EIΔΑ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ

ΤΟΥ ΚΙΚΟΥ ΛΑΝΙΤΗ

Διερωτώμαι αν το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα επικοινωνίας ή έλλειψης αντίληψης. Για μένα οι Τούρκοι (αδελφοί και μη) είναι ξεκάθαροι. Εκτός από τις συνεχείς δηλώσεις τους και τις αμετακίνητες θέσεις τους, που εμείς ή ερμηνεύουμε αλλιώς ή τις περνάμε στα ψιλά γράμματα, κάθε τόσο κάνουν και κάποια κίνηση που μας αφυπνίζει από το όνειρο και μας φέρνει στην πραγματικότητα, ως το ποιος είναι το αφεντικό. Αυτοί αποφάσισαν μονομερώς να ανοίξουν τα «περάσματα» πιάνοντας όλα τα πολιτικά κόμματα απροετοίμαστα και αν θυμάστε μας πήρε καμιά 40αριά μέρες να πάρουμε χαμπάρι τι έγινε. Όταν θα άνοιγαν το «πέρασμα» της Λήδρας χρειάστηκε ένας στρατιωτικός να μεταβεί εκεί και να κάνει μια σημαδιακή κίνηση με το δαχτυλάκι του.

Μετά ξεκίνησαν τα πανηγύρια με τους λοκμάδες, με εμάς και τους αδελφούς Τουρκοκυπρίους να κάνουμε τους «Κινέζους». Το περιστατικό του διωγμού του μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής και των πιστών από τον Απόστολο Βαρνάβα ήταν ακόμη μια αφύπνιση και για μας, αλλά και για τον κακόμοιρο Ταλάτ. Φαντάζουμε ο Μητροπολίτης θα πήρε τηλέφωνο τον Αρχιεπίσκοπο, αυτός με τη σειρά του το Χριστόφια, αυτός τον Ταλάτ και αυτός τη γραμμή… που κόπηκε. Παλιά άμα κοβόταν η γραμμή έπαιρνες το μηδέν. Τώρα με την πρόοδο της τεχνολογίας άμα κοπεί η γραμμή μάλλον σε έχουν χεσμένο. Έκανε και μια δήλωση κάποιος Χασάν ότι «δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας στον Απόστολο Βαρνάβα τη συγκεκριμένη ημερομηνία». Και εμείς με τη σειρά μας το κάναμε γαργάρα. Το συμβάν είχε σαν αποτέλεσμα να μπει στο μυαλό του Αρχιεπισκόπου η ιδέα ότι «ο Ταλάτ είναι ένα πιόνι στα χέρια των στρατιωτικών». Άντε τώρα να του βγάλεις την ιδέα. Καλά, τον Αρχιεπίσκοπο τον έχω χάσει. Δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω. Μια δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς Χριστόφια, την άλλη συμφωνεί απόλυτα, παλιά θα έφερνε εμπειρογνώμονες να μας συμβουλεύσουν, τώρα θα σύρει την Τουρκία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Σε συνέντευξή του ανέλυσε ότι τον ξενίζει το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια κλειστά για τους στόλους μας, (εδώ κρατά τη μισή Κύπρο και μας φαίνεται φυσιολογικό). Για να προσθέσει ότι αν τα ανοίξουν δεν θα πάμε γιατί δεν θα μας εξυπηρετήσουν. Ο Αναστασιάδης, από την άλλη, καλεί τον κόσμο να δείξει εμπιστοσύνη τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Καλά θα το κάνουμε αυτό Νίκο μου, αλλά πρέπει να σε ενημερώσω ότι είναι επιστημονικά αποδειγμένο ότι ο Κύπριος άμα εμπιστεύεται κάποιους, κρατά επιφυλάξεις για κάποιους άλλους. Άμα τους βρεις, πες μας το. Θα μου πεις αν δεν υπήρχαν αλλαγές στη ζωή μας θα καταντούσε βαρετή. Αν και εμένα με ενοχλούν οι απότομες αλλαγές, συμφωνώ ότι κάποιες από αυτές βελτίωσαν αισθητικά την εικόνα μας. Τέτοια εποχή πριν από λίγα χρόνια (πριν ανοίξουν τα περάσματα) οι γυναίκες να τρέχουν στα χωράφια, οι Τούρκοι με όπλα και ρόπαλα να μας κυνηγούν και να μας ξυλοκοπούν καλά, πολύ άσχημες εικόνες, ειδικά αυτές με τους Ισαάκ και Σολωμού. Φανταστείτε αν γινόντουσαν τώρα από μια υπό ένταξη χώρα εις βάρος μιας άλλης ευρωπαϊκής. Από το 1996 μέχρι το 2008 η εικόνα μας άλλαξε, βελτιώθηκε, έγινε ευρωπαϊκή, έγινε σχεδόν αισθησιακή. Χαλαρωμένοι στο ξεβράκωτο στην Κερύνεια παραγγέλλουμε μπαρμπούνια στα αγγλικά.
Σημερινή,17/8/2008