EΙΡΗΣΘΩ

TOY ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Κ Ε Ρ Δ Ο Σ για την Άγκυρα αποτελεί η διεξαγωγή των «δικοινοτικών συνομιλιών», αφ' εαυτής: Η ύπαρξη εν ζωή της διαδικασίας. Η διατήρηση των «δύο πλευρών» σε «τροχιά διαπραγμάτευσης». Διεξαγωγή, Διαδικασία και Τροχιά, αποδεδειγμένα ωφέλιμες και για τους Ύπατους Μαέστρους, Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Δοκιμάστηκε επιτυχώς και αποδοτικά ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ κατ' επανάληψιν. Από την επαύριον του τουρκοφόρου πραξικοπήματος και της εισβολής του Αττίλα, εμπεδώνοντας, επί 34 έτη, ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ την τουρκική κατοχή.

Π Ρ Ω Τ Ο χειροπιαστό υπήρξε το 1978: Μετά τη Συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς 1977 και την εκείθεν «τροχιά», η Άγκυρα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πέτυχαν την άρση της απαγόρευσης πώλησης αμερικανικών όπλων (εμπάργκο) στην Τουρκία, που είχε ψηφίσει το 1974, εναντίον του Αττίλα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Με τη διαδικασία και την «τροχιά» των «διακοινοτικών», η Άγκυρα, οι Εγγλέζοι και οι ΗΠΑ πετυχαίνουν, έκτοτε, να εμφανίζουν το Κυπριακό ως «πρόβλημα διακοινοτικών σχέσεων» και όχι ως πρόβλημα εισβολής – κατοχής. Μέγιστο ΤΡΟΠΑΙΟ αυτής της πολιτικής είναι ότι έπεισε, φευ, και σημαντική μερίδα των Ελλήνων Κυπρίων στις κορυφές κομματικών ηγεσιών και στα ΜΜΕ!

Ε Φ Α Λ Τ Η Ρ Ι Ο απόδρασης και διαφυγής της Τουρκίας, από το εδώλιο όπου έπρεπε να βρίσκεται για το Κυπριακό, ήταν και είναι οι «διακοινοτικές συνομιλίες». Για να μην την πιέζει πράγματι κανένας. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό ώστε να την επισκέπτονται επισήμως, ως προσπίπτοντες Υποτελείς, ακόμα κι οι Αρχηγοί, διαδοχικά, του ελλαδικού ΓΕΕΘΑ κ.κ. Χηνοφώτης και Γράψας, ζητωκραυγάζοντες «Σαόλ Ασκέρ» υπέρ του… τουρκικού στρατού! Παραλλήλως, προϊόν ουσίας της διαδικασίας των «διακοινοτικών»: Η Τουρκία τσέπωσε, ως «κεκτημένα» της, σειρά επάλληλων, διαχρονικά, ελληνοκυπριακών υποχωρήσεων: Τη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία». Την «Πολιτική Ισότητα». Και, από 23ης Μαΐου 2008, τον «Συνεταιρισμό των Δυό Συνιστώντων Στέιτς».
 

Τ Ω Ρ Α η διαδικασία Χριστόφια – Ταλάτ προσφέρει ξανά στην Άγκυρα επιχειρήματα απόκρουσης των όποιων περί Κυπριακού ενστάσεων στις «εξετάσεις» της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύει την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Με το… πρόδηλο επιχείρημα ότι θ' αναμένει την ήδη διακηρυγμένη, από το Joint Statement Ταλάτ – Χριστόφια, αμοιβαία απόφαση ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον «Συνεταιρισμό των Δύο Συνιστώντων Στέιτς». Παλαβή είναι να… υποχωρήσει;