Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια -και ειδικά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ- το Κυπριακό, καθώς και το ζήτημα της περιοχής του Καυκάσου θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλείται αύριο Πέμπτη(4.9.08).

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό το φως της νέας συνάντησης μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε λόγο για μια νέα προσπάθεια που εκκινεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης σε ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, που παραμένει άλυτο επί 34 χρόνια.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη, "υποστηρίζει τη νέα αυτή προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ".

Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχουν σε αυτή την νέα διαδικασία με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, μετριοπάθεια και εποικοδομητική στάση, ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει αίσια έκβαση με την αποκατάσταση της αδικίας στην Κύπρο, το τέλος της διχοτόμησης και την επανένωση του νησιού.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τα τραγικά γεγονότα στη Γεωργία και τις αποφάσεις της ΕΕ, καθώς και το θέμα της "βοήθειας στη Γεωργία και το μέλλον των σχέσεών της με τη Ρωσία".

Κυρίως όμως, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αναμένεται να συζητήσει το σκηνικό που διαμορφώνεται στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα μετά τα διαδοχικά δείγματα αδιαλλαξίας από πλευράς των Σκοπίων και εν όψει τυχόν νέων εξελίξεων.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του πολιτικού εκπροσώπου του για θέματα Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου "επανασχεδιασμό των βασικών σημείων της στρατηγικής της εξωτερικής μας πολιτικής" στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής και το ΕΣΕΠ.

Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι τα δεδομένα που συγκρότησαν στην δεκαετία του '90 την εξωτερική στρατηγική της χώρας μας έχουν μεταβληθεί και γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, θα προχωρήσει σε διμερείς συναντήσεις με τα άλλα κόμματα της Βουλής προκειμένου να προσδιοριστεί η "νέα βάση της εθνικής συνεννόησης".

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Γ.Μπαλάφας, εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα ότι "παρά τις δυσκολίες, που αναφέρονται κύρια στη στάση της ηγεσίας της Τουρκίας, η σημερινή έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια ? Ταλάτ, μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για ?να πέσει το γρηγορότερο δυνατό το τείχος που χωρίζει στα δύο την Κύπρο?, όπως δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος. Ως ΣΥΝ στηρίζουμε σταθερά και συμπαρατασσόμαστε στις προσπάθειες της κυπριακής Προεδρίας".

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Η Καθημερινή –
Οι εργασίες του ΕΣΕΠ θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και στο Κυπριακό. Συγκαλείται το πρωί της Τετάρτης, στο υπουργείο των
Την Πέμπτη συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Ο Φιλελεύθερος –
Αθήνα: Με επίκεντρο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια -και ειδικά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ- το Κυπριακό, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου,