ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν οι προσπάθειες αυτές δεν έγιναν συντονισμένα και δεν έγιναν και στοχευμένα. Εμείς, ως υπουργείο Παιδείας, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τους αντίστοιχους φορείς πριν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Έχει κάνει μια προσπάθεια το ΣΑΕ και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Σπυρόπουλο στο Σικάγο για αυτό. Έχει κάνει πληρέστερη προσπάθεια το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία έχει καταγράψει ευρύτερο σύνολο από τις καταγραφές του ΣΑΕ. Το ζήτημα όμως δεν είναι ποιος έχει κάνει μεγαλύτερη καταγραφή, αλλά όλα αυτά να ενοποιηθούν σε μια κοινή βάση δεδομένων και την ίδια βάση να χρησιμοποιούμε όλοι κάθε φορά που χρειαζόμαστε ειδικούς επιστήμονες για να πάρουμε την τεχνογνωσία τους, για να τους τιμήσουμε και για να τους αξιοποιήσουμε και προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Γι' αυτό ακριβώς μπαίνει το υπουργείο Παιδείας που είναι το καθ' ύλη αρμόδιο υπουργείο για να αναπτύξει τις σχέσεις του με την ακαδημαϊκή κοινότητα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις δυνατότητες που του παρέχει και το ΣΑΕ και το υπουργείο Εξωτερικών και όλοι οι άλλοι μηχανισμοί που στο παρελθόν έχουν δράσεις στο ίδιο θέμα. Εμείς μαζεύουμε από παντού και είναι ενήμεροι όλοι ότι κάνουμε αυτή τη δουλειά και για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει αυτή η δουλειά να έχει ένα δια ταύτα και δεν υπάρχει άλλο δια ταύτα από αυτό που σας περιέγραψα. Δηλαδή θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί πρώτα από όλα να βρεθούν εδώ, να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους, στη συνέχεια να βρεθούν στην Ελλάδα, να αναπτύξουν σχέσεις με τις δομές των ελληνικών Πανεπιστημίων και να γνωριστούν και μεταξύ τους από τα διάφορα μέρη του κόσμου και βεβαίως μετά, με θεματική κατανομή, να αξιοποιηθούν ως μυαλά όπου η Ελλάδα τους χρειάζεται, και να στηριχθούν ως μυαλά όπου αυτοί χρειάζονται την Ελλάδα. Αυτή είναι η λογική μας».

Ερώτηση: Τα ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, το μέλλον των οποίων είναι ταυτόσημα με αυτό της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ταυτότητας, τι χρειάζονται;

Απάντηση «Πιστεύω ότι ο ρόλος που μπορείτε να παίξετε είναι κομβικός, γιατί ο πιο απλουστευμένος και αποδοτικός τρόπος για τη συντήρηση, τη διάδοση και την εμπέδωση της ελληνικής γλώσσας είναι να μπορούν, κυρίως οι νέοι Ελληνο-Αμερικανοί, να βλέπουν ζωντανά τη γλώσσα τους. Και αυτό μπορεί να τους το παρέχει μόνο ο Τύπος, είτε είναι γραπτός, είτε ηλεκτρονικός. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι σε αυτή την υπόθεση είμαστε εταίροι και σύμμαχοι και είμαστε αποφασισμένοι να στηριχθούμε απάνω σας και εσείς βεβαίως μπορείτε να στηρίζεστε πάνω μας».

«Σας ευχαριστώ και ελπίζω σύντομα να τα ξαναπούμε και να έχουμε πια να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από όλο αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη»