Για πρώτη φορά στον ελεύθερο βίο του, ο κυπριακός λαός είχε την ευκαιρία να αποφασίσει δημοκρατικά, κυρίαρχα και ελεύθερα για την τύχη του. Στις 24 Απριλίου 2004, έγιναν δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, ως πρόταση επίλυσης του Κυπριακού. Βρετανικής έμπνευσης και κοπής, αμερικανικής επίνευσης, με τις ευλογίες των Ην. Εθνών και με τη συνεπικουρία δικών μας ηγετών – κλαιόντων, οδυρομένων ή εκφοβιζόντων – το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Γιατί; Διότι ουσιαστικά και πρακτικά παρέδιδε την Κύπρο αύτανδρη στη νέα τουρκοκρατία, αφού προηγουμένως διέλυε και κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ο μόνιμος στόχος της τουρκικής πολιτικής. Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αποκλίσεις ή και κραυγαλέες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεις ευρωπαϊκών συμβάσεων και κανόνων του διεθνούς δικαίου, αμφίβολη λειτουργικότητα της νέας «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία, καμία εγγύηση πως οι δεσμεύσεις της Τουρκίας θα υλοποιούνταν, παραμονή εποίκων, κτλ. ήταν μερικές από τις απαράδεκτες πρόνοιες εκείνου του τερατουργήματος.

Το ένστικτο εθνικής και βιολογικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού τον έσωσε από εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές, ψευτοδιλήμματα και παροτρύνσεις ξένων και δικών μας ηγετών. Αν η κυβέρνηση και ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν διαχειρίστηκαν όσο και όπως έπρεπε το ΟΧΙ του λαού, αν θυσιάστηκε στις πολιτικές, κομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες του Τάσσου, για να διατηρεί ανοιχτές πόρτες προς το ΑΚΕΛ, αυτά δεν σημαίνουν ότι η κυρίαρχη απόφαση του λαού ήταν λάθος. Αντίθετα: Ήταν σωτήρια, επειδή ανέκοψε τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις 30 χρόνων των ηγετών μας. Και τους έδωσε ένα πανίσχυρο όπλο να το αξιοποιήσουν κατά της κατοχικής Τουρκίας. Αντ' αυτού, απέτυχαν όλοι. Οι μεν, δεν το αξιοποίησαν, οι δε το χρησιμοποίησαν για να υπονομεύσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και να δημιουργήσουν οιονεί αισθήματα… ενοχής στο 76%, που ορθότατα απέρριψε στη χωματερή της ιστορίας το δυσώδες σχέδιο Ανάν.
Κάθε φορά που Τούρκοι ή Τ/κ πολιτικοί αναφέρονται στο σχέδιο, δικοί μας πολιτικοί και γνωστοί Αναν-ικοί κάλαμοι αρπάζονται από δηλώσεις τους για να υποβάλουν ότι χάσαμε την… ευκαιρία. Και να ολολύζουν ότι σήμερα θα επιστρεφόταν π.χ. η Αμμόχωστος, αύριο τα τάδε χωριά, προχθές οι δείνα περιοχές, κτλ. Πρόσφατα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η Μόρφου δεν θα επιστραφεί, σε περίπτωση μελλοντικής λύσης. Για να προσθέσει πως με το σχέδιο Ανάν επιστρεφόταν, αλλά σήμερα… γιοκ. Οι γνωστοί κάλαμοι, που καθημερινά ολοφύρονται για τη… χρυσή ευκαιρία του Ανάν, αρπάχτηκαν από τη δήλωση αυτή για να επιτεθούν βάναυσα κατά των Μορφιτών και του δημάρχου τους, που απέρριψαν, τάχα, την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πόλη τους. Για να υποβάλουν κουτοπόνηρα πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν οι Τούρκοι θα τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους, αφού δεν… δοκιμάστηκαν οι προθέσεις τους.
Πρόκειται για το γνωστό άθλιο παιγνίδι σε βάρος της υπομονής των Ελλήνων αυτού του τόπου, από εκείνους που εκβιαστικά συνήργησαν για να τοποθετηθεί η συρτοθηλειά του εθνικού απαγχονισμού στο λαιμό μας. Και επειδή δεν τα κατάφεραν, έκτοτε καθυβρίζουν και επιτίθενται. Δεν απαντούν σε ένα απλό ερώτημα, που ετέθη κατ' επανάληψη: Ο κατοχικός και πεφιλημένος τους, Ταλάτ, δεν μπορεί να δώσει άδεια για μια Λειτουργία και να ανοίξει ένα οδόφραγμα και θα τον αφήσει η Τουρκία να απελευθερώσει τη Μόρφου, την Αμμόχωστο ή τα άλλα ελληνικά ονόματα; Να το καταλάβουν όλοι: Κάλαμοι, προαγωγοί, θιασώτες, εξαπτέρυγα, εκβιαστές και άλλοι πολιτικοί και κομματικοί: Το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας λέγει ότι το έθαψε και εργάζεται για λύση στη βάση των διακηρυγμένων σιδηρών δεσμεύσεών του, που στηρίζονται στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και διεθνών δικαστηρίων. Σε αυτόν να απευθυνθούν.
Σημερινή,17/8/2008