Αθήνα, 07 Ιουλίου 2008

του Σάββα Καλεντερίδη

Επίσκεψη στην ελληνική Θράκη πραγματοποίησε ομάδα βουλευτών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στις 3 Ιουλίου 2008, με σκοπό την πραγματοποίηση επαφών με τους μουσουλμάνους της ελληνικής Θράκης στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη.Η αντιπροσωπεία των Τούρκων βουλευτών το Σάββατο, 5 Ιουλίου επισκέφθηκε τη Σόφια και το Κίρτζαλι και την Κυριακή, 6 Ιουλίου επέστρεψε στην Τουρκία, μέσω Καπίκουλε Ανδριανουπόλεως.
 

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών απετελείτο από τους:
1. Recai Yildirim, βουλευτής Αδάνων και Βοηθός Γ.Γ. του κόμματος
2. Deniz Bolukbasi, βουλευτής Αγκύρας, πρώην διπλωμάτης
3. Ridvan Yalcin, Βουλευτής Κοτυώρων (Ορντού)
4. Turan Cirkin, βουλευτής Αντιόχειας (Χατάι)
5. Metin Ergun, βουλευτής Μούγλων
6. Huseyin Yildiz, βουλευτής Αττάλειας
7. Kemalettin Nalci, βουλευτής Ραιδεστού (Tekirdag)
8. Cemaleddin Uslu, βουλευτής Αδριανουπόλεως
9. Lutfu Turkan, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΗΡ.


Με δεδομένο το σενάριο της τουρκικής άσκησης ΕΦΕΣ 2007, το οποίο προέβλεπε εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια, στα πλαίσια άλλης μιας "επιχειρήσης ειρήνης", όπως ονόμασαν και συνεχίζουν να ονομάζουν την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, οι Τούρκοι, εισβολή η οποία διακαιoλογείται από τη δολοφονία μερικών μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης μετά από επεισόδια που προκλήθηκαν στην περιοχή, και γνωρίζοντας ότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης διατηρεί παρακρατικό και παραστρατιωτικό μηχανισμό αποτελούμενο από δεκάδες χιλιάδες μέλη, αν μη τι άλλο δικαιολογείται η επαγρύπνηση εκ μέρους όλων.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΦΕΣ 2007
"Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την έναρξη του πολέμου μεταξύ των δυο χωρών με αφορμή θέματα τουρισμού (sic), τρομοκρατικές δράσεις και καταπιέσεις που γίνονται εναντίον εθνοτικών ομάδων.
Στο σενάριο παρουσιάστηκε η έναρξη της ένοπλης συμπλοκής στη θάλασα του Καλυόν, μεταξύ δυο γειτονικών χωρών, των Μπλε και των Πορτοκαλί, οι οποίες χώρες, παρότι είναι γειτονικές, δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα και μετά από μια περίοδο έντασης άρχισαν οι μεταξύ τους ένοπλες συγκρούσεις. Σε γεγονότα που ξέσπασαν μετά τον εξαναγκασμό σε φυγή των συμπατριωτών της Μπλε χώρας που κατοικούν στα εδάφη της Πορτοκαλί χώρας, γεγονότα που προήλθαν από εις βάρος τους εθνικές διακρίσεις, σκοτώθηκαν 20 άτομα και τραυματίστηκαν 1200. Η στήριξη που παρείχε η Πορτοκαλί χώρα στην τρομοκρατία έφερε τις δυο χώρες αντιμέτωπες. Η Μπλέ χώρα κινήθηκε με αποτρεπτική λογική και άρχισε ο πόλεμος".

Σχόλιο:
Να σημειωθεί ότι η ως άνω άσκηση, που προβλέπει άλλη μια "επιχείρηση ειρήνης" εναντίον της Ελλάδος, έγινε ενώ διαρκούν οι περιοδικές συναντήσεις στα πλαίσια των ΜΟΕ μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας της Ελλάδος και της Τουρκίας. Επίσης, την ως άνω άσκηση παρακολούθησαν και εννέα ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, ανάμεσα στους οποίους και ο ακόλουθος των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο κάθε ακόλουθος συνέταξε έκθεση με τις εντυπώσεις του από την άσκηση και το σενάριο συζητήθηκε στα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών δεκάδων χωρών. Έτσι η Τουρκία πολιτικοποίησε κατά κάποιο τρόπο το ζήτημα που πραγματεύεται στο σενάριο και έστησε ήδη το κατάλληλο σκηνικό για τους πολιτκούς στόχους που έχει θέσει.
Φέτος, το έτος 2008, μετά από την επίσκεψη των "μετριοπαθών" Ενρντογάν και Μπαμπατζάν και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη στη Θράκη, ομάδα βουλευτών του κόμματος των Γκρίζων Λύκων επισκέπτεται την Πορτοκαλί χώρα.
Χωρίς να πέσουμε στην παγίδα και να παίξουμε το παιχνίδι των Τούρκων, είναι υπερβολικό να μιλήσουμε για κάποιες προετοιμασίες από πλευράς της Τουρκίας;
(Πηγή: www.nethaber.com/Politika/22865/Efes-2007-tatbikati-sirasinda-basbakan)