"πρώτος μας στόχος ήταν να κάνουμε δίκαιες και τίμιες εκλογές"  Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε την εισαγωγή του ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Σερέτης απευθυνόμενος προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τους δημοσιογράφους την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008 κατά την ημέρα παράδοσης παραλαβής(από το απερχόμενο προς το νεοκλεγμένο Δ.Σ/). Ο κ. Σερέτης τόνισε τον υποδειγματικό χαρακτήρα που διεξήχθεισαν  τόσο οι εκλογές όσο και οι προκελογική διαδικασία ενώ ευχαρίστησε τους κ. Ν.Ράλλη και Δ.Καλαμαρά για το ήπιο και ήρεμο κλίμα ύστερα από πολλά χρόνια. Όλα  τα παρευρικόμενα  μέλη της εφορευτικής επιτροπής{Δήμος Σιώκης,Νίκος Κούζιλος, Γιάννης Αγγελόπουλος} ωστόσο, δεν παρέλειψαν να καυτηριάσουν παρατυπίες και παρανομίες που διεπίστωσαν με σχετικές αυστηρού χαρακτήρα παραινέσεις και συστάσεις τονίζοντας πως μπορεί το έργο τους να ολοκληρώθηκε αλλά παραμένουν -με την ιδιότητα του αντιπροσώπου- αυστηροί κριτές των πεπραγμένων του νέου Δ.Σ. Παραινέσεις και συστάσεις προς  το νέο Δ.Σ. προέβησαν  όλοι μηδενός εξαιρουμένου, παρά τις έντονες  διαφορές και διαφωνές σε κάποια σημεία μεταξύ τους.  

26_6_08_eforeytikh_paradosh_paralabh_-_copy.jpgΣυνέστησαν δε προς το νέο Δ.Σ.  να αποκαταστήσουν με κάθε τρόπο την νομιμότητα αποκαθιστώτας το κύρος του οργανισμού το οποίο έχει πέσει στο κατώτερο δυνατό σημείο όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Σε ότι αφορά τώρα τις 20 εντάσεις που έχουν κατατεθεί όλα τε μέλη της εφορευτικής επιτροπής  καταρχήν διευκρίνησαν ότι πλην κάποιων ενστάσεων που δεν είχαν  κανένα απόλύτως νόημα και βάση,  κάποιες άλλες  είναι  πολύ σοβαρές  εντάσειςκαταγγελίες είτε ως παρεμβάσεις  όπως τις χαρακτήρισαν, αλλά δεν ήταν δική τους αρμοδιότητα να αποφανθούν ωστόσο θα πρέπει το νέο Δ.Σ. να τις εξετάσει το ίδιο και η Γενική Συνέλευση.  Δεύτερον δεσμεύτηκαν ότι όλες οι ενστάσεις θα απαντηθούν μια προς μία. Εκείνο που έγινε σαφές, και επιβεβαιώνει τις θέσεις και τις αιτιάσεις που επισημάναμε από  πολύ νωρίς για το ρόλο της συγκεκριμένης εφορευτικής επιτροπής,  από όσα ειπώθηκαν δημοσίως και on the record, αλλά κυρίως από όσα ελέχθεισαν σε φιλική -τετ α τετ- με τους δημοσιογράφους συζήτηση επί δυοωρο, μετά και of the record,  είναι ότι: με όσα βρέθηκαν στον οικονομικό και διοικητικό έλεγχο αλλά και με κάποιες πολύ  σοβαρές ενστάσεις που έχουν βάση  και νομική υπόσταση, είτε με τα By Laws είτε με το ισχύον καταστατικό   αρκετές φορές ήρθαν ενώπιοι  προ του διλλήματος "κάνουμε ή δεν κάνουμε εκλογές" ; Ωστόσο κυριάρχεισε η δέσμευση τους την 1η Ιουνίου(08) και ο στόχος που είχαν εξ αρχής θέσει: Να διεξάγουν τίμιες και καθαρές εκλογές. Γεγονός που ουδείς αμφισβητεί πλέον μετά την για πρώτη φορά συντριπιτκή συμμετοχή του 96%. Αίσθηση προκάλεσαν οι συνεχείς  αναφορές όλων των μελών  στο ρόλο του Τύπου(υπανισσόμενοι ξεκάθαρα το Greek American News Agency και τις συνεχείς αποκαλύψεις για στοιχεία που σε εκείνους τελικά δεν έφτασαν ποτέ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Νίκος Κούζιλος. 

Η ανακοίνωση  αν και λιτή και περιεκτική είναι ιδιαίτερα  αυστηρή ως προς τις παρανομίες και τις τυχόν αταξίες που διαπιστώθηκαν εν τούτοις  περιέχει σαφείς υπανιγμούς για όλους εκείνους που επικαλούνται χρόνια τώρα τον εθελοντισμό για να καλύψουν λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση -κάτι που έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές σε  ρεπορτάζ, έρευνες, άρθρα και αναλύσεις μας και προσωποιήσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα όπως λ.χ. ο κ.Δ. Δημητρίου που έχει αναγάγει σε σημαία την άποψη περί εθελοντισμού αλλά και πλείσοι όσοι… Ασχέτως αν ο προαναφερόμενος δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή σύγκριση με ανήθικοτητες και βρομιές ή τυχόν σοβαρές  παρανομίες όπως  άλλων όπως του Νικόλαου Διαμαντίδη που άφησε εποχή με τα έργα…το βίο…τη δράση… και τις ημέρες του στον οργανισμό με τις παρανομίες και την κακοδιαχείρηση που  κραυγάζουν ακόμα  και έριξαν στο κατώταρο σημείο το κύρος και την αξιοπιστία του οργανισμού.

Άλλο ανήθικος και άλλο ράθυμος και νωθρός όπως είναι ο κατά τ' άλλα συμπαθείς J.J. για να αποδίδουμε τα του Θεού τω Θεώ και του Καίσαρως τω Καίσαρι.Πράγματι ο κ. Δημητρίου  όταν θέλει εργάζεται αρκετά και με αποτέλεσμα.  Εχει στόχους και οράματα. Παθιάζεται.Αλλά όταν έρχεται η ώρα των διακοπών και του ψαροντούφεκου δηλώνει ασθένεια -όπως στο στρατό όταν θέλουμε να την κάνουμε κοπάνα- και γκρεμίζει ότι έχτισε με πόνο, δάκρυα-γιατί είχαμε κι από αυτά- και δίνει μια και χύνει την καρδάρα με το γάλα που γέμιζε τόσο καιρό…Αυτά για να είμαστε συνεπείς σε όσα λέμε και γράφουμε…  

Ενδεικτική  των όσω αναφέραμε είναι και η σχετική ανακοίνωση της Εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές αυτές την οποία παραθέτουμε αυτούσια.              

Η Εφορευτική επιτροπή των εκλογών 2008 της Ομοσπονδίας θέλει να δηλώσει τα ακόλουθα:

Παρότι βρήκε όλα τα στοιχεία (διοικητικά & οικονομικά) των μελών της ομοσπονδίας ικανοποιητικά εντούτοις ο χρόνος και ο τρόπος εξεύρεσης ήταν σχετικά δύσκολος. Η Γραμματεία καθώς επίσης και το ταμείο τις Ομοσπονδίας οφείλουν να βοηθούν το έργο της εφορευτικής επιτροπής ώστε να γίνεται ευκολότερο και ποιο αποτελεσματικό. Η επιτροπή οφείλει να ομολογήσει ότι η βοήθεια τούς ήταν στην αρχή μηδαμινή με αποτέλεσμα να έχει αρκετές δυσκολίες. Η γραμματεία σε συνεργασία με το ταμείο όφειλαν να έχουν όλες τις αποδείξεις (φωτοαντίγραφα των επιταγών και των αποδείξεων πληρωμών) στους φακέλους των συλλόγων.

Το γεγονός ότι έγινε ελλειπή δήλωση αλλαγής αντιπροσώπου 6 μήνες πριν τις 31 Μαρτίου 2008 και ποτέ δεν ενημερώθηκε ο σύλλογος αυτός, η επιτροπή το θεωρεί επιεικώς απαράδεκτο. Τέτοια γεγονότα δυσχεραίνουν την λειτουργία της Ομοσπονδίας και δεν την τιμούν. Από την στιγμή που η Γραμματεία παραλαμβάνει δήλωση αλλαγής αντιπροσώπων, οφείλει να ελέγχει τη πληρότητα της αίτησης και ενημερώνει αμέσως το σύλλογο.

Ο Ταμίας οφείλει να γνωρίζει και να ενημερώνει την εφορευτική επιτροπή για κάθε θέμα που έχει να κάνει με πληρωμές συνδρομών. Διαπιστώσαμε ότι πολλές καταθέσεις άργησαν να πραγματοποιηθούν σε εύλογο χρόνο και αρκετές έγιναν με τουλάχιστον 2 μήνες καθυστέρηση. Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά τη διαφάνεια αλλά θέτει σε κίνδυνο το not for profit status της Ομοσπονδίας. Επίσης δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που παρακράτησαν τα χρήματα να τα διαχειρίζονται οικειοθελώς. Παρόλο που αυτές οι παρακρατήσεις χρημάτων ήταν γνωστές στο ΔΣ δεν έγιναν ενέργειες να αποφευχθούν κατά παράβαση του καταστατικού. Αν και δεν είναι αρμοδιότητα της εφορευτικής επιτροπής πιστεύουμε ότι όλες οι καταθέσεις της ομοσπονδίας θα πρέπει να γίνονται μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες. Καλό θα είναι αυτό να γίνει κανόνας και γιατί όχι να προστεθεί στις επικείμενες αλλαγές του καταστατικού. Το Διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι αμείλικτο σε αυτό το θέμα.

Το γεγονός ότι πολλές φορές επικαλούμαστε τον εθελοντισμό για να καλύψουμε αδυναμίες δεν τιμά ούτε εμάς ούτε την Ομοσπονδία. Εάν ένας εθελοντής δεν μπορεί να κάνει μια δουλειά σωστά οφείλει το διοικητικό συμβούλιο να πραγματοποιήσει την αλλαγή αυτού σαν μέλος. Η Ομοσπονδία οφείλει να πάει μπροστά και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σε αυτήν την προσπάθεια να είσαστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε κοντά σας. Καλή δουλειά και συγχαρητήρια σε όλους για την εκλογή σας.

Εφορευτική επιτροπή,

ΕΔΩ ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ των μελων  ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ

Εν συνεχεία,(την Πέμπτη 26 6 08)  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο παρέλαβε τα καθηκόντα του και η σύνθεση και τα αξιώματα έλαβαν έχουν εξής:1.Δημήτριος Καλαμαράς ΠΡΟΕΔΡΟΣ2.Χρήστος Βουρνάς  Α΄,ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ,3.Γαλάτουλας Πέτρος ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ,4.Μιχαλέας Παναγιώτης ΤΑΜΙΑΣ, 5.Δημητρίου Δημήτριος, 6.Χρυσοχόος Βασίλειος, 7.Ορφανάκος Χρήστος ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, 8.Χρυσομαλλίδης Γεώργιος Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, 9.Πυλαρινός Διονύσιος ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, 10.Νικολόπουλος Τάκης, 11.Γκόρος Ιωάννης, 12.Φωκάς Αντώνιος, 13.Κωστόπουλος Νίκος,14.Μελέμη Έλλη ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,15.Ντίνος Ράλλης Γ΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ,  16.Παράλεμος Γεώργιος, 17.Τζουμάκα Ελισάβετ, 18.Σκοτίδας Απόστολος, 19.Δρ. Αλεξίου Νίκος, 20.Νεοφώτιστος Ηλίας, 21. Τομόπουλος Κώστας

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ:Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει υπερκομματικό χαρακτήρα μιας και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι τάσεις… οι ιδεολογίες…  και οι απόψεις. Από άκρα δεξιά μέχρι άκρα αριστερά! Πλεονάζουσα θέση κατέχουν οι δυνάμεις της δεξίας(Ν.Δ.) και της σοσιαλίζουσας απόχρωσης(ΠΑΣΟΚ).  

Η παράδοση και η παραλαβή άνοιξε  και έκλεισε με γλέντι και εδέσματα που ετοιμάσαν με κέφι ο κ. Παντελής Ζουμής και ο κ. Γιάννης Γκόρος και προσέφεραν όπως πάντα ο μεγάλος και αφανής ευεργέτης της Ομοσπονδίας και της ομογένειας κ. Γιώργος Κατσίχτης και αρκετοί άλλοι ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων της Αστόριας. Την παράσταση  όμως έκλεψαν οι χωροί των ποντίων και το γλέντι που κράτεισε μέχρι τα ξημερώματα.   

Πάντως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τώρα θα πρέπει να ανασκουμπωθεί και αναλάβει δράση άμμεσα!  Ααναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες  και να  απαντήσει με πράξεις και όχι με τις συνήθεις μεγαλόστομες και φλυάρες διακυρήξεις,  στις εκκρεμότητες που παρέλαβε. Να διορθώσει τα κακώς κείμενα ιδιαίτερα μετά την τελευταία αποκάλυψη που εκθέτει τον οργανισμό ανεπανόρθωτα στα μάτια της Ομογένειας και της Ελλάδας,  αδιάφορα για το ποιοι ευθύνονται οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λογοδοτήσουν.  Το νέο Δ.Σ. οφείλει  να αναπτύξει  έργο  ουσίας και όχι βιτρίνας και παρλαπιπισμού σήμερα! όχι τον Σεπτέμβριο. Γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά για όλους και κυρίως για τον οργανισμό… 

velivasakism.gifΤέλος, για να μη περάσει απαρατήρητο γιατί είναι είδηση και κρύβει και προιωνίζει πολλά για τις επερχόμενες εξελίξεις αίσθηση αλλά και γέλωτες μειδιάματα και σχόλια του τύπου "ποιος τον κάλεσε αυτόν εδώ" προκάλεσε η αυτόκλητη-ναι αυτόκλητη και χωρίς πρόσκληση- παρουσία του κ. Μανόλη Βελησβασάκη τον οποίο όλοι -μα όλοι περιφρόνησαν εκ του συμβουλίου- σε σημείο που αναγκάστηκε ο ίδιος να περιδιαβαίνει τα τραπέζια, τα γραφεία, και τους διαδρόμους για να χαιρτήσει του παρευρισκόμενους… Ενώ, όπως μάθαμε και είδαμε στον μόνο που βρήκε ευήκον ους-ίσως και λόγω συναντίληψης –  είναι ο κ. Νίκος Διαμαντίδης ο οποίος μάλιστα δέχθηκε απαθώς  και τις διαμαρτυρίες του κ. Βεληβασάκη γιατί  τον αγνόνησαν και δεν του ετοίμασαν υποδοχή ηγέτου όπως του αρμόζει στον "πρόεδρο" του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου… Δοθείσης της ευκαιρίας να πούμε πως το ίδιο άπραγος έφυγε ο κ. Βεληβασάκης και από τη Βοστώνη προ ημερών και αντίχοιχα από το Σικάγο όταν απαίτησε -μάλιστα απαίτησε-να συγληθούν τα Δ.Σ. των δυο προαναφερόμενων Ομοσπονδίων για να ενημερωθεί ως πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου! Η μεν κ. Παπαζλή τον ήλεγξε και τον επέπληξε  αυστηρότατα για προσπάθεια  ανάμειξης και χειραγώγησης στα εσωτερικά της ομοσπονδίας, ο δε κ. Γεωργακόπουλος(πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Ιλινόις) τον αγνόησε παντελώς και δεν αποδέχθηκε καμία απολύτως συζήτηση μαζί του. 

Οσο για το τι προκάλεσε αυτή την σιωπηρή -διαμαρτυρία αντίδραση  της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. αλλά και των απλών ομογενών που παρεβρίσκονταν στο γλέντι καλό θα είναι να θυμηθούμε κάποια από τα τελευταία γεγονότα που επέδρασαν καταλυτικά στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ με τους φερόμενους ως  ηγέτες.     

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΖΩΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (περί Βεληβασάκη)

1. ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

2. 33 ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ

3. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ TO "CLUB" ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ!

4. ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;

5. Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΔΩ! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  ΝΕΕΣ  ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ