Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας ο κ. Κασσίμης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, εν' όψει και της έναρξης των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τον Έλληνα Υφυπουργό να μεταφέρει τις ευχαριστίες του Κυπριακού λαού στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και στην Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη για τη στενή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

 

Λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκο Κυπριανού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε «την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού, της Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και της χώρας ολόκληρης στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Κασσίμης σημείωσε πως στη συνάντηση συζήτησε με τον κ. Κυπριανού και πρακτικά θέματα για το πώς θα αξιοποιηθούν περισσότερο οι δράσεις Ελλάδας και Κύπρου στο χώρο της διασποράς επισημαίνοντας πως ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε θέματα παιδείας, γλώσσας, πολιτισμού, προγραμμάτων φιλοξενίας αποδήμων και σε θέματα κοινών δράσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, που όπως τόνισε, «είναι δύο περιοχές που και οι δύο χώρες δραστηριοποιούνται έντονα και αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να ενώσουμε πόρους και δυνάμεις ώστε να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε μέχρι σήμερα».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι τον επόμενο μήνα και με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και της Υπηρεσίας Αποδήμων του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «ώστε να υπάρχει και τυπικά αυτή η συνεργασία η οποία στην ουσία έχει ήδη ξεκινήσει».

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών για την ενίσχυση της ομογένειας και η μέγιστη αξιοποίηση πόρων και δυνατοτήτων που έχουν Ελλάδα και Κύπρος.

Χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει για «άλλη μια φορά» όπως είπε, «την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση στους αγώνες της Κύπρου» επεσήμανε πως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε διακρατικό επίπεδο καθώς «οι οργανώσεις των αποδήμων, οι ομογενείς μας σε όλες τις χώρες του κόσμου συνεργάζονται και συντονίζονται γιατί οι αγώνες μας είναι κοινοί».

Ανέφερε ακόμη ότι το Μνημόνιο θα θέσει σε εφαρμογή «με πιο πρακτικό τρόπο» αυτή την έντονη πολιτική συνεργασίας η οποία, όπως είπε «πάντα υπήρχε, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να την πάμε σε ένα πιο ψηλό επίπεδο».