Kοινή συνέντευξη Τύπου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και Αυστριακού Ομοσπονδιακού Προέδρου Heinz Fischer – 03/07/08

Kοινή συνέντευξη Τύπου παρεχώρησαν χθες το πρωί ο Ελληνάς Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας και ο αυστριακός ομόλογος του Heinz Fischer, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα, την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του κ. Παπούλια στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Oπως ανέφεραν Fischer και Παπούλιας στη συνάντηση τους συζητήθηκαν οι διμερής σχέσεις, οι εξελίξεις για την Συνθήκη της Λισσαβόνας μετά από το Όχι των Ιρλανδών, η εσωτερική κρίση στην Τουρκία, το Κυπριακό, η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το θέμα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

 

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Παπούλιας δήλωσε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, πως τόνισε στον ομόλογο του ότι είναι παράδοξο μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, να διατηρεί υπό κατοχή το 40% των εδαφών ενός κράτους μέλους της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Fischer ερωτηθείς από Ελληνίδα δημοσιογράφο κατά πόσον οι τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία απομακρύνουν την Τουρκία από το στόχο της ένταξης της στην ΕΕ, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Τουρκία καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει αυτό το στόχο και δεν θα φισθεί κόπων για να πετύχει τον στόχο αυτό. Όσον αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επανέλαβε την πάγια θέση της Αυστρίας ότι δεν μπορούν να γίνουν προγνώσεις, ούτε φυσικά να δοθούν διαβεβαιώσεις, σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση που απηύθυνε αυστριακή δημοσιογράφος προς τον Πρόεδρο Παπούλια, σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο θέμα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα κρατών που δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, γιατί εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντιφώνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προς τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Dr. Heinz Fischer κατά το επίσημο δείπνο στην Βιέννη

….."Οι αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το Κυπριακό είναι ένα θέμα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται στην Κύπρο, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πιστεύω πως η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος.

Μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν αρμονικά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας στο πλαίσιο μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη εκτίμησή μου για τη συνεχή, από το 1964 μέχρι σήμερα, συμβολή της Αυστρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, καθώς και για τη σταθερή υποστήριξή σας στις προσπάθειες επιλύσεως στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.