Η αποκάλυψη  και κατά το μεγαλύτερο μέρος και εξάρθρωση από την κυβέρνηση Ερντογάν της πλέον επικίνδυνης Τουρκικής παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία διχάζει τον Τουρκικό λαό δημιουργώντας υπόνοιες και φόβους για ξέσπασμα του Τουρκικού βαθέους κράτους των στρατιωτικών και άλλων μηχανισμών εξουσίας εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο θέμα στα Τουρκικά ΜΜΕ. Η Ευρώπη παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις φοβούμενη κινήσεις και ενέργειες οπισθοδρόμισης και η Ελλάδα παρά την φαινομενική ηρεμία που δείχνει η Αθήνα για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη γειτονική Τουρκία εν τούτοις η προσοχή και το ενδιαφέρον του Ελληνικού Υπεξ  δικαιολογημένα δείχνουν να ανησυχούν και να  επαγρυπνούν.   Σήμερα δημοσιεύουμε ένα ακόμα αποκαλυπτικό άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη για την  Τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση ERGENEKON, που πρώτο από τις 22 Μαϊου 2008 αποκάλυψε σε πανελλήνια παγκόσμια πρώτη δημοσίευση  το Greek American News Agency, καθώς και ένα άρθρο ένος Τούρκου συναδέλφου με όλες τις εξελίξεις  σχετικά με το κατηγορητήριο κενό περιεχομένου  των 2500 σελίδων εις βάρος των κατηγορουμένων.  

Το σχέδιο "Γροθιά με το γάντι" για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν

του Σάββα Καλεντερίδη

Μετά τα σχέδια "Ξανθή κόρη" (Sarıkız) και "Σεληνόφως" (Ayışığı), τρίτο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν ανακάλυψαν οι αρχές στο μυστικό γραφείο που διατηρούσε ο πρόεδρος των Συλλόγων Κεμαλικής Σκέψης και πρώην Γενικός Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ (Şener Eruygur). Πρόκειται για το χέδιο "Γάντι" (Eldiven), το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε ενέργεια στις 7 Ιουλίου 2008, λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη απαγγελία των κατηγοριών από τους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα για τη δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Ο φάκελος του σχεδίου, που εφυλάσσετο στο μυστικό γραφείο του Έρουιγκουρ, στη Λέσχη Αξιωματικών του Φενέρμπαχτσε (Fenerbahçe Orduevi), περιείχε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προβοκάτσιες που θα γίνονταν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη δημιουργία χάους και στη συνέχεια τη βίαιη παρέμβαση των πραξικοπηματιών. Αναφέρονται επίσης και οι δομικές αλλαγές που θα έκανε η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1. Επανασύνταξη του Πρωτοκόλλου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi), αυτό που είναι γνωστό ως "ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ" ή "ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑ" και το οποίο καθορίζει επακριβώς την πολιτική που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η όποια κυβέρνηση στα κύρια ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
2. Αλλαγή του εκλογικού νόμου
3. Επανασχεδιασμός της Στρατηγικής για την Εθνική Παιδεία
4. Επανασχεδιασμός της Στρατηγικής όσον αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική
5. Οργάνωση της λαϊκής βάσης, με ετοιμότητα για παρέμβαση στα κοινά, με βάση τις αποφάσεις των πραξικοπηματιών.

Με βάση πληροφορίες που περιέχονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΡΑΦ (Taraf), το σχέδιο ΕΛΝΤΙΒΕΝ έχει ως εξής:

1. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΤΕΔ)

2. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ CMB (sic)

3. ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

3.1.

3.2. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

3.2.1. Εξασφάλιση Χρηματοδότησης

3.2.2. Θεσμικός έλεγχος τηλεοπτικών σταθμών

3.2.3. Κέντρο Ανεξάρτητης Στρατηγικής Σκέψης (TUSAM)

3.2.4. Πειθώ/Μέτρα

4. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

4.1. ΑΝΤΙΣΤΟΡΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

4.2. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΤΖΕΚΤΣ

4.2.1. Σύνταγμα

4.2.2. Νόμος λειτουργίας κομμάτων

4.2.3. Εκλογικός νόμος

4.2.4. Στρατηγική για την εθνική παιδεία

4.2.5. Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας

4.2.5.1. Ιράκ/Κουρδικό

4.2.5.2. Κύπρος/Ελλάδα

4.2.5.3. Μέση Ανατολή/Ισλάμ/Ισραήλ

4.2.5.4. Διεθνή ζητήματα

4.2.5.5. ΕΕ/ΗΠΑ/ΝΑΤΟ

4.2.5.6. Καύκασος/Ομοσπονία της Ρωσίας/Τουρκικές Δημοκρατίες

4.2.6. Στρατηγική για την ισλαμική πίστη/Κεμαλισμός

4.2.7. Διοίκηση/Κρατικός Μηχανισμός

4.2.8. Οικονομία

4.2.9. Ηλεκτρονικό κράτος

4.2.10. Υποδομές

4.2.10.1. Ξηράς

4.2.10.2. Θαλάσσιες

4.2.10.3. Αεροπορικές

4.2.10.4. Σιδηρόδρομος

4.2.11. Κοινωνικό κράτος

4.3. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ

4.4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τελικά, ο εισαγγελέας που διενεργεί τις έρευνες για την οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, στις 1 Ιουλίου 2008, λίγες μέρες πριν την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου ΕΝΛΝΤΙΒΕΝ, διέταξε τη μαζική σύλληψη των κεντρικών προσώπων που θα έκαναν το πραξικόπημα. Ανάμεσα σε αυτούς και δυο απόστρατοι στρατηγοί.

Σήμερα, 14 Ιουλίου 2008, ο εισαγγελέας παρέδωσε αρμοδίως το κατηγορητήριο για την υπόθεση, το οποίο αφορά 85 άτομα, που αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ανάμεσα στα στοιχεία που αποτελούν το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης είναι και οι καταθέσεις 17 μυστικών μαρτύρων που συμμετείχαν σε καίρια πόστα της οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους και ένας στρατηγός, από τους πρωταγωνιστές των πραξικοπημάτων.

Και ενώ η υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ βαίνει προς το ακροατήριο, εναπομείναντα στοιχεία της οργάνωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη φθορά της κυβέρνησης Ερντογάν και την ανατροπή των εξελίξεων, σε δικαστικό επίπεδο, με στόχο το "κουκούλωμα" της υπόθεσης.

Σήμερα η εφημερίδα ΣΤΑΡ δημοσίευσε έγγραφο-οδηγία 22 σημείων, το οποίο διένειμαν οι μηχανισμοί της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ σε ελεγχόμενα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Στο έγγραφο αναφέρονται οδηγίες για τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ούτως ώστε να προστατευθούν οι στρατηγοί και οι άλλοι "υψηλόβαθμοι" της οργάνωσης και να πέσουν στα μαλακά οι υπόλοιποι. Επίσης δίνονται οδηγίες για να παρουσιαστεί η όλη υπόθεση ως κίνηση αντεκδίκησης και αντιπερισπασμού της κυβέρνησης στη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα ΑΚΡ και να απαγορευθεί η πολιτική δράση του Ερντογάν και 70 άλλων συντρόφων του.

Κενό περιεχομένου τον κατηγορητήριο για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ 

Tου Γκιουνάι Ασλάν
Μετά από περίοδο ενός χρόνου και αφού έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί πολλά για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ανακοινώθηκε επιτέλους το κατηγορητήριο του αρχιεισαγγελέα. Για την ακρίβεια στις 2500 σελίδες του αρχιεισαγγελέα αναφέρθηκαν τα αδικήματα που διαπράχθηκαν από τα μέλη της οργάνωσης, χωρίς να απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων. Με βάση αυτά που ανέφερε ο ίδιος ο αρχιεισαγγελέας και γράφηκαν στον τύπο, το βασικό αδίκημα για το οποίο θα δικαστούν είναι "σύσταση ένοπλης οργάνωσης για ανατροπή της κυβέρνησης και χρήση βίας'! Δηλαδή, αυτό που ακούγαμε τόσους μήνες για αδυσώπητο πόλεμο της κυβέρνησης με τις συμμορίες και για εκδημοκρατισμό, περιορίζεται στην εξουδετέρωση μια μικρής ομάδας του βαθέος κράτους που στράφηκε εναντίον του κόμματος ΑΚΡ.
Τελικά αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ο συμβιβασμός της κυβέρνησης με το βαθύ κράτος για μια περιορισμένη εκκαθάριση, χωρίς να τεθεί ζήτημα εκδημοκρατιμσού και αποδιάρθρωσης των αντιδημοκρατικών μηχανισμών του βαθέος κράτους.

Η παρασιώπιση των εγκλημάτων που έγιναν από τους μηχανισμούς αυτούς εναντίον απλών λαϊκών ανθρώπων, μας δείχνει ότι η κυβέρνηση και ο στρατός συμφώνησαν να προστατέψουν και πάλι τις συμμορίες του κράτους. Ενώ υπάρχουν στο τραπέζι των ανακριτών φάκελοι για 10.000 ανεξιχνίαστα εγκλήματα που διέπραξαν οι συμμορίες αυτές. Η ανατίναξη των γραφείων της κουρδικής εφημερίδας Ozgur Ulke, του κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος DEP, των γραφείων της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD)… Οι δολοφονίες των Musa Anter, Mehmet Sincar, Vedat Aydin, Medet Sethat, καθώς και δεκάδες άλλα πολιτικά εγκλήματα και μαζικές δολοφονίες απλών ανθρώπων.

Στο κέντρο όλων αυτών των εγκλημάτων βρίσκεται ο προφυλακισμένος στρατηγός Βελί Κιουτσούκ (Veli Kucuk). όμως στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για όλα αυτά. Το κατηγορητήριο στην ουσία κουκουλώνει τα εγκλήματα του Βελί Κιουτσούκ, που είχαν αποκαλυφθεί από το σκάνδαλο Σουσουρλούκ. Ο άνθρωπος αυτός κατηγορείται μόνο για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον των Κούρδων δεν υπάρχουν μέσα. Δεν υπάρχει λέξει για τις συμμορίες που δρουν μέσα στο στρατό, όπως αυτή του Σεμντίλνι, που στήριξε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σ.τ.μ.).
Και ενώ οι εξελίξεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, κάποιοι μας αραδιάζουν παραμύθια για εκδημοκρατισμό. Πρόκειται για παρωδία. Στην ουσία, με το κατηγορητήριο ο αρχιεισαγγελέας επιτίθεται στη συνείδηση των ανθρώπων, μας κοροϊδεύει. Η κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ, με τη δίκη αυτή, φαλκιδεύουν τον εκδημοκρατισμό. Στην ουσία παίζεται ένα παιχνίδι και στήνονται νέες παγίδες εναντίον των λαών μας. Και απότι φαίνεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έπεσαν στην παγίδα του ΑΚΡ και του στρατού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, με αφορμή τη δίκη, κάνουν λόγο "για κράτος δικαίου και για πορεία προς τον εκδημοκρατισμό". Αυτό γράφεται κατά κόρον.
Η δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ θα κάνει το σκοτάδι ακόμα πιο πυκνό, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, θα ενδυναμώσει καόμα περισσότερο τη νοοτροπία της συμμοριακής δράσης του κράτους. Ίσως καταδικαστούν μερικοί εκτελεστές, όμως εκείνοι που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του λαού μας, με τη δίκη αυτή θα ξεπλυθούν και θα αποδοθούν καθαροί στην κοινωνία. Το μιλιταριστικό σύστημα θα μείνει ανέγγιχτο. Η κοινή γνώμη θα απασχοληθεί για ένα διάστημα με τη δίκη και θα γίνονται όνειρα για τον εκδημοκρατισμό. Έτσι θα αναβληθούν για άλλη μια φορά οι προσπάθειες για λύση (του Κουρδικού, σ.τ.μ.) και τα πραγματικά προβλήματα θα απωθηθούν στο μέλλον…

Αναδημοσίευση
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης