ΟΜΙΛΙΑΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 73ης ΔΕΘ

(ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘’Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ’’)

 

 

 

 

Η Παγκόσμια Κοινότητα διανύει περίοδο σοβαρών αναταράξεων και μεγάλων οικονομικών κλυδωνισμών. Τα μέτωπα, γύρω μας, είναι πολλά. Τα δεδομένα απαιτούν ξεκάθαρο Σχέδιο πορείας, στέρεες βάσεις, σίγουρα βήματα. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Βάλαμε έγκαιρα τη Χώρα σε ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος επιβεβαιώνεται στις πιο δύσκολες ώρες.

Το κεκτημένο για το μέλλον του Τόπου είναι καθοριστικής σημασίας. Οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε (ο ελληνοτουρκικός και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και, τώρα, ο Σάουθ Στριμ) εντάσσουν τη Χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, φέρνουν έσοδα, εγγυώνται νέες θέσεις δουλειάς στη Β. Ελλάδα. 

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση άνοιξε το δρόμο για επιβεβλημένες αλλαγές:          Αναβαθμίζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο,          μπαίνει τάξη στο χάος των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών,          ξεκίνησε τη λειτουργία του το Διεθνές Πανεπιστήμιο, εδώ στη Θεσσαλονίκη,          ξεκινά εθνικός διάλογος για ένα άλλο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  

Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, έβγαλαν, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, τη Χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ενίσχυσαν δραστικά τις αντοχές της Οικονομίας μας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δραματικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα, εάν δεν τολμούσαμε να πάρουμε συγκεκριμένα (όχι ευχάριστα, αλλά αναγκαία) μέτρα.

Οι μεταρρυθμίσεις στο αναπτυξιακό πρότυπο, έδωσαν στη Χώρα την τρίτη καλύτερη θέση στις επενδύσεις, και έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Έδωσαν απτά κοινωνικά αποτελέσματα:

 Η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά και η ανεργία περιορίστηκε, τον περασμένο Μάιο, κάτω από το 7%.

 Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από το 92% το 2003, έφτασε στο 98% του μέσου όρου της Ε.Ε..

 Οι πραγματικοί μισθοί ανέβηκαν με ρυθμό 3% το χρόνο, έναντι 0,3% στην Ευρωζώνη.

 Οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε.

 Χορηγήθηκε το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες και καθιερώθηκε εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ, για τις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί. 

Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Συστήματος, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις συσσωρευμένες ανισότητες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες δεκαετιών. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Σε κάθε περίπτωση αναγκαστήκαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα και συντηρητικές αντιλήψεις. Τολμήσαμε δύσκολες μάχες. Μάχες από τις οποίες κερδίζουν όλοι οι πολίτες.   

Κυρίες και κύριοι,  

Πριν από ένα χρόνο, αναδεικνύοντας την Οικονομία σε εθνική υπόθεση, ζήτησα εκλογές. Οι πολίτες, μας έδωσαν νέα, ισχυρή εντολή. Επέδειξα (και επιδεικνύω) απόλυτη προσήλωση στις δεσμεύσεις μας. Συνεχίσαμε (και συνεχίζουμε) με συνέπεια, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο Τόπος. Αντιμετωπίσαμε, ωστόσο, και αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία. Στο τελευταίο διάστημα, ο Κόσμος μπήκε σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη περίοδο, γεμάτη αβεβαιότητες και οικονομικούς κλυδωνισμούς. Η χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα διεθνή κερδοσκοπικά «παιχνίδια», προκάλεσαν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των βασικών τροφίμων, των εμπορευμάτων. Τα προβλήματα, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών:

  Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται,

  η οικονομική δραστηριότητα συμπιέζεται,

 η ακρίβεια εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα. 

Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί διαψεύστηκαν στις εκτιμήσεις τους. Η Ε. Επιτροπή αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο, δύο φορές, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Τα έως τώρα αποτελέσματα, όμως, ήταν ακόμη χαμηλότερα. Ο μέσος ρυθμός της ανάπτυξής της, από 2,8% το 2006, συρρικνώθηκε στο μισό, ενώ οι πιο ισχυρές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κατέγραψαν, το τελευταίο τρίμηνο, αρνητικά πρόσημα. Είχαν, δηλαδή, αναπτυξιακή υποχώρηση. Ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από το 1,8%, τον Ιούλιο του 2007, εκτινάχθηκε στο 4%, σε ένα χρόνο. Υπερδιπλασιάστηκε και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, από τη σύσταση της ΟΝΕ.  

Η διεθνής κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και τη Χώρα μας.

  Οι καθαρές πληρωμές για καύσιμα, στο α’ εξάμηνο του 2008, αυξήθηκαν περίπου κατά δύο (2) δις ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

 Οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγωγών ξεπέρασαν το 12,5%.

 Ο πληθωρισμός πλησιάζει, σε ετήσια βάση, το 4,5%.

 Η ανάπτυξη, από το προβλεπόμενο 4%, περιορίστηκε, το πρώτο εξάμηνο, στο 3,5% του ΑΕΠ.

 Το κόστος για τους τόκους του δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημαντικά, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

 Οι δαπάνες του κράτους μεγάλωσαν και τα έσοδα υποχώρησαν. 

Όλα αυτά ανέτρεψαν βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Ακούμε τους πολίτες και κατανοούμε πώς νοιώθουν. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε. Ξέρουμε πού είμαστε και ποιές είναι οι δυσκολίες. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά και πώς να πάμε! Εκείνο που δεν επιτρέπουν οι διεθνείς εξελίξεις είναι η ολιγωρία, η αναβλητικότητα, ο δισταγμός. Κάνω αυστηρή αυτοκριτική για όποιες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε.  Βεβαιώνω, όμως, ότι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές που χρειάζεται ο Τόπος. Η ισχυρή ανάπτυξη (στις πρώτες θέσεις της Ευρωζώνης, υπερδιπλάσια του μέσου όρου της) καθώς και η πτώση της ανεργίας, δικαιώνουν τη στρατηγική μας. Η σταθερότητα εγγυάται την πιο ισχυρή αντίσταση στις επιπτώσεις της συγκυρίας,  αλλά και σιγουριά στην πορεία του Τόπου.

Η διεθνής κρίση, μας κάνει ακόμα πιο τολμηρούς. Έχουμε το Σχέδιο που χρειάζεται και το εφαρμόζουμε, με ξεκάθαρη στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στη διεθνή πρόκληση.   Κυρίες και κύριοι,  Η Οικονομία της Χώρας μας έχει, ακόμη, σοβαρά κατάλοιπα από χρόνιες αδυναμίες. Έχει, όμως, και σημαντικές δυνατότητες. Ξέρω ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Προχωρώ, αναλαμβάνοντας όποιο κόστος χρειάζεται. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω εντείνοντας (και όχι εγκαταλείποντας) τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η απόφασή μου.

Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής παραμένουν αμετάβλητοι:

 Διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση,

 βιώσιμη ανάπτυξη στην κορυφή της Ευρωζώνης,

 δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες. 

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έτσι ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα. Αλλά και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος, που (απομυζώντας μόνο για τόκους πάνω από 10 δις ευρώ) αφαιρεί τεράστιους πόρους από την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Άμεση επιδίωξη είναι η συγκράτηση των δαπανών και η διασφάλιση περαιτέρω δημοσιονομικής διαφάνειας.

Για το σκοπό αυτό…

 εντάσσονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό οι Ειδικοί Λογαριασμοί,

 υποχρεώνονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και οι ΟΤΑ να συντάσσουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς,

  συγκροτείται διυπουργική επιτροπή για το σχετικό έλεγχο.

 Αναπτύσσεται, ταυτόχρονα, η αναγκαία προετοιμασία, έτσι ώστε να περάσουμε στην κατάρτιση Προϋπολογισμών Προγραμμάτων. Στην ίδια κατεύθυνση, είναι οι μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, που παραμένει μια μεγάλη πρόκληση. Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η προώθηση λύσεων στην Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους τουλάχιστον με 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα. 

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, στόχος είναι μια άλλη εύρωστη και ανταγωνιστική εταιρία, που να έχει το ίδιο σήμα και όνομα, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χρέη και τις εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι άξονες είναι ξεκάθαροι:

 Μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

 Διασφάλιση των συνδέσεων με τα νησιά μας.

 Αποκλεισμός κάθε ενδεχομένου ιδιωτικού μονοπωλίου. 

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, σχεδιάζουμε τον εταιρικό μετασχηματισμό του, με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ. Το Σχέδιο περιλαμβάνει…

 σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα για τη διαχείριση του χρέους του,

 συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του,

 σύστημα αυστηρών ελέγχων στη διαχείριση και

 πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου. 

Μείζον ζήτημα στην περίοδο που ακολουθεί είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη, αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, που, ήδη, σηκώνουν δυσανάλογα βάρη.

Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε…

 διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να συμπεριλάβει εισοδήματα που δεν δηλώνονται,

  προωθούνται αναγκαίες διορθώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου και

 αλλάζουν ορισμένοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης, που δημιουργούσαν σοβαρές αδικίες.

 Θεσπίζεται, ταυτόχρονα, (με στόχο τη διασφάλιση της ανάπτυξης και την εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης) η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα. 

Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι, απέναντι στη φοροδιαφυγή, προετοιμάζεται δυναμική συνέχεια:

 Διευρύνεται (και προς το ναυτιλιακό πετρέλαιο) η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου,

 ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί,

 εντείνεται η σύγκρουση με επίορκους λειτουργούς,

 εξετάζεται η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος.  

Η φοροδιαφυγή συνιστά βαθειά αντικοινωνική συμπεριφορά. Η συστράτευση όλων, για την καταπολέμησή της, είναι επιβεβλημένη. 

Κυρίες και κύριοι,  

Βασικός άξονας της πολιτικής μαςείναι η διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, έτσι ώστε…

  να αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος,

  να μεγαλώνει το κοινωνικό μέρισμα,

 να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

 Επιδιώκουμε την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα του Eλληνα, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος.  

Μπροστά στη συντελούμενη κλιματική αλλαγή, εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα, με έμφαση…

 στην προστασία των υδάτινων πόρων,

 την αποκατάσταση δασών,

 την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης,

 την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων. 

Με διττό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη της Χώρας, κάνουμε πράξη τη (μεγάλης σημασίας) μεταρρύθμιση για τις χρήσεις γης. Εγκρίθηκε από τη Βουλή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και είναι έτοιμα για θεσμοθέτηση, τα Ειδικά Χωροταξικά, για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Α.Π.Ε., τον παράκτιο, το νησιωτικό και ορεινό χώρο. Κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει, πλέον, πού μπορεί να αναπτύξει τις οικονομικές δραστηριότητές του, χωρίς εμπλοκές και αναίτιες καθυστερήσεις.  

Προχωρούμε, ταυτόχρονα, με γρήγορους ρυθμούς, (σε νέες βάσεις και με νέους κανόνες) στην κατάρτιση Εθνικού Κτηματολογίου. ·        Προετοιμάζουμε νομοσχέδιο με το οποίο ελαχιστοποιούνται οι διαδικασίες και το κόστος ίδρυσης Εταιριών, σε πλήρη αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

  • Στηρίζουμε την Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα, με νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ συνεχίζουμε τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών βιομηχανικών περιοχών.
  • Για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θεσπίζουμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία και διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους σε οργανωμένα δίκτυα για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Η ενεργειακή πρόκληση αντιμετωπίζεται με μακρόπνοο σχεδιασμό για…

   την εξοικονόμηση ενέργειας,          την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών,          την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου,          την απελευθέρωση της αγοράς φωτοβολταϊκών. 

  • Η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, με την εφαρμογή Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, που (διευρύνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) συμβάλλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων παραγωγικών ωρών, για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες.

 ·        Η Έρευνα και οι Νέες Τεχνολογίες υποστηρίζονται με…

 τη θέσπιση σύγχρονου πλαισίου,

 την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και

  τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια. 

·        Η ευρυζωνικότητα, μπαίνει σε νέα φάση, καθώς ξεκινά το σχέδιό μας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (2,5 δις ευρώ). 

  • Μείζον, ωστόσο, ζήτημα είναι η απελευθέρωση τομέων και κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας, που παραμένουν κλειστοί. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι αναγκαία και κρίσιμη μεταρρύθμιση, στην οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε. Και αυτό, ακριβώς, σχεδιάζουμε.

 Κυρίες και κύριοι,  

Κεντρική θέση στο Σχέδιό μας κατέχουν…

 η οικοδόμηση βιώσιμου κοινωνικού κράτους,

 η τόνωση της απασχόλησης,

 η μάχη διαρκείας με την ακρίβεια. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό (και δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων) το γεγονός ότι μειώθηκε η διαφορά του πληθωρισμού, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι, όμως, κοινή διαπίστωση ότι η εσωτερική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές από μεσάζοντες, αναποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους. Δεν αγνοούμε και δεν υποβαθμίζουμε το πρόβλημα.

  Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.

 Στηρίζουμε τις Καταναλωτικές Οργανώσεις και συμπράττουμε με τον πολίτη σ’ ένα κοινό μέτωπο.

 Καταρτίζουμε νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο στην τιμή μεταβίβασης του ίδιου προϊόντος από τον ίδιο όμιλο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να αποτρέπονται δυσμενείς αποκλίσεις τιμών.

Δημιουργούμε Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, με ευρείες αρμοδιότητες.

 Αναμορφώνουμε ριζικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να ασκεί πιο αποτελεσματικά το ρόλο της, ως πραγματική Αρχή εγγύησης του υγιούς ανταγωνισμού.

 Προετοιμάζουμε (αναμένοντας και το τελικό πόρισμά της) παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων.

Προχωρούμε, άμεσα, στην ψήφιση νόμου, για την προστασία του Καταναλωτή, στον οποίο περιλαμβάνονται (όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε) ουσιώδεις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. 

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική μας ήταν (και παραμένει) στρατευμένη στη συνεχή μείωση της ανεργίας, που συνιστά μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Επιμένουμε, αταλάντευτα, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας. Ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών. Εφαρμόζουμε προγράμματα κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους μακροχρόνια άνεργους, τα Άτομα με Αναπηρία. Μείζονος σημασίας για όλους (και παν’ απ’ όλα για τους νέους μας) είναι η βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βαθειά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης και γνώμονα το συμφέρον των πολλών…

 δώσαμε λύση στο χαώδη πολυκερματισμό του Συστήματος και την αντιφατική πολυνομία.

  Σχεδιάζουμε δίκαιη αναθεώρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

 Καταρτίζουμε νέα ρύθμιση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ.

 Προετοιμάζουμε την καθιέρωση Κάρτας Ασφάλισης και Υγείας, στην οποία θα υπάρχει και ο Μοναδικός Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενεργοποιούμε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες μεταβιβάσεις, σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.Ξεκινούμε από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.    

Κυρίες και κύριοι,  

Το πιο σοβαρό πρόβλημα στην πορεία του Τόπου είναι οι δυσλειτουργίες του Δημόσιου Τομέα. Η δυσκολότερη μάχη αφορά τις χρόνιες ασθένειές του: Τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά στις υπηρεσίες. Αφορά κατεστημένες πρακτικές, που αφαιρούν έσοδα, καθυστερούν επενδύσεις, ταλαιπωρούν τον πολίτη.

Απέναντι σ’ όλα αυτά, αναπτύσσονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, σε όλα τα επίπεδα και σ’ όλη την έκταση του Δημοσίου.

 Ξεκίνησε Σχέδιο διαρκούς ισχυροποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών.

 Συνεχίζεται η αναβάθμιση των ΚΕΠ και η δημιουργία νέων.

 Δρομολογήθηκε επιχειρησιακό πρόγραμμα, που προάγει την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Θωρακίζεται η Πολιτική Προστασία και καταρτίζεται Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού.

 Αναμορφώνονται οι βασικοί Κώδικες του Δικαίου, για την ορθότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. 

Κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο…

 καθιερώνεται το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης,

επιταχύνονται οι διαδικασίες στην έκδοση διαζυγίων και

  αναμορφώνεται το πλαίσιο για τις υιοθεσίες. 

Μείζονος σημασίας, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης όλου του δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης, την οποία στερούνται, σήμερα, χιλιάδες υπάλληλοι, που υπηρετούν με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου. Για την άρση του άδικου και αντιπαραγωγικού αυτού φραγμού, καταρτίζουμε σχετικό νομοσχέδιο.   Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλουμε να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να οχυρωθούν καλύτερα, να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης, να φέρουν τις υπηρεσίες του Κράτους κοντά τους. Αποδίδοντας βαρύνουσα σημασία στις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, δρομολογούμε τη μετάβαση σε μια νέα διοικητική δομή. Προχωρούμε στη συγκρότηση λιγότερων και αποτελεσματικότερων ΟΤΑ,  με σεβασμό στις ιστορικές και άλλες ιδιομορφίες, αλλά και ουσιαστική οικονομική στήριξη στις νέες διοικητικές δομές.

Για το σκοπό αυτό,…

  ενισχύεται το Πρόγραμμα «Θησέας»,

  αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 90% των τελών κυκλοφορίας,

  αποδίδονται όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι και

 ρυθμίζεται η επιστροφή παρακρατηθέντων στο παρελθόν πόρων, που φτάνουν το 1,7 δις ευρώ.Αυτή είναι μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση στη δομή του Κράτους. 

Κυρίες και κύριοι,  

Η Ελλάδα ακολουθεί συγκροτημένο Σχέδιο Πορείας, που αξιοποιεί τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της, ενισχύει την εξωστρέφεια και βελτιώνει την ελκυστικότητά της. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια καλύτερη προοπτική.

 Αναδεικνύεται, ήδη, σε πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης, για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη.

 Μετεξελίσσεται (με αιχμή τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη) σε σύγχρονο ενεργειακό δίαυλο, διαμετακομιστικό κόμβο, εμπορικό και τραπεζικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Αποκτά υποδομές που μεταφέρουν την ανάπτυξη παντού. Μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατασκευάζονται έργα 18,5 δις ευρώ, από τα οποία το 40% στη Β. Ελλάδα.

 Η Εγνατία οδός, ένα εθνικό έργο με τεράστια σημασία, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.

 Η Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, με την εκτέλεση μεγάλων και δύσκολων έργων στο Πέταλο Μαλιακού, στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα.

 Το Μετρό Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα.

  Το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναβαθμίζεται.

 Η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας (που έχει «μπλοκαριστεί», μετά από προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ) πρόκειται να ξεκινήσει και αυτή, αμέσως μετά τις σχετικές αποφάσεις.

 Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης σημαντικού έργου.

Οι στρατηγικές συμφωνίες με κορυφαίους παγκόσμιους διαχειριστές, για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αλλάζουν το χαρακτήρα τους, φέρνουν μεγάλες επενδύσεις, μειώνουν το μεταφορικό κόστος και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα. 

Θέλω, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σ’ ένα σοβαρό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, που αφορά την Έκθεση. Η θέση και η πολιτική μου βούληση είναι ότι η Έκθεση πρέπει να μετεγκατασταθεί εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, σε χώρο κατάλληλο για την αποστολή και τη μελλοντική της προοπτική, και ο χώρος που κατέχει σήμερα να αναπλαστεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Για την επιλογή, το ταχύτερο δυνατόν, του κατάλληλου χώρου, ξεκινούμε τις σχετικές διαδικασίες, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ολόκληρη η ελληνική Περιφέρεια αποκτά, σταδιακά, μια νέα αναπτυξιακή πνοή, καθώς το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, κατευθύνει εκεί το 82% των πόρων του. Ενεργοποιήθηκαν, ήδη, βασικά επιχειρησιακά προγράμματα και εκδόθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος. 

Το πρόγραμμα «Δρόμοι της Ανάπτυξης», (που ξεπερνά τα 9,5 δις ευρώ, και τριπλασιάζει τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους) γίνεται πραγματικότητα. Προχωρούμε στην κατασκευή…

  του κεντρικού οδικού άξονα Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας,

  του άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65),  της Ιόνιας Οδού,

 του άξονα Κόρινθος –Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη, καθώς και

  του άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.  

Προχωρούμε, ταυτόχρονα, στη συνολική αναβάθμιση των αεροδρομίων της Χώρας, με την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να τα μετατρέψουμε σε πόλους τοπικής ανάπτυξης. Δρομολογήσαμε, με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ.

  Εγκρίθηκαν και προχωρούν, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, επενδύσεις που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ και δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 Εργαζόμαστε, παράλληλα, για την αναγέννηση των πυρόπληκτων Νομών.Δόθηκαν λύσεις σε βασικές αιτίες καθυστερήσεων και επισπεύδεται η ανοικοδόμηση σπιτιών, με πλήρη κάλυψη του κόστους.

Μόνο για τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των δασών, προωθούνται παρεμβάσεις, που φτάνουν το ένα (1) δις ευρώ. Για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, κατασκευάζονται, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα. Ο αγρότης ενθαρρύνεται έμπρακτα να στραφεί σε νέες καλλιέργειες, αλλά και να διευρύνει τις δραστηριότητές του. Οι νέοι της ελληνικής Περιφέρειας υποστηρίζονται να κρατηθούν στη γη τους. Καθιερώσαμε, ανάμεσα στ’ άλλα, υποτροφίες για τα παιδιά αγροτών και αλιέων, που σπουδάζουν, κυρίως, σε συναφή αντικείμενα.  Επενδύουμε, παράλληλα, στην ποιοτική τουριστική βιομηχανία, που απλώνεται σε ολόκληρη τη Χώρα. Στηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον πράσινο τουρισμό, τον αγροτουρισμό. Βάλαμε στόχο την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, που φτάνει παντού και παράγει για όλους. Και το στόχο αυτό, τον υπηρετούμε με σχέδιο και συνέπεια. Δεν κάνουμε πολιτική για τους οικονομικούς δείκτες, κάνουμε πολιτική για τους πολίτες. 

Κυρίες και κύριοι,

Οι προκλήσεις σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς, απαιτούν σταθερά βήματα ασφάλειας και σιγουριάς.Βάση της πορείας μας είναι η Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας διεκδικούμε, τη στιγμή αυτή,…

  ειδικές Νησιωτικές Πολιτικές και οικονομικές ενισχύσεις,

 πολιτικές για την εμπέδωση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

 κοινή μεταναστευτική πολιτική,

 ενιαία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. 

Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, καθιστώντας σαφές ότι η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους.  Καταστήσαμε σαφές προς τα γειτονικά Σκόπια ότι, σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικής σημασίας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Η αξιοπιστία μας έχει δοκιμαστεί και η θέση μας είναι γνωστή: Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Εργαζόμαστε, παράλληλα, για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χαιρετίζουμε την επανέναρξη ενδοκυπριακού διαλόγου και καλούμε την Άγκυρα (που εκ των πραγμάτων έχει βαρειά ευθύνη) να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην κατεύθυνση λειτουργικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής λύσης, για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής. 

Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι (συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και με πίστη στον Οικουμενικό Ελληνισμό) προχωρούμε στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Απόδημοι, στις εθνικές εκλογές, από τον τόπο της διαμονής τους. Σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς, καλούμαστε να κρατήσουμε στιβαρά το τιμόνι, σε πορεία ασφάλειας και σταθερότητας.

Το κάνουμε πράξη.

 Με  θέσεις αρχών, όπως τη σχέση μας με την Τουρκία και το Κυπριακό,

  Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως πρόσφατα στο ζήτημα της κρίσης της Νότιας Οσετίας,

  Με αποφασιστικότητα, όπως στο Βουκουρέστι για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.  

Κυρίες και κύριοι,  

Η διεθνής οικονομική κρίση είναι βαθειά και η διάρκειά της, ακόμα, απρόβλεπτη. Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Υπολογίζουμε σοβαρά τα νέα δεδομένα και πορευόμαστε χωρίς αυταπάτες, χωρίς ωραιοποιήσεις. Σε δύσκολες συγκυρίες, δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης, που, σε δύσκολους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Δέσμευσή μας είναι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες.  Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της Χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας. Η διεθνής κρίση θα ξεπεραστεί και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους, εφόσον προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Αλλά και με αυτοπεποίθηση. Με σιγουριά για το αποτέλεσμα. Η σύγκριση ανάμεσα στις εθνικές και διεθνείς αναπτυξιακές επιδόσεις επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής μας και υπαγορεύει εντατική συνέχεια.  Δεν εφησυχάζουμε, ούτε στιγμή. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του Δημόσιου Τομέα. Συνεχίζονται διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται. Δεν αναστέλλεται, αλλά αντιθέτως επισπεύδεται.  Προχωρούμε σε στέρεες βάσεις, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της Πατρίδας μας. Προχωρούμε με γνώμονα το γενικότερο, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον.