Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου υπέρ προαγωγής ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», τονίζει ότι εργάζεται «το κατά δύναμιν» για την προαγωγή των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας και των λαών τους και προσθέτει ότι πάντοτε προσεύχεται για τη συνεχή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην αποκλειστική συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα, ο κ. Βαρθολομαίος, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει: «Έχομε την γνώμην ότι η θέσις της Τουρκίας είναι μέσα εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν. Μέσα εις την μεγάλην Ευρωπαϊκήν οικογένειαν. Βήματα θετικά έχουν γίνει αρκετά. Ελπίζομε ότι θα γίνουν και όσα ακόμη είναι αναγκαία. Η μη ένταξις της Τουρκίας δεν θα ωφελήσ? ούτε την ιδίαν ούτε την Ευρώπην».

Σε ερώτηση για τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Παναγιώτατος τονίζει: «Από την Κυβέρνησίν μας δεν ζητούμε τίποτε περισσότερον, τίποτε ολιγώτερον, από όσα δικαιούται κάθε πολίτης σε οιονδήποτε ευνομούμενον Κράτος του κόσμου».

Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Σε άλλο, δε, σημείο επισημαίνει με νόημα ότι η σιωπή «είναι η γλώσσα της υπομονής και της εγκαρτερήσεως».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι συνοπτικά τα βασικότερα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την τουρκική κυβέρνηση είναι: α) Η αναγνώριση της Οικουμενικότητας και της νομικής υπόστασης του Πατριαρχείου, β) Η άρση των απαράδεκτων περιορισμών για την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη, γ) η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δ) ο τερματισμός της υφαρπαγής της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αποξένωσης του από τις μονές και τα ευαγή του ιδρύματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προστίθεται στο δημοσίευμα, στις εκθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καλεί την Άγκυρα να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε ελεύθερο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να εκπληρώσει την αποστολή του, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τη συνέντευξη του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ενόψει του Αγίου Πάσχα, εύχεται σε όλο τον Κυπριακό λαό «πλουσίαν την ειρήνην και την δικαιοσύνην τού επί το εκούσιον Πάθος ερχομένου Χριστού».

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι οι ταπεινές και θερμές προσευχές, η ευλογία και η αγάπη Του συνοδεύουν όλους τους Κυπρίους, όχι μόνον κατά το Πάσχα, αλλά πάντοτε.

Από το ταπεινό Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ.κ. Βαρθολομαίος διαμηνύει: «δεύτε λάβετε θάρρος, δεύτε λάβετε ελπίδα!»

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο κ. Βαρθολομαίος,

-Εξηγεί ποια είναι η έννοια του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία,

-Εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσουν να είναι σχέσεις αδελφικής αγάπης και κοινής εκκλησιαστικής μαρτυρίας, «σωζομένων των κανονικών προνομίων εκάστης»,

– Ανακοινώνει ότι όσον εξαρτάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ενεργοποιηθεί και πάλι η προετοιμασία για τη σύγκληση Πανορθοδόξου Συνόδου. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)