Συνέντευξη Π. Οικονόμου στο Press-GR.

22/4/08

Ερώτηση: Το σημερινό πολιτικό σκηνικό πνέει όντως τα λοίσθια ; Και αν ναι, καλό δεν είναι αυτό ;
Απάντηση: Το βέβαιον είναι ότι αδυνατεί να παράξει λύσεις και υπηρεσίες για το πολιτικό σώμα, δηλαδή τον λαό. Τα ίδια προβλήματα μένουν άλυτα εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Και σ ? αυτά προστίθενται νέες δυσκολίες οι οποίες, πράγματι, επιδεινώνουν τις συνθήκες της ζωής μας. Να αποσυρθεί το πολιτικό προσωπικό το οποίο δοκιμάστηκε και οδήγησε ως εδώ ναι. Να καταρεύσει το σύστημα με απρόβλεπτες παρενέργειες για το εθνικό και δημόσιο συμφέρον όχι.
Ερώτηση:Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Πάμε για συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ; Εσείς θα μείνετε στο ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια περίπτωση ;

 

Συνέντευξη Π. Οικονόμου στο Press-GR.

22/4/08


Απάντηση: Μερίδα του κατεστημένου, η κυρίως υπεύθυνη για τα σημερινά αδιέξοδα, επιχειρεί να παρουσιάσει την λύση αυτή ως αναπόφευκτη. Και διευκολύνεται από την στάση δυνάμεων της παλιάς αριστεράς οι οποίες αποκλείουν προκαταβολικά κάθε προοπτική άλλης λύσης. Διακινδυνεύω και εγώ την πρόβλεψη ότι, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Και ευτυχώς, γιατί εαν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης θα ήταν αναπόφευκτη. Όμως το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα θα προέκυπτε και στην περίπτωση που η Δεξιά κατάφερνε να συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Όχι μόνον επειδή είναι δεξιά. Ούτε καν επειδή είναι και αδέξια. Πριν απ? όλα γιατί, αποδεδειγμένα πια, έχει συμβιβαστεί με την γενικευμένη παρακμή και, συνεπώς, δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό της. Για ποιό λόγο άραγε θα συνέπραττε το ΠΑΣΟΚ στο καταστροφικό αυτό – για τον λαό αλλά και για το ίδιο – σενάριο ; Η απάντησή μου λοιπόν είναι ένα απόλυτο ΟΧΙ στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΝΔ. Και η θέση μου αυτή, νομίζω, ενισχύεται, μέρα με την μέρα, όλο και περισσότερο.
 

Ερώτηση: Τι απέγινε η μάχη του ΠΑΣΟΚ με τα εκδοτικά συμφέροντα, την διαπλοκή κλπ ; Σαν να τελείωσε … στις 11 Νοεμβρίου. Και τώρα οι πρωταγωνιστές εκείνης της αναμέτρησης μοιάζουν να μην έχουν ανάλογες αγωνίες.
 

Απάντηση: Οφείλω να υπενθυμίσω πάντως ότι οι κούφιες μεγαλοστομίες περί νταβατζήδων δεν προέρχονται από εμάς. Ίσως επειδή και αυτό εισπράξτε το παρακαλώ ως αυτοκριτική όχι ένας και δυο από εμάς, από κάποιο σημείο και μετά, ξεχάσαμε τους δικούς μας ανθρώπους και μπλέξαμε με «κακές παρέες». Και, έχω την αίσθηση ότι, δεν έχουν ακόμη βάλει μυαλό όλοι.
 

Ερώτηση: Ο Γιώργος Παπανδρέου «τραβάει» ως αρχηγός ; Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπορεί να διεκδικήσει πάλι την ηγεσία ή έχει «καεί» ; Είναι ερωτήματα που αποτελούν κοινό μυστικό στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
 

Απάντηση: Τα πρόσωπα, ασφαλώς, παίζουν ρόλο – κάποιες φορές καθοριστικό μάλιστα – στην διαμόρφωση των εξελίξεων. Αμελητέες για τα πολιτικά πράγματα ( πρέπει να ) είναι, αντιθέτως, οι προσωπικές επιδιώξεις. Όχι επειδή δεν υπάρχουν ή είναι καταδικαστέες εξ αρχής, αλλά, απλούστατα, επειδή είναι τόσες πολλές ( άλλες θεμιτές, άλλες αθέμιτες) ώστε τελικά να μην είναι δυνατή η επιβεβαίωση οποιασδήποτε από αυτές. Ιδίως όποτε αδυνατίζει η κοινή πολιτική βάση για τέτοια εγχειρήματα. Κοντολογίς, όποιος δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι έχει μεν δικαίωμα να φιλοδοξεί για τον εαυτό του και να το παλεύει, είναι τελείως απίθανο «να του βγει» δε, στερείται της ελάχιστης ωριμότητας η οποία προϋποτίθεται για παραγωγική συμμετοχή στα δημόσια πράγματα.
 

Ερώτηση: Χαμογελάτε αισιόδοξα κι ?εσείς, όπως και η Χαριλάου Τρικούπη, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ;
 

Απάντηση: Είναι ανθρώπινη η ικανοποίηση από τις θετικ ές ενδείξεις. Όπως στοιχειώδες καθήκον σου είναι να αγωνίζεσαι για να έχουν συνέχεια. Το οποίο επιβάλλει να μπορέσεις να δώσεις πειστικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Δυο από αυτά μόνον : τι διαφορετικό και καλλίτερο θα έκανε μια κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή της δεξιάς μετά τις εκλογές ; ποιές δυνάμεις, πέραν του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο ; Για να έχεις τις απαντήσεις αυτές χρειαζόμαστε πολλή δουλειά. Και ο διαθέσιμος χρόνος είναι λίγος.
 

Ερώτηση: Η «αντάρτικη» υποψηφιότητά σας για την θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τι συμβόλιζε ; Έχετε βρει την απάντηση στο ερώτημα γιατί τόσα χρόνια είστε « στην απ? έξω» ;
 

Απάντηση: Την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην εύλογη ( κατασκευασμένη όμως στην πραγματικότητα ) αγωνία της λαϊκής μας βάσης για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στον αποκλεισμό, εδώ και αρκετά χρόνια, της αριστερής πτέρυγας του Κινήματος από θέσεις πολιτικής ευθύνης. Με διάφορα προσχήματα και μεθοδεύσεις. Με την υποψηφιότητα όλα αυτά κατέρρευσαν. Και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ενισχύσαμε και την απήχησή μας αυξήσαμε και από την «απ? έξω» μπήκαμε στην «από μέσα» δυνατά ! Και έπεται συνέχεια.
 

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ τι λέει τελικά για τον ΟΤΕ ; Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η διαφωνία αφορά μόνο … την τιμή.
 

Απάντηση: Ασφαλώς το να εκχωρεί η κυβέρνηση την διοίκηση μιας δημόσιας επιχείρησης και να εισπράττει άλλος το τίμημα για την απόκτηση του δικαιώματος αυτού συνιστά πρωτοφανή υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος. Και εθνικού θα έλεγα, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι ταυτοχρόνως και υποδομή και ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας καθοριστικής σημασίας για την συμμετοχή της χώρας στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Γι? αυτό άλλωστε υποστηρίζουμε ότι ο χώρος αυτός ( όπως και η ενέργεια άλλωστε ) δεν προσφέρεται για τον κορεσμό του νεοφιλελεύθερου πάθους για ιδιωτικοποιήσεις. Εαν δώσαμε κάποτε τη ν εντύπωση ότι η θέση μας αυτή δεν είναι αταλάντευτη, πολύ κακώς ! Και πάντως, δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε τέτοιο λάθος.

Εαν θέλετε να εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με τα παραπάνω, πατήστε εδώ
Εαν θέλετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παντελή Οικονόμου, πατήστε εδώ
Εαν δεν θέλετε να λαμβάνετε email από τον Παντελή Οικονόμου , πατήστε εδώ