Του Νικου Παπαχρηστου/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται, για άλλη μια φορά, οι σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Θρόνου και Ρωσικής Εκκλησίας, με το ενδεχόμενο διάσπασης της Ορθοδοξίας να φαντάζει πλέον για πολλούς ως ένα πιθανό σενάριο.

Η Μόσχα, με μια ψυχροπολεμική κίνηση επίδειξης ισχύος, απειλεί με σχίσμα ανάλογο με του 1054, εάν η Κωνσταντινούπολη προχωρήσει σε «αντικανονικές», όπως υποστηρίζει, ενέργειες στην Ουκρανία. Παράλληλα, καλεί τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών να μη συμμετάσχουν στους εορτασμούς για τα 1020 χρόνια από των εκχριστιανισμό των Ρως, που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στο Κίεβο.

Οι εξελίξεις, που προκαλούν έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ορθοδοξίας, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεδομένης και της απόφασης του κ. Βαρθολομαίου να μεταβεί στην Ουκρανία. Για το ίδιο θέμα συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να καθορίσει την στάση της και κυρίως για να αποφασίσει εάν ο κ. Ιερώνυυμος θα ταξιδέψει ή όχι στο Κίεβο.

η συνέχεια με όλα τα σχετικά άρθρα στον ελληνικό Τύπο στο ECCLESIAnet