Εδώ και και αρκετό καιρό επισημαίνουμε  με συνεχή άρθρα, ντοκουμέντα και αναλύσεις ότι υπάρχει σε πλήρη εφαμρογή  συντονισμένο  σχέδιο που βρίσκεται σε εξελίξη  εναντίον της Ελλάδας.  Ήδη από τις 31 Μαρτίου 2008 με αποκαλυπτικά στοιχεία  γράφαμε υπό τον  τίτλο: ΝΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! τα όσα επεξεργάζονται γνωστοί  κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας. Σήμερα  που τέλειωσε το περιβόητο συνέδριο που έγινε στις Βρυξέλλες  και μάλιστα σε αίθουσα του Ευρπαϊκού Κοινοβουλίου, ας δούμε τα αποτελέσματα του όπωε αυτά παρουσιάζονται σε σχετική ανταπόκριση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Χρόνος της Κομοτινής" σε άρθρο – ανάλυση της συναδέλφου Μελαχροινής Μαρτίδου. 

 

Η Ελλάδα υπολείπεται σε βασικά θέματα δημοκρατίας, στα ζητήματα αναγνώρισης εθνικών μειονοτήτων, όπως των «Τούρκων Δυτικής Θράκης» και των «Σλαβομακεδόνων». 

Αυτό ήταν το επιχείρημα που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν επιχειρώντας να δώσουν ένα μαύρο τοπίο στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη χώρα μας, οι διοργανωτές της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προχθές το μεσημέρι με την συμπαράσταση του κόμματος των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Τούρκων Δυτικής Θράκης και του «Ουράνιου Τόξου», αντίληψη η οποία κονιορτοποιήθηκε στη συνέχεια από την εντυπωσιακή παρουσία εκπροσώπων από τη Θράκη που πήραν το λόγο.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Φλαμανδή ευρωβουλευτής Νέλι Μας, η οποία στο Βέλγιο υποστηρίζει τα ζητήματα αντιπαλότητας που υπάρχουν με τους γαλλόφωνους Βαλόνους και με τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς. Επίσης οργανωτική επιτροπή ήταν ο κ. Χαμπίμπογλου της ομοσπονδίας «Τούρκων Δυτ. Θράκης». Ο κ. Χαλήλ Χαμπίμπογλου είναι πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας «Τούρκων Δυτ. Θράκης» όπως αυτοαποκαλείται που λειτουργεί 40 παραρτήματα στην Γερμανία, την Αγγλία και την Ολλανδία.

Η ομοσπονδία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον σύλλογο «Αλληλεγγύη Τούρκων Δυτ. Θράκης» της Τουρκίας που επίσης διαθέτει περίπου 40 παραρτήματα μέσα στην Τουρκία. Και οι δύο ελέγχονται απόλυτα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της γειτονικής χώρας. Τον τελευταίο καιρό αυτή η ομοσπονδία αναλαμβάνει την υποστήριξη των «μακεδονικών» αλλά και άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα. Έτσι η ενότητα ήταν «Μακεδόνες και Τούρκοι στον χώρο της Ελλάδας ως μειονότητες». Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των «Τούρκων Δυτ. Θράκης» είχε δεκάδες φυλλάδια, dvd, ένα πλήρη φάκελο με όλα τα ζητήματα που διεκδικεί η μειονότητα, δηλαδή τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό τους, ανιθαγενείς, την σαρία και άλλα πολλά. Αυτός ο φάκελος μοιράστηκε σε όλους όσους προσερχόταν, ενώ προηγουμένως δόθηκε και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Η ελληνική πλευρά προσπάθησε να υποβαθμίσει την συνάντηση που προκάλεσε στην καρδιά του ευρωκοινοβουλίου χρησιμοποιώντας σημειολογικά έναν χώρο που προστατεύονται οι λαοί χωρίς πατρίδα και οι ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, τον χώρο που χρησιμοποίησαν οι διοργανωτές και βέβαια ήταν απορίας άξιο πώς δόθηκε αυτός ο χώρος. Σε δηλώσεις τους οι ευρωβουλευτές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας ανέφεραν ότι γι' αυτό θα ελεγχθεί η γραμματεία του ευρωκοινοβουλίου, γιατί θα πρέπει με περισσότερη φειδώ και ψάχνοντας τα πράγματα να δίνει αυτούς τους χώρους. Η εκδήλωση αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να είχε φιλοξενηθεί σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε κάποιο κινηματογράφο και φυσικά δεν θα είχε συγκεντρώσει ούτε κατά το 1/10 το ενδιαφέρον που προκάλεσε τον χώρο του ευρωκοινοβουλίου. Αξίζει να περάσουμε στην παρέμβαση που έκανε η εκπρόσωπος των τσιγγάνων γυναικών του Δροσερού, η κ. Σαμπιχά, η οποία αναφέρθηκε για την περιοχή της που βρίσκεται στον χώρο της Ξάνθης και μάλιστα κατέθεσε μία μικρή εφημερίδα που εκδίδει ο σύλλογος, παλεύοντας μέσα από τα λίγα μέσα που έχει ως πιστοποιημένη ΜΚΟ να βελτιώσει την θέση των γυναικών και των παιδιών.

Τα προβλήματά μας είναι πολλά και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αγώνα όχι μόνο απέναντι στη αδιαφορία των διοικητικών αρχών, αλλά κυρίως απέναντι σε μία πολυπληθέστερη από εμάς ομάδα μουσουλμάνων της Θράκης που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι» και οι οποίοι επιδιώκουν να μας εντάξουν στους κόλπους τους, πολλές φορές με εκβιασμούς αλλά και απειλές.

Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς είναι μουσουλμάνοι, για τους κύριους αυτούς σημαίνει ότι αυτόματα είμαστε και Τούρκοι. Εμείς δυστυχώς είμαστε μία μειονότητα που απειλείται από μία μεγαλύτερη μειονότητα μέσα στον ίδιο μας τον τόπο. Μην νομίζετε ότι μας είναι ευχάριστο να μας επισκέπτεται ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής και να μοιράζει 20 ευρώ στα παιδιά ή να πληρώνει το τουρκικό κράτος ταξίδια στους συμπολίτες μου για να επισκέπτονται το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία. Προσωπικά αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο στην δ' δημοτικού γιατί οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι μη τσιγγάνοι συμμαθητές μου με κακοποίησαν και με χτύπησαν βάναυσα και επανειλημμένα. Μαζί μου είναι και ο κ. Μουφήτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας συλλόγων Ρομά Θράκης, ο οποίος μπορεί να σας εξηγήσει περισσότερα. Θα ήθελα να επισημάνω στους κύριους αυτούς που είναι σήμερα κοντά μας, που είναι ευκατάστατοι και που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε καλά σχολεία και σε καλά πανεπιστήμια, ότι το μοναδικό μας αίτημα είναι να μας αφήσουν να αναπνεύσουμε ελεύθερα, να μιλήσουμε την γλώσσα μας, να διδάξουμε την γλώσσα μας, να καταφέρουμε να δούμε τα παιδιά μας να γίνονται σαν τα δικά τους.

Θα ήθελα να τους υπενθυμίσω επίσης ότι σέβομαι απόλυτα την επιλογή τους να λέγονται Τούρκοι και να τους επισημάνω ότι οι μεγαλύτεροι μουσικοί στην Τουρκία είναι τσιγγάνοι και ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην τουρκική Θράκη είναι επίσης τσιγγάνοι. Κανείς στην Τουρκία δεν αμφισβητεί την ταυτότητά τους, γι' αυτό και εσείς σεβαστείτε τουλάχιστον εμάς όπως και στην Τουρκία. Πρόσφατα επισκέφθηκα τον οικισμό των τσιγγάνων Σουλουκουλέ της Κωνσταντινούπολης και συζήτησα μαζί τους. Οι τσιγγάνοι στον κόσμο μοιράζονται την ίδια τραγική μοίρα. Θα παρακαλούσα την δική σας παρέμβαση, είπε απευθυνόμενη στο προεδρείο, για να μην χάσουν οι άνθρωποι αυτοί τα σπίτια τους στην παραδοσιακή αυτή συνοικία. Θα εκτιμούσα πάρα πολύ εάν η Φουέν συμπεριλάμβανε μεταξύ των οργανώσεων μελών της και κάποια οργάνωση από τους Ρομ της Θράκης. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσιλέβιτ για τις παρεμβάσεις του με στόχο την προστασία των τσιγγάνων στην Πάτρα, τους έχω ζήσει από κοντά όταν νεότερη πουλούσα λουλούδια στην πόλη αυτή, στον Ασπρόπυργο, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι και τα Σπάτα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης για την παρέμβασή του στο ζήτημα των Ρομά του Κόσοβο. Δεν υπάρχουν πολλοί το ίδιο αγωνιστικοί στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των τσιγγάνων. Γι' αυτό θα χαρούμε πολύ να σας δούμε το συντομότερο κοντά μας να σας τραγουδήσουμε και να σας διηγηθούμε ιστορίες από την ζωή και από τις παραδόσεις μας. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω στην σημερινή εκδήλωση λίγες μέρες μετά την επέτειο του International Roma Day, δηλαδή της διεθνούς ημέρας των Ρομά.

είπε η κ. Σαμπιχά.

Θα άξιζε όμως να αναφερθούμε στις θέσεις που πήραν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, που αποκαθιστούν την αλήθεια και την ισχύουσα νομική πραγματικότητα σε σχέση με την εκδήλωση των γνωστών κύκλων στην αίθουσα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η εκδήλωση που έχει τον τίτλο «Αγνοημένες μειονότητες στην Ελλάδα» και οργανώθηκε υπό την αιγίδα της ομάδας των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, δυστυχώς αν και αφορούσε την χώρα μας αποκλείστηκε η συμμετοχή της με αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στο πάνελ των ομιλητών, με πρωτόγνωρες απόψεις για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και είναι αξιοπερίεργο, λένε οι βουλευτές της ΝΔ του ευρωκοινοβουλίου, πώς μία ομάδα διοργανώνει την εκδήλωση που υποτίθεται ότι προωθεί τον πλουραλισμό, την δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης, πώς αποκλείει την χώρα για την οποία αναφέρεται, δηλαδή την ίδια την Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες αναφέρουν, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση, την θρησκεία τους, απολαμβάνουν την πλήρη ισονομία, έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, όπως επίσης και τα ίδια μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων που προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες. Το ελληνικό σύνταγμα αποτελεί την εγγύηση αυτού του θεμελιώδους πλαισίου, μέσα στο οποίο η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολιτικές προστασίες και προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας της μουσουλμανικής μειονότητας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή της σε όλες τις δραστηριότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την εθνική σύσταση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, Τούρκοι, Πομάκοι και Ρομ, το ελληνικό κράτος διασφαλίζει ότι οι μουσουλμάνοι πολίτες του αποκομίζουν όλα τα οφέλη της ένταξης στην Ε.Ε. όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, διατηρώντας ταυτόχρονα τα θρησκευτικά, τα πολιτιστικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά τους. Αυτή η ενεργός πολιτική εκ μέρους του ελληνικού κράτους εφαρμόζεται με συγκεκριμένα μέτρα και αποφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και κυρίως των πλέον ευαίσθητων ομάδων της, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συνθήκες είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτ. Θράκης.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων που ζει στην Φλώρινα μιλάει εκτός από την ελληνική γλώσσα και μία σλαβική διάλεκτο, η χρήση της οποία περιορίζεται στην οικογένεια ή στον συγγενικό κύκλο. Αυτή η διάλεκτος είναι συγγενική με την γλώσσα που μιλούν οι Σλαβομακεδόνες στην γειτονική πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι διασυνοριακές επαφές, ο τουρισμός, το εμπόριο διατηρούν ζωντανή αυτή την γλώσσα – διάλεκτο όπως και την ελληνική γλώσσα που ομιλείται στη νότια πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας. Όλοι όσοι μιλούν αυτή την διάλεκτο είναι δίγλωσσοι, δηλαδή έχουν την ελληνική γλώσσα σαν κυρίως γλώσσα και την σλαβική διάλεκτο και είναι Έλληνες πολίτες. Το Ουράνιο Τόξο είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 1994. Υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί μία «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα η οποία όμως είναι ανύπαρκτη. Στις εκλογές του 1996 το κόμμα έλαβε 3.476 ψήφους, ποσοστό 0,05%. Στις εκλογές του 2000 το κόμμα προσχώρησε σε ένα συνασπισμό άλλων κομμάτων με την επωνυμία ΟΑΚΚΕ, οργάνωση για την ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και έλαβε συνολικά 1.139 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 0,017%. Στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων η επιρροή του έχει μειωθεί ήδη σημαντικά. Το Ουράνιο Τόξο αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 2004-2007. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αποδοκιμάζουν την εκδήλωση που έχει στόχο την δημιουργία ψευδών και παραπλανητικών εντυπώσεων στους συναδέλφους τους ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που διασφαλίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την καταγωγή και την κοινωνική τάξη και προέλευση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθετήσεις των ομιλητών θα έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε μέσα από την εφημερίδα μας με την επιστροφή από τις Βρυξέλες, όπως και εκτενέστερα ρεπορτάζ για το ποια ήταν η απήχηση της συμμετοχής των εκπροσώπων της Θράκης, των Ρομά και των Πομάκων που βρέθηκαν ξαφνικά στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου και φυσικά κανείς δεν τους περίμενε. Από την πλευρά της Ροδόπης συμμετείχε αλλά δεν πήρε τον λόγο, ούτε υποβάλλοντας ερωτήσεις, ούτε κάνοντας τοποθετήσεις ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας Τζεμίλ Καπζά μαζί με την Περβίν Χαϊρουλά, επίσης μέλος του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας. Από την εφημερίδα Αντιφωνητής παρέστη ο διευθυντής Κώστας Καραΐσκος, από ελληνικής πλευράς ήταν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου από το ΛΑΟΣ ο οποίος παρέμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, ο ευρωβουλευτής της Κύπρου Μάριος Ματσάκης, η κ. Κίνγκα Καλ Μερ εντεταλμένη για τις ελευθερίες, την δικαιοσύνη και τις ιδιωτικές ελευθερίες και επίσης ευρωβουλευτής Ουγγαρέζα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ανήκει στην μειονότητα των Ρομά και τελευταία μάλιστα έγινε πρόεδρος αυτής της μειονότητας και ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά. Αναφέρθηκε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης λέγοντας ότι στην χώρα της τουλάχιστον έχουν αρχίσει να γίνονται ουσιαστικά βήματα. Δεν ανέφερε καθόλου τα ζητήματα της Ελλάδας, περιορίστηκε μόνο στο τι συμβαίνει στις πρώην ανατολικές χώρες.

Το πρόγραμμα της ημερίδας τηρήθηκε σχεδόν όπως ήταν, δεν ήρθαν μόνο δύο ομιλητές οι οποίοι αντικαταστάθηκαν, ενώ εμφανίστηκαν εκπρόσωποι των Βλάχων κάνοντας μια μικρή παρέμβαση και προκαλώντας το ερώτημα που έθεσε ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος της ΕΤ3 με την εκπομπή «Ανιχνεύσεις» λέγοντας ότι με τόσα που ακούσαμε για την παρουσία αλλοεθνών στην Ελλάδα, αλήθεια ποιοι είναι οι Έλληνες; Και θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε αν υπάρχουν Έλληνες σε αυτή την χώρα. Πάντως η ελληνική πολιτεία έχει πάρει ουσιαστικά και σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την πρόοδο στα θέματα παιδείας της μειονότητας. Είναι επίσης γνωστό ότι έχει θεσπίσει ένα σημαντικό αριθμό προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού για ενήλικους μουσουλμάνους, πολλά από τα οποία είναι επιδοτούμενα, ενώ αντίστοιχη μέριμνα έχει ληφθεί και για τους μουσουλμάνους Ρομ. Παράλληλα έχει θεσπιστεί ειδική ποσόστωση για την είσοδο των μειονοτικών στον δημόσιο τομέα ως υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων, ενώ με πρόσφατο νόμο θεσπίζεται η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των διαχειριστικών επιτροπών των ευαγών ιδρυμάτων της μειονότητας χωρίς καμία εμπλοκή της διοίκησης.

Θα άξιζε να υπήρχε πιο οργανωμένη εκπροσώπηση, ένας αντίστοιχος τεκμηριωμένος φάκελος στοιχείων, όπου θα υπήρχαν αναφορές στα 280 τεμένη, στους 400 θρησκευτικούς λειτουργούς και σε άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και άλλα προνόμιο που απολαμβάνει σήμερα η μειονότητα. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία δεν τα γνωρίζουν στην Ε.Ε. ή τουλάχιστον σε αυτή την συνάντηση οι εισηγητές οι οποίοι κλήθηκαν να μιλήσουν, άκουσαν τη φωνή και άλλων εκπροσώπων μειονοτικών ομάδων, που δε αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Από την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής