Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Προ-Συνέδριο με θέμα                  «Η Ελληνόφωνη Παιδεία στη Δυτική Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2008 στις Βρυξέλλες.  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης που γίνεται με στόχο την αναβάθμιση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Στο Προ-Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων,          των Κοινοτήτων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών και μαθητών του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

 

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου και Μέλος στο Συντονιστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ Ευρώπης κα Ευδοξία Πάντα, άνοιξε το Συνέδριο ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Βέλγιο κα Ε. Γαλαθιανάκη, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης BENELUX κ. Αθ. Διαλεκτόπουλος, ο υπεύθυνος της επιτροπής Παιδείας και Ελληνομάθειας κ. Νικόλαος Σκηνίτης, καθώς επίσης τα μέλη του  Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης                      κυρία Αικατερίνη Γιαννάκη και κύριος Νίκος Τσιτσίγκος.

Στο Προ-Συνέδριο επιδιώχθηκε ένας ανοικτός, διεξοδικός και εποικοδομητικός διάλογος γύρω από την ανάγκη της ριζικής αναβάθμισης και συνεχούς στήριξης της ελληνόφωνης παιδείας με κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων απ' όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην ολομέλεια ακούστηκαν οι εισηγήσεις της κας Π. Βασιλάκου, Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών,                          του κ. Χ. Μπέτσικου, Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών BENELUX, και των εκπαιδευτικών  κκ. Ν. Μακρή και Ν. Στόγιου.

Στις παράλληλες συνεδρίες των Θεματικών Ενοτήτων, οι οποίες και αντιστοιχούν στις μορφές της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακούστηκαν εισηγήσεις των Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Σχολείων Βρυξελλών και Λουξεμβούργου, των Διευθυντών του Αμιγούς Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών, όλων των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν,              των εκπροσώπων των φορέων του Ελληνισμού, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς επίσης και των μαθητών.

Η Πρόεδρος της ΟΕΚΒ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων τους, την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να έχει επιτυχία αλλά και ουσιαστικά αποτελέσματα το Συνέδριο.

Το ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης εκπροσώπησαν, καταγράφοντας όλες τις προτάσεις,                      ο υπεύθυνος της Επιτροπής Παιδείας και Ελληνομάθειας κ. Νικόλαος Σκηνίτης,                      η κυρία Ευδοξία Πάντα, η κυρία Αικατερίνη Γιαννάκη και ο κ. Νίκος Τσιτσίγκος.