Παρά την απειλή της βροχής που …μούλιασε την Αθήνα, αιφνιδιαστικά και αναπάντεχα τη Δευτέρα που μας πέρασε, εκατοντάδες Ζωγραφιώτες και άλλοι Αθηναίοι γέμισαν ασφυκτικά την Πλατεία Γαρδένιας για την πρώτη παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Δημήτρη Κωνσταντάρα «Η Τελευταία Καληνύχτα».

Ο καιρός στάθηκε στο …ύψος του. Βελτιώθηκε, «γλύκανε» και η παρουσίαση έγινε κανονικά, με βασικούς ομιλητές τους δυο φίλους και συναδέλφους του Δημήτρη στη Βουλή Σοφία Βούλτεψη και Ανδρέα Λοβέρδο που -όπως πάντα- με το τρομερό χάρισμα του λόγου που έχουν, κράτησαν το ενδιαφέρον των θεατών, κάνοντας κρίσιμες παρατηρήσεις για την υπόθεση και τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος.

d_konstantaras_015_-_copy.jpgΑλλά ξεχωριστό μέρος στην παρουσίαση είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος που μίλησε με συγκίνηση και αναπόληση για τα χρόνια που η οικογένεια του συγγραφέα έζησε στην όμορφη αυτή συνοικία αλλά και τα χρόνια που ο ίδιος ο Δημήτρης έπαιξε και έτρεξε στους Ζωγραφιώτικους δρόμους, ως πιτσιρίκος, τη δεκαετία του ΄50.

Με τα λίγα λόγια και το απόσπασμα που διάβασε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης συγκίνησε το ακροατήριο ενώ ξεχωριστές νότες της παρουσίασης ήταν οι δυο άνθρωποι που οι ίδιος ο συγγραφέας κάλεσε στο βήμα:

Ο γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, συμμαθητής του Δημήτρη Κωνσταντάρα και «πνευματικός του πατέρας» στη συγγραφική του καριέρα (μην ξεχνάμε ότι η «Τελευταία Καληνύχτα» είναι το 8ο κατά σειρά βιβλίο του) ήταν σαφής στην επιλογή του συγγραφέα και όχι του πολιτικού για τον φίλο του.

Και ο 20χρονος, τυφλός φοιτητής της Νομικής Βαγγέλης Αυγουλάς που μίλησε για το ενδιαφέρον του Κωνσταντάρα για τους αναπήρους και την ικανότητά του να «μεταδίδει εικόνες στα άτομα με πρόβλημα όρασης που «βλέπουν» αυτές τις εικόνες».