Από τις αρχές Απριλίου κυκλοφορεί βιβλίο με τίτλο "ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΛΟΓΩΝ" σε επιμέλεια του δημοσιογράφου Δημήτρη Ριζούλη. Η παρουσιάση του βιβλίου έγινε στις 16 Απριλίου στην Αθήνα Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις «Ελληνικές Εκδόσεις» με την επιμέλεια της εταιρείας iForce Επικοινωνίες περιλαμβάνει τις 22 ιστορικότερες ομιλίες του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, φράσεις και δηλώσεις  που συζητήθηκαν καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη δράση του και την εξόδιο ακολουθία. Το προλογίζει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.  

  «ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ ΧΡΙCΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΛΟΓΩΝ»

 

Παρουσιάστηκε στις 16 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη το νέο βιβλίο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο με τίτλο «ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ ΧΡΙCΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΛΟΓΩΝ» του δημοσιογράφου Δημήτρη Ριζούλη. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις «Ελληνικές Εκδόσεις» με την επιμέλεια της εταιρείας iForce Επικοινωνίες περιλαμβάνει τις 22 ιστορικότερες ομιλίες του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, φράσεις και δηλώσεις  που συζητήθηκαν καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη δράση του και την εξόδιο ακολουθία. Το προλογίζει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το παρόν στην παρουσίαση έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου. Την παρουσίαση έκαναν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελεστίνου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Δαμασκηνός, που εκπροσώπησε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο πρόεδρος των «Ελληνικών Εκδόσεων» κ. Νικόλαος Καραμανλής και ο δημοσιογράφος και εμπνευστής του βιβλίου κ. Δημήτρης Ριζούλης. Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου με τον οποίον έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο της iForce Επικοινωνίες κ Φωκίωνα Ζαΐμη και όλους τους συντελεστές του βιβλίου για την έκδοση και έστειλε την Πατριαρχική του ευχή. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Διαμαντής Σεϊτανίδης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: οι  Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, ο βουλευτής και τ. υπουργός κ. Νικόλαος Τσιαρτσώνης, οι βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή, Θεόδωρος Καράογλου, Θανάσης Μπούρας, Νίκος Καντερές, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ζαίμης, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιωάννης Βερυβάκης, ο γενικός επιθεωρητής  δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής,  ο κ. Βασίλης και η κα. Μαρίνα Θεοχαράκη, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος και η αντιπρόεδρος κ. Έννυ Μαγιάση, ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινονοβουλίου στην Αθήνα κ. Γιώργος Κασιμάτης, η επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Λυών κυρία Βαλασοπούλου, ο υποδιοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου κ. Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Νίκη Παπανικολάου-Πεπέ, ο κ Ιωάννης Κονιδάρης, Χειρούργος Αγγειολόγος και Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο νέος διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας π. Αναστάσιος Βλαβιανός, ο πολιτευτής κ. Δημήτρης Πελέκης κ.ά.  Επίσης οι συνεργάτες του Μακαριστού π. Επιφάνιος Οικονόμου, π. Τιμόθεος Άνθης και  Παναγιώτης Δρακόπουλος. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.                                   

Αποσπάσματα ομιλιών και χαιρετισμών                                     

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Ὁ καλός Ποιμήν, μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,  μετέβη ἐκ τῶν προσκαίρων εἰς τά αἰώνια καί ἐκ τῶν λυπηροτέρων ἐπί τά θυμηδέστερα, ἀλλ᾿ ὅμως τό μνημόσυνον Αὐτοῦ μένει καί τό ἔργον Αὐτοῦ καρποφορεῖ. Καί ὑμεῖς, τέκνα τούτου φιλόστοργα καί  εὐγνώμονα, τριμηνίας ἐκ τῆς κοιμήσεως αὐτοῦ μή  συμπληρωθείσης εἰσέτι, ἐσπεύσατε μετά ἐπιστημοσύνης καί σπουδῆς καί ἐρεύνης πολλῆς, ὅπως ἀποτυπώσητε τύποις εἰς ἕνα τόμον λόγους καί ὁμιλίας τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου, σκοποῦντες, εὖ τε καί καλῶς, πρῶτον εἰς τό μνημόσυνον καί τήν εὔφημον περί Αὐτοῦ μνείαν καί ἔπειτα  εἰς τήν καταγραφήν καί παράδοσιν τῇ ἱστορίᾳ τῆς χειμαρρώδους καί πολυεδρικῆς Αὐτοῦ προσωπικότητος, τοῦ ἔργου καί τῶν λόγων Αὐτοῦ.

..συγχαίρομεν πατρικῶς ἐπί τῷ  διαβήματι τούτῳ, ἀλλά καί τῇ γενικωτέρᾳ στοργικῇ ὑμετέρᾳ ἐνασχολήσει περί τό πολυσχιδές ἐκκλησιαστικόν ἔργον τοῦ πρότριτα ἀπελθόντος ἐκ τῶν προσκαίρων καί εἰς τά οὐράνια διαβάντος μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου κυροῦ  Χριστοδούλου, τοῦ ἀγαπητοῦ καί πολυκλαύστου ἀδελφοῦ ἡμῶν.

ΘΕΟΦΥΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Ο Μακαριστός ήταν μία χαρισματική μορφή. Ήταν ένας άνθρωπος που εργαζόταν  μέρα-νύχτα. Ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα. Άνοιγε το στόμα του για να  ψάλλει και συγκινούσε όλο τον κόσμο, άνοιγε το στόμα του για να μιλήσει
και οι άνθρωποι κρέμονταν απ' τα χείλη του. Έφυγε  πολύ νωρίς, αλλά ζει  στις καρδιές μας. Ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος με την καρδιά ενός μικρού  παιδιού. Ακόμη και να  τον  πίκραινε κάποιος, ύστερα από λίγο λησμονούσε  την πικρία αυτή. Με τα κείμενα αυτά που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ο Χριστόδουλος είναι πάλι ζωντανός ανάμεσά μας».

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 «Έδωσε μία άνιση μάχη χωρίς να κρύψει τον πόνο και το δάκρυ του. Ο Χριστόδουλος άφησε πίσω του μία εκκλησία ισχυρή, με φωνή, όπως είχε υποσχεθεί στον ενθρονιστήριο λόγο του. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο. Ο Χριστόδουλος θα μείνει στη μνήμη μας ως μεγάλος εκκλησιαστικός ηγέτης. Εργατικός και ακούραστος. Αυθόρμητος και διπλωμάτης. Χαιρετίζω και
συγχαίρω αυτήν την προσπάθεια. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει αναπόσπαστο
κομμάτι κάθε βιβλιοθήκης όπου υπάρχει Έλληνας»

 ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 «Αυτή η προσωπικότητα σφράγισε την εκκλησία. Σε ορισμένα θέματα η  παρακαταθήκη του είναι ακόμη ενεργή. Η εκκλησία οφείλει να διαφυλάξει τις
 καινοτομίες του μακαριστού. Ο Χριστόδουλος είχε ένα διπλό πρόβλημα. Το 
 πρώτο ήταν ότι μεγάλωσε με πρότυπο το Μακάριο. Είχε Ιερατική αγωγή και το
 δεύτερο η παιδικότητα και ο αυθορμητισμός του, που δεν του επέτρεπαν να
 διακρίνει ότι η έκφραση μεταβαλλόμενη σε δημόσια δήλωση ήταν πολιτική
 παρέμβαση. Η καταγραφή των λόγων του που σφράγισαν αυτήν την διαδρομή
 είναι μία συμβολή σε μία προσωπικότητα που κέρδισε όλους μας. Νομίζω δεν
 υπάρχει Έλληνας που να μην ένιωσε την εσωτερική αξιοπρέπεια με την οποία
 αντιμετώπισε το πρόβλημα της υγείας του. Ήταν η μεγάλη συμφιλίωση του
 ανθρώπου με το Θάνατο»

 ΠΑΤΗΡ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 «Θέλω εκ μέρους των πνευματικών του παιδιών να ευχαριστήσω το Δημήτρη
 Ριζούλη και τις Ελληνικές εκδόσεις για αυτήν την πρωτοβουλία η οποία στη
 συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχει τη δική της αξία. Υπόσχομαι όσο
 υπάρχουμε θα κάνουμε τα πάντα, για να μείνει η μνήμη του άσβεστη»

 ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

 «Ο Μακαριστός ήταν οικείο πρόσωπο σε όλους. Ακόμη και όσοι δεν τον
 γνώριζαν τον αισθάνονταν ως δικό τους άνθρωπο. Ο Χριστόδουλος δεν άλλαξε
 απόψεις. Είχε τους ίδιους προβληματισμούς  στα περίπου δέκα χρόνια που
 ήταν Αρχιεπίσκοπος έκανε πράξη σχεδόν όλα όσα είχε εξαγγείλει. Σίγουρα
 είχε κάνει λάθη, αλλά ακόμη και οι εχθροί του δε μπορούν να μην
 αναγνωρίσουν πώς παρέλαβε την εκκλησία και πώς την παρέδωσε. Μίλησε για
 θέματα που δεν είχε αντιμετωπίσει η εκκλησία. Αν και τον κατηγόρησαν για
 πολιτικές παρεμβάσεις, ο Χριστόδουλος έκανε αυτό που ένιωθε με παιδικό
 αυθορμητισμό. Ο Χριστόδουλος άφησε εποχή στη σχέση του με τους νέους.
 Πίστευε σε αυτούς και στις δυνατότητές τους. Γι' αυτό και η νεολαία του
 ανταπόδιδε αυτήν την αγάπη. Η στάση του θα αποτελεί ορόσημο πολλά χρόνια,
 για το πώς πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Ο μακαριστός
 Χριστόδουλος άφησε πίσω του τεράστια κληρονομιά, όχι μόνο το έργο αλλά και τις ομιλίες του.»

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ, ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 «Η έκδοση του βιβλίου είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
 Δημιουργήθηκε από την εσωτερική ανάγκη να μπει έστω ένα λιθαράκι στη
 διατήρηση της μνήμης του Μακαριστού. Η προσπάθεια ήταν δύσκολη, επίπονη,
 είχε πολλές απογοητεύσεις αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι άξιζε ο κόπος. Θα
 έχω πετύχει το στόχο μου όταν θα εκδοθεί το δεύτερο ή το τρίτο βιβλίο για
 τον Χριστόδουλο. Αυτό θα σημαίνει ότι και άλλοι άνθρωποι θα έχουν
 κινητοποιηθεί προκειμένου να διατηρήσουν τη μνήμη του άσβεστη. Δεν
 πρόκειται για βιογραφία του Μακαριστού. Δεν θα τολμούσα άλλωστε να γράψω
 ούτε μια λέξη για τη ζωή του ή την προσωπικότητά του. Είναι μια
 δημοσιογραφική καταγραφή με στόχο την υπενθύμιση των σημαντικότερών
 ομιλιών του και τη διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές. Είναι βέβαιο
 ότι τα λόγια του θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα…»

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο τηλ.: +30.210.339.2500-10 · office@iForce.gr

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟΥ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY: πάντως η όλη "σύλληψη" , "έμπνευση" σχεδιασμός Lay out κτλ  όχι μόνο του τίλου του βιβλίου αλλά και συνολικά όλης της προβολής και προώθησης του έχει σκανδαλώδεις ομοιότητες με το βιβλίο της συναδέλφου Ιουστίνης Φραγκούλη " Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ – THE LEGACY"  το οποίο αναφέρεται στις απόρρητες επιστολές του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήδη στους εκδοτικούς κύκλους γίνεται μεγάλη συζήτηση. Δείτε και μόνοι σας.  Και τώρα προσέξετε το νέο βιβλίο για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο