σχετικά με την νομιμότητα και εγκυρότητα των πτυχίων που παρέχει το American Hellenic university

Ανυπόστατα και χωρίς βάση χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για την νομιμότητα των  πυτχίων  της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης  που παρέχει το   American Hellenic University το οποίο λειτουργεί  υπό την εποτπτεία του  παραπάνω  Αμερικανικού Nonprofit Organization    ο ΕλληνοΑμερικανός Κρίς Σπύρου τον οποίο εντοπίσαμε  στην Νέα Υόρκη.  Σε ότι αφορά τη σχετική επερώτηση του ΣΥΝ στη Βουλή για το ίδιο θέμα ο γνωστός ελληνοαμερικανός  δήλωσε πως «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο». Η ακριβής δήλωση του κ. Σπύρου προς το Greek American News Agency  έχει ως εξής:

«η Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι το καμάρι της Ελλάδας σε ότι αφορά την αποστολή της που είναι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ δια μέσω των πολιτιστικών, πολιτισμικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχει το πανεπιστήμι του Μίσγκαν υπό την εποπτεί του οποίου λειτουργούμε. Το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μας έστειλε σημαντική διάκριση για τον τρόπο που διεξάγουμε τις αντίστοιχες εξατάσεις για την διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. 40.000 έλληνες πολίτες περνάνε από τα κτήρια το χρόνο ενώ πάνω από 100.000 ελληνόπουλα δίνουν εξετάσεις   κάθε χρόνο για την αξιολόγηση της αγγλικής γλωσσομάθειας . Όσο αφορά το Hellenic  American University  είναι αμερικανικό πανεπιστήμιο 100% . η νομική του υπόσταση προέρχεται από το κοινοβούλιο της πολιτείας του Νιού Χαμσαίρ όπως και η έκδοση των πτυχίων που παρέχουμε προς τους σπουδαστές μας.  Μας επιβλέπει συνεχώς  και με λεπτομέρια η τριτοβάθμια διεύθυνση  της πολιτείας  του  Νιού Χμασάιρ    καθώς και όλες οι αντίστοιχες κυβερνητικές επιτροπές οι οποίες έχουν εξετάσει  τις  ενεέργειες και τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου μας και μας έχουν εγκρίνει αλλά και συγχαρεί για τον άψογο τρόπο λειτουργίας μας. Οι οικονομικοί χειρισμοί επιβλέπονται και ελέγχονται από τον το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα από το IRS το οποίο μας έδωσε και το 501(C ) 3 (s.s. η άδεια για το Nonprofit organization). Σε ότι αφορά την ερώτηση του ΣΥΝ που έγινε προς την κυβέρνηση και εκείνη θα απαντήσει εκ μέρους του ελληνικού κράτους  εμείς  από την πλευρά μας λέμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα για την νομιμότητα της λειτουργίας μας. Λειτουργούμε αδιάκοπα επί 4 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.  Όλα είναι δημόσια έγγραφα προς έλεγχο και ουδείς φόβος υπάρχει. Προκαλούμε οποιονδήποτε να έρθει να κάνει έλεγχο σε όλα».   

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  Τ.Κουράκη, Π.Κοροβέση, Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης


«'Οπως είναι γνωστό, η κατάσταση με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα Κέντρα αυτά που ιδρύθηκαν για να παρέχουν σπουδές εκτός πανεπιστημιακού συστήματος, σήμερα διεκδικούν την παράκαμψη του συντάγματος και την αναγνώρισή των πτυχίων που παρέχουν ως πανεπιστημιακών. Για να το πετύχουν επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων, χρησιμοποιώντας ως ομήρους χιλιάδες σπουδαστές στους οποίους υπόσχονται (παρά την αντίθετη συνταγματική πρόβλεψη) πανεπιστημιακά πτυχία.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι επίσης επιθυμεί να παρακάμψει το σύνταγμα και να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενθαρρύνει τέτοιες πρακτικές. Επιπλέον με το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει, ουσιαστικά επιτρέπει σε μη-πανεπιστημιακά ιδρύματα να απονέμουν πανεπιστημιακά πτυχία.
Η κατάσταση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κάνουν συμφωνίες φραντσάιζινγκ με πανεπιστήμια του εξωτερικού, προκειμένου να προσδώσουν κάποιο κύρος στα πτυχία τους. Σήμερα, και ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις εκπαιδευτηρίων (όπως αυτή του Λαβέρν) που έκλεισαν ξαφνικά αφήνοντας μετέωρους τους σπουδαστές τους, βλέπουμε πλέον αυτές οι συμφωνίες να γίνονται ακόμη και με πανεπιστήμια-μαϊμού του εξωτερικού που δεν έχουν κανένα απολύτως εκπαιδευτικό έργο.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Hellenic American University, το οποίο μάλιστα φέρεται να λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνοαμερικανικής 'Ενωσης.
Το εκπαιδευτήριο αυτό παρέχει πτυχία μέσω του Hellenic American University των ΗΠΑ, ενός ιδρύματος που όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.hau.edu.gr) απλώς έχει αποκτήσει από την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ το δικαίωμα απόδοσης πανεπιστημιακών τίτλων, δεν έχει όμως καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, αλλά μόνο στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ διατηρεί μόνο μια τυπική έδρα, σε κτίριο όπου βρίσκεται το κτηματομεσιτικό γραφείο του Ταμία του ΔΣ του Εκπαιδευτηρίου κ William Kanteres.
'Οπως, άλλωστε, επισημαίνει στην ιστοσελίδα του Hellenic American University ο πρόεδρός του (και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής 'Ενωσης) Κρις Σπύρου, με τη συμμετοχή του στην ίδρυση του εκπαιδευτηρίου αποσκοπούσε στη «δημιουργία και ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Αμερικανικού Πανεπιστημίου με αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ δυνατότητα απονομής πτυχίων και με τις εκπαιδευτικές του εγκαταστάσεις να βρίσκονται στην Αθήνα» (http://www.hau.edu.gr/pages/PresidentMessage.htm).
Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για την περίπτωση ενός πανεπιστημίου σφραγίδα, που εκμεταλλεύεται το καθεστώς ασυδοσίας που έχουν εκθρέψει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παραπλανητική διαφήμιση (αφού ρητά δηλώνει «δεν είμαστε εργαστήρι, είμαστε πραγματικό πανεπιστήμιο που ανήκει πλήρως στο Αμερικανικό Σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των ΗΠΑ») οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αδρανούν.

Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί
1.  Πώς θα παρέμβουν ώστε το εν λόγω εκπαιδευτήριο να σταματήσει να πουλάει τίτλους ανύπαρκτου πανεπιστημίου σε ανυποψίαστους νέους;
2.  Ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του και ποια η σχέση του με την Ελληνοαμερικανική Ένωση;
3.  Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει αναγνωρίσει πτυχία του Hellenic American University των ΗΠΑ ως ισότιμα με ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων;
4.  Ποια ήταν η κατάληξη της έρευνας που ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εναντίον του εν λόγω εκπαιδευτηρίου με την κατηγορία της παραπλανητικής διαφήμισης (αρ. πρωτ. Ζ2-18072, 19 Σεπτ. 2006);
5.  Η εμπλοκή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην υπόθεση αυτή συνάδει με το γενικότερο καθεστώς λειτουργίας της, αλλά και με το κύρος που της έχουν προσδώσει τα ιδρυτικά της μέλη (μεταξύ των οποίων προσωπικότητες όπως ο Η. Βενέζης, ο Ξ. Ζολώτας, ο Μ. Πλωρίτης, Ν. Χατζηκυριάκος Γκίκας);
6.  Προτίθεται, επιτέλους, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της βαθμίδας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, σεβόμενη με αυτό τον τρόπο τη συνταγματική επιταγή για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση;»