ΑΞΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  

Της Δέσποινας Συριοπούλου

 

Νέα Υόρκη

Δεν χρειάστηκε τελικά να φτάσουν στο συνέδριο του Αυγούστου οι Δημοκρατικοί για να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα δικεδικήσει την προεδρία, αλλά ωστόσο χρειάστηκε να εξαντληθεί χρονικά όλη η διαδικασία των προκριματικών προκειμένου ο αφρο-αμερικανός Barack Obama να στεφθεί νικητής επικρατώντας επί της πρώην πρώτης κυρίας. Οι τελευταίες προκριματικές στην Μοντάνα και στην Νότια Ντακότα, όπου οι δυο συνυποψήφιοι μοιράστηκαν τις νίκες σηματοδότησαν το τέλος της εξάμηνης εσωκομματικής μάχης, η οποία τελικά ανέδειξε νικητή τον γερουσιαστή του Ιλλινόις. Μετά από μια άκρως ενδιαφέρουσα προκριματική διαδικασία, το αίτημα για αλλαγή του Barack Obama υπερίσχυσε μιας επιχειρηματολογίας που προέβαλε την εμπειρία της Hillary Clinton. «Πριν από έξι μήνες, κανείς δεν πίστευε ότι η Hillary Clinton θα έχανε» είπε στην εκπομπή του Larry King ο Αri Fleischer, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας George Bush, αποδεικνύοντας προφανώς ότι ο έγχρωμος γερουσιαστής θεωρείτο μάλλον αουτσάιντερ στην διεκδίκηση του χρίσματος, την ώρα που το ποιοτικό (;) και ποσοτικό  βάρος του ονόματος "Clinton" φερόταν ως το επικρατέστερο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόμματος στην διαδρομή για την αλλαγή της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.   

 Η επιτυχία του Barack Obama να πάρει το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος, όπως αναφέρει η Washington Post, αποτελεί ορόσημο για το αμερικανικό έθνος, φανερώνοντας την πρόοδο που σημειώθηκε στις φυλετικές αντιλήψεις, παράλληλα όμως η μάχη για το χρίσμα ανέδειξε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ένα «φυλετικό σχίσμα» εντός του δημοκρατικού κόμματος, καθώς επίσης και μια εν δυνάμει αντίδραση έναντι ενός έγχρωμου υποψηφίου σε κάποιες περιοχές της αμερικανικής επικράτειας, αντίδραση η οποία πιθανότατα να εκδηλωθεί και θα παίξει κάποιο ρόλο κατά την διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά, όπως πάντα αναφέρει η Washington Post, η νίκη Obama δεν αποτέλεσε απλά μια νίκη ιστορικής σημασίας, αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησε «την απόρριψη ενός υποψηφίου που αντιπροσώπευσε την πιο ισχυρή οικογένεια στα πολιτικά δρώμενα των δημοκρατικών». Όσο και αν σε όλη την διαδικασία των προκριματικών, ιδιαίτερα μετά την «Σούπερ-Τρίτη» της 5ης Φεβρουαρίου, η απόσταση μεταξύ των δυο υποψηφίων ήταν μικρή, με αποτέλεσμα εντός του δημοκρατικού κόμματος να δημιουργηθούν δυο περίπου ισοδύναμες συμμαχίες, ένα γεγονός που έκανε πολλούς να μιλούν για την απειλή ενότητας του δημοκρατικού κόμματος. Μια συζήτηση που ωστόσο δεν έληξε ύστερα από την επικράτηση του Barack Obama, αλλά συνεχίζεται σε ένα άλλο επίπεδο, σε αυτό της αντιπροεδρίας.

Πολλοί θεωρούν ότι ο εγχρωμος γερουσιαστής και πλέον υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να προτείνει την αντιπροεδρία στην πρώην πρώτη κυρία, με πρώτο το επιχείρημα της ενότητας του κόμματος. Όσο και αν και οι δυο συνυποψήφιοι έχουν κατ'επανάληψη κάνει λόγο ότι οι δημοκρατικοί θα ενωθούν αφ ής στιγμής υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος για την προεδρία, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν «φωνές» εντός του κόμματος που δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη, με το επιχείρημα ότι Hillary Clinton και Barack Obama απευθύνθηκαν και κέρδισαν την εμπιστοσύνη εντελώς διαφορετικών κοινωνικών ομάδων του εκλογικού σώματος. Η μεν γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είχε την στήριξη της εργατικής τάξης και των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, ενώ ο γερουσιαστής από το Ιλλινόις  υποστηρίχθηκε από τους οικονιμικά ευκατάστατους, τους μορφωμένους, τους αφρο-αμερικανούς και τους νέους ψηφοφόρους. Το συγκεκριμένο επιχείρημα κερδίζει έρρεισμα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που θέλουν σημαντικό μέρος των δημοκρατικών ψηφοφόρων της Hillary Clinton να μην στηρίζει τον Barack Obama, αλλά τον John McCain στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό, πολλοί υποστηρικτές της κας Clinton επισημαίνουν την αναγκαιότητα να πάρει το «εισητήριο» για την θέση της αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν όλες οι κοινωνικές ομάδες του εκλογικού σώματος υπό την υποψηφιότητα του Barack Obama. Δυο υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας της πρώην πρώτης κυρίας, όπως αναφέρεται στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ξεκίνησαν μια ιστοσελίδα (http://www.voteboth.com/), όπου υποστηρίζεται το δίδυμο Obama-Clinton να αντιμετωπίσει τους ρεπουμπλικάνους.

Η εν λόγω ιστοσελίδα αναφέρει μάλιστα ότι «οι δυο τους θα έπρεπε να είναι μαζί στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, συνδυάζοντας δυο φοβερές (σ.σ. και αναμφισβήτητα διαφορετικές) ομάδες των ενεργών ψηφοφόρων αλλά και όλων όσων πρωτοστατούν στην χάραξη της εκλογικής στρατηγικής, προκειμένου να υπάρξει νίκη». Στην ίδια επιχειρηματολογία εντάσσεται και ο συνδυασμός του νέου τύπου διακυβέρνησης που προωθεί ο έγχρωμος γερουσιαστής με τις ικανότητες και την εμπειρία της κας Clinton, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική αλλαγή στην Washington. Από την άλλη πλευρά είναι πολλοί επίσης εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Barack Obama δεν θα πρέπει να δώσει την αντιπροεδρία στην Hillary Clinton. Ο πρώην πρόεδρος Jimmy Carter, ο οποίος υποστηρίζει τον Barack Obama, δεν βλέπει πώς η πρώην πρώτη κυρία μπορεί να βοηθήσει τον αφρο-αμερικανό υποψήφιο. Μάλιστα, η Arrianna Huffington, διευθύντρια της «Huffington Post», όπως αναφέρει το CNN, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία τοποθετήσει την Hillary Clinton υποψήφια για την αντιπροεδρία, αυτό θα σήμαινε ότι όχι μόνο  έχει να ασχοληθεί με την ίδια και την απογοήτευσή της, αλλά και με τον Bill Clinton και με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία της συζύγου του. Η απόφαση για την αντιπροεδρία πιθανά να παρθεί στο προσεχές μέλλον. Όπως ανέφερε ο έγχρωμος γερουσιαστής την περασμένη Τετάρτη, οι δυο τους θα έχουν μια συνάντηση εντός των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο ουδείς γνωρίζει μέχρι τώρα αν θα υπάρξει κάποια συζήτηση μεταξύ τους για το θέμα αυτό.

Ο Barack Obama συνέστησε ήδη τριμελή επιτροπή, αρμόδια για την «αναζήτηση» του υποψήφιου αντιπροέδρου, αποτελούμενη από την Caroline Kennedy, κόρη του δολοφονηθέντος πρώην προέδρου John F. Kennedy, τον Eric Holder, πρώην αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα και τον Jim Johnson, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της μεγάλης κυβερνητικής δανειοδοτικής εταιρεία Fannie Mae. Ο Jim Johnson βρισκόταν ακριβώς στην ίδια θέση κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του John Kerry το 2004 και του Walter Mondale το 1984. Η Hillary Clinton πάντως σε επιστολή προς τους ψηφοφόρους της, η οποία και δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη το πρωί, αναφέρει ότι στην σημερινή της ομιλία όχι μόνο θα τελειώσει και επίσημα η 16μηνη προεκλογική της εκστρατεία, αλλά παράλληλα δημοσίως θα εκφράσει τα συγχαρητήρια και την πλήρη στήριξή της στον Barack Obama, υποσχόμενη ότι θα εργαστεί για την ενότητα του κόμματος στην πορεία προς της γενικές εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον του ρεπουμπλικάνου John McCain.

Μπορεί τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα στην απόφαση που θα πάρει ο αφρο-αμερικανός υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αφήσει κατά μέρος το γεγονός ότι ο Barack Obama, ο πρώτος έγχρωμος υποψήφιος, βρίσκεται ελάχιστα βήματα πριν από τον Λευκό Οίκο. Έλληνες διπλωμάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά και συναναστρέφονται με αμερικανούς αξιωματούχους εκτιμούν ότι ο γερουσιαστής από το Ιλλινόις θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επικρατώντας σχετικά εύκολα επί του ρεπουμπλικάνου John McCain, του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η «ηλικία του δεν του επιτρέπει πολλά…». Από την στιγμή που ο αέρας της αλλαγής κατάφερε να υπερκεράσει τα φυλετικά κατάλοιπα και προκαταλείψεις του παρελθόντος, τα πράγματα δείχουν ότι πιθανά και να ανοίξει μια καινούργια σελίδα της αμερικανικής πολιτικής, η οποία πόρρω θα απέχει από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του George Bush του νεότερου. Το θέμα βέβαια είναι αν ο Barack Obama θα ακολουθήσει τον «αέρα της αλλαγής» ή θα αποδείξει αν καιρώ ότι οι δεσμεύσεις του υπήρξαν απλά ως «έπεα πτερόεντα».

Τα όσα είπε πάντως για το Ισραήλ στην πρώτη του ομιλία από την ανάληψη του χρίσματος δεν φαίνεται να πέρασαν απαρητήρητα… Κάνοντας λόγο ότι "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή από το Ιράν. Ο ιρανικός κίνδυνος είναι σοβαρός και πραγματικός και στόχος μου θα είναι η απάλειψή του", καθώς επίσης και ότι "Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ και πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη", προκαλώντας τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων, ο γερουσιαστής από το Ιλλινόις διέψευσε με τα όσα είπε τον ρεπουμπλικάνο John McCain που τον θεωρεί «τον υποψήφιο που προτιμά η Χαμάς». Ταυτόχρονα όμως εγκαινίασε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του Ιράν, διεκδικώντας τόσο ψηφούς από τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, όσο και από το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπυ… Τώρα πλέον η στρατηγική στην πολιτική του είναι διαφορετική. Οφείλει να «παίξει» σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει  την οπτική του γωνία…