ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Την περασμένη Δευτέρα 7 Απριλίου στο Chateau Ritz στο προάστιο Niles του Σικάγο, ο έλληνας υπουργός παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου πρέσβη κ. Δ. Πλατή και τον ειδικό γραμματέα κ. Συρίγο, παρέστη σε εκδήλωση στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες .Αυτή είναι η είδηση που δόθηκε μέσα των επίσημων δελτίων τύπου. Το παρασκήνιο ωστόσο και τα γεγονότα κρύβουν πολλά…  

Η πρόσκληση για την εν λόγω εκδήλωση απεστάλη από κοινού, από τον Γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγο, Αναστάσιο Πέτροβα και τον συντονιστή του ΣΑΕ της περιφέρειας Αμερικής, κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, με κύρια επισήμανση να συζητούν θέματα που άπτονται της ελληνόγλωσσης παιδείας. Η προγραμματισμένη εκδήλωση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 7:30, ωστόσο μισή ώρα νωρίτερα περίπου στα 70 άτομα, εκπαιδευτικοί  της περιφέρειας και ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον κ. Στυλιανίδη σε μια συζήτηση προκειμένου να απαντηθούν πολλά από τα καυτά ερωτήματα των εκπαιδευτικών από τον έλληνα υπουργό.

 Μετά το τέλος της εισήγησης του κ. Στυλιανίδη, και ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα ακολουθήσουν τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών, και επιτέλους θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στα θέματα παιδείας, ο νέος συντονιστής εκπαίδευσης στο Σικάγο, κ. Νίκος Νικολιδάκης παρενέβη, εμποδίζοντας την διαδικασία και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τα πούμε μέσα». Η παρέμβαση του κ. Νικολιδάκη προκάλεσε την αντίδραση των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σικάγου και εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα, αφού τελικά όπως έδειχναν τα πράγματα ύστερα από παρότρυνση-παρέμβαση του κ. Νικολιδάκη, οι εκπαιδευτικοί δεν θα είχαν την δυνατότητα να θέσουν στον έλληνα υπουργό τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους, με αποτέλεσμα να δεχτεί ο υπουργός να απαντήσει και έτσι να τεθούν μόλις 4-5 ερωτήματα και αυτά τα πλέον ανώδυνα. Η αγωνία του κ. Νικολιδάκη όπως είπαν στο Greek American News Agency εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν να μην ακουστούν καίρια ζητήματα που καίνε τους εκπαιδευτικούς εδώ και δεκαετίες  Στο λίγο χρόνο που είχαν, οι έλληνες εκπαιδευτικοί ζήτησαν την αποστολή περισσότερων δασκάλων από την Ελλάδα με πενταετή και όχι όπως είναι μέχρι σήμερα απόσπαση, καθώς επίσης και την ενίσχυση ανεξάρτητων εκπαιδευτικών φορέων. Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε για την αποστολή περισσότερου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με όλους τους φορείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνόγλωσση παιδεία.    

Για περισσότερα ερωτήματα, ουδείς λόγος μια και ο χρόνος δεν έφτανε, αλλά και έπρεπε να κατανεμηθεί ισόποσα ώστε και οι ακαδημαϊκοί να συζητήσουν αντίστοιχα με τον κ. Στυλιανίδη.  

Έτσι περίπου στις 7 και μισή, η συζήτηση του κ. Στυλιανίδη με τους έλληνες εκπαιδευτικούς τελείωσε, για να ξεκινήσει η μεγάλη εκδήλωση με τους 200 και πλέον προσκεκλημένους που είχαν καταφτάσει για να ακούσουν τον κ. Στυλιανίδη και να παρακολουθήσουν την συζήτηση για τα θέματα παιδείας. Εν μέσω του συντονιστή εκαίδευσης του Σικάγου κ. Νικολιδάκη και του συντονιστή του ΣΑΕ (της περιφέρειας Αμερικής) κ. Σπυρόπουλου, η ομιλία του έλληνα υπουργού κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στο Chateau Ritz. Την είδαν περισσότερο ως μια ομιλία-παρουσίαση του κυβερνητικού έργου, η οποία στο τέλος της περιελάμβανε και λίγο από ελληνόγλωσση παιδεία. Μετά το τέλος της ομιλίας, ο έλληνας υπουργός αποχώρησε από την εκδήλωση, χωρίς να δεχτεί καμιά ερώτηση, όπως είχε προαναφέρει αλλά και παροτρύνει ο κ. Νικολιδάκης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών που βρίσκονταν εκεί για να πάρουν απαντήσεις από τον πλέον αρμόδιο. Πέραν τούτου όμως, η πρόσκληση που είχαν λάβει όλοι και έγραφε ότι θα συζητηθούν «θέματα που άπτονται της ελληνόγλωσσης παιδείας», φαίνεται ότι οι αρμόδιοι δεν την είχαν σκεφτεί πολύ καλά. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τα παράπονά τους στο ειδικό γραμματέα του υπουργείου παιδείας κ. Συρίγο, γιατί δεν είχε ακολουθηθεί το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση.

Το ερώτημα, ωστόσο που τίθεται, όπως εκφράστηκε από τους παρισταμένους στην εκδήλωση, είναι γιατί ο κ. Νικολιδάκης προσπαθούσε να μην γίνει καμιά συζήτηση με τον υπουργό και τους εκπαιδευτικούς. Ένα ερώτημα που μόνο εικασίες κάποιοι μπορούν να κάνουν, συνδέοντας την στάση του με την θέση που κατέλαβε ως συντονιστής παιδείας στο Σικάγο πριν περίπου από ένα μήνα, αντικαθιστώντας την κ. Ελένη Φρεζάδου, η οποία δεν είχε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Greek American News Agency, κλείσει την τριετία. Μάλιστα, για την απομάκρυνση της κας Φρεζάδου, η οποία έχει αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια για την παραμονή της στο Σικάγο και το έργο που επιτελούσε, πολλοί εξέφρασαν την έκπληξή τους… Λέγεται μάλιστα ότι η πρώην συντονίστρια παιδείας του Σικάγου έχει καταφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια για να δικαιωθεί. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της περιφέρειας στο Σικάγο, η κα Φρεζάδου έκανε πολύ καλή δουλειά στο πόστο της, ιδίως όταν έφερε πέρισυ καθηγητές από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να κάνουν υποδειγματικές διδασκαλίες στους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας του Σικάγου.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Νικολιδάκης λόγω των γνωστών και ισχυρών διασυνδέσεων του με τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου παιδείας και πρώην Γενικό Πρόξενο στη  ΝΥ  κ. Δημήτρη Πλατή προκρίθηκε ως αντικαταστάτης πρωτίστως λόγω μακράς φιλίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας αφού συνηπρετούσαν μαζί στο Γενικό Προξενείο της ΝΥ  και μάλλον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ,  όχι μέσα από νόμιμες, και απόλυτα  διαφανείς διαδικασίες. Φήμες ωστόσο και σχόλια  στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής ακούγονται και για άλλα στελέχη στο γραφείο εκπαίδευσης του Σικάγου  χωρίς τα απαραίτητα προσόντα που επίσης διορίστηκαν παράλληλα με τον κ. Νικολιδάκη…  Εν αναμονή των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της κας Φρεζάδου στο Σικάγο ήδη επικρατεί αναβρασμός και μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας εκεί.