Οργάνωση Έκθεσης για τον

«Πολιτισμό του Οικουμενικού Ελληνισμού-Βυζαντινού Κόσμου: 1678 χρόνια από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης την 11 Μαΐου 330»

 

Χώρος Εκδηλώσεων Αττικό Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος

7-8 Μαΐου 2008, Ώρες 10.00-22.00.

 Στην Έκθεση παρουσιάζεται σε λεπτομέρεια ο Βυζαντινός Κόσμος και ο Πολιτισμός του με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Η Μεσαιωνική Ελληνική Αυτοκρατορία, που επικράτησε να ονομάζεται από τον 16ο αιώνα, ως «Βυζάντιο» υπήρξε για 1.150 χρόνια  το κέντρο του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, η πιο πολιτισμένη χώρα του Μεσαιωνικού κόσμου, που δεν συντήρησε μόνο τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό αλλά διαμόρφωσε τον Χριστιανισμό σε Ορθοδοξία, δημιούργησε νέα λογοτεχνικά είδη, έδωσε ανεπανάληπτα δείγματα της τέχνης της στην αρχιτεκτονική, ζωγραφική, μικρογραφία, ψηφιδογραφία, ίδρυσε Πανεπιστήμια, ανέπτυξε την φιλανθρωπία και την κοινωνική πρόνοια σε ύψιστο βαθμό, έλαβε νομοθετικά  μέτρα για την υποστήριξη των αδυνάτων, εισήγαγε την έννοια της υπηκοότητας μιας πολυεθνικής κοινοπολιτείας,  επηρέασε πολιτισμικά με το πλούσιο απόθεμα του πολιτισμού που διέθετε όχι μόνον τους λαούς της Ανατολής, των Αράβων, της Χερσονήσου του Αίμου και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και τους λαούς της Δυτικής Ευρώπης.

 Επίσης στην Έκθεση συμπεριλαμβάνεται ψηφιακή εικονική περιήγηση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως με λογισμικό που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστημίου της  Γενεύης. Πρόκειται για πρωτότυπο λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος που βασίζεται στην μαθηματική περιγραφή της τρισδιάστατης δομής της Αγίας Σοφίας, ένα από τα θαύματα του Βυζαντίου και πλέον σημαντικού μνημείου παγκοσμίως.

 Επιπλέον η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης οργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις αρχές του επόμενου μήνα τιμώντας την θυσία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των Συμπολεμιστών του:

– Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008: Θρησκευτικό Μνημόσυνο . Ώρα 9.30 π.μ., Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Καπνικαρέας και καταθέσεις στεφάνων.

– 3-5 Ιουνίου 2008, Ζάππειο Μέγαρο, Ώρες 10.00 π.μ-9.00 μ.μ.  Έκθεση  «Το Θαύμα του Οικουμενικού Ελληνισμού: Ο Ναός της του Θεού Σοφίας Κωνσταντινούπολης».

– Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008, Ζάππειο Μέγαρο. Διαλέξεις για την Επέτειο της Άλωσης 1453:

       Καθ .Ι. Κονιδάρης, «Τα προνόμια του Πορθητή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ώρα 19.00.

       Αν.Καθ.Χ.Παπασωτηρίου, «Η επίδραση του Βυζαντίου στους επόμενους Αιώνες»,ώρα 19.30.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6977008922,ΚΑΘ.ΝΙΚΟΣ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ