Ημερίδα με θέμα: «Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους: Ιστορία και Προοπτικές», διοργανώθηκε απόψε στην Αθήνα, από το Υπουργείο Εξωτερικών, το ΣΑΕ και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών.

Ομιλητές της ημερίδας, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο «Γ.Κρανιδιώτης» στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στέφανος Π. Ταμβάκης, επιφανείς πανεπιστημιακοί καθηγητές, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα αυτό.

Εκ μέρους του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.Θεόδωρου Κασσίμη, ο οποίος εκτάκτως αναχώρησε για επίσκεψη στην Αλβανία, την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.Ιωάννης Κυπαρισσίδης, ο οποίος εξήρε τις νέες πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το ΣΑΕ μετά και την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου. Νέες πρωτοβουλίες, που όπως είπε, συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού ελλήνων με την πατρίδα, σημειώνοντας, πως τα συμπεράσματα της ημερί δας, θα φανούν χρήσιμα για τον κοινό σκοπό, που έχει χαραχθεί. Ο κ.Κυπαρισσίδης, τόνισε επίσης ότι η πρωτοβουλία του ΣΑΕ, να προβεί σε καταχωρήσεις στον διεθνή Τύπο, ώστε να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για την πραγματική διάσταση, του θέματος, ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Ο καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών κ.Ηλίας Κρίσπης, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ως υπέρτατη αναγνώριση και εγγύηση του θεσμού του ΣΑΕ, χαρακτήρισε ο κ.Παυλόπουλος, την συνταγματική του κατοχύρωση κατά την τελευταία αναθεώρηση του άρθρου 108 του Συντάγματος και στη συνέχεια την ψήφιση του νόμου 3480/2006, νόμος ορόσημο στις σχέσεις πολιτείας με τον ελληνισμό της διασποράς.

Τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα και του Αντιπροέδρου κ. Γεωργίου Σούρλα μετέφερε ο Δρ. Φώτης Φυτσίλης.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στέφανος Π. Ταμβάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τον Υφυπουργό κ.Θεόδωρο Κασσίμη, την Πρόεδρο του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών κα. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη καθώς και τους διαπρεπείς ακαδημαϊκούς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μπορούμε, παράλληλα με την καθιερωμένη δομή τόσο του ΣΑΕ, όσο και του ιστορικού, οργανωμένου Απόδημου Ελληνισμού, να εκφραστούν μέσα και από εμάς, τάσεις σύγχρονες, και χαλαρές μορφές οργάνωσης και επικοινωνίας, που θα συμβάλουν σε ένα κοινό όραμα για το ν Ελληνισμό και την Ελλάδα μας, για την πραγματική ερμηνεία της έκφρασης όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού».

Στην πολύπλευρη δυναμική του ΣΑΕ και την προώθηση των καίριων θεμάτων που απασχολούν τον απόδημο ελληνισμό, κυρίως στους τομείς: ελληνική γλώσσα, παιδεία, πολιτισμός, διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των νέων ελληνικής καταγωγής αλλά και τη μεθοδολογία υλοποίησης της διάταξης του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων, που αναπτύσσει ο οργανισμός, εστίασε την ομιλία της η Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών κα. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη.

Ο διακεκριμένος καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών κ.Ηλίας Κρίσπης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών, αναφέρθηκε εκτενώς στο άρθρο 108 του Συντάγματος, στον εκτελεστικό νόμο για το ΣΑΕ και ανέλυσε λεπτομερώς τις νομικές έννοιες που απορρέουν από τις διατάξεις αυτές.

Στο ιστορικό της συνταγματικής κατοχύρωσης του ΣΑΕ και στις τροπολογίες, που υπέστη αναφέρθηκε εκτενώς ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ο εκ των συντακτών μάλιστα της σχετικής ρύθμισης κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως είπε, με τις αναθεωρήσεις αυτές δίνεται έμφαση στο ευρύτερο ενδιαφέρον, του κράτους για τους απόδημους, μνημονεύοντας τον ρόλο του αειμνήστου Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του αειμνήστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Μίλησε επίσης για την οικουμενικότητα του ελληνισμού, ως έκ φραση συνείδησης υψηλού πολιτισμού, μία οικουμενικότητα αλληλένδετη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που συνδέεται με το εθνικό κράτος. Για την παροχή δικαιώματος ψήφου, στους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, επισήμανε ότι για να μείνουμε στην ουσία της Δημοκρατίας, θα πρέπει αυτή να δοθεί σε όσους συνδέονται με την καθημερινότητα της Ελλάδας, και όχι απλά να τιμήσουν τον απόδημο ελληνισμό, ούτε να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες. Είναι υποχρέωση του κράτους, να στηρίξει τον απόδημο είτε ψηφίζει είτε όχι, είπε χαρακτηριστικά ο � �.Κασιμάτης.

Στην εισήγηση του, ο Καθηγητής κ. Σπυρίδων Βρέλλης, με θέμα: «Ιθαγένεια και κατοικία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο μοντέλο της κοινωνίας, που θέλουμε ενόψει της νέας αυτής πραγματικότητας, μιλώντας για διαμόρφωση ταυτότητας μέσα από διαλογική σχέση, σεβασμό και αναγνώριση της ταυτότητας του άλλου, καθώς και για το φαινόμενο της διεύρυνσης των οριζόντων. Στη διαδικασία αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να συμβάλει όχι μόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα γιατί όχι και το ΣΑΕ.

Ο καθηγητής κ.Ιωάννης Δρόσος, μιλώντας για την ψήφο των αποδήμων, την οποία χαρακτήρισε ως μία «Συνταγματική Οδύσσεια», τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό ή οργανωτικό τεχνικό εμπόδιο, στο να οργανωθεί η συμμετοχή των εκτός επικρατείας διαβιούντων ελλήνων πολιτών στις βουλευτικές εκλογές και σε δημοψηφίσματα, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει πλουσιότατη διεθνή εμπειρία από πληθώρα νομοθεσιών άλλων χωρών για την οργάνωση της ψηφοφορίας αυτής με απολύτως δημοκρατικό και αδιάβλητο τρόπο.

Τέλος ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΕ και Ειδικός Συνεργάτης του Παντείου Πσνεπιστημίου κ.Θεόδωρος Κουτσούμπας, μιλώντας για την πρακτική λειτουργία του ΣΑΕ με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σημαντικό βήμα για την καλύτερη οργάνωση των περιφερειών, αποτελεί η πρόβλεψη στο νόμο σύμφωνα με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες εκπροσώπησης των μελών στην τακτική και τις περιφερειακές συνελεύσεις, γεγονός που στην πράξη θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτύπωση του πραγματικού δυναμικού και την δ ικαιότερη εκπροσώπηση των ομογενών στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους: ο Μητροπολίτης Αξώμης κ.Πέτρος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης, Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο πρ.Πρωθυπουργός κ.Ιωάννης Γρίβας, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Ανδρέας Άθενς, οι βουλευτές-μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής κ.κ.Γρηγόρης Νιώτης (Α' Αντιπρόεδρος), Τάσος Κουράκης (Γραμματέας) και Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.Ιωάννης Κυπαρισσίδη ς, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Ιωάννης Ζέρβας, οι πρ. Υπουργοί Ανδρέας Ζαϊμης, Ελευθέριος Βερυβάκης και Νίκος Κατσαρός, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Πρέσβης κ.Σταύρος Βασιλόπουλος, πολλοί Πρέσβεις, η Αντινομάρχης Αθηνών κα.Μαρία Χολέβα και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ.Θεόδωρος Ακριτίδης κ.α.

Την συζήτηση συντόνισε ο κ.Χάρης Γκουβέλης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και Συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής.