Διονύσιος Πυλαρινός: ένα από τα νεότερα μέλη στο νέο  Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος  Ν.Υ. (μόλις 34 ετών),  με μια  φαινομενικά  μικρή εμπειρία μηνών στο προηγούμενο Δ.Σ αλλά με καθοριστική και αποφασιστική προσωπική παρουσία.  Παρουσία με ουσιαστικό λόγο και παρεμβάσεις με σημασία. Αν και σχετικά νέος στην Ελληνική κοινότητα και τα κοινά εν τούτοις έχει να επιδείξει  πλούσιο  έργο και αξιοσημειώτη  δράση που πολλοί,  με 20 και 30 χρόνια στην Αμερική και τα κοινά, θα ζήλευαν. Γνήσιος πατριώτης που ξέρει γιατί αγαπά την Ελλάδα!

Έχει αναπτύξει δράσεις και έργο ουσίας  μαζί με μια ομάδα νέων στενά και αδελφικά  δεμένοι μεταξύ τους   που το μόνο  που δεν  τους ενδιαφέρει είναι να αυτοτιτλοφορούνται και να κατέχουν τίτλους και αξιώματα χωρίς ανττίκρυσμα όπως συμβαίνει με την πλειονότητα όσων υποτίθεται ότι ασχολούνται με τα κοινά της ομογένειας τα τελευταία 30 χρόνια.  Μέριμνα της ομάδας αυτής είναι να ανακαλύπτουν με όλους τους δυνατούς  τρόπους  την ανθελληνική  προπαγάνδα και πολιτική δράση  αξιωματούχων της αμερικάνικης πολιτικής σκηνής ή και άλλων αμερικανικών οργανισμών άλλων εθνοτήτων (π.χ. Σκοπιανών, Τούρκων, ) και εν συνεχεία να δρούν ανάλογα ή να κινητοποιούν τους ανάλογους οργανισμούς ή τα  πρόσωπα εκείνα  και τους   φορείς που υποτίθεται κάνουν  lobby υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και των εθνικών δικαίων. Η μέχρι τώρα δράση τους είναι πράγματι πρωτότυπη και αξιοσημείωτη και πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί εκτενέστερα από το Greek American News Agency.     

Ο Διονύσης είναι  παιδί μεταναστών που πρώτα δοκίμασαν την τύχη τους στη Γερμανία και εν συνεχεία οι δρόμοι της αναζήτητησης για ένα καλύτερο μέλλον τους οδήγεισαν όπως χιλλιάδες άλλων συμπατριωτών μας εκείνα τα δύσκολα χρόνια, στην Αμερική.  Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε Γερμανία, Ζάκυνθο, Αθήνα, και Νέα Υόρκη και σήμερα  είναι παντρεμένος  με την Γεωργία    και έχει δυο μικρά παιδάκια,  ένα  γιο και μία  κόρη.  Στην Αμερική μετακόμισε μόνιμα με την οικογένεια του το 1987, αλλά πολλές φορές  έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στα 18 του χρόνια είχε δίπλωμα μηχανικού αεροσκαφών, και πιλότου. Το 1996 αποφοίτησε με πτυχίο στην τεχνολογία και διοίκηση.  Κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό οπού υπηρέτησε συνειδητά  με εθνικό ζήλο στον ακριτικό  Έβρο. Το 2002 αποφοίτησε από το Pace University με μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αν και εργάζεται από νεανική ηλικία, την επαγγελματική του απασχόληση στην πληροφορική την άρχισε πριν βγάλει το πανεπιστήμιο (bachelors).

Ο  Διονύσης Πυλαρινός έντονα  πολιτικοποιημένος  με ιδεολογική ταυτότητα και  βαθία  επίγνωση  του πολιτικού γίγινεσθαι σε Ελλάδα και Αμερική  σήμερα εκτός των άλλων δράσεων  του για τα εθνικά ζητήματα  ή τα κοινά της ομογένειας  τυγχάνει εκλεγμένος  Γενικός Γραμματέας στην Νομαρχιακή Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας.  Στις εκλογές του 2006 συμμετείχε με τον συνδυασμό του Πέτρου Γαλάτουλα ενώ τον Οκτώβριο του 2007 προτάθηκε για πρώτη φορά  για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προκειμένου  να καλύψει θέση παραιτηθέντος μέλους. Από την  πρώτη στιγμή της παρουσίας του  στο Δ.Σ. έδειξε ότι είναι άτομο με θέληση και διάθεση για δουλειά χωρίς υστεροβουλία ή αυτοπροβολή,   το  γνωστό ελάτωμα  της πλειοψηφίας δυστυχώς όσων ασχολούνται με τα κοινά στην ομογένεια των ΗΠΑ. Με τη στάση του σε μείζονα ζητήματα έδειξε ότι είναι αυτόφωτος και όχι κατευθυνόμενος υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση αλλά την  ελευθερία του Τύπου την οποία υπερασπίιηκε σθεναρά αρκετές φορές   ενώ σε κρίσημες συνεδριάσεις και ψηφοφορίες  τάχθηκε ενάντια σε παράνομες και έκνομες πράξεις καυτηριάζοντας προτάσεις όπως το να «καταδικαστούν» κείμενα ή πολύ περισσότερο  να κυρηχθούν  «ανεπιθύμητοι» δημοσιογράφοι που ασκούν δρυμεία  κριτική στον πρώην  πρόεδρο Νικόλαο Διαμαντίδη και  σε συγκερκριμένα μέλη του Δ.Σ.  Αντιστοίχως όμως είναι και  από εκείνους που ενώ υπερασπίστηκαν την ελευθερία του Τύπου με σθένος  καυτηρίσαν εντονότατα και με δριμύ κατηγορώ  κείμενα  όπως   τα κείμενα της 22ας και 25ης  Ιουνίου του 2007 της Ελευθεροτυπίας που αόριστα  χυδαιολογούν και λασπολογούν με  προσβλητικούς και υποτιμητικούς  χαρακτηρισμούς με  στόχο τότε να πλήξουν την όλη διοργάνωση  απαξιώνοντας τα πρόσωπα που πήραν την πρωτοβουλία  αλλά κυρίως  να μειώσουν το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, αντιπροτείνοντας σε εκείνη την πρόταση Μιχαλέα -Διαμαντίδη- Ράλλη το δρόμο της δικαιοσύνης-όπως συνέβει με την περίπτωση της Ελευθεροτυπίας- αν θεωρούν ότι πλείτονται από κρίσεις και σχόλια του Τύπου αλλά σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί πρακτικές και μεθόδους που θυμίζουν άλλες μαύρες  εποχές  που έρχονται από τα βάθη του παρελθόντος και των μελανότερων σελίδων ανθρώπινης   ιστορίας  όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει σε εκίνη τη συνεδρίοαση του Δ.Σ.   

dsc06949.jpgΣτο Δ.Σ. πολλές φορές ύψωσε στεντώρεια  φωνή υψώνοντας  ανάστημα  αν και ο νεότερος χωρίς να υπολογίσει το κόστος και τις αντιδράσεις των παλαιοτέρων .  Είναι από εκείνους που καυτηρίασαν εντονότατα το δίδυμο Ράλλη -Διαμαντίδη σε κάθε ενέργεια που προσέβαλε την ομοσπονδία ή πολύ περισσότερο την  εθνική υπόσταση της Ελλάδας όπως όταν την ημέρα της υψώσεως της ελληνικής σημαίας στο Manhattan(Απρίλιος 2008) που ο κ. Ράλλης ημέρα μνήμης από τις σφαγές ττων Τούρκων στα 400 χρόνια σκλαβίας και  εκείνος εκθίαζε προκλητικά  τον φίλο του Τούρκο που είχε αυτοβούλως και χωρίς απόφαση Δ.Σ. προσκαλέσει(!) στην συγκεκριμένη εκδήλωση, παραβλέποντας σκοπίμως να παρουσιάσει τα άλλα μέλη του Δ.Σ. που παρίσταντο στην συγεκριμένη εκδήλωση.  Είναι από τα άτομα που όταν παράνομα στις 5 Απριλίου 2008 κατά την διάρκεια του επιστημονικού  συμποσίου επί του συνεδρίου που διεξάγονταν στο Σταθάκει Κέντρο   ο Νικόλαος Διαμαντίδης κάλεσε απρόκλητα  την αστυνομία προκειμένου νε εκδιώξει τον γράφοντα και υπογράφοντα την συνέντευξη αυτή Διονύσης Πυλαρινός αντέδρασε εντονότατα και με δηλώσεις του καυτηρίασε το θέμα διαχωρίζοντας απόλυτα τη δική του θέση από τέτοιες πρακτικές και μεθόδους.   Χάρη στο Διονύση Πυλαρινό η Ομοσπονδία έχει δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο με μια ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, μια για την παρέλαση ενώ είναι αυτός που χτυπά κόκκινο με emails-alert σε ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων από την Ομογένεια και στην Ελλάδα  για κάθε θέμα που χρειάζεται κινητοποίηση και αφύπνιση του Ελληνισμού ή έστω απλή  υπενθύμηση εκδηλώσεων εθνικής μνήμης που οργανώνουν ομογενειακοί οργανισμοί στις ΗΠΑ.     

Η πρώτη επαφή με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έγινε κατά την περίοδο προετοιμασίας και διοργάνωσης του συνεδρίου της Ομοσπονδίας ενώ είναι από τους ελάχιστους που εργάστηκαν άοκνα και ανύστακτα για την  σχετική διοργάνωση προσφέροντας-χωρίς υπερβολή- σε 24ωρη βάση τις υπηρεσίες του εκείνη την περίοδο προκειμένου να περατωθεί το δύσκολο και τιτάνιο έργο σε επί μέρους τομείς της διοργάνωσης του συνεδρίου με θέμα «ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα». Ένα συνέδριο που ιστορικά η διαδρομή του  έμμελε να αποδειχτεί καθοριστική και αποφασιστικής σημασίας  για την περαιτέρω πορεία της Ομογένειας -και ειδικά αυτή της ΝΥ-  ο θεμέλιος λίθος για μια νέα αντίληψη και συναντίληψη των  πραγμάτων στην δράση και αφύπνιση του Ελληνισμού της Αμερικής  ανατρέποντας δεδομένα και προκαταλήψεις δεκαετιών.  Μια διαδρομή που τελικά μάλλον είχε περισσότερη   αξία το ταξίδι(στον πηγαιμό για την Ιθάκη) παρά ο  τελικός προορισμός… Ενός συνεδρίου  που για πρώτη φορά στην 70χρονη πορεία της επεχείρησε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ-όπως είχε κάθε δικαίωμα – αποδεικνύοντας ιστορικά ότι άξιζε η όλη προσπάθεια αφού έφερε πιο κοντά στα κοινά και στον ιστορικό θεσμό  παιδία όπως ο Διονύσης Πυλαρινός.

-Πότε ήρθατε στην Αμερική και γιατί;

-Μόνιμα ήλθα το 1987 με την οικογένεια μου. Δεν με ρώτησαν, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω το «γιατί».

-Πως ήταν τα πρώτα χρόνια και η προσαρμογή;

-Ακόμα προσαρμόζομαι. Πάντως τα πρώτα χρόνια η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η γλώσσα και οι συναναστροφές με τους Αμερικανούς. Πάντα πρόβαλα την Ελληνική μου ταυτότητα, και την υπεράσπιζα μέχρι και δια ροπάλου.

-Ποιες οι πρώτες εμπειρίες με την ελληνική κοινότητα  και ποια η ανάμειξη σας (συλλόγους θέσεις αξιώματα κτλ);

-Αρκετά αρνητικές.  Και για αυτό το λόγο οι προσπάθειες μου πριν σχεδόν το 2006 ήταν έξω από αυτό που αποκαλούμε «Οργανωμένη Ομογένεια». Αν δεν είχα εμπιστοσύνη σε μερικά άτομα και συμφωνούσα με τα οράματα τους, κάπως διαφορετικά θα υπηρετούσα τον Ελληνισμό.

-Τι  έκανε έναν νέο άνθρωπο σαν Εσάς  να ασχοληθεί  με τα κοινά της Ομογένειας ;

-Αν και σεβόμουν τους θεσμούς και τις οργανώσεις, δεν είχα κανένα ενδιαφέρον να ασχοληθώ με τις ίντριγκες και προσωπικές αψιμαχίες που διακατέχουν τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες. Θα προτιμούσα κάλλιστα να προσφέρω την βοήθεια μου για την προαγωγή του Ελληνισμού χωρίς να φέρω αξιώματα. Και κάπως έτσι μπήκα στην Ομοσπονδία με το Συνέδριο. Αλλά «τα κοινά» δεν είναι κατ ανάγκη οι μεγάλες οργανώσεις… γιατί αυτές απουσίαζαν από πολλές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν  παλιά και ακόμα γίνονται.

-Βοηθειθήκατε από την ελληνική κοινότητα στα πρώτα σας βήματα; 

-Όχι, γιατί ποτέ δεν ζήτησα. Έχουμε όμως ασθενείς και άπορους που χρειάζονται την βοήθεια μας, και δυστυχώς εκεί πολλές φορές εθελοτυφλούμε ή βλέπουμε με μυωπία πολύ… τοπικά. Το λέω αυτό χωρίς να μειώσω την προσφορά που κάνει η Εκκλησία και διάφοροι φιλανθρωπικοί οργανισμοί σαν το Ronald McDonald House.

-Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Κοινότητας στην Αμερική;  και ποιο ειδικότερα της κοινότητας στη ΝΥ;  

-Οργάνωση. Έχουμε ένα περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό που το κατασπαταλάμε καθώς απουσιάζουν οι κατάλληλες δομές. Πρέπει να αναπτύξουμε επαγγελματικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, και πληροφορικούς κόμβους που θα εξυπηρετούν την  Ελληνική Κοινότητα και ταυτοχρόνως θα την ενισχύουν.

-Έχετε και πολιτική αντίληψη και πολιτική κρίση πιστεύετε ότι υπάρχει καλά και αποδοτικά  οργανωμένη ομογένεια ;

-Σίγουρα όχι στο επίπεδο που θα ήθελα. Αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε την βοήθεια που θέλει ο Έλληνας της Αμερικής, ούτε η Ελληνική κυβέρνηση. Εδώ δεν μπορούμε να επηρεάσουμε αντιπροσώπους του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ανθελληνικές θέσης σε περιοχές όπου χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί ζούνε. Αυτό το κρίνετε αποδοτικό;

-Ακούγονται και γράφονται πολλά περί ελληνικού lobby ποια η δική σας γνώση και τοποθέτηση ;

-Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, συνεργάζομαι με αρκετά άτομα για να προσφέρουμε και εμείς ότι μπορούμε. Αυτό σίγουρα δεν μας κάνει «lobby», όπως και πολλούς από αυτούς που αποκαλούνται έτσι από τα Ελληνικά ΜΜΕ. Αν είναι να σχολιάσουμε συγκεκριμένο Political Action Committee ή κάποιο οργανισμό 527 (που απουσιάζουν αισθητά) μπορούμε χωρίς γενικολογίες. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι λειτουργούμε χωρίς συντονισμό, αν και έχουμε και μερικά θετικά παραδείγματα (σαν το ΑΗΙ).

-Θα ήθελα την τοποθέτηση σας για τον Ελληνισμό της Αμερικής σήμερα και αύριο. Θα υπάρξει συνέχεια;

-Ανάλογα με το πώς ορίζεις τον Ελληνισμό. Η Αμερική των Αγγλοσαξόνων πάνω στα ιδανικά του Ελληνισμού θεμελίωσε μία χώρα που μετέπειτα έγινε υπερδύναμη. Εγώ δεν φοβάμαι για τον Ελληνισμό γιατί έχω γνωρίσει Έλληνες από κάθε γωνιά των ΗΠΑ, που αν και δεν μιλάνε τέλεια την Ελληνική, εντούτοις είναι μεγάλοι πατριώτες. Ας μην ξεχνάμε ότι στην νεωτέρα ιστορία μας είχαμε μεγάλες ομάδες Ελλήνων που δεν γνώριζαν πλέον την Ελληνική ή την μιλούσαν σαν δεύτερη γλώσσα. Και όμως αυτοί οι πατριώτες ήταν οι πρώτοι στο κάλεσμα για την απελευθέρωση του Έθνους. Σήμερα δεν έχουμε τις επιμορφωτικές δυσκολίες περασμένων αιώνων, έχουμε όμως μια αφομοιωτική τάση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

-Μπορεί η ομογένεια να στηρίξει την πατρίδα σε μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν  ;

-Πιστεύω ότι αν δίνουμε την εικόνα μιας καλά οργανωμένης κοινότητας με  καταξιωμένα ηγετικά στελέχη, η πατρίδα θα συνδράμει στο κάλεσμα μας.

-Στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ποιος από τους δυο υποψηφίους πιστεύετε ότι μπορεί να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις και γιατί;

-Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω μια απλή απάντηση σε ένα πολύπλοκο ζήτημα. Αδιάκριτα με ποιος κερδίσει, θα αναλάβει ένα κρατικό μηχανισμό που προωθεί θέσεις μετά από πολλές αναλύσεις και διαβουλεύσεις. Σε αυτά τα γραφειοκρατικά  επίπεδα χρειάζεται μεθοδική και χρόνια επιρροή για να επιφέρει μια αλλαγή θέσης.

-Εδώ και καιρό δραστηριοποιείστε έντονα με τα κοινά και ιδιαιτέρως με τα εθνικά ζητήματα με συγκεριμένες δράσεις. Θα ήθελα να μας δώσετε κάποιες σκέψεις γενικότερα για τρο πως μπορεί σήμερα ένα νέος/α να δραστηριοποιηθεί με αυτά τα ζητήματα. Πως μπορεί να σας βρει; Υπάρχει κάποια ομάδα πως μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας. 

-Τα εθνικά ζητήματα είναι ένα λεπτό θέμα και σίγουρα δεν μπορώ να επεκταθώ στα οργανωτικά σε ένα ευρείας κυκλοφορίας μέσο ενημέρωσης. Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι οι μοχλοί πολιτικής επιρροής είναι πολλοί, αλλά ο καθένας με τις δικές του δυνατότητες και νομοθετικούς περιορισμούς. Άλλος ο ρόλος ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, άλλος αυτός ενός 527, και άλλος αυτός ενός πολίτη. Όποιος ευθυμεί να έλθει σε επαφή μαζί μου μπορεί να μου στείλει γράμμα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση dionysios@pilarinos.com .

-Σήμερα υπάρχουν δυο αντιλήψεις(νοοτροπίες) που συγκρούονται  στο γίγνεσθαι στης Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ:

Η πρώτη, είναι αυτή που θέλει την ομογένεια να συνεχίζει να δρα, να μάχεται και να αγωνίζεται για τα εθνικά και άλλα ζητήματα της Ελλάδας  με  συνέπεια, συνέχεια, σχέδιο, στρατηγική και δημιουργική  οργάνωση προς επίτευξη των στόχων στο κοινό όραμα.

Η δεύτερη πιστεύει ότι η Ομογένεια πρέπει πρωτίστως  πια να κοιτάξει τα δικά της εσωτερικά ζητήματα γιατί η σύγχονη Ελλάδα δεν έχει πια καμία απολύτως ανάγκη από τέτοια υποστήριξη. Είναι αρκετά οργανωμένο κράτος μέσα στην Ε.Ε. και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της. Οι επόμενες γενιές οφείλουν να εργαστούν για το μέλλον τους εδώ στις ΗΠΑ ως Αμερικανοί πολίτες και η μόνη επαφή με τις ρίζες των επόμενων ελλληνικής καταγωγής αμερικανών ας είναι με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδα.

Εσείς ποια άποψη ασπάζεστε και γιατί;  

-Συμφωνώ απόλυτα με την πρώτη, και εν μέρη με τη δεύτερη. Όντως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα ζητήματα του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και τα εθνικά θέματα μας απασχολούν και μας προσφέρουν την δυνατότητα να οργανωθούμε. Σήμερα πλέον δεν χρειάζεται να στέλνουμε λεφτά για την κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, αλλά θα μπορούσαμε να τα στέλναμε για την κατασκευή ή διατήρηση κατασκήνωσης για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής.

-Ποιο ήταν το κίνητρο σας κια τι σας ώθεισε  να δεχθείτε την πρόταση που σας έγινε  να συμμετέχετε για πρώτη φορά  το 2006 στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας;

-Συμμετείχα στις εκλογές του 2006 μετά από την πρόσκληση των κκ. Ορφανάκου και Γαλάτουλα. Έχω βαθύ σεβασμό και στους δύο και γνωρίζω το έργο που έχουν και θέλουν να προσφέρουν για τον Ελληνισμό.

-Μετά από δυο χρόνια θα ήθελα το σχόλιο σας για τις εκλογές του 2006 όπου υπάρχουν πολλές γκρίζες και θολές  σκιές για το παρασκήνιο και την τελική έκβαση των πραγμάτων που τελικά οδήγεισαν σε εκλογές με ένα συνδυασμό -αυτόν στον οποίο συμμετείχατε κι εσείς…

-Εγώ συμμετείχα στον συνδυασμό που αποκλείστηκε, αν και σχεδόν ενάμισι χρόνο αργότερα με πρότειναν στην Γενική Συνέλευση. Σχετικά με τις εκλογές του 2006 θα περιορίσω τα σχόλια μου γιατί δεν βλέπω πως μπορούμε να αντλήσουμε κάτι θετικό από αυτό. Πρέπει να αποφεύγουμε ενέργειες που διχάζουν την ομογένεια και αποδυναμώνουν τους θεσμούς μας.

-Υπήρχαν καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες για εκβιασμούς σε μέλη του συνδυασμού του Π. Γαλάτουλα που τελικά εξανάγκασαν κάποιους να αποχωρείσουν και έτσι τελικά να διαλυθεί ο συνδυασμός τι έχετε να πείτε επ αυτού;

-Στην Ομοσπονδία ερχόμαστε να προσφέρουμε εθελοντικά, και σίγουρα δεν θέλει κανείς να  ριψοκινδυνεύει την δουλειά του, την οικογένεια του, το όνομα του, ή την υγεία του. Και δυστυχώς αυτό καλούνται να  κάνουν πολλοί διότι μπαίνουν στο στόχαστρο μίας «παράταξης», ενός «παράγοντα», ενός μεγάφωνου των καφενείων, ή κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων ομογενειακών ΜΜΕ. Έτσι θα προσελκύσουμε καινούργιο αίμα στους οργανισμούς μας;

-Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι σήμερα εν έτη 2008  μετά από δυο χρόνια, συνυπάρχουν  στον ίδιο συνδυασμό  -και τώρα στο Δ.Σ.- άτομα του δικού σας συνδυασμού( του 2006) που έδωσαν μάχη για να αποκλειστεί  ο αντίπαλος  συνδυασμός και φυσικά ο ίδιος ο κ. Γαλάτουλας  ο οποίος τότε είχε αποκλειστεί;

-Το βλέπω πάρα πολύ θετικά. Στον συνδυασμό μας έχουμε άτομα με όρεξη για δουλειά και με καινούργιες ιδέες. Καιρός είναι να εφαρμόσουμε αυτά που τόσες φορές έχουν αναγγείλει προηγούμενες διοικήσεις και να μην αναλώνουμε χρόνο σε θέματα του παρελθόντος.

-Σήμερα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την ουσιαστική συμμετοχή Γαλάτουλα στις εκλογές και υποστήριξη προς τον αντίπαλο συνδυασμό σας πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές και του 2006;

-Δεν πιστεύω στα προγνωστικά, και η απόφαση ανήκει στο εκλογικό σώμα που εκδηλώνει την θέληση του στην κάλπη. Δυστυχώς το 2006 δεν του δόθηκε η δυνατότητα να την εκφράσει.

-Διόνυση ήσουν από εκείνα τα άτομα που προσέφερες πάρα πολύ στο θέμα της διοργάνωσης του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας το 2007 με αυτπάρνηση και ιδιαίτερο ζήλο  θα ήθελα την τοποθέτη σου πάντω στο ζήτημα αυτό.

-Το Συνέδριο ήταν και είναι μια εκπληκτική ιδέα που χρειάζεται να καθιερωθεί σαν προγραμματισμένη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας όπως ακριβώς κάνουμε με την παρέλαση. Καιρός είναι να δώσουμε την ανάλογη προσοχή στα ζητήματα και τους προβληματισμούς του απόδημου Ελληνισμού.
Το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες έκλεισε με επιτυχία το συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Αθήνα με παρόμοια θεματολογία και ανάλογο concept δείχνει ότι η προσπάθεια ήταν σωστή. Συγχαρητήρια στην ΑΧΕΠΑ, στον κ. Άικ Γκούλα, και σε όλους τους πολιτικούς, οργανώσεις, και τον κόσμο που το αγκάλιασαν. Σχετικά με τα άτομα και τις οργανώσεις που πήραν αντίθετη θέση στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, πιστεύω ότι πρέπει να σέβονται τους θεσμούς και να μην κάνουν ενέργειες που προκαλούν διχασμό. Πολλοί που εργάστηκαν για το συνέδριο – αδιάκριτα με οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και αν άσκησαν – σήμερα βρίσκονται στο ΔΣ και από τους δύο εκλογικούς συνδυασμούς. Ελπίζω αυτό να δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με μια τέτοια διοργάνωση σύντομα.

-Θα ήθελα την γνώμη σου  σχετικά με τα εξής γεγονότα: 

το πρώτο αφορά στην απόφαση του απερχόμενου Δ.Σ.  επί  προεδρείας  Νικολάου Διαμαντίδη  σε σύνολο 21 μελών (με 5 ψήφους) να καταδικαστούν δημοσιεύματα  του Τύπου  που ασκούν κριτική στο Δ.Σ. και να  κυρηχτεί ανεπιθύμητος συγκεκριμένος δημοσιογράφος ;

-Μειοψήφησα στο ΔΣ και δημόσια πήρα ανάλογη θέση.

 και το δεύτερο να κληθεί η αστυνομία στις 5 Απριλίου  2008 ενώπιον φοιτητών καθηγητών και ανηλίκων να απομακρύνει δια της βίας  δημοσιογράφο ο οποίος είχε προσκληθεί να καλύψει το συμπόσιο  με επίκληση της ως άνω απόφασης των πέντε μελών του προηγούμενου Δ.Σ. 

-Σας έδωσα και συνέντευξη αμέσως μετά το γεγονός, και εμμένω στις δηλώσεις μου.

-Πιστεύετε ότι έγιναν παρατυπίες κατά την προετοιμασία των εκλογών και αν ναι ποιες;

-Όχι. Η εφορευτική επιτροπή έβγαλε το πόρισμα της και μπορεί ο καθένας να κρίνει αν βρήκαν παρατυπίες και πού.

-Η εφορευτική επιτροπή εργάστηκε σωστά κατά τη γνώμη σας;

-Άψογα, και τους ευχαριστούμε για την δύσκολη δουλειά που εξετέλεσαν.

-Τι σας έκανε να συνεργαστείτε με τον κ. Καλαμαρά και όχι με τον κ. Ράλλη;

-Πρώτα θέλω να πω ότι εκφέρω μεγάλο σεβασμό σε κάθε Έλληνα που προσφέρει από τον χρόνο του και την τσέπη του για το καλό του Ελληνισμού. Λάθη έχουμε κάνει όλοι, και δεν θέλω αυτό να επισκιάζει την προσφορά. Ο κ. Καλαμαράς πιστεύω ότι έδειξε μεγάλη πρόθεση να συνεργαστεί μαζί μου και κατα την διάρκεια της παρέλασης αλλά και σε άλλα ζητήματα.

-Μπορείτε να μου δώστε τα θετικά και τα αρνητικά των κ. Καλαμαρά και Ράλλη;

-Ο κ. Καλαμαράς έχει 2 μικρά παιδάκια που κατά σύμπτωση είναι συνομήλικά με τα δικά μου. Πιστεύω ότι έχει καλύτερη αντίληψη των προβλημάτων που έχουν οι γονείς που θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν τον Ελληνισμό στα παιδιά τους.

-Πως εξηγείτε το γεγονός ότι στο δικό σας συνδυασμό είχατε αρκετά μέλη και φίλους από τη Νέα Δημοκρατία;

-Σίγουρα δεν ήταν κριτήριο για να μπει κάποιος στον συνδυασμό. Άλλη ιδιότητα έχει ένας όταν αντιπροσωπεύει ένα κόμμα και άλλο όταν μετέχει στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

-Σαν πρόσωπο έχετε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις στο συνδυασμό σας ή θα εργαστείτε με γνώμονα το συμφέρον του οργανισμού; Έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστείτε ακόμα και με άτομα του συνδυασμού σας;

-Οι συνδυασμοί δημιουργούνται για τις εκλογές, και την επόμενη αυτών μιλάμε πλέον για ένα συλλογικό ΔΣ. Η επιτυχία ή η ήττα θα μας στέψει συλλογικά. Ελπίζω όλοι μας να μπαίνουμε στην Ομοσπονδία με πρώτιστη προτεραιότητα την συνεργασία για το καλό του οργανισμού και του Ελληνισμού.

-Θα θα στηρίξετε και τις θετικές προτάσεις από τον συνδυασμό της μειοψηφίας;

-Θα στηρίξω οποιαδήποτε θετική πρόταση αδιάκριτα από το ποιος την έκανε.

-Ύστερα από αυτή την εμπειρία στο Δ.Σ. τι θα προσέξετε στη νέα περίοδο που ξεκινά και που θα εστιάσετε περισσότερο  τη δική σας προσοχή;

-Στις επιτροπές που θα πρέπει να παρουσιάσουν έργα και να ενημερώνουν το ΔΣ και την Γενική Συνέλευση.

-Ποια είναι τα θέματα που εσείς προσωπικά  θα προωθείσετε  κατά προτεραιότητα στη νέα διετία;

-Την μεγαλύτερη συνεργασία με συλλόγους, ομοσπονδίες, την Ελληνική κυβέρνηση, και την προσέλκυση νέων συλλόγων στην Ομοσπονδία. Επίσης πιστεύω ότι χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στα επικοινωνιακά.

-Υπάρχουν θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ποιες είναι αυτές εκτός από την αναθεώρηση του καταστατικού;

-Θα ήθελα να δω μία ευρύτερη συμμετοχή του κοινού στα δρώμενα της Ομοσπονδίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς την αλλαγή του καταστατικού με το να στέλνουμε ενημερωτικά φυλλάδια σε τακτικά χρονικά στάδια.

-Πιστεύετε στην αναλογικότερη αντιπροσώπευση στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και γιατί;

-Ναι, αλλά θα πρέπει να ήμαστε προσεκτικοί με τις διατάξεις του καταστατικού και περιορισμούς που θέτει η πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ούτε το ΔΣ ούτε η Γενική Συνέλευση επιτρέπετε να παραβιάζει το καταστατικό.

-Ποια η άποψη σας για την διεύρυνηση της εκλογικής βάσης της ομοσπονδίας η οποία θα δίδει το δικαίωμα σε όλα τα μέλη των συλλόγων να μετέχουν των εκλογών  με ονομαστική κατάσταση και  να ψηφίζουν για την ανάδειξη του Δ.Σ. 

-Ίσως για τα μέλη του ΔΣ πλην την «τετράδα» Προέδρου, Αντιπροέδρου, Ταμεία, και Γενικού Γραμματέα. Αυτοί να εκλέγονται από τους αντιπροσώπους.

-Ποιες άλλες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νέο καταστατικό;

-Η δημιουργία μίας επιτροπής διακεκριμένων και επιφανών ατόμων που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.  

-Ποιο είναι το μύνημα που έχετε να δώσετε στα νέα παιδιά που μετέχουν στο Δ.Σ. ; και ποιο το μύνημα σας για την νεολαία που εξακολουθεί να παρακολουθεί και να μη μετέχει στα κοινά της ομογένειας;

-Να μην διστάζουν και να πάρουν τα ινία των οργανισμών της ομογένειας. Να είναι σίγουροι ότι θα έχουν υποστήριξη από πολλές πλευρές.

-Είστε Γενικός Γραμματέας στην  Νομαρχιακή της Ν.Δ. αυτό σημαίνει πως στο νέο Δ.Σ. η συμμετοχή σας θα περνά την κομματική γραμμή ;

-Η Νέα Δημοκρατία δεν προωθεί κάποια γραμμή στην Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία έχει μακρά παράδοση να μην εμπλέκεται στα κομματικά, και αυτό θα συνεχίσουμε.

-Λέγεται ότι ανήκετε στην ομάδα Πέτρου Γαλάτουλα λόγω της συνεχούς υποστήριξης σας και στις κλογές του 2006 και του 2008. Καταρχήν ανήκειτε σε κάποια ομάδα ; και κατά δεύτερον οι θέσεις και οι απόψεις στο νέο Δ.Σ. θα περνούν από το «φίλτρο της ομάδας» ή έχετε αυτόνομη δική σας αποκρυσταλομένη  άποψη ως Πρόσωπο ισόκυρο και ισότιμο μέλος του Δ.Σ.;

-Ο κ. Γαλάτουλας είναι Πρόεδρος τις νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας. Σαν μέλος και σαν Γενικός Γραμματέας  τον υποστηρίζω στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Τον υποστηρίζω στο έργο του σαν Γενικός Γραμματέας στην Ομοσπονδία σαν Α Γραμματέας. Πρόεδρος όμως είναι ο κ. Καλαμαράς, και υποχρέωση όλων μας είναι να του παρέχουμε ότι βοήθεια χρειάζεται. Τώρα αν η απάντηση μου με χρωματίζει σε κάποια «ομάδα», αυτό ας το κρίνουν άλλοι. Την μόνη ομάδα που αποδέχομαι εγώ προσωπικά είναι ο Ελληνισμός.

-Κάποιοι λένε ότι τους νέους τους έχουνς το τσεπάκι εσείς τις λέτε; Είστε σε κάποιο «τσεπάκι» μέσα; 

-Η ερώτηση είναι προσβλητική, και γνωρίζω ότι την κάνετε γιατί μερικοί παρουσιάζουν την άποψη αυτή με υποτιμητικά επίθετα μάλιστα. Αυτοί οι «νέοι» είναι τριαντάρηδες, οικογενειάρχες, με μόρφωση και επαγγελματικά καταξιωμένοι. Και μάλιστα για τους νέους του ΔΣ… δύσκολα μας βλέπω να βάζουμε νερό στο κρασί μας.

-Το γεγονός ότι είστε αρκετά νέος βοηθά ή είναι τροχοπέδη γιατί πάντα «ο παλιός είναι αλλιώς» όπως λέμε και στο στρατό και γενικά ο μέσος όρος ζωής των συμμετεχόντων στα κοινά της Ομογένειας και της Ομοσπονδίας  είναι τα 65 έτη άρα είναι αποτρεπτικό στοιχείο για ένα νέο αυτό; 

-Πιστεύω ότι ένας νέος έρχεται με ενθουσιασμό για να προσφέρει γιατί δεν γνωρίζει τα «κωλύματα» και επειδή έχει μεγάλες προσδοκίες για τον θεσμό. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει όταν δεν βλέπει τα αποτελέσματα που θέλει. Ο «παλιός» δεν στρώνει πάντα ναρκοπέδια, απλά μπορεί να γνωρίζει το θέμα καλύτερα και να θέτει πιο ρεαλιστικούς και λιγότερο ριψοκίνδυνους στόχους. Και τα δύο χρειάζονται αρκεί να γίνετε διάλογος και να συμβαδίζουν όλοι μπρος τον στόχο.