Την Αλβανία επισκέπτεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Πρώτος σταθμός της τετραήμερης παραμονής του στη γειτονική χώρα είναι τα Τίρανα. Στην αλβανική πρωτεύουσα έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Sali Berisha. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. Berisha επανέλαβε τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Αλβανία αναλαμβάνοντας την έκδοση των βιβλίων για τα Ελληνικά μειονοτικά σχολεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε συζήτηση σε κοινή επιτροπή για την αναμόρφωση – αντικατάσταση των βιβλίων Γεωγραφίας και Ιστορίας τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από την Ελληνική πλευρά. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι   « η παιδεία πρέπει να μας βοηθά να στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν».

 

kassimis_albania_3.jpgΕξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Ελλάδος στην κατασκευή του έργου «Οδικός Άξονας Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα» το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). 

Ο κ. Κασσίμης έθεσε το θέμα των τριών στρατιωτικών νεκροταφείων των Ελλήνων πεσόντων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Berisha σημείωσε ότι βούληση της κυβέρνησής του είναι η διευθέτηση του θέματος και προανήγγειλε την κατάθεση των απόψεων της Αλβανίας εντός των προσεχών ημερών.

Τέλος, ο Αλβανός Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Κασσίμη να μεταφέρει στον κ. Καραμανλή πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε ακόμα με τον Υπουργό Παιδείας και Επιστημών κ. Genc Pollo. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών σε υποδομές των μειονοτικών σχολείων από την Αλβανική πλευρά και να προχωρήσουν οι βελτιώσεις με τη συνδρομή της Ελλάδος.

Ο κ. Pollo τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση της Αλβανίας στις υποτροφίες σε Αλβανούς φοιτητές για σπουδές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια.

kassimis_albania__omonoia_2.jpgΟ κ. Κασσίμης συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας κα Jozefina Topalli, η οποία τόνισε ότι στόχος του κοινοβουλίου της χώρας είναι η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με το Ελληνικό κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Υφυπουργό να μεταφέρει πρόσκληση για επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα στην Αλβανία.

Ο κ. Κασσίμης είχε επίσης συνομιλίες και με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κα Edith Harxhi, όπου διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η πρόοδος των διμερών σχέσεων.

kassimis_albania__omonoia_3.jpgΗ τελευταία συνάντηση της πρώτης μέρας της επίσκεψης του κ. Κασσίμη στη γειτονική χώρα ήταν στα γραφεία του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) με τον Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Ντούλε και το Προεδρείο του κόμματος. Έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μειονότητα, των δράσεων στις οποίες η Ελλάδα θα είναι αρωγός, καθώς και των πρωτοβουλιών σε θέματα παιδείας, υγείας και υποδομών. Ο κ. Κασσίμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμβολή της ελληνικής μειονότητας αλλά και του ΚΕΑΔ στην πορεία της Αλβανίας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας, και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα σημαντικά βήματα  που γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.    

Ο κ. Ντούλες  από την πλευρά του ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το συνεχές ενδιαφέρον της για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας, για την αμέριστη συμπαράστασή της στην Αλβανία και το όραμά της για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς επίσης και για  την συνεχή προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην Αλβανία είναι ιδιάζουσας σημασίας καθώς η κοινή γνώμη στη χώρα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον όλες τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ντούλες. 

Ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε και την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης βυζαντινών εικόνων από την Κορυτσά στην Εθνική Πινακοθήκη των Τιράνων. Η συντήρηση των εικόνων  πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της  Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς.

Πριν αναχωρήσει από τα Τίρανα ο Υφυπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κώστα Μπάρκα – το μοναδικό Υπουργό της κυβέρνησης Berisha προερχόμενο από το ΚΕΑΔ – στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ στη συνέχεια και μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα μειονοτικά χωριά με κυριότερους σταθμούς τη Νάρτα, τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, τη Λιβαδειά, το Μεσοπόταμο, το Βουλιαράτι, τη Δερβιτσάνη και την Κορυτσά.