Παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Pomegranate Seeds: An Anthology of Greek American Poetry»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Νέας Υόρκης, η παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Pomegranate Seeds: An Anthology of Greek American Poetry».

Την συλλογή ποιημάτων 49 Ελληνοαμερικανών ποιητών, που ζουν και εργάζονται σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, παρουσίασε στο κοινό ο εκδότης του βιβλίου κ. Dean Papademetriou.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Queens College κ. Νίκος Αλεξίου, ποιήματα του οποίου περιλαμβάνονται στην ανθολογία.  Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στην σημασία της συλλογής από κοινωνιολογική άποψη, καθώς αποτελεί έναν ακόμα αντικατοπτρισμό του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις ΗΠΑ, ενώ εξήρε την προσπάθεια του Dean Kostos που είχε την επιμέλεια της έκδοσης και κατόρθωσε να συγκεντρώσει την δουλειά τόσο πολλών σημαντικών Ελληνοαμερικανών δημιουργών.

p4180341.jpgΜεταξύ των ποιητών, έργα των οποίων δημοσιεύονται στην ανθολογία, συμπεριλαμβάνεται και ο Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Ουάσιγκτον, κ. Γιώργος Χουλιάρας. O Γιώργος Χουλιάρας συνέδεσε την έκδοση της πρώτης αυτής ανθολογίας ελληνοαμερικανικής ποίησης με την πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ωρίμανση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Δεδομένης της σημασίας της ποίησης για την εικόνα της Ελλάδας και του ελληνισμού, πρόκειται για έκφραση στο χώρο της λογοτεχνίας του δυναμισμού των Ελλήνων της Αμερικής- είπε μεταξύ άλλων- αντίστοιχη με την παρουσία τους στο Κογκρέσο και στην οικονομική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ίσως μάλιστα, επειδή σύμφωνα με το μύθο ζούσε σε δύο κόσμους, θα πρέπει να εξετάσουμε μήπως η Περσεφόνη ήταν ελληνοαμερικανίδα.

Η ποιήτρια Lili Bita απήγγειλε το ποίημά της «Κούρος».

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων και δημοσιογράφοι, ενώ παραβρέθηκαν και αρκετοί από τους ελληνοαμερικανούς ποιητές.