To Φανάρι γεφυρώνει το χάσμα

του Γιώργου Παπαθανασόπουλου
από τον Ελεύθερο Τύπο

Το Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο στο Κίεβο, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 1.020 χρόνια του εκχριστιανισμού των εκεί Ρως, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό για την ειρήνη και την καταλλαγή μεταξύ των αλληλοσπαρασσομένων Ορθοδόξων της Ουκρανίας. Για να επιτευχθεί η συμφωνία, προχθές αργά το βράδυ, και να γίνει το Συλλείτουργο, εργάσθηκαν πυρετωδώς τα μέλη της αντιπροσωπίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ήταν ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, οι οποίοι επισκέφθηκαν για δεύτερη φορά το Κίεβο -η πρώτη ήταν στις 19 Μαΐου- και συνάντησαν διαδοχικά τους Ορθόδοξους εκκλησιαστικούς ηγέτες και τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βίκτορα Γιούσενκο.

 

Οι Ορθόδοξοι στην Ουκρανία είναι χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη ένταση μεταξύ τους, παρά το ότι αντιμετωπίζουν το κοινό πρόβλημα της Ουνίας. Η μεγαλύτερη ομάδα είναι υπό το μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρο, ανήκει εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο της Μόσχας και από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζεται ως η μόνη Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία. Διαθέτει 10.875 ενορίες και 9.072 κληρικούς.

Η δεύτερη χαρακτηρίζεται σχισματική και είναι υπό τον «Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας» Φιλάρετο, ο οποίος ήταν μητροπολίτης του Πατριαρχείου της Μόσχας αλλά όταν εντάχθηκε στη σχισματική Εκκλησία καθαιρέθηκε. Διαθέτει 3.721 ενορίες και 2.816 κληρικούς. Υπάρχει και μια τρίτη, μικρότερη, ομάδα Ορθοδόξων που αποτελούν την «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξο Εκκλησία» και κυρίως είναι συγκεντρωμένοι στη Δυτική Ουκρανία.

Και αυτή χαρακτηρίζεται σχισματική, διαθέτει 1.166 ενορίες και 686 κληρικούς και όταν απεβίωσε ο επικεφαλής της «Πατριάρχης Δημήτριος» δεν εξέλεξαν άλλον, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία και Μυστηριακή Ενωση όλων των Ουκρανών Ορθοδόξων. Η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, μετά την κρατική χειραφέτηση της χώρας από τη Ρωσία, ευνοεί και επιδιώκει και την εκκλησιαστική χειραφέτηση από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούσενκο επισκέφθηκε το Φανάρι, αυτός είναι ο λόγος που ευνοεί τον «Πατριάρχη» Φιλάρετο και την υπ' αυτόν ένωση των Ορθοδόξων.

Αντιπαράθεση
Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν πήγαινε στους εορτασμούς του Κιέβου και ήταν μόνο ο Πατριάρχης κ. Αλέξιος, αυτοί θα εξελίσσονταν σε πεδίο αντιπαράθεσης του Πατριαρχείου της Μόσχας και της ουκρανικής κυβέρνησης και θα προκαλείτο ένταση μεταξύ των Ορθοδόξων που είναι με το Πατριαρχείο της Μόσχας και αυτών που είναι αντίθετοι. Με την παρουσία του Πατριάρχου της Κωνσταντινούπολης χαλαρώνει η ένταση, αφού ο κ. Αλέξιος θα είναι στη δεύτερη θέση, αλλά ως φιλοξενών, αφού μόνο η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας αναγνωρίζεται στην Ουκρανία ως η Κανονική.

Βαρθολομαίος – Αλέξιος θα συλλειτουργήσουν στο Κίεβο

Του Νίκου Παπαχρήστου

από την Καθημερινή

Στο πάρα πέντε αποφεύχθηκε μια νέα κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας εξ αφορμής των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του μήνα στην Ουκρανία για τα 1.020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσική Εκκλησία, η οποία αντιδρούσε μέχρι προχθές στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στους εορτασμούς, αποδέχθηκε τελικά να συλλειτουργήσουν στο Κίεβο οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Αλέξιος.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο προκαθήμενοι θα συλλειτουργήσουν μετά το 2000 όταν λειτούργησαν μαζί στη Βηθλεέμ και τα Ιεροσόλυμα στο πλαίσιο του Ιωβιλαίου των 2000 ετών από τη γέννηση του Χριστού.

Τις προηγούμενες ημέρες η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Β. Γιούσενκο να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων. Και αυτό γιατί η ρωσική Εκκλησία, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Ουκρανία, ήθελε επικεφαλής των εορτασμών να είναι ο κ. Αλέξιος. Κάτι που θα υπογράμμιζε και την εκκλησιαστική εξάρτηση της Ουκρανίας από τη Μόσχα τη στιγμή που περίπου 20 εκατομμύρια Ουκρανοί ορθόδοξοι δεν αποδέχονται την υπαγωγή τους στη ρωσική Εκκλησία. Ο εκνευρισμός των στελεχών του πατριαρχείου Μόσχας ήταν τόσο έντονος που κάποιοι, όπως ο π. Δημήτριος Σμιρνώφ, έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «αναίσχυντη» τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τελικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες στο Κίεβο υπό την προεδρία του μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ επικράτησε πνεύμα καταλαγής.

Οπως αποφασίσθηκε το συλλείτουργο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου και κατά την εκκλησιαστική τάξη των εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο κ. Βαρθολομαίος. Πληροφορίες αναφέρουν πως στους εορτασμούς θα συμμετάσχουν επίσης ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, οι αρχιεπίσκοποι Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Κύπρου κ. Χρυσόστομος, Αθηνών κ. Ιερώνυμος και εκπρόσωποι των ορθοδόξων εκκλησιών. Δεν είναι ωστόσο σαφές αν θα μεταβεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα σε ελληνορθοδόξους ιεράρχες.

Ανακωχή Βαρθολομαίου-Αλέξιου

της Μαρίας Αντωνιάδου
από το ΒΗΜΑ

Προσωρινή ανακωχή στην ουκρανική σύρραξη που σοβεί μεταξύ των δύο Εκκλησιών στέργουν να κηρύξουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Ρωσίας κ. Αλέξιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες 48 ώρες αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών που βρίσκονται στην Ουκρανία κατέληξαν σε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία και, όπως όλα δείχνουν, οι κκ. Βαρθολομαίος και Αλέξιος, εκεί που βρίσκονταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση, συζητούν τελικά να τελέσουν στις 27 Ιουλίου συλλείτουργο, το πρώτο έπειτα απο οκτώ ολόκληρα χρόνια. Το 2000 είχαν συναντηθεί και συλλειτουργήσει στη Βηθλεέμ, τώρα αναμένεται να το ξανακάνουν στο Κίεβο.

Στη διάρκεια των πολύωρων και επίπονων συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Κίεβο ετέθησαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που γεννώνται εξαιτίας της ταυτόχρονης παρουσίας των δύο Πατριαρχών καθώς βάσει του εκκλησιαστικού πρωτοκόλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης προηγείται όλων των προκαθημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ξεπέρασαν πολλά από τα προβλήματα σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι δύο προκαθήμενοι πιο κοντά και εκτός απροόπτου οι κκ. Βαρθολομαίος και Αλέξιος θα συλλειτουργήσουν.

Με αυτόν τον τρόπο ο πόλεμος που μαινόταν μεταξύ των συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας και ξέσπασε με αφορμή την πρόσκληση του ουκρανού προέδρου κ. Βίκτορ Γιούστσενκο στον κ.κ. Βαρθολομαίο να συμμετάσχει στις τελετές για τη συμπλήρωση 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της περιοχής φαίνεται να οδηγείται σε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία ανακωχής.

Ο Πατριάρχης κ. Αλέξιος, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Ουκρανία, είχε απευθύνει προσκλήσεις σε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες για να συμμετάσχουν στις τελετές οι αντιπρόσωποί τους, ήθελε όμως πάση θυσία να αποφύγει την παρουσία προκαθημένων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων- Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων- προκειμένου να έχει ο ίδιος τη δυνατότητα να προεξάρχει. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποδεχόμενος την πρόσκληση του ουκρανού προέδρου και του κ. Αλέξιου έθεσε τον εαυτό του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός που προκάλεσε την μήνιν των στενών συνεργατών του Πατριάρχη Ρωσίας. Μάλιστα είς εξ αυτών, ο πρεσβύτερος κ. Δημήτριος Σμιρνόβ, χαρακτήρισε «αναίσχυντη» την απόφαση του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την ίδια ώρα σε μια κίνηση στήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχη ανακοίνωναν στο Πατριαρχείο Μόσχας την επίσκεψή τους στο Κίεβο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ. Χρυσόστομος, Αθηνών κ. Ιερώνυμος και Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Αντίθετα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος αποφεύγει μέχρι στιγμής να αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Γιούστσενκο προκαλώντας πολλές συζητήσεις στους ελληνόφωνους αρχιερείς.

Ἀνακοινωθέν Ἐπισκέψεως τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς Κίεβον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ECCLESIANET

ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ LINK

25/06/2008 12:22 
Metropolitan Vladimir of Kiev and All Ukraine: Autocephaly cannot be an instrument of consolidation of the Church



25/06/2008 11:54 
Metropolitan Vladimir of Kiev and All Ukraine: The Church should initiate a socio-cultural space in which the antagonism of Western and Eastern elements of culture would be creatively transformed into synthetic unity based on the Orthodox tradition



25/06/2008 11:26 
Metropolitan Vladimir of Kiev and All Ukraine: Ukrainian Orthodox Church is showing steady growth dynamics
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ