Ξεκίνησε την Κυριακή 13 Ιουλίου(08) με πανηγυρική πολυαρχιερατική Συνοδική Θεία Λειτουργία  Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου η 39η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Ουάσιγκτον με την συμμετοχή περισσοτέρων από 1100 αντιπροσώπων(Κληρικών και Λαϊκών) από ολόκληρη την Αμερική. Οι ερργασίες της 39ης  Κληρικολαϊκής αναμένεται να ολοκληρθούν χωρίς απρόοπτα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με την καθιερωμένη επίσης πανηγυρικού χαρακτήρα Συνοδική Θεία Λειτουργία. 

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υφυπουργός κ. Θεόδωρος Κασσίμης σε  μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα εκπροσώπιση  ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπεί με ουσιαστικό ρόλο   ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.   Οι κληρικολαϊκές συνελεύσεις που διοργανώνονται σχεδόν από ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής πριν από 70 και πλέον χρόνια, είναι το σημαντικότερο γεγονός στην ζωή όχι μόνο της Ελληνορθόδοξης  Εκκλησίας στην Αμερική αλλά και στην ζωή   της Ομογένειας των ΗΠΑ αφού πολλές από τις αποφάσεις της έχουν χαράξει την ζωή και την  πορεία του Ελληνισμού της Αμερικής.  Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποτελεί Πνευματική Δικαιοδοσία και Κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για αυτό και σε όλες τις Συνάξεις τουλάχιστον μετά την εξαναγκαστική παραίτηση(το 1995) του μακαριστού Ιακώβου πάντα παραβρίσκεται με ουσιαστικό ρόλο και χαιρετίζει εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, τις εργασίες της Κληρικολαϊκής  Συνελεύσεως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί με αφορμή την 39η Κληρικολαϊκή Συνέλευση παρουσιάζονται αδρά για πρώτη φορά αποκαλυπτικά στοιχεία για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.    

Το μεγάλο αγκάθι  και καυτό θέμα σε αυτές τις Κληρικολαϊκές  συνάξεις οι οποίες έχουν πάψει πια να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελληνικών και πολλές φορές Αμερικανικών ΜΜΕ είναι τα οικονομικά και η έγκριση των δαπανών του προϋπολογισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δείτε εδώ τον σχετικό προϋπολογισμό που έχει υποβληθεί για τη διετία 2009-2010. 

Περισσότερα για το πρόγραμμα, τις ανακοινώσεις και τα όσα αναμένεται να διαμειφθούν αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον εδώ. 

Το μεγαλύτερο και ουσιαστικό πρόβλημα του Ελληνισμού της Αμερικής είναι η διατήρηση της Ελληνικής, Πολιτισμικής και Πολιτιστικής του ταυτότητας, η διατήρηση της ελληνικότητας  και της παρεχόμενης παιδείας εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τα Ελληνικά σχολεία (ημερήσια και απογευματινά τα οποία κλείνουν ένα ένα )  οι μεικτοί γάμοι, και τέλος,  η ανάδειξη  και χειροτονία νέων ικανών, μορφωμένων εκκλησιολογικά  καταριτισμένων  και προ πάντων ηθικών κληρικών.  Αυτά και άλλα πολλά καλούνται να συζητήσουν για ακόμα μια φορά οι εκπρόσωποι -αντιπρόσωποι των Ενοριών και των Κοινοτήτων και σε αυτή την Κληρικολαϊκή Συνέλευση οποία σε αντίθεση με άλλες χρονιές παρουσιάζει και άλλη μείωση συμμετοχής όταν κάποτε οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν κατά πολύ το σημερινό αριθμό συμμετοχών. Γεγονός που  δείχνει πολλά για το ενδιαφέρον του Πληρώματος το οποίο έχει κουραστεί από τα κάθε μορφής σκάνδαλα που εκπηγάζουν μέσα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής η οποία σχεδόν πάντα τα συγκαλύπτει… προς αποφυγή και σκανδαλισμό των πιστών από άλλα  μεγαλυτέρα ηθικά και οικονομικά σκανδάλα. 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής η οποία πια ενώ δεν έχει την πολιτική αίγλη της πάλαι ποτές διαλαμψάσης Ιερά Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής με τελευταίο Αρχιεπίσκοπο  με αυτόν τον τίτλο,  τον Μακαριστό Ιάκωβο ο οποίος είχε προσδώσει στο εκκλησιαστικό αξίωμα του και πολιτική ισχύ η οποία διεφάνει καθόλη την πορεία του, εν τούτοις παραμένει το ίδιο δυναμική η πολιτική, κοινωνική  και πνευματική  ισχύς της μέσα πια από την Επαρχιακή Σύνοδο η οποία πάντα τελεί υπό το αυστηρό και άγρυπνο βλέμμα του Φαναρίου. Φανάρι το οποίο ο μακαριστός Ιάκωβος περιφρονούσε επιδεικτικά για δεκαετίες από της ανόδου στον Θρόνο της Εκκλησίας της Αμερικής μέρχρι της εξαναγκαστικής παραιτήσεως του το 1995 λίγο πριν εκδηλωθεί το εκκλησιαστικό πραξικόπημα που προετοιμάζοταν εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την  αναγόρευση του Μακαριστού Ιακώβου σε Πατριάρχη της Αμερικανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.    Το Πραξικόπημα πρόλαβε -εξ ου και η φήμη του ισχυρού ανήρ που τον συνοδεύει  από τότε- ο γνωστός  Father Alex karloutsos ο οποίος μετέβει στο Φανάρι και έδωσε την πλήρη εικόνα και το σχεδιασμό των όσων είχαν σχεδιασθεί και αναμένονταν να εκδηλωθούν με την ίδρυση της SCOBA γνωστή και ως  η Σύνοδος των Ορθοδόξων Επισκόπων της Αμερικής. Το Πατριαρχείο, όπως για πρώτη φορά δημοσίως αποκαλύπτει σήμερα το Greek American News Agrency,  τότε με την απειλή της καθαίρεσης  εξανάγκασε σε παραίτηση τον Ιάκωβο και η συνέχεια της αναταραχής στην Εκκλησίας της Αμερικής  δόθηκε με την εκλογή του από Ιταλίας, Σπυρίδωνα. Εκλεκτού ταίκνου της Κωνσταντινουπόλεως και προσωπική επιλογή του Οικουμενικού Πατριαράρχη κ. Βαρθολομαίου. Για να ακολουθήσει μια μακρά περίοδος εσωτερικής  αναταραχής και το τέλος της κρίσης με την  σκανδαλώδη  εξαναγκαστική παραίτηση του Σπυρίδωνα τον Αύγουστο του 1999 μετά από μια τριετία τεχνητής έντασσης που προκάλεσαν ανθρώποι του στενού περιβάλλοντος του μακαριστού Ικάβου και άλλων πολλών που εν τω μεταξύ διέπρεψαν με τις πράξεις και τα έργα τους επί ημερών Ιακώβου… Δείχνονας ωστόσο την δυναμη τους και επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου… 

Η SCOBA εν συνεχεία παρέμεινε ως Εκκλησιαστικό Σώμα για να προληφθούν άλλα χειρότερα αλλά με μικρές αρμοδιότητες και πάντα προέδρος της είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής της Ελληνορθοδόξου Εκκλησία αν και τελευταία έχουν καταγραφεί περιστατικά που αμφισβητούν την πρβτοκαθεδριά αυτή που καθιερωθήκε εθιμικό δικαίο.  

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής αν και πλέον τετμημένη ορθώς εκκλησιολογικά-μετά από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαεχείου το οποίο επιθυμεί να διατηρεί τον πλήρει πνευματικό έλεγχο-  σε κατά τόπους Ιερές Επισκοπές(Μητροπόλεις), μετά και από χρόνιο αίτημα των Επισκόπων  ώστε να μπορεί να ποιμένεται καλύτερα το αχανές Ποίμνιο-κατά άλλους κατακερματισμένη και πολιτικά ανίσχυρη- σήμερα είναι ένας γίγαντας που καθημερινά κλειδωνίζεται από σεξουαλικά  και οικονομικά σκάνδαλα τα οποία καλείται αν διαχειριστεί ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος -τύποις- Αμερικής αφού πλέον για να πάει σε οποιαδήποτε Μητρόπολη οφείλει κατά την εκκλησιολογική τάξη να πάρει "άδεια" από τον Οικείο Επίσκοπο. Κάτι που δεν γινόταν σχεδόν ποτέ -αν και αυτό είναι το εκκλησιολογικώς ορθό- στα χρόνια του μακαριστού Ιακώβου.

Τελευταίο σεξουαλικής φύσεως σκάνδαλο η σύλληψη κληρικού στην Βοστόνη προ ημερών για σεξουαλική παρενόχληση  γυναίκας αστυνομικού που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ( κοινώς επιχείρηση   σκούπα). Ένα άλλο όμως εξίσου  περίεργο περιστατικό που καταγράφηκε  σε πτήση της Ολυμπιακής από ΝΥ προς Αθήνα, είναι αυτό που αναμένεται να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας εντός των προσεχών ημερών. Το περιστατικό συνέβη εν πτήση   προ ημερών με "πρωταγωνιστή"  επίσης γνωστό  κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής -που υπηρετεί στην Κοινότητα της Ιεράς Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στην Κορώνα της Νέας Υόρκης,  και μάλιστα της άμμεσης   εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του ιδίου του κ. Δημητρίου, και "συμπρωταγωνιστή"  φίλο του κληρικού εξανάγκασε την πτήση της Ολυμπιακής να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου προκειμένου να αποβιβάσει δια της βίας τους δυο  εκτός "εαυτού και υπό το κράτος μέθης ταραξίες"… Η Ολυμπιακή εξετάζει σοβαρά  το ενδεχόμενο να υποβληθούν μηνύσεις  κια στους δυο(Κληρικό και Λαϊκό) ενώ ήδη επί της υποθέσεως που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νέου σκανδάλου ήδη έχει επιληφθεί με εντολή του ιδίου του κ. Δημητρίου άτομο του στενού περιβάλλοντος του προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα με τις επικείμενες αποκαλύψεις…

Οι Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις είναι εκείνο το γεγονός που συγκεντρώνει και συνενώνει κάθε δυο χρόνια  Κληρικούς και Λαϊκούς από ολόκληρη την Αμερική επί το αυτό   για να  προβληματιστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να συναποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία της εκκλησιαστικής  ζωής  των Ελλήνων και ΕλληνοΑμερικανών της Αμερικής. Οι αποφάσεις των Κληρικολαϊκών αυτών συνάξεων επιρρεάζουν κατά το μεγαλύτερο βαθμό και την κοινωνική ζωή της Ομογένειας. Στο παρελθόν επί Αρχιεπισκόπου  μακαριστού Κυρού Ιακώβου ήταν πόλος έλξης και τα τα Ελληνικά ΜΜΕ το ίδιο και επί Αρχιεπισκοπείας Σπυρίδωνος όπου το γεγονός αποτελούσε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία γέφυρας της Ελλάδας με την Ομογένεια. Δίνοντας  παράλληλα την μοναδική ευκαιρία στα Ελληνικά ΜΜΕ να έρθουν σε επικοινωνία και επαφή με τα πραγματικά  καυτά προβλήματα των Ελλήνων της Αμερικής σχεδόν από  ολόκληρη την Εκκλησιαστική επικράτεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  Με την άνοδο όμως του Αρχ. Δημητρίου μετά την θορυβόδη απομάκρυνση του Αρχ. Σπυριδώνα τα πράγματα άλλαξαν και οι φόβοι για διαρροές ή αποκάλυψη άλλων σκανδάλων από τα πολλά που διαδραματίζονται στους κόλπους της Ελληνοορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική οδήγεισαν ίσως και από φόβο στην πολιτική των κλειστών θυρών.  Οι σημαντικές αυτές συνάξεις "έκλεισαν" τις πόρτες τους για τα ελληνικά ΜΜΕ και για ένα ακόμα σημαντικό λόγο. 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της δυσπραγίας που την έχουν οδηγήσει τα χρέη πάνω από 18.000.000$ με τα περισσότερα από αυτά να έχουν δοθεί  σε αποζημιώσεις για σεξουαλικά σκάνδαλα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,  έτσι πλέον το μεγαλύτερο  ελληνόφωνο ορθόδοξο πνευματικό ιερό καθίδρυμα, μετά την Ελλαδική Εκκλησία,  δεν προσκαλεί έλληνες δημοσιογράφους ενώ και για όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον από τους  λίγους εναπομείναντες Ομογενείς που απασχολούνται στα ΟΜΜΕ  είναι φειδωλή στο να καλύψει τα έξοδα τους προκειμένου να παρακολουθήσουν το σημαντικό αυτό γεγονός.  

Ακόμα δυσκολότερη  είναι η κατάσταση  με την επιλεκτική τακτική που  έχει ακολουθηθεί και για τους έλληνες ανταποκριτές που ζουν στην Αμερική η οποίοι αρκετές φορές έχουν εκδηλώσει ενδαιφέρον να παρακολουθήσουν τις εργασίες των Κληρικολαϊκών συνελεύσεων αλλά και πάλι οι πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές! Η τακτική των "κλειστών θυρών" για τα ΜΜΕ  σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός  που  αν μη τι άλλο προάγει εν δυνάμει την συνοδιότητα της  Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμο  και στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αρκετές περιπτώσεις έχει και αξία   Συνόδου αφού με την έναρξη των εργασιών γίνεται επίκληση του Αγίου Πνεύματος, έχει οδηγήσει στην αποσιώπηση  του για τα ελληνικά ΜΜΕ ή και την υποβάθμιση του από τα ελάχιστα ΟΜΜΕ που εκ παραδόσεως παρακολουθούν τις εργασίες των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων.        

Οι κληρικολαϊκές συνελεύσεις εδώ και χρόνια περιοδεύουν ανά την εκλλησιαστική επικράτεια της Ιεράς Αρχ. Αμερικής.  Η μοναδική περίπτωση που η Κληρικολαϊκή Συνέλευση έγινε στην Ελλάδα ήταν την περίοδο της δικτατορίας του Ιωαννίδη.Τότε εκτιμήθηκε  από πολιτικούς παράγοντες του αντιδικτατορικού αγώνα πως αυτή η πράξη και απόφαση του Μακαριστού Κυρού Ιακώβου ήταν ουσιαστική στήριξης προς τη  χούντα των συνταγματαρχών. Τα γεγονότα που επακολούθησαν και η τακτική των ανοιχτών θυρών εκ μέρους του ισχυρού και κραταιού Ιακώβου   μάλλον ποτέ δεν επιβεβαίωσαν αυτή την άποψη η οποία καθιέρωσε για ολλά χρόνια  τον μακαριστό Ιάκωβο στην  Ελληνική Συνήδειση ως CIAκωβο. Εκ των υστέρων όμως η συνεχής ενασχόληση του Ιακώβου με τα εθνικά θέματα και οι θέσεις που κατά καιρούς ελάμβανε υπέρ των ελληνικών δικαίων ή ακόμα και για το Κυπριακό τον αποκατέστησαν στην συνήδειση των Ελλήνων όχι όμως και στην στην συνήδειση της ιστορίας του Ελληνισμού της Αμερικής  αφού σχεδόν όλοι του χρεώνουν τον πλήρη αφελληνσιμό των Ελλήνων της Αμερικής λόγο της αυστηρής και υποχρεωτικής προσύλωσης του και του πλήρους εναγκαλισμού και σε αρκετές περιπτώσεις ταύτισεως του με  το Αμερικανικό  και πολιιτκό γίγνεσθαι της Αμερικής. 

Σήμερα οι Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί των ημερών Ποιμαντορίας του κ. Δημητρίου  έχουν καταστεί περισσότερο ως ένα κοσμικό και κοινωνικό evnet παρά ένα μείζονο γεγονός εκκλησιολογικής φύσεως όπως θα έπρεπε είναι από τη φύση τους, αν και ο ίδιος έχει καταβάλλει υπεράνθωρποες προσπάθεις να ξεφύγει από το πνεύμα εκκοσμίκευσης που έχουν περιβληθεί αυτές οι Εκκλησιαστικές  Συνάξεις. Ιδού τι είπε ο ίδιος στον Εθνικό Κήρυκα λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Κληρικολαϊκής στην Ουάσιγκτον στον συνάδελφο Θεολόγο-Δημοσιογράφο κ. Θεόδωρο Καλμούκο. Σελ 1 σελ 4

 Ένα άνθρωπο που με την πένα έχει διαδραματίσει μείζον ρόλο στα εκκλησιαστικά  πράγματα της Εκκλησίας της Αμερικής. Ρόλο όχι όμως και τόσο καθαρό   αφού πολλοί του καταλογίζουν -και ίσως όχι άδικα-υπέρμετρο φανατισμό κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπερβάλοοντα ζήλο σε σημείο παραγοντισμού σε ρόλο που δεν συνάδει με το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Έχει σημασία λοιπόν να δούμε τι λέει ο Θεόδωρος Καλκούκος σε κάποιες σκέψεις του μελετώντας λίγο περισσότερο την προσέγγιση του στα θέματα αυτά ώστε να καταννοήσουμε περισσότερο το ζήτημα της σημασίας των Κληρικοαϊκών Συνελεύσεων από κάποιον που και γνώση φαίνεται να έχει και εμπειρία. Σελ 1 σελ 4    

Σε καθε κληρικολαϊκή στους διαδρόμους και ψυθιριστά γίνεται λόγος και για την διαδοχή του εκάστοτε Αρχιεπσικόπου Αμερικής έτσι και σε αυτή την Κληρικολαϊκή ήδη τα πηγαδάκια στους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και στον Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο κρυφά και διακριτικά ανοίγει η κουβέντα για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής…  Η διαδοχολογία έχει φουντώσει εδώ και καιρό και από πολύ νωρίς ήδη το Greek American News Agency έχει γράψει όσα ακούγωνται και όσα γράφονται στην Αθήνα στον Ελληνικό Τύπο.  Από πολλούς εκκλησιαστικούς παρατηρητές, αναλυτές και γνώστες των εκκλησιαστικών δρώμενων αλλά και του πως σκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην επιλογή και εκλογή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής -όπως και σε κάθε περιοχή της πνευματικής δικαιοδοσίας του- εικάζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διάγει τις ημέρες και "παίζει" τελευταίες πράξεις της σκηνικής και εκκλησιολογικής παρουσίας του αφού με άκρα μυστικότητα και διακριτικότητα προετοιμάζεται η διαδοχή του ώστε να μη προκληθούν και πάλι αναταράξεις όπως με την επιλογή του Αρχ. Σπυρίδωνα.

Ένα πρόσωπο που χαίρει της εκιτμήσεως όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και των υπόλοιπων Συν-Επισκόπων του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της  Εκκλησίας της Αμερικής είναι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος Βοστώνης ο οποίος από πολλούς θεωρείται   ήδη εν δυνάμει  ικανότατος διάδοχος   του Αρχ. Δημητρίου. Δεν είναι λίγοι στην Αμερική, και κυρίως όσοι γνωρίζουν το έργο του στην Μητρόπολη του, που πιστεύουν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα ανυψώσει και πάλι την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκεί που της αρμόζει Εκκλησιολογικά χωρίς υπερβολές και υπερφιάλλες πράξεις ενώ ο ίδιος φαίνεται να διακατέχεται από πνεύμα ταπεινοφροσύνης και διάκρισης με αγάπη και αυταπάρνηση προς  στο Ιερό Λειτούργημα του. Σπάνια χαρίσματα στους σημερινούς εκκλησιαστικούς άνδρες. Α.Σ.