ΑΞΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Νέα Υόρκη

Με την νίκη της Κλίντον στην Πενσυλβάνια, το χρίσμα αναμένεται να κριθεί τον Αύγουστο στο Κολοράντο

Δηλώντας για ακόμη μια φορά παρούσα, η Hillary Clinton πήρε ακόμα μια σημαντική νίκη έναντι του Barack Obama στην μάχη των προκριματικών. Με 10 ποσοστιαίες μονάδες η πρώην πρώτη κυρία κατάφερε να κρατηθεί στην κούρσα για την διεκδίκηση του χρίσματος των δημοκρατικών, ενισχύοντας τις ελπίδες της για την τελική νίκη, αλλά και μετατρέποντας την εναπομείνασα διαδικασία των προκριματικών σε πραγματικό θρίλερ για τους δυο εσωκομματικούς αντιπάλους.

Στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια εγγεραμμένων που ψήφισαν χθες, η Hillary Clinton κέρδισε περίπου το 58% των αναποφάσιστων, των μεγάλων σε ηλικία ψηφοφόρων, αλλά και των λευκών ανδρών, ενώ ο Barack Obama ενισχύθηκε από τους αφρο-αμερικανούς, καθώς και περίπου από το 60% των νέων εγγεραμένων ψηφοφόρων.

ΑΞΙΑ

Η συνέχεια της προκριματικής διαδικασίας κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα με την επόμενη αναμέτρηση στην πολιτείες της Βόρειας καρολίνα και Ιντιάνα στις 6 Μαϊου. Ωστόσο κανείς από τους δυο υποψηφίους δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τους 2025 εκλέκτορες μέχρι και το τέλος των προκριματικών, γεγονός που σημαίνει ότι όλα θα κριθούν στο συνέδριο του δημοκρατικού κόμματος τον προσεχή Αύγουστο στο Κολοράντο, κυρίως όμως στην παρασκιανιακή μάχη για την διεκδίκηση των υπερεκλεκτόρων.  

Μετά από έξι ολόκληρες εβδομάδες μεγάλης προετοιμασίας για την τελευταία μεγάλη σε σημασία μάχη της προκριματικής διαδικασίας στην Πενσυλβάνια, Hillary Clinton και Barack Obama ολοκλήρωσαν ακόμα έναν κύκλο του εσωκομματικού προεκλογικού τους αγώνα. Η πορεία των τελευταίων εβδομάδων και για τους δυο υποψηφίους κάθε άλλο παρά εύκολη δεν ήταν. Μια πορεία που δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από τις αναγγελθείσες προτάσεις για τα μελλοντικά σχέδια των δυο γερουσιαστών που φιλοδοξούν να ανέβουν τα σκαλιά του Λευκού Οίκου, αλλά επικεντρώθηκε σε μεγάλο μέρος της σε μια εκατέρωθεν δρυμεία κριτική, η οποία προφανώς στόχο είχε να λειτουργήσει αφαιρετικά κυρίως στους αναποφάσιστους. Και οι δυο δημοκρατικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματός τους «σπατάλησαν» πολλή από την δύναμή και την δυναμική τους, αλλά και πολλές χιλιάδες δολάρια σε καθημερινή βάση σε αρνητικές διαφημίσεις, e-mails, ηχογραφημένα τηλεφωνικά μηνύματα, προκειμένου να εκθέσουν τον αντίπαλό τους.

Για το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μία μέρα πριν την μεγάλη προκριματική διαδικασία σημείωνε ότι το ποσοστό που δεν είχαν ακόμα κατασταλάξει προς ποια κατέυθυνση θα κινηθούν άγγιζε το 7 %, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Philadelphia Inquirer, αντίστοιχα το εν λόγω ποσοστό έφτανε το 15%, ισοδυναμώντας περίπου με τους 325,000 νέους ψηφοφόρους που γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να συμμετέχουν στις προκριματικές της 22ας Απριλίου.   

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η πρώην πρώτη κυρία και νυν γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με 7%, ένα ποσοστό που ωστόσο, σύμφωνα με όσα σημείωναν αμερικανοί αναλυτές, δεν ήταν αρκετό να την βγάλει από την δύσκολη θέση και να της δώσει μια ουσιαστική ανάσα στην κόντρα της της με το Barack Obama, και ουσιαστικά να την κρατήσει μέσα στο παιχνίδι. Το μονοψήφιο νούμερο που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν καθόλου αρκετό, αν το συγκρίνει κανείς με τις 20 ποσοστιαίες μονάδες που προηγείτο πριν από μερικές εβδομάδες, κάνοντας για ακόμη μια φορά δύσκολη την πορεία της κας Clinton στην -πεισματική- διεκδίκηση του δημοκρατικού χρίσματος. Μέχρι τις προκριματικές της Τρίτης, ο έγχρωμος γερουσιαστής του Ιλλινόις προηγείτο με 1,663 εκλέκτορες έναντι των 1,512 της Hillary Clinton -όταν το πολυπόθητο νούμερο για το χρίσμα είναι 2025 εκλέκτορες-, ενώ στο επίπεδο των υπερεκλεκτόρων ο Barack Obama βρίσκεται αρκετά κοντά στην πρώην πρώτη κυρία, η οποία προηγείται με 254 έναντι 230. Στα οικονομικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα επιτελεία των δυο υποψηφίων, ο μήνας Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός για τον έγχρωμο γερουσιαστή, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει 41 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων διέθεσε τα 31, έναντι μόλις 20 εκατομμύρια που συγκέντρωσε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, για τον προεκλογικό αγώνα της οποίας -πάντα το μήνα Μάρτιο-διετέθησαν 22 εκατομμύρια.

Τα τρία πιθανά σενάρια.

Μια νίκη με μικρή διαφορά ή μια νίκη με μεγάλη διαφορά για την πρώην πρώτη κυρία και μια νίκη για τον έγχρωμο γερουσιαστή του Ιλλινόις αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς άξονες, αλλά και τα πιθανά σενάρια, γύρω από τα οποία αμερικανοί αναλυτές είδαν να εξελίσσεται η προεκλογική πορεία των δημοκρατικών υποψηφίων για το χρίσμα.

Στην περίπτωση νίκης του Barack Obama στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, οι αναλυτές σημείωναν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στο χρίσμα, ενώ την ίδια στιγμή θα εξανεμιζόταν κάθε ίχνος ελπίδας για την Hillary Clinton να πάρει με το μέρος της σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων. Την ίδια στιγμή οι αναλυτές σημείωναν ότι μια ήττα για την γερουσιαστή της Νέας Υόρκη, θα ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις πιέσεις να αποσυρθεί από την διεκδίκηση του χρίσματος, παρά όπως χαρακτηριστηκά αναφέρεται «να γίνει ζημιά στο κόμμα». Ταυτόχρονα για τον Barack Obama, μια νίκη στην πολύ σημαντική πολιτεία της Πενσυλβάνια, θα μπορούσε να σημαίνει πολλά και στο επίπεδο των υπερεκτεκτόρων, πολλοί από τους οποίους που δεν εχουν ακόμα εκφράσει την στήριξή τους σε κάποιον από τους δυο υποψηφίους, να στραφούν και να υποστηρίξουν τον γερουσιαστή από το Ιλλινόις.

Το δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση μιας νίκης με μεγάλο ποσοστό της Hillary Clinton, όχι μόνο την ενισχύει σε επίπεδο εκλεκτόρων, αλλά παράλληλα  κάνει σαφές το επιχείρημα αναφορικά με την επικράτησή της στις μεγάλες πολιτείες, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Καλιφόρνια, του Οχάιο και της Νέας Υερσέης. Για να μείνει εντός του παιχνιδιού η κα Clinton, χρειάζεται μια νίκη πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να μπορεί να παίξει στο επίπεδο των υπερεκλεκτόρων. Όπως υποστηρίζουν αμερικανοί αναλυτές, μια μεγάλη νίκη της Hillary Clinton θα κρατήσει τους υπερεκλέκτορες σε μια στάση αναμονής να δουν πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία των προκριματικών στις επόμενες πολιτείες της Βόρειας Καρολίνα (όπου προηγείται ο Obama) και Ιντιάνα στις 6 Μαϊου, ενώ την ίδια στιγμή θα δώσει στην γερουσιαστή της Νέας Υόρκης το περιθώριο χρόνου, ώστε και να καλύψει κάποια από την διαφορά αλλά και να τον ωθήσει σε μια σειρά λάθη, τα οποία και θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί προς όφελός της.

Τέλος, το τρίτο σενάριο που δίνει στην πρώην πρώτη κυρία μια μικρή νίκη, όπως σημειώνεται, δεν θα είναι αρκετή, δίνοντας πόντους στον εσωκομματικό της αντίπαλο για το χρίσμα. Άλλωστε, το γεγονός ότι η προκριματική διαδικασία πλησιάζει προς το τέλος της και χωρίς να υπάρχουν άλλες μεγάλες πολιτείες, από τα αποτλέσματα των οποίων θα μπορούσε να ενισχυθεί η πρώην πρώτη κυρία, πιστεύεται ότι και στην περίπτωση μιας μικρής νίκης θα ασκηθούν κάποιες πιέσεις, ώστε να εγκαταλείψει την διεκδίκηση του χρίσματος.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το νούμερο των 2025 εκλεκτόρων, ούτε η Hillary Clinton, αλλά ούτε ο Barack Obama θα καταφέρει να συγκεντρώσει. Οι προκριματικές σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα ολοκληρώνεται με την διεξαγωγή της διαδικασίας στις 6 Μαϊου στην Ιντιάνα και στην Βόρεια Καρολίνα, στις 13 στην Δυτική Βιρτζίνια, στις 20 στο Κεντάκι και το Όρεγκον, και στις 3 Ιουνίου οπότε και τελειώνει η διαδικασία, με τις πολιτείες της Μοντάνα και της Νότιας Ντακότα. Οι πολιτείες ωστόσο που απομένουν δεν έχουν την δυναμική να οδηγήσουν κάποιον από τους δυο υποψηφίους να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων και κατά συνέπεια να πάρουν το χρίσμα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι όλα θα κριθούν στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο στο Κολοράντο, όπου και θα «προκύψει» ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει  τον John McCain τον προσεχή Νοέμβριο. Πάντα όμως με την υποσημείωση ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα, ήτοι στην σταθερή στάση της πρώην πρώτης κυρίας που παρά τα αρνητικά μηνύματα και τις πιέσεις που λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της. Μέχρι το Κολοράντο όμως, οι δυο δημοκρατικοί υποψήφιοι για το χρίσμα θα επιδοθούν αναγκαστικά και σε έναν άλλο σκληρότερο και παρασκηνιακό αγώνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την στήριξη των υπερεκλεκτόρων. Ένας αγώνας που σίγουρα δεν θα κρατήσει το παραμικρό πρόσχημα, δεν θα ακολουθήσει νόρμες και κανόνες, αλλά θα εφαρμόσει τους άγραφους νόμους τις πολιτικής, που για την εκπλήρωση των σκοπών της όλα επιτρέπονται…

ΑΞΙΑ