Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Ν. Αλβανίας. Ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε τη Νάρτα, τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, τη Λιβαδειά, το Μεσοπόταμο, το Αργυρόκαστρο, τη Δερβιτσάνη και την Κορυτσά. Σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας του ο κ. Κασσίμης είχε συναντήσεις με τους κοινοτάρχες και επάρχους των περιοχών, τα Προεδρεία των Τοπικών Οργανώσεων της «Ομόνοιας», τους δασκάλους των ελληνικών σχολείων, ενώ επισκέφθηκε και τα ελληνικά σχολεία στη Νάρτα, στη Χιμάρα, το Μεσοπόταμο, τη Δερβιτσάνη και την Κορυτσά.

 

Ο κ. Κασσίμης επανέλαβε σε όλες τις συναντήσεις του την ανάγκη ενότητας και στρατηγικής επαναπατρισμού των νέων στα πατρογονικά τους εδάφη ως άξονες για ένα καλύτερο αύριο των μελών της ελληνικής μειονότητας.

Στις συναντήσεις του τόσο με τις τοπικές οργανώσεις στα μέρη που επισκέφθηκε, όσο και με το Προεδρείο της «Ομόνοιας» στη Χιμάρα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέλη της ελληνικής μειονότητας να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους με ομοψυχία και συνέπεια, αφήνοντας κατά μέρος τα όποια προβλήματα του παρελθόντος. Τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η μειονοτική οργάνωση νέες  εκσυγχρονισμένες δομές ώστε να αποτελέσει μία ακόμα πιο ισχυρή φωνή στην αλβανική κοινωνία. «Πρέπει να έχουμε μία ισχυρή δύναμη εδώ και όχι διασπασμένες ομάδες» τόνισε ο κ. Κασσίμης ζητώντας την συμβολή όλων για την επίτευξη του στόχου αυτού.

  

Η ελληνική πολιτεία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, θα είναι δίπλα τους με όσα μέσα μπορεί. Συμβάλλοντας στη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή και ενισχύοντας την παιδεία. Εξήγησε ότι πρακτικά θέματα, όπως τα βιβλιάρια υγείας και οι συντάξεις του ΟΓΑ, θα λυθούν σύντομα. Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν όλοι την ανακοίνωση του κ. Κασσίμη ότι από την επόμενη  σχολική χρονιά τα ελληνικά σχολεία της μειονότητας θα έχουν και τα νέα μεταφρασμένα βιβλία, την εκτύπωση των οποίων ανέλαβε η ελληνική πολιτεία, ενέργεια για την οποία ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Sali Berisha εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική παιδεία, όπως πρόσθεσε ο Υφυπουργός, θα ενισχυθεί και από την αύξηση των υποτροφιών στις παιδαγωγικές σχολές της Ελλάδας ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των δασκάλων στα σχολεία της μειονότητας.   

Ξεχωριστή στιγμή στην περιοδεία ήταν η τέλεση τρισάγιου στο κοιμητήριο των ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, πεσόντων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο Βουλιαράτι.

mnhmosyno_sot_bouliarati_kassimis.jpgΟ Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου το οποίο κτίστηκε από το  Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, είναι πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από την Ελλάδα από το 2004 που άρχισε να λειτουργεί. Οι υπηρεσίες του θεωρούνται πολύτιμες σε όλη την ευρύτερη περιοχή  για τους κατοίκους  ελληνικής και μη καταγωγής. Μέσα σε μία τριετία στο νοσοκομείο αυτό εξετάστηκαν πάνω από 36.000 ασθενείς, νοσηλεύτηκαν 1.250 και χειρουργήθηκαν περίπου 1.000.