Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων: Δεν αποδεχόμαστε λύση

που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία

εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα

Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό.  Όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν μιλώντας χθες στο Εθνικό Μνημόσυνο του Στέλιου Αγαθοκλέους του υπερασπιστή της δημοκρατίας που υπήρξε θύμα της εγκληματικής δράσης της ΕΟΚΑ Β' κατά την προπραξικοπηματική περίοδο, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Πραστειό Αυδήμου.

 

Είμαστε έτοιμοι, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, για έναν ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.  Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις αδιάλλακτες θέσεις τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη Mehmet Ali Talat ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ουσιαστικά θέλουν μια λύση στη βάση των όρων της Τουρκίας και των στρατηγικών της σχεδίων.  Μια λύση που ούτε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων εξυπηρετεί.  Τέτοια λύση, τόνισε, σίγουρα δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα αποδεχθούμε. Ούτε εθελόδουλοι είμαστε, ούτε αυτόχειρες σκοπεύουμε να καταστούμε.  Επαναδιακηρύσσουμε για μια ακόμη φορά ότι για μας τα εθνικά δίκαια είναι αναπαλλοτρίωτα και αδιαπραγμάτευτα.

Και πρόσθεσε: Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις.  Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.  Ούτε, όμως, καταλήγουμε σε πλήρη απαισιοδοξία.  Συνεχίζουμε με σταθερότητα και συνέπεια τις θέσεις μας, με πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης και με καλή θέληση.  Λέμε, την ίδια στιγμή, ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει η βούληση για λύση και η καλή θέληση της δικής μας πλευράς να βρουν ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά τη στήριξη μας στη διακηρυγμένη και σταθερή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων είναι η ουσιαστική πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές.

Παράλληλα, απευθυνόμαστε στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και κάθε άλλο παράγοντα της διεθνούς κοινότητας που επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ή που έχει ευθύνη να εργαστεί για τη σωστή λύση του Κυπριακού, και τους υποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας.  Εκεί ας στρέψουν την προσοχή και τις προσπάθειες τους.  Εκεί ας απευθύνουν τις προτροπές, τις υποδείξεις και τις συμβουλές τους.  Εκεί ας κατευθύνουν τις πιέσεις τους.

Αν ολιγωρήσουν ή αν δεν έχουν τη διάθεση να πιέσουν την Τουρκία, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ένα νέο αδιέξοδο.  Και η ευθύνη θα βαραίνει την τουρκική πλευρά και όσους την θωπεύουν ή την ανέχονται.