Χθές είναι νωρίς. Αύριο είναι αργά. Τώρα!

Του Νικόλαου Γεωργντζά,

καθηγητή Συστημικής Δυναμικής στο πανεπιστήμιο του Fordham – New York 

Το 2008 είναι η χρονιά που ο Ελληνισμός της Αμερικής έπιασε πάτο. Δεν γίνεται να πάμε πιό κάτω. Η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να παίξει το τελευταίο της χαρτί, υπερασπιζόμενη με veto το όνομα της Μακεδονίας. Γιατί?

Φταίει το ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κ. Καραμανλής, δεν έχει πίσω του ένα lobby στην Αμερική? Φταίει το ότι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Δ. Σιούφας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη, κα Α. Μπαλτά, και ο πνευματικός μας πατέρας εδώ στην Νέα Υόρκη, Σεβασμιότατος κ.κ. Δημήτριος, αναγκάζονται να σπάσουν το πρωτόκολο γιά να καλύψουν ανάγκες του Ελληνισμού στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της  25ης Μαρτίου, γιά την Εθνική μας Παλιγγενεσία το 1821?

Φταίει το ότι 5-6 καρεκλοκένταυροι ‘Εφιάλτες' καθημερινά προδίδουν τον Ελληνισμό γιά μιά προσωπική τους αυτοπροβολή και τριάκοντα αργύρια? Και δένουν με το πρωτόκολο τα μέλη της διακομματικής επιτροπής από την Ελλάδα, πισθάγκωνα σε υπόγειες κατακόμβες, ώστε κανένα μέλος της δεν μπορεί να έλθει σε επαφή με απλούς Ελληνοαμερικανούς στην Νέα Υόρκη?

Ίσως. Δέν είμαι δικαστής, ούτε είμαι πράκτορας κανενός. Είμαι ένας απλός Ελληνοαμερικανός που, όπως κάθε Έλληνας, Ελλαδικής και Κυπριακής καταγωγής, βλέπω πως ο Ελληνισμός βάλλεται μέσα-έξω στην Αμερική, αλλά και παγκόσμια  σε όλη του την υπόσταση, και πονάει η ψυχή μου.

Πολλοί από μας πονάμε καθώς τα στραβά και τα ανάποδα που βλέπουμε γύρω μας, μας οδηγούν σε μία (υποβόσκουσα) πολιτική απάθεια. Αν όχι απάθεια, μας οδηγούν τουλάχιστον σε μία παντελή αδράνεια, που κυριαρχεί και υπονομεύει τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης.

Όλοι μας πονάμε και όλοι έχουμε οράματα γιά το μέλλον του Ελληνισμού.
Ειδικά γιά το μέλλον του Ελληνισμού της Αμερικής. Επειδή όμως πιάσαμε πάτο, τώρα πιά χρειάζεται δράση! Δράση από όλους και από τον κάθε έναν μας  χωριστά. Δράση με πολλή προσοχή σχεδιασμένη, συλλογική, γιά  να κάνει τα οράματα όλων μας πραγματικότητα.

Αυτός είναι ο σκοπός της συνάθροισής μας   ΣΗΜΕΡΑ  (στις) 19 Απριλίου 2008 εδώ στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο Χιώτικο  Σπίτι. Ομογενείς, νέοι, ερευνητές, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες,  άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, μέλη εθνικοτοπικών συλλόγων και  ομοσπονδιών, επώνυμοι και ‘ανώνυμοι' αξιωματούχοι της ομογένειας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, ενωμένοι όλοι προβληματιζόμαστε ανοιχτά, δημόσια.

Συζητούμε και επιχειρούμε να απαντήσουμε σε μεγάλα και αγωνιώδη ερώτηματα
γιά το μέλλον μας:

Πού πάμε ως εθνική κοινότητα? Ποιά είναι τα κοινά οράματα και οι στόχοι που  μας ενώνουν? Πως μπορούμε να μοχλεύσουμε την Ελληνικότητά μας ώστε οι θεσμοί της ομογένειας να έχουν εύρυθμη λειτουργία, λειτουργία που να  ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές μας ευαισθησίες? Πολλοί από μας, πέρα και πάνω από όλα, είμαστε Αμερικανοί πολίτες! Αλλά όμως Ελληνικής καταγωγής, είτε Ελλαδικής είτε Κυπριακής! Ο Ελληνισμός (μας) είναι ο υψηλότερος τίτλος  τιμής που μας ενώνει όλους! Όλοι λοιπόν ενωμένοι, ας βρούμε την σωστή δομή μιας οργάνωσής μας, που μας χρειάζεται γιά να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα  που μας απασχολούν: παιδεία, εθνικά θέματα, την εσωτερική μας οργάνωση και ένα lobby υπέρ του Ελληνισμού! Πότε?

Πότε? Αύριο είναι αργά. Χθές είναι νωρίς. Τώρα! 

Ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.  Η δύναμη της ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ! ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ (ΠΟΤΕ ΠΙΑ) ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ!  ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ! ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΘΕΙΑ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΆΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ!  ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο  ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΔΡΑΣΗ! ΔΡΑΣΗ ΣΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ. ΔΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΩ: ΣΤΟ ΨΕΜΑ. ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ. ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΤΗΝ ΒΙΤΡΙΝΑ. ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ,  ΤΗΝ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΡΟΥΜΕ (ΜΑΖΙ) ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ! 

* Η ομιλία εκφωνήθηκε στο Χιώτικο Σπίτι το Σάββατο 19 Απριλίου  κατά την διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης που οργάνωσε η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ"  με το γενικό συντονισμό του GREEK AMERICAN NEWS AGENCY 

ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΧΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΑΣ